rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ Святкування 100-річчя церкви Непорочного зачаття Діви Марії
 Title
 Title
День 7-го грудня 2014 року запам’ятається парафіянам церкви Непорочного зачаття, як і церкви св. Йосафата та інших українських церков метрополітального Детройта, як важлива подія і велике свято. Це свято кількох поколінь вірних Богові парафіян, молодших і старших, живих і тих, кого Господь уже забрав у своє царство. Конкретна людина не може існувати на землі так довго, як та церква, яку вона збудувала разом з іншими вірянами. Але той, хто її будує, знає, що церква переживе його і служитиме Богові і людям.

«У цей святковий час пригадуємо основоположників нашої парафії Української Католицької церкви Непорочного зачаття. Наші попередники успішно підтримували та провадили цією знаменитою парафією у дуже тяжкі часи, в період Американської депресії 1930-х років та під час ІІ Світової війни. Вони перемогли ці труднощі та збудували нашу чудову церкву. Їхня тяжка праця і відданість допомогли здійснитись їхнім мріям», – ці слова сказав у проповіді ігумен-парох цієї церкви, отець Даниїл Чайковський, ЧСВВ.
Так, протягом цілого сторіччя парафіяни дбали про свою церкву, розбудовували її, прикрашали. Але час руйнує, і потрібно щоразу відновлювати те, що пошкоджено, і про це також дбали і дбають парафіяни. Ось і цього року багато зроблено, багато вкладено коштів, пожертвуваних парафіянами на відновлення цього Господнього храму, шанованого українською громадою Детройта.
Тому о. Даниїл Чайковський звертається до нас і просить про фінансову підтримку, щоб успішно завершити сучасні проекти відновлення. Ці думки були передані парафіянам і на святковій Службі Божій о 10-й годині ранку цього дня, і вписані до програмової книжечки бенкету, який розпочався в Українському культурному центрі о 4:00 пополудні.
На бенкет зійшлося кілька сотень представників української громади, а найбільш довгожданими серед них були владики Кир Ричард Стефан Семенюк та Кир Гліб Лончина.
Відкрив офіційну частину бенкету та привітав усіх гостей отець Даниїл Чайковський, ЧСВВ. Привітав присутніх і голова парафіяльної ради церкви Непорочного зачаття Петро Ониськів та запросив до слова учнів Українських шкіл Непорочного зачаття Матея Джекса, Юлію Матрифайло та Івана Зарицького. Після їхнього привітання виступили зі спеціальною святковою програмою учні шкіл Непорочного зачаття.
Учителька Рідної школи п. Люба Красій написала до цього свята поезію «Найсвятіше місце – Божий храм», яку декламували учні 4-го класу Марко Лісний, Валерія Кумлик, Марія Носовська, Юліан Романчук, Діана Куций, Світлана Галеано, Вікторія Фіняк, Софія Грошко, Данило Борисюк, Марія Томків, Христина Пискливець та Максим Будій. Ліричний танець «Калинове вітання», підготовлений учителькою української мови Ольгою Новачинською, виконали дівчата 7-8 класів: Катерина Барбуляк, Софія Синичич, Леся Зарицька, Олена Головата, Ольга Бобало, Ліза Кандюк та Христина Куций. Під кінець танцю вони піднесли до столу почесним гостям традиційну хлібину на вишитому рушникові.
Учениці 5-го класу Діана Білоус та Катерина Приказка продекламували вірш «Тебе я люблю, Україно!», а хор учнів 3, 4 і 5-х класів під керівництвом п. Володимира Щесюка та при музичному супроводі п. Ірини Свитки виконав пісню на слова Г. Комісарова, муз. аранжування В. Щесюка «Україно моя». Вірш «О, Діво Маріє» декламували учні 5-го класу Катя Морозовська, Лука Захарій. Христина Скочинець та Антон Лісний. Хор виконав пісню на слова і музику В. Стеха «О, Мати Божа».
«Mоther Mary, Mоther Mine» продекламували Марта Нісевич, Ніна Ольжевська, Єлизавета Морачевська і Марта Свіргун, учениці 3, 4 і 5 класів. Пісню на слова та музику М. Лоурі та В. Грін «Mary, did you know» виконав учнівський хор. Учениці 5 класу Марта Свіргун та Катерина Фурда декламували вірш «Буде жити Україна – ненька». Хор виконав пісню «Гей, повстанці». «A Christmas рrayer» продекламували Натан Прийма, Ліля Поп та Віктор Дяченко, учні 3 і 4 класів.
«Різдвяне віншування» від учасників шкільного вертепу-2014 провели учні 7 класу: Катерина Барбуляк, Софія Синичич, Ральф Несторович, Леся Зарицька, Олена Головата, Ольга Бобало і Ліза Кандюк.
Англійською мовою учні проспівали «We wish you a Merry Christmas». Пані Ірина Свитка підготувала з учнями вірші українською мовою, англійською мовою – Діана Карпінська, заступник директора школи.
Серед присутніх було багато матерів, батьків, бабусь і дідусів цих юних акторів, і вони були горді за своїх дітей і внуків. Приємно було бачити, що на зміну старшим приходить молода зміна. Це вони будуть продовжувати і зберігати наші українські традиції, нашу культуру, а головне – нашу віру в Господа, будуть підтримувати нашу церкву.
Молитву перед обідом провів владика Кир Ричард Стефан Семенюк, Епарх Чиказький.
Після святкового обіду виступили зі словами привітання для нашої церкви Непорочного зачаття, її священиків та парафіян владика Кир Ричард Стефан Семенюк та владика Кир Гліб Лончина. Вони сказали про значимість церкви в житті української громади, про великі досягнення нашої церкви за 100 років, а особливим серед цих досягнень є те, що наша церква утримує Українську школу вже понад 75 років.
Успішним був і виступ церковного хору церкви Непорочного зачаття ім. Івана Котляревського під проводом диригента Василя Перця. Хор виконав молитву «Отче наш» зі солістом Яремою Цісаруком, «Господи, помилуй нас» – зі солістами Наталею Дереворіз та Анатолієм Рибаком, а ще – «Боже Великий, єдиний» та «Богородице Діво».
Виступила з привітанням і п. Ліда Гулавська, яка розповіла про гуманітарну ініціативу «Захист патріотів», започатковану Світовим Конгресом Українців. Вона вручила грамоти-подяки отцеві Даниїлу Чайковському та парафіянам церкви Непорочного зачаття «За щедрий внесок у розвиток гуманітарних ініціатив СКУ, спрямованих на проведення бойової медичної підготовки та забезпечення індивідуальними аптечками першої допомоги IFAK українських вояків різних формувань, які захищають суверенність, недоторканість і незалежність України». Грамоти були підписані директором гуманітарних ініціатив СКУ доктором Уляною Супрун.
Пані Уляна Супрун – лікар із Детройта, сестра п. Ліди Гулавської, ось уже рік перебуває в Україні і допомагає там, де є найбільша потреба в її знаннях і вміннях. Починала з Майдану і продовжує допомагати в обороні Української держави від сепаратистів та московських зайд на сході України.
І знову повернемося до молитов, які промовляють сьогодні вірні церкви Непорочного зачаття разом зі своїми священиками. Вони моляться за першозасновників цієї парафії, доброчинців і меценатів, за добровольців, які присвячують свій час і в неділю працюють у церкві: за членів церковного комітету, за парафіян, які невтомно працюють у Білому домі парафії, за тих, хто підтримував і підтримує отців у хвилини найтяжчих випробувань, за парафіян, які підтримують церкву своїми фінансовими пожертвами, розуміючи її потребу в цьому. Вони моляться за тих людей, котрі допомагають і працюють для наших Українських Католицьких шкіл Непорочного зачаття, за отців і сестер, які служили і продовжують служити нашій парафії.
Про все це і про багато іншого можна було дізнатися на бенкеті з промов, програмової книжечки, яка несла багато різноманітної інформації про життя і діяльність церкви, з розмов поміж собою парафіян. Це свято подарувало багато радості нашій українській громаді.
Многая літа тобі, Українська Католицька церкво Непорочного зачаття, твоїм священикам і твоїм парафіянам! Многая літа!

Сільський священик Віктор Кочмарь вчетверте став чемпіоном світу з пауерліфтингу

Храмове свято в осередку св. Андрія, Норт-Порт, Флорида

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers