rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

На Водохрещу на Донеччині загинули 6 осіб, 55 поранено

У Донецькій області за добу 19 січня внаслідок бойових дій загинули 6 людей, ще 55 були поранені.
Про це у вівторок, 20 січня, повідомляє прес-служба Донецької облдержадміністрації.
«За оперативними даними, під час бойових дій у Донецькій області 19 січня загинули 6 людей, ще 55 перебувають у лікувально-профілактичних установах. У зазначених оперативних даних перераховані як цивільні особи, так і частково військові Збройних Сил України», – йдеться у повідомленні.
Як зазначається, інформація є узагальненою по території всієї Донецької області, включаючи окуповану територію.
Раніше у прес-службі Донецької міської адміністрації повідомляли, що ніч у Донецьку пройшла під масовані артобстріли. У неділю внаслідок бойових дій у Донецьку загинули двоє мирних мешканців, ще 11 зазнали поранень.

 СБУ: російські спецслужби причетні

до пожежі в Будинку профспілок у Одесі

Служба безпеки України заявляє про причетність російських спецслужб до пожежі в Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року.
Про це сказав в інтерв’ю «5 каналу» заступник голови СБУ Віктор Ягун.
«Це була відверта провокація... За нею стояли спецслужби РФ. Це стосується й запальних речовин. Тих (речовин), які стали причиною отруєння людей... Тобто, провокація заздалегідь готувалася, це однозначно», – повідомив він.
За його словами, слідство триває, і про остаточні результати розслідування казати ще зарано.
Своєю чергою, радник міністра внутрішніх справ, депутат «Народного фронту» Антон Геращенко, сказав, що в рамках розслідування трагічних подій в Одесі вже притягнуті до відповідальності близько десяти правоохоронців, для прикладу, й екс-начальник обласного управління міліції Петро Луцюк.
Низку підозрюваних оголошено в розшук, зокрема, колишнього заступника начальника Управління МВС в Одеській області Дмитра Фучеджі.
Геращенко заявляє, що Фучеджі ховається від українських правоохоронців у Москві (РФ).
Нагадаємо, 2 травня в Одесі під час масових заворушень загинуло 48 осіб і понад 200 були поранені. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок під час пожежі.
Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.
Через кілька днів правоохоронці затримали головних фігурантів екстремістських організацій, а також кілька співробітників міліції. Крім того, в той же час екс-начальник ГУ МВС України в Одеській області Дмитро Фучеджі був оголошений у розшук. Він перетнув кордон України і сховався від слідства.
25 вересня президент України Петро Порошенко заявив, що у справі про події 2 травня в Одесі три людини вже притягнуті до відповідальності, а Фучеджі перебуває в бігах. При цьому, голова держави попросив РФ про сприяння у поверненні Фучеджі до України для його притягнення до відповідальності.
У той же день радник голови МВС Зорян Шкіряк повідомив, що Головне слідче управління МВС завершило розслідування кримінального провадження за фактами масових заворушень в Одесі 2 травня.


Український суд заочно заарештував

Януковича та Азарова

Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту для колишнього президента України Віктора Януковича, про це 20 січня повідомила Генеральна прокуратура.
«19 січня 2015 року за клопотанням Генеральної прокуратури України Печерський райсуд Києва виніс постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту колишнього президента України Віктора Януковича», – повідомляє прес-служба Генпрокуратури.
Обрання такого запобіжного заходу дає можливість слідчим Генпрокуратури вимагати його екстрадиції з території РФ.
Крім того, колишньому прем’єр-міністрові України Миколі Азарову за клопотанням Генпрокуратури також обрано запобіжний захід – взяття під варту.
«За клопотанням Генеральної прокуратури України 19 січня цього року Печерський райсуд міста Києва виніс постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту стосовно колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова», – йдеться у повідомленні прес-служби ГПУ.
Таким чином, як наголошується, обрання зазначеного запобіжного заходу надає можливість слідчим Генпрокуратури вимагати екстрадиції Азарова з території Російської Федерації.
Також 19 січня Печерський райсуд Києва за клопотанням Генпрокуратури прийняв ухвалу про взяття під варту колишнього міністра фінансів України Юрія Колобова.
Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.
«Обрання вказаного запобіжного заходу надає законні підстави слідчим Генеральної прокуратури України для звернення до Генеральної прокуратури РФ із запитом про видачу (екстрадицію) Юрія Колобова», – сказано у повідомленні.
Нагадаємо, 21 лютого 2014 року колишній президент Янукович самоусунувся від виконання своїх конституційних повноважень і втік до Росії, де отримав громадянство. Це відбулося після кількох місяців протестів в Україні, що закінчилися кровопролиттям.
Разом з Януковичем з України втекли і його «соратники».
Проти Януковича, екс-генпрокурора Віктора Пшонки і низки інших колишніх чиновників відкрито кримінальне провадження про масові вбивства мирних громадян. Їх оголошено в розшук.
Також проти низки високопосадовців часів Януковича відкрито кримінальні провадження за фактами відмивання коштів та виведення капіталів.
Генпрокуратура відкрила понад 30 кримінальних проваджень стосовно Януковича і його спільників. Їм усім також повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень та оголошено в розшук.
18 листопада голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що Служба безпеки завершила розслідування і передала до Генпрокуратури матеріали щодо рахунків, майна екс-президента Януковича та ще понад 80 колишніх високопосадовців, які працювали при ньому.
«Стосовно 82 колишніх високопосадовців (прізвище Януковича перше у списку), які працювали в уряді колишнього президента в 2010-2013 роках, щодо їхніх рахунків, майна, СБУ розслідування завершила і передала до Генпрокуратури», – сказав Наливайченко.
12 січня 2015 р. міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Інтерпол оголосив у розшук екс-президента Януковича, Миколу Азарова і ще кількох осіб. Генеральна прокуратура України готує пакет документів для початку процедури екстрадиції.


Понад 4,5 тис. військовослужбовців

отримали статус учасника бойових дій. Кожен другий – нагороджений

Понад 4,5 тис. військовослужбовців Збройних сил України отримали статус учасника бойових дій. Про це 20 січня повідомив в. о. речника Генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов на брифінгу в Києві.
«На сьогодні статус учасника бойових дій отримали понад 4,5 тис. військовослужбовців ЗСУ», – сказав він.
1 тис. 987 військовослужбовців заохочені державними нагородами, 2 тис. 915 – відзнаками Міноборони та цінними подарунками від міністра оборони, 1 тис. 181 військовослужбовець нагороджений почесними нагрудними відзнаками начальника Генштабу, 1 тис. 443 учасники АТО отримали військове звання достроково.
Нагадаємо, 14 січня прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав посилити процедуру надання статусу учасника антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях і звернувся до Міністерства соціальної політики та низки інших відомств з дорученням опрацювати і внести зміни до закону про статус учасника АТО.


В Україні стартувала часткова мобілізація

В Україні 20 січня розпочинається перша хвиля часткової мобілізації. Відповідний закон № 113-VIII «Про часткову мобілізацію» опубліковано в парламентській газеті «Голос України». Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.
Мобілізацію у 2015 році вестимуть у три черги протягом 210 діб. Так, з 20 січня буде оголошено першу хвилю мобілізації тривалістю 90 днів, з квітня – другу хвилю, тривалістю 60 днів, а з червня – третю, також тривалістю 60 днів.
Під час першої хвилі мобілізації планують набрати 50 тис. осіб.
Призов військовозобов’язаних, резервістів та постачання транспортних засобів здійснюватимуться для забезпечення потреб Збройних сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.
Згідно з указом президента України, у період з 18 березня по 1 травня 2015 р. також буде проведено звільнення в запас військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період відповідно до указу президента України від 17 березня 2014 р. № 303.
Кабінет міністрів має забезпечити фінансування та вжити інших заходів, пов’язаних з оголошенням і проведенням часткової мобілізації та звільненням у запас військовослужбовців у межах повноважень.
Верховна Рада України підтримала Указ президента про часткову мобілізацію 15 січня 2015 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон 19 січня.
Також нагадаємо, що в 2015 році передбачений призов на строкову службу 40 тисяч громадян віком 20-27 років.
Міністр оборони України Степан Полторак закликав особовий склад відомства провести якісний відбір кандидатів на службу в армії. Про це він заявив на службовій нараді з питань готовності до проведення четвертої хвилі часткової мобілізації, передає прес-служба Міноборони.
«У вас непросте завдання, яке повинні виконати грамотно і чітко. Адже, вірю, що у кожного є бажання працювати, є відповідний досвід роботи і відповідна база. Головне завдання для кожного з вас – якісний відбір кандидатів на службу. Не можна бездумно всіх без розбору залучати до служби, насамперед, мобілізовувати необхідно всіх охочих, добровольців, людей з бойовим досвідом, тих, хто має відповідні військові спеціальності», – сказав Полторак.
Полторак також зазначив, що всі департаменти й управління переведено на посилений варіант несення служби.
«Наше головне завдання – вчасно забезпечити мобілізованих речовим майном, харчуванням, зброєю, організувати процес навчання, продумати всі кроки з організації цього процесу», – додав міністр.


ГПУ: Начальника управління тилу Нацгвардії затримали за хабар

Слідчі Центрального регіону Головної військової прокуратури і співробітники ГУ по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ задокументували отримання неправомірної вигоди на 230 тисяч гривень начальником управління тилу Національної гвардії України.
Про це в понеділок, 19 січня, повідомив старший помічник генпрокурора з особливих доручень Валерій Карпунцов на своїй сторінці в Facebook.
«Сума була отримана за сприяння у перемозі однієї з фірм у конкурсних торгах на постачання продуктів харчування (м’ясних консервів) для потреб Національної гвардії України», – написав він, додавши, що в злочинній схемі брали участь посередник і керівник фірми.
19 січня начуправління тилу Нацгвардії і його співучасникам було повідомлено на підставі ч. 1 ст. 217 КПК України про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368 і ч. 3 ст. 369 КК України. Вищеназвані особи були затримані в порядку ст. 208 КПК України.
Як заявив президент України Петро Порошенко на зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Євою Копач у понеділок 19 січня в Києві, рік тому «на Грушевського українці поставили владу перед фактом – країна змінилася».
«Проте не всі посадовці наразі це зрозуміли», – зазначив голова держави.
«Під час отримання хабара в 230 000 грн. було затримано начальника тилу Національної Гвардії Святослава Манжуру. Стверджую, що так буде з кожним, хто прагне збагачення за рахунок держави, кожним, хто сьогодні вирішив заробляти на військовослужбовцях, кожним, хто ганьбить честь мундира тридцятьма срібниками!» Раніше повідомлялося, що у вересні минулого року під час одержання хабара у розмірі 500 доларів США за ненаправлення громадянина в зону проведення антитерористичної операції, правоохоронці затримали працівника одного з військкоматів Хмельниччини.


У київських школах скасували безкоштовне

харчування

Столичні батьки школярів б’ють на сполох – у школах з 19 січня скасували безкоштовне харчування для учнів. Як написала у Facebook мама однієї з київських школярок на ім’я Інна, їй про це повідомила вчителька 17 січня.
«Зателефонувала вчителька зі школи, де навчається дитина, і повідомила, що харчування для дітей більше не буде в школі ніякого. Ні за гроші, ні без них. Хіба це нормально?» – обурилася Інна. Ольга з Вишгорода зазначила, що її першокласника не забезпечують безкоштовним харчуванням ще з 12 січня.
«В оголошенні сказано, що так буде до 1 березня, бо дитина має «чорнобильське» посвідчення (яке має 80% всіх школярів у нас). Батькам пропонується давати їжу дітям, яку вони їдять за партами у класі», – написала Ольга.
Як повідомила це у коментарі сайту «Українська правда. Київ» заступник голови КМДА Ганна Старостенко, з 19 січня столичні школярі 1-4 класів не будуть забезпечені безкоштовним харчування у школі.
«На жаль, для всіх учнів безкоштовного харчування не буде від 19 січня», – сказала Старостенко. Вона наголосила, що безоплатні обіди збережуть лише для учнів пільгових категорій, а інші учні матимуть змогу купити обід.
«У нас було безкоштовне харчування для всіх без винятку учнів 1-4 класів. Раніше це фінансувалося статтею з державного бюджету, яку нам як субвенцію скеровували у місцевий бюджет, а тепер нам цих коштів не дали. І тепер місцеві органи влади можуть приймати рішення – продовжувати це харчування чи ні – відповідно до того, є у них кошти чи ні. На жаль, сьогодні у нас таких коштів немає», – пояснила Старостенко.
«Коли ми зараз кажемо про те, чи зберегти надбавки вчителям, чи забезпечити харчування без винятку всіх учнів 1-4 класів, то треба так розподіляти ресурси, щоб допомагати тим, хто найбільше цього потребує. Насамперед, харчування потребують пільговики. Вони – з 1 по 11 клас – будуть ним забезпечені», – наголосила чиновник.
Вона зазначила, що шкільні кухні й далі працюватимуть, їх ніхто не закриє, і всі школярі зможуть купити собі гарячий обід.
Старостенко не змогла уточнити, скільки коштуватимуть обіди, але припустила, що один обід коштуватиме батькам учнів 10 гривень.
Вона також пояснила, що не було повідомлено ні на сайті КМДА, ні на сайті Департаменту освіти, бо це питання вирішувалось, і «місто до останнього шукало можливість забезпечити безкоштовне харчування всім учням 1-4 класів».
За словами Старостенко, місто зекономить 120 мільйонів гривень на рік на тому, що не надаватиме безкоштовне харчування.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers