rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

ООН: за час війни на Донбасі загинуло понад 5350 осіб

Кількість загиблих у конфлікті на сході України перевищила 5350 осіб, заявив у вівторок, 3 лютого, верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.
«Кількість загиблих зараз перевищує 5358 осіб, ще 12 235 отримали поранення зі середини минулого квітня. Тільки за три тижні до 1 лютого було вбито, щонайменше, 224 цивільних особи і 545 поранено», – сказав він.
«Будь-яка подальша ескалація (конфлікту – ред.) буде катастрофічною для 5,2 млн. людей, що проживають у зоні конфлікту на східній Україні», – підкреслив верховний комісар ООН із прав людини.
Верховний комісар ООН із прав людини закликав усі сторони конфлікту і всіх, хто має вплив на його розвиток, вжити заходів для виконання мінських домовленостей.
«Захист цивільного населення всіма сторонами конфлікту має бути першочерговим завданням», – сказав він.
Нагадаємо, в ООН повідомляли, що кількість убитих під час конфлікту на Донбасі з квітня 2014 року і станом на 6 січня перевищила 4,8 тис. осіб.

 Верховна Рада ухвалила

закон про військово-цивільні адміністрації

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 1855 «Про військово-цивільні адміністрації».
За відповідне рішення у вівторок, 3 лютого, проголосували 276 нардепів із 226 мінімально необхідних.
Як повідомив голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко під час представлення даного законопроекту у сесійній залі парламенту, цей документ передбачає у звільнених районах Донецької та Луганської областей можливості покладання функцій тимчасово відсутніх органів представницьких органів місцевого самоврядування на органи державної адміністрації, які мають призначати на вакантні посади місцевого самоврядування цивільних або військових осіб.
«У зв’язку з цим буде врегульовано право, наприклад, Луганської ОДА на встановлення блокпостів та порядок їх перетину, на встановлення режиму торгівлі підакцизними товарами у прифронтовій зоні. На ухвалення бюджету відсутньої обласної ради рішенням ОДА, заміщення відсутнього сільського голови цивільною або військовою особою», – повідомив Луценко.
Законопроект був ухвалений з поправками, які були оголошені у сесійній залі нардепом з фракції «Самопоміч» Оленою Сотник.
Законом встановлюється, що військово-цивільні адміністрації – тимчасові державні органи, які діють на території Донецької та Луганської областей у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України і призначені для забезпечення дії Конституції та законів України, гарантування безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення антитерористичної операції.
Військово-цивільні адміністрації створюються у випадку потреби за рішенням президента України.
У районі, області військово-цивільні адміністрації створюються у випадку нескликання сесії, відповідно, районної, обласної ради у встановлені Законом «Про місцеве самоврядування в Україні» терміни або для здійснення керівництва у сфері забезпечення громадського порядку і безпеки. У випадку прийняття рішення про утворення районних, обласних військово-цивільних адміністрацій їхнього статусу набувають, відповідно, районні, обласні держадміністрації, а голови районних, обласних держадміністрацій набувають статусу керівників відповідних військово-цивільних адміністрацій.
Військово-цивільні адміністрації населених пунктів формуються з військовослужбовців військових формувань, утворених відповідно до законів України, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, які відряджаються до них у встановленому законодавством порядку для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі, службі в правоохоронних органах без виключення зі списків особового складу, а також працівників, які уклали з Антитерористичним центром при СБУ трудовий договір.
Фінансування діяльності військово-цивільних адміністрацій з виконання повноважень органів місцевого самоврядування здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів, виконання інших функцій – за рахунок коштів державного бюджету України.

Тимошенко пропонує повернутися

до Женевського формату переговорів за участю США та ЄС

Україна має активізувати переговори з головними країнами світу щодо посилення санкцій стосовно Росії, заявляє керівник фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.
«Крок, який я хочу запропонувати, – це негайно активізувати роботу з головними країнами світу щодо підвищення рівня санкцій. Санкції потрібно посилювати невідкладно. І Україна має бути учасником запровадження санкцій проти Російської Федерації», – сказала вона на брифінгу у вівторок у Києві.
Водночас, на думку Тимошенко, українська влада має негайно розпочати системні переговори з іноземними партнерами з питання надання Україні зброї.
«Потрібно усвідомлювати, що демократичний світ більш готовий до надання Україні сильної ефективної зброї, але готовність демократичного світу надати нам зброю для оборони – ще не означає сам факт передачі нам озброєння», – сказала Тимошенко.
Політик заявила, що «українській владі необхідно негайно розпочати системні повномасштабні переговори з країнами демократичного світу» з цього питання.
Керівник фракції «Батьківщина» також вважає за необхідне повернутися до Женевського формату переговорів щодо врегулювання ситуації на сході України за участю США, ЄС, України та Росії.
«Якщо далі триватимуть переговори в Мінському форматі, їх також зриватиме Росія, Росія також буде ними нехтувати, буде вводити в оману Україну і весь світ. Потрібно припинити цей неефективний шлях», – заявила Тимошенко.

Порошенко призначив головою Харківської

ОДА Ігоря Райніна

Президент України Петро Порошенко призначив Ігоря Райніна новим головою Харківської облдержадміністрації.
Президент представив його особисто під час зустрічі з активом Харківської області, яка відбулася у вівторок, 3 лютого, у приміщенні Харківської ОДА, передає УНІАН.
Порошенко висловив переконання, що в цей період Харківську область повинен очолювати сильний управлінець.
«Саме тому я прийняв рішення призначити Ігоря Львовича Райніна головою Харківської обласної адміністрації», – сказав Порошенко.
Наказ про призначення Райніна зачитав голова адміністрації президента Борис Ложкін.
Порошенко подякував за якісну роботу Ігореві Балуті, який очолював Харківську ОДА з весни 2014 року.
Крім того, Порошенко у вівторок, 3 лютого, підписав укази про звільнення Ігоря Райніна з посади заступника голови Адміністрації президента та призначення на цю посаду Олексія Дніпрова.
У повідомленні на сайті глави Адміністрації президента зазначено, що останні два роки Олексій Дніпров працював керівником апарату Міністерства освіти і науки, молоді і спорту (заступник міністра). На новій посаді він куруватиме питання документального та протокольного забезпечення, надання громадянства і державних нагород.
Мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що він задоволений новим губернатором Харківської області.
«Я вважаю, що Райнін є найбільш конструктивною кандидатурою на посаду керівника такої області, як Харківська», – заявив Кернес, передає «Укрінформ».
Він також зазначив, що Ігор Райнін – компромісний варіант.
«Але він більш конструктивна постать, ніж Балута. Наша взаємодія буде кращою, ніж при колишньому губернаторові», – додав Кернес.
Крім того, він спростував чутки про те, що новий губернатор, нібито, є людиною Кернеса.
«Райнін відомий як перший заступник голови Харківської облдержадміністрації, а також як перший заступник голови Адміністрації президента – впродовж останнього місяця. Я з ним не раз спілкувався під час його роботи в Харкові, ми знайшли порозуміння. Але ніхто не казав, що він – моя людина», – пояснив він.

Під час штурму Вуглегірська бойовики

використовували загороджувальні загони

Під час штурму Вуглегірська (Донецька обл.) бойовики використали загороджувальні загони, повідомив спікер АТО Андрій Лисенко.
«За оперативними даними, відступ бойовиків поблизу Вуглегірська стримували загороджувальні загони дивізії внутрішніх військ, МВС РФ ім. Ф.Дзержинського», – повідомив Лисенко на брифінгу в Києві у вівторок.
За його словами, завдяки результативних діям Збройних сил України у відповідь на обстріл і наступ угруповання бойовиків і ЗС РФ зафіксовано значні втрати серед бойовиків «ДНР», «ЛНР», «козаків», російських найманців і військовослужбовців, а також ворожої військової техніки. Лисенко зазначив, що все це призводить до масового самовільного залишення ними НЗФ.
Він також сказав, що факт використання загороджувальних загонів є підтвердженим. «Цей факт є, він підтверджений кількома джерелами, зокрема, одним військовополоненим під час допиту», – заявив Лисенко.
За його інформацією, на штурм Дебальцевського напрямку було кинуто понад 3 тис. військовослужбовців Російської Федерації та найманців, понад 30 танків, 80 БТР і значну кількість артилерії.
Лисенко також повідомив, що у Донецьку бойовики вбили лікаря за те, що він не зміг, на думку терористів, надати належну допомогу їхньому ватажку.
29 січня за підтримки танків окупанти атакували Вуглегірськ.
Увечері того ж дня прес-центр полку спеціального призначення «Азов» повідомив, що сили антитерористичної операції відбили атаку терористів у Вуглегірську. У місто увійшов батальйон Національної гвардії України.
30 січня бої тривали. Командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко повідомив, що бойовики «частково контролюють Вуглегірськ». Заступник начальника ГУМВС України в Донецькій області Ілля Ківа зазначив: «Половина міста наша, за другу тривають запеклі бої». Народний депутат Антон Геращенко стверджує, що «місто наше».
У прес-центрі АТО наполягають: «Бойовики контролюють лише окремі райони».
31 січня у Вуглегірську продовжилися бої, а в Дебальцевому бойовики посилили атаки на позиції сил АТО.

Укрзалізниця поновила безкоштовні перевезення

вимушених переселенців

Державна адміністрація залізничного транспорту «Укрзалізниця» поновила безкоштовні перевезення вимушених переселенців з небезпечних регіонів за попередньо поданими списками представників Державної служби з надзвичайних ситуацій. Про це сказано в повідомленні прес-служби Укрзалізниці.
У зв’язку із загостренням ситуації на сході України Укрзалізниця продовжила безкоштовно вивозити вимушених переселенців з небезпечного регіону.
Перевезення здійснюються за попередньо поданими списками представників Державної служби з надзвичайних ситуацій.
Так, протягом 31 січня й 1 лютого залізничники евакуювали із зони проведення антитерористичної операції 213 вимушених переселенців.
Крім того, на залізничних вокзалах Слов’янська, Костянтинівки й Харкова, куди прибувають переселенці, організовано транзитні пункти, де люди можуть отримати інформаційну, психологічну, соціальну й іншу допомогу.
Починаючи з липня 2014 року, за заявками Міжвідомчого координаційного штабу зі соціальних питань зі східного регіону перевезено понад 14,4 тис. пасажирів, на вивезення яких галузь уже витратила понад 1,4 млн. гривень.
Нагадаємо, Харківська міська рада заявляє про збільшення кількості вимушених переселенців, що прибувають до Харкова з Донецької й Луганської областей.
26 січня Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації на території Донецької та Луганської областей. Пропускний режим у зоні проведення антитерористичної операції буде посилено.

На Сумщині стався землетрус

У Сумській області України вранці 3 лютого стався землетрус силою 4,6 бала.
Про це свідчать дані EMSC (European-Mediterranean Seismological Centre).
Повідомляється, що землетрус було зафіксовано о 7.56 на глибині 10 кілометрів. Його епіцентр був на відстані 35 кілометрів на північний схід від Гадяча, біля села Василівка, в Сумській області.
Нагадаємо, 24 січня в Ізмаїлі, Одеської області, стався землетрус силою 4,7 бала за шкалою Ріхтера. А вночі проти 23 листопада 2014 року землетруси сталися в Румунії, Фінляндії, Китаї та Японії. Сейсмічні хвилі з румунської зони Вранча докотилися до Одеської, Миколаївської та Кіровоградської областей.

Харківський волонтер забезпечує житлом дві сім’ї добровольців з Донбасу

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers