rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Україна відсвяткувала Водохреще

Різдвяно-новорічний цикл в Україні завершився великим і улюбленим в народі святом – Хрещенням Господнім. Народні назви свята – Йордана (або Ордана), Водохреща.

На сторінці у ФБ свого колеги, психолога Івана Данилюка, я побачив гарний вірш:



З Йорданською святою водою!
Щоб Ісус, що охрестився,
Завжди в потребі заступився.
За весь ваш рід і за родину,
за нашу неньку-Україну.
Щоб гості з’їхались бажані.
Христос хрестився у Йордані!



Title  

Як свідчить Біблія, на тому ж самому місці, в той же час і за участі тих же осіб 2011 років тому відбулися події, які започаткували й інше свято – Богоявлення. Читачі, звичайно, знають, що обидва ці свята, хоча й відбувалися разом, відрізняються і святкуються як окремі.
18 січня Українська Церква відзначала особливий день у православному календарі – Хрещенський святий вечір або ж Надвечір’я Богоявлення. Це був пісний день, так звана Голодна кутя.
Я потелефонував на Тернопілля своїй добрій знайомій, чудовій господині, яка шанує народні звичаї. Вона чекала дітей і онуків на вечерю. На питання – що на столі? – пані Оля відповіла: «Як зазвичай – кутя, узвар, вареники з капустою, з картоплею, голубці, квасоля, гречані млинці, гриби», щось іще з грибами – далі вже перелік пісних страв на столі цієї гарної української родини не пригадаю. Подібно сідали за стіл ще мільйони українських родин по цілому світові.
А у столиці того дня Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив у Володимирському кафедральному соборі Всенічне бдіння.
Згідно з церковним уставом, цього дня Всенічне бдіння було особливим, оскільки складалося з великого повечір’я та утрені.
На утреній, під час читання канону, Предстоятель помазав віруючих освяченим єлеєм.
Патріарх звершив у Володимирському кафедральному соборі Києва Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого. Після Божественної літургії Патріарх Філарет у співслужінні духовенства собору звершив Велику вечірню, за якою вірячи мали змогу прослухати читання із Старого Завіту, в яких давні пророки пророкують про Месію Ісуса та Його спасенну діяльність.
За давньою християнською традицією у Надвечір’я Богоявлення Святійший Патріарх Філарет звершив Велике освячення води. Цю освячену воду вірні понесли зі собору по своїх домівках, щоб окропити свої обійстя та причаститися цієї святині перед тим, як сісти до святої вечері.
Після богослужіння на середину храму перед іконою Хрещення Господнього у водах Йордану була поставлена запалена свічка, яка символізує початок свята. Разом з духовенством та вірянами Патріарх проспівав перед іконою тропар свята «В Йордані хрестився Ти, Господи…» та кондак «Явився Ти сьогодні вселенній». Предстоятель привітав вірних з великим святом Богоявлення та побажав миру.
Наступного дня, 19 січня 2015 року, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив чин Великого освячення води біля каплиці Хрещення Господнього у столичному Гідропарку.
Саме тут, біля головної річки України – Дніпра, за сталою традицією, кияни щороку масово відзначають свято Хрещення Господнього.
Погода цього року снігом не потішила. У минулі роки на Водохрещу бувало сніг йшов такий, що за час освячення Патріарх і всі присутні ставали зовні майже сніговиками.
Його Святості біля каплиці співслужили: Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній; єпископ Вишгородський Агапіт, керуючий справами Київської Патріархії; настоятель каплиці Хрещення Господнього протоієрей Павло Основенко та духовенство Свято-Володимирського кафедрального собору.
За богослужінням молились кияни, зокрема, і відомі – радник президента України Юрій Богуцький, голови районних у місті Києві державних адміністрацій, громадські діячі, віряни та велика кількість присутніх, які зібралися, щоб розділити радість свята.
Після освячення води на паперті каплиці Патріарх Філарет зійшов на берег Дніпра та освятив його води. Освяченою водою Предстоятель окропив численних віруючих та привітав їх із великим святом.
Після завершення Патріарх з почтом відбув у резиденцію, а кияни кинулися до води. Попереду – досвідчені зимові купальники – «моржі» – серед яких можна було помітити і малих, і старших. Напоготові були і страхувальники – медики, рятувальники, міліція.
Змивали гріхи у йорданській воді декілька сотень киян, і найкраще виходило у тих, хто робив це з Вірою у серці.
Усі бажаючі набирали освячену воду, народне гуляння набирало оберти.
Свято Водохреща поєднало християнські та народні традиції, принесло багато позитиву і радощів, які так потрібні українцям у наші нелегкі часи.

2015-й рік бере розгін

ОУН: День Соборності – нині найактуальніша дата

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers