rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Різдвяні вечорниці у Детройті
Title 
 Title
 Title
 Title
У суботу, 10 січня 2015 р., зала Українського культурного центру перетворилася на гостинну українську світлицю. Це 129 відділ Союзу українок Америки проводив Різдвяні вечорниці.

Дійство почалося ще від вхідних дверей, бо гостей зустрічали з традиційною українською гостинністю: чарочкою медовухи чи винця, а на закуску – свіженьке сальце і солоні огірочки (все це домашнього приготування).
Обов’язковим дрес-кодом заходу була вишиванка.
Але перед тим, як розповісти, що ж відбувалося далі, я хочу коротенько сказати, що ж то таке вечорниці, бо багато гостей йшли на цей вечір, але не мали жодної уяви, що ж їх там чекає...
З давніх-давен вечорниці – це веселощі, жарти, танці, спів, ігрові обряди та давні традиції, цікаві бесіди та небилиці, а також знайомства з новими друзями!
Навіть у часи жорстоких воєн проти турків, татар, московитів, поляків чи інших ворогів люди в нашому краї вміли відпочивати, щоб набратися сил для подолання своїх бід чи проблем...
Особливо весело проходили вечорниці у свята: на Катерини (7 грудня), Андрія (13 грудня), Різдво, Новий рік, Водохрещу. Зокрема, від Різдва до Водохреща молодь тільки розважалася.
А ще на вечорницях обирали господиню. Саме ця роль випала цього вечора мені! Оздоблені різдвяними композиціями столи у жовто-блакитних кольорах, відтворення світлиці української хати на сцені – все це надавало гарного святкового настрою!
І ось перед гостями розігрується ціле театральне дійство, де молодички в чудових національних строях, жартуючи, ліплять вареники, колядують, обдаровують гостей різними дарунками, при цьому весело приповідуючи, для чого можна використати даний подарунок... тут і дівчата приходять зі своїми цікавими монологами, а незадовго і парубки з’являються з троїстими музиками – на сцені стає ще веселіше і жвавіше! Ну а коли вже з’явилися Стецько (Андрій Зазуля), Уляна (Христина Безкоста) й Олексій (Сергій Шайда) – персонажі з вистави «Сватання на Гончарівці» – у залі лунав голосний сміх. Весело всі зустріли і кума Панька (Роман Совяк), що шукав свою жінку Параску (Руслана Проонко).
Після колядки-віншівки почалася вечеря. Господині вечора потішили гостей варениками, млинцями з маком і сиром, печеними яблуками і, звичайно ж, кутею – основною стравою в часі різдвяних святкувань.
А після вечері учасники сценічного дійства виконали запальний танець «Голубка», до якого залучили і гостей свята... Потім ще був «Танець з віником»... Це треба було бачити, з яким завзяттям веселились гості, бо ж не всі і знали, як ці танці потрібно виконувати.
Не залишили ми без своєї уваги і діток, для яких теж було дуже багато розваг: для них заграли дитячі танцювальні ритми, а по закінченні кожна присутня дитина отримала сувенірний подаруночок на пам’ять!
При нашому відділі уже 6 років діє творча група «Ми – разом». Щорічно ми готуємо вертепне дійство і відвідуємо наші церкви з різдвяними привітаннями. Гості вечорниць теж мали змогу побачити виступ вертепу.
Запальні танці, співи колядок, веселі конкурси, забави, смачне частування та неповторний національний колорит – це все було 10 січня. Щиро дякую тим, хто не полінувався і прийшов та отримав змогу гарно відпочити, весело провести час та долучитися до глибинних традицій рідної культури.
Безперечно, що великий внесок для веселого проведення вечора зробив гурт «Стожари» (Андрій Дутка, Наталя Шморон, Андрій Скочепець), бо це ще й активні учасники вертепу. Дякую вам, шановні, за підтримку в усіх наших починаннях! Дякую щиро і своїм чудовим посестрам-союзянкам 129 відділу за їхню самовіддану працю та за чудову підготовку програми свята. Над сценарієм попрацювали Валентина Шайда і Леся Міщанчук, у питанні постановки виступу велику допомогу надала Руслана Проонко, організацією вечері зайнялася Ірина Мельник зі своїми помічницями. В суботу нас було разом понад 280 осіб! Щиро надіємось, що ми зуміли подарувати чудовий настрій нашим гостям і що наступного року наші вечорниці відвідає ще більша кількість людей, які не хочуть забувати те, що було колись.
Автор: Валентина Шайда,
голова 129 відділу СУА, округа Детройт

Концерт-бенефіс Оксани Кровицької в День Злуки земель України

Стипендіати Товариства української мови в 2014 р.

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers