rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

На окупованих бойовиками територіях
знищено 10% промислового потенціалу країни

20 відсотків промислового потенціалу України залишилися на окупованих територіях, а майже 50% з них – фізично зруйновані.
Про це у понеділок, 22 грудня, заявив президент України Петро Порошенко на урочистому зібранні з нагоди професійного свята дипломатів, передає УНІАН.
Порошенко зазначив, що Україна на сьогодні потребує залучення технічної, фінансової, економічної і політичної допомоги, особливо в умовах «коли 20% від промислового потенціалу України опинилося на окупованій території, з яких майже 50%, тобто, 10% від усього – фізично зруйновано. В цих умовах ми маємо дуже потужну підтримку МВФ, США, Євросоюзу, країн Великої сімки та значної частини країн Великої двадцятки».
Також Порошенко зазначив, що агресор уже платить високу ціну за порушення міжнародного права.
«Нам вдалося змінити ставлення міжнародної спільноти до подій в Україні, довівши, що загроза, яка на сьогодні нависла над Україною, – це не лише українське питання. Це питання європейської безпеки, глобальної безпеки. І кожна країна, що підтримує Україну, на сьогодні боронить своє майбутнє», – сказав Порошенко.
Він висловив упевненість, що «рішучі дії, які призвели до застосування санкцій до агресора, були результатом чіткої і скоординованої роботи».
«Не можна безкарно порушувати міжнародне право, й агресор має заплатити високу ціну і за агресію, і за порушення права. І ця ціна вже зараз платиться», – сказав президент.
Нагадаємо, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у вересні оцінив збиток від війни на Донбасі в кілька мільярдів доларів. На його думку, бойовики свідомо руйнують інфраструктуру східних областей України.

Затверджено склад Національної

ради реформ

Президент України Петро Порошенко своїм указом затвердив склад Національної ради реформ.
Про це повідомляє прес-служба глави держави.
Зазначається, що указом «Питання Національної ради реформ» від 22 грудня визначено, що склад Нацради реформ формується з кількості членів, які беруть участь в її роботі з усіх питань, та членів, які запрошуються для розгляду окремих питань.
18 членів у Нацраді реформ братимуть участь в обговоренні всіх питань. Серед них – президент, голова Верховної Ради (за згодою) та прем’єр-міністр, глава Нацбанку, міністри економічного розвитку та торгівлі, фінансів, юстиції, керівники низки комітетів Верховної Ради, глава Адміністрації президента Борис Ложкін та його заступники Олексій Філатов, а також секретар Національної ради реформ Дмитро Шимків.
У складі Нацради реформ також – представники громадського сектора: виконавчий директор Європейської бізнесасоціації Ганна Дерев’янко, головний експерт групи «Реформа антикорупційного законодавства» громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Дмитро Котляр, засновник громадської ініціативи «Об’єднання українських випускників іноземних університетів «Професійний уряд» Даниїл Пасько, співзасновник ГО «Всеукраїнська громадянська платформа «Нова Країна» Валерій Пекар.
Крім того, серед 36 членів Нацради реформ, які залучатимуться для розгляду окремих питань, – керівники міністерств та парламентських комітетів.
Коментуючи указ, Шимків повідомив, що перше робоче засідання Ради заплановано на 24 грудня. На ньому планується затвердити стратегічне бачення розвитку України «Стратегія реформ – 2020», затвердити персональний склад Виконавчого комітету Нацради реформ, обговорити статус реалізації низки пріоритетних реформ та виконання Угоди про асоціацію з ЄС.
«Національна рада реформ ще не проводила робочі засідання, оскільки Україна мала обрати нову Верховну Раду та сформувати новий уряд. За підсумками виборів 26 жовтня країна отримала новий проєвропейський парламент, який, своєю чергою, затвердив новий реформаторський уряд. На сьогодні Національна рада реформ є єдиною платформою, яка об’єднує президента, Кабінет міністрів, Верховну Раду та представників інститутів громадянського суспільства. Завдання Нацради – моніторинг виконання пріоритетних реформ та прийняття колегіальних рішень з найважливіших для країни соціально-економічних питань», – зазначив Шимків.

МЗС України висловило протест Зімбабве

через візит їхнього міністра до Криму

Міністерство закордонних справ України висловлює протест Республіці Зімбабве через неузгоджене з Україною відвідання тимчасово окупованої Росією Автономної Республіки Крим міністром навколишнього середовища, водних ресурсів та клімату Республіки Зімбабве Сейвіором Касукувере. Про це повідомили у Департаменті політики і комунікацій МЗС України.
Україна розцінює цей крок як ігнорування зімбабвійською стороною чинного українського законодавства, норм міжнародного права, статуту ООН та резолюції Генасамблеї ООН «Територіальна цілісність України», наголосили в зовнішньополітичному відомстві.
МЗС також підкреслює, що це може мати негативні наслідки для подальшого розвитку українсько-зімбабвійських відносин.
У зв’язку з цим МЗС закликає Республіку Зімбабве неухильно поважати територіальну цілісність і суверенітет України та дотримуватися норм міжнародного права.
Як повідомлялося, минулого тижня анексований Росією Крим відвідала делегація Республіки Зімбабве на чолі з міністром навколишнього середовища, водних ресурсів та клімату.
Раніше Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з неузгодженим з Україною відвідуванням 9 травня ц. р. президентом Російської Федерації Володимиром Путіним тимчасово окупованих Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

У Донецьку стартувало мовлення

українського радіо

На Донецьк запущено мовлення українського радіо. Про це у понеділок, 22 грудня, повідомив міністр інформаційної політики України Юрій Стець у своєму Facebook.
«Запустили «Радіо 24» з Костянтинівки сигнал на Донецьк, частота 103,1. В ефірі «Радіо 24» вийшов перший випуск «Громадського» «Хроники Донбасса»», – написав він.
«Прийом по Донецьку у всіх районах», – наголосив Стець.
Також це підтвердив голова Національної ради з телерадіомовлення Юрій Артеменко на своїй сторінці у Facebook.
«Мені стало відомо, що сьогодні на частоті 103,1 FM було запущено «Радіо 24» (ТРК «Люкс») у Костянтинівці, Донецької області. Зараз сигнал поширюється на весь Донецьк. Уже сьогодні вийшов у ефір перший випуск Громадського радіо «Хроники Донбасса».
«Продовжуємо працювати. Ми обов’язково проб’ємося до наших громадян», – додав Артеменко.
Раніше повідомлялося, що 28 листопада з околиць Донецька на захоплені проросійськими сепаратистами райони міста та прилеглі території розпочав мовлення телеканал «1+1».
Нагадаємо також, що Національна радіокомпанія України (НРКУ) та її творче об’єднання «Всесвітня служба радіомовлення України» (ВСРУ) розпочали мовлення російською мовою. Слухати російські передачі з Києва можна як в ефірі на частоті 1431 кГц, так і в мережі Інтернет з 17.00 до 19.00 за київським часом. Програми «Українського радіо» можна слухати як на території України, так і у Російській Федерації. Потужний 800-кВт передавач забезпечує покриття в Україні та Європейській частині РФ.

Збройні сили України отримали польську

гумдопомогу на 3,5 мільйона євро

Гуманітарну допомогу з Польщі на суму приблизно 3,5 млн. євро у понеділок, 22 грудня, отримали Збройні сили України.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства оборони України.
«Нещодавно в одну з військових частин тилу Збройних сил України надійшов вантаж від уряду Республіки Польща орієнтовною вартістю 3,5 млн. євро», – йдеться в повідомленні.
Для потреб українських військових були відправлені раціони сухого пайка, а також – предмети особистого спорядження військовослужбовців: балаклави, військові наплічники, фуфайки з довгими рукавами, рукавички, рушники, взуття польове, сумки для спорядження і т. д.
Найближчим часом отриману допомогу привезуть бійцям у зоні проведення антитерористичної операції.
Нагадаємо, раніше в Міноборони повідомляли про те, що Австралія і Польща найближчим часом мають намір надати гумдопомогу ВСУ.
Також Польща надала гумдопомогу переселенцям з Донбасу. Так, у Харківську область прибутку 33 машини з польською гумдопомогою для переселенців із зони АТО.
Зазначимо, протягом усього 2014 року країни-партнери надавали Збройним силами України всіляку матеріальну підтримку. Так, зі США було передано речове майно та технічні засоби, Французька Республіка постачала бронежилети та медичні матеріали, а Словацька Республіка – електрогенератори, освітлювальні комплекти, пластиковий посуд, речове обладнання та медичні матеріали. Королівство Норвегія передало як допомогу Збройним силам України сухі пайки, а Королівство Данія – технічні засоби.
Крім того, з Канади до України надійшли засоби індивідуального захисту та зимове обмундирування, а з Республіки Польща – сухі пайки та постільні речі. Литовська Республіка надіслала сухі пайки, медичні матеріали, речове майно, Швейцарська Конфедерація – лікарські засоби та медичні матеріали, а Королівство Нідерланди – електрогенератори, зимове взуття. Королівство Іспанія допомогло захисникам України бронежилетами та шоломами. Своєю чергою, Латвійська Республіка надала шкільне приладдя та інші необхідні речі для дітей військовослужбовців, які були переміщені з Автономної Республіки Крим.
У рамках надання міжнародної гуманітарної допомоги Збройні сили України отримали черговий вантаж з Великої Британії. Британські колеги передали українським військовослужбовцям зимову форму одягу та медичне обладнання.

Трипільська ТЕС практично повністю

зупинила роботу, а Росія блокує вугілля на кордоні

Робота всіх вугільних енергоблоків Трипільської теплоелектростанції в Українці, на Київщині, зупинена. Про це 22 грудня на брифінгу повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелик, передає УНІАН.
«На Трипільській ТЕС закінчилося вугілля. Зупинено останній вугільний блок», – сказав він.
За словами Светелика, на складах ТЕС залишилося незначна кількість вугілля (близько 2 тис. тонн), яке практично неможливо використовувати для виробництва електроенергії.
Светелик також зазначив, що зараз на Трипільській ТЕС працює лише один енергоблок, який використовує для виробництва електроенергії природний газ.
Щодо запасу вугілля на інших станціях, він зазначив: «Десь більше, десь менше».
«Ще є проблеми із завезенням вугілля з Росії. Вагони стоять на кордоні, їх поки що не пропускають», – сказав Светелик, не уточнивши обсягів вугілля.
За його словами, причин блокування постачання вугілля Росія не називає. При цьому чиновник підкреслив, що всі обсяги російського вугілля, яке стоїть на кордоні з Україною, законтрактовані, і за нього внесено попередню оплату.
Крім того, Светелик розповів, що Україна продовжує вести переговори зі сусідніми державами про імпорт електроенергії, проте успіху в цьому питанні поки що немає.
«Поки що немає рішень з боку Москви», – сказав заступник міністра енергетики, додавши, що також ведуться переговори про імпорт електроенергії зі Словаччиною і Молдовою.
Нагадаємо, Україна через бойові дії на сході країни, що тривають з квітня поточного року, має значний дефіцит вугілля, насамперед, енергетичного, видобуток якого сконцентрований у Донецькій і Луганській областях, в районах, підконтрольних бойовикам.
Нестача вугілля позначається на роботі електростанцій, які змушені знижувати виробничі потужності, що стало причиною віялових і аварійних відключень електроенергії в країні.
Україна сподівається на збільшення постачань російського вугілля для потреб теплових електростанцій. При цьому, державна енергокомпанія «Центренерго» чекає відправлення 200 вагонів з вугіллям, які заблоковані на кордоні з Росією.
Наприкінці листопада Міністерство енергетики і вугільної промисловості України схвалило заявки компаній ДТЕК і «Енергомережа» на імпорт електроенергії з Росії.
При цьому, за словами міністра енергетики Володимира Демчишина, Росія почне експорт електроенергії до України за умови стабільного енергозабезпечення Криму.

Казахстан постачатиме в Україну екібастузьке

вугілля

Республіка Казахстан постачатиме в Україну енергетичне вугілля, заявив казахстанський президент Нурсултан Назарбаєв, передає «Інтерфакс-Україна».
«Ми домовилися про постачання вугілля з Екібастузького вугільного родовища», – сказав Назарбаєв за підсумками переговорів із президентом України Петром Порошенком у понеділок у Києві.
Назарбаєв висловив сподівання, що сторони зможуть досягти результату в цьому напрямку співпраці. Під час переговорів президенти України та Казахстану також обговорили питання активізації співробітництва у сфері енергетичної безпеки.
Раніше терористи самопроголошеної «Донецької народної республіки» запропонували владі України механізм постачання вугілля. Раніше повідомлялося, що об’єднана енергосистема України працює зі значними ускладненнями. Через дефіцит вугілля особливо напружений стан забезпечення палива склався на Зміївській, Вуглегірській, Луганській, Придніпровській, Криворізькій ТЕС.
З 2 грудня «Укренерго» застосовує графіки аварійних відключень електрики.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers