rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Бойовики обстрілюють
Донецький аеропорт з монастиря

На Донбасі тривають обстріли сил АТО, більшість з них – у Донецькому аеропорту.
Про це у вівторок, 16 грудня, повідомив прес-центр АТО на сторінці в Facebook.
«За першу половину дня терористи 8 разів вели обстріли позицій наших військ. З них 4 рази – по укріпленнях сил АТО на донецькому летовищі. Проти наших «кіборгів» бандити використовують снайперську зброю та гранатомети», – йдеться в повідомленні.
«Наголошуємо, що члени незаконних озброєних формувань продовжують використовувати як стрілецьку позицію будівлю православного монастиря», – додали в прес-центрі.
Решту обстрілів скоєно в районах населених пунктів Старий Айдар, Станиця Луганська, Щастя.
«Бійці сил АТО, дотримуючись умов режиму «тиша», вогонь у відповідь не відкривали», – додали у повідомленні.
16 грудня Рада нацбезпеки фіксувала в зоні АТО стійку тенденцію до зниження кількості та інтенсивності обстрілів. Минула ніч була спокійною. Водночас, вдень 15 грудня окремі терористичні угруповання здійснили кілька провокаційних обстрілів позицій українських силовиків.
Нагадаємо, 9 грудня за ініціативою президента України Петра Порошенка на всіх позиціях сил АТО запровадили режим припинення вогню. Того ж дня бойовики 13 разів обстріляли українські позиції.
10 грудня режим припинення вогню був пролонгований. Українська сторона зафіксувала провокаційні обстріли, але в результаті не постраждав жоден український військовослужбовець.
11 грудня сили АТО під час патрулювання виявили диверсійно-розвідувальну групу супротивника. В бою загинули троє українських військових, восьмеро поранено.
При цьому, президент України, перебуваючи з візитом в Австралії, заявив, що встановилося «справжнє перемир’я».

 

 МЗС України вкотре

вимагає від РФ звільнити Савченко

Міністерство закордонних справ України висловлює черговий протест Російській Федерації у зв’язку зі ситуацією, що склалася навколо народного депутата України, льотчиці Надії Савченко.
«Змушені констатувати, що попри численні звернення української сторони і наших міжнародних партнерів, а також всупереч досягнутим домовленостям про звільнення усіх незаконно утримуваних осіб, Російська Федерація продовжує демонструвати зневагу до міжнародно-правових норм у сфері захисту прав людини та порушувати взяті на себе міжнародні зобов’язання», – йдеться в заяві МЗС, поширеній у вівторок, 16 грудня.
МЗС України стурбоване погіршенням стану здоров’я Савченко і тривалим ненаданням російською стороною необхідної медичної допомоги, створенням незадовільних умов утримання, що, зокрема, порушує статтю 3 Конвенції Ради Європи про захист прав і основних свобод 1950 року.
Зовнішньополітичне відомство вимагає від Росії негайного звільнення Савченко та припинення політичного переслідування, а також звільнення «інших громадян України – політичних в’язнів, яких продовжують незаконно тримати в Росії».
«Закликаємо світову спільноту єдиним голосом виступити на захист життя, безпеки та загальнолюдських прав громадян України, які стали політичними заручниками агресивної політики Росії проти України та міжнародного правопорядку», – йдеться в заяві.
Як повідомлялося, 11 грудня Верховна Рада закликала Держдуму Російської Федерації та президента РФ Володимира Путіна вжити заходів для звільнення української льотчиці, народного депутата (фракція «Батьківщина») Надії Савченко.
«Враховуючи те, що 27 листопада 2014 року Надія Вікторівна Савченко отримала повноваження народного депутата України VIII скликання, Верховна Рада України звертається до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації, президента Російської Федерації, інших органів державної влади та посадових осіб Російської Федерації із закликом вжити всіх можливих необхідних заходів для якнайшвидшого звільнення української льотчиці та народного депутата України VIII скликання Надії Вікторівни Савченко», – йдеться у зверненні.
Крім того, захист Савченко закликав Слідчий комітет Росії призупинити кримінальну справу стосовно Савченко, зважаючи на її статус військовополоненого.
«У Савченко погіршився стан здоров’я. «Вперше за весь цей час вона попросила про допомогу для себе особисто. У неї знову запалилося праве вухо, застуджене на етапі у вересні. Тюремні медики не дають собі ради, зараз втрата слуху цим вухом вже повна, і схоже, далі буде гірше. Ми будемо просити ОНК терміново послати когось оглянути її», – заявив 11 грудня один з її адвокатів Ілля Новиков.
15 грудня Савченко оголосила голодування через недопуск до неї лікаря-отоларинголога.
Нагадаємо, 33-річна льотчиця Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя, Луганської області. 8 липня її виявили в РФ, Воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно висунуто звинувачення в пособництві у вбивстві. Савченко всі звинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.
У жовтні Савченко було обрано депутатом Верховної Ради України від партії «Батьківщина», а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

Єврокомісія обіцяє Україні гроші тільки

після реформ, міжнародні донори незадоволені

Підсумкова спільна прес-конференція прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та представників керівництва ЄС продемонструвала розбіжність у поглядах на потреби України у наданні невідкладної фінансової допомоги, повідомляє «Європейська правда».
«Фінансова допомога нам потрібна «на вчора». Ми зробили все можливе. Але ми не можемо впоратися зі ситуацією лише фіскальними інструментами», – заявив Яценюк.
«Для всіх змін (для реформування) Україні потрібний приплив грошей. І ці гроші – в пакеті фінансової допомоги. Тому ми очікуємо, що в рамках нашої програми реформ ми отримаємо їх», – додав прем’єр.
Комісар ЄС з питань розширення та політики сусідства Йоганнес Ган, зі свого боку, заявив, що надання фінансової допомоги Києву можливе лише за результатами оцінювання якості проведених реформ.
«Ми готові і хочемо надати Україні безпрецедентний рівень фінансової підтримки, але мені видається зрозумілим, що умовою такої підтримки є проведення реформ, адже без них Україна не зможе вийти на стійкий розвиток», – вважає комісар.
Також політики розійшлися у тому, який статус має мати конференція для виділення допомоги Україні. Яценюк згадав, що вона має бути не лише інвестиційною, а й донорською – тобто – такою, що спрямована на надання допомоги, яку не потрібно повертати.
Ган додав, що про назву «донорська конференція» потрібно забути, бо наразі йдеться саме про інвестиції.
Голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва констатувала невдоволення міжнародних донорів України темпами реформ у країні. Як повідомило джерело у фінансових колах, відповідну заяву глава центрального банку зробила під час наради з представниками найбільших банків у НБУ в понеділок, 15 грудня.
«Україна постійно ініціює збільшення фінансування для своїх потреб, не демонструючи прогресу в жодній сфері... Весь світ вкрай не задоволений відсутністю реальних змін в Україні та темпами планованих реформ», – передав співрозмовник слова голови Нацбанку про позицію донорів.
«На її (Гонтарєвої – ред.) думку, в Україні єдина державна структура, яка дійсно розпочала реформи на ділі – це НБУ. Але це, на жаль, не допомогло країні», – додав банкір.
За його словами, очільниця центробанку зазначила, що місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) зараз працює з урядом і НАК «Нафтогаз України», але конкретних рішень щодо України до кінця року очікувати не доводиться: у кращому випадку можна очікувати позитивне рішення про продовження програми фінансування на засіданні МВФ на початку січня 2015 року.
«У нас були великі надії на новий уряд. Але ринок, на превеликий жаль, не бачить позитиву і ніяк позитивно не реагує на новий Кабінет (міністрів – ред.), бо немає практичних кроків щодо поліпшення ситуації», – цитує банкір главу НБУ.
Разом з тим, за його словами, Гонтарєва сподівається на збільшення обсягу програми з МВФ, але Фонд не піде на це самостійно без участі інших міжнародних фінансових інститутів.
Банкір також повідомив, що Гонтарєва відзначила жорстку налаштованість МВФ на реформування українського банківського сектора.

Недашківський: Україна може денонсувати

угоди з РФ щодо будівництва двох енергоблоків на ХАЕС

Україна може денонсувати угоди з Росією щодо будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції.
Про це повідомив журналістам очільник «Енергоатому» Юрій Недашківський під час французько-українського Ядерного форуму в Києві, передає УНІАН.
«Ви правильно назвали: денонсація угоди, оскільки міжурядова угода була підтверджена відповідним законом. Це – тривала процедура, але ми зараз на початку цього шляху», – сказав він.
Раніше, 22 жовтня, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що НАЕК «Енергоатом» необхідно активізувати роботу з добудови атомних енергоблоків і проводити її не з російськими компаніями, а з європейськими.
Нагадаємо, Хмельницька АЕС розташована на території Хмельницької області, в місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працюють два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт (підключені в 1987 і 2004 роках). Основне призначення станції – покриття дефіциту електричних потужностей у західному регіоні України. Перевірки й експертизи, проведені державними і незалежними міжнародними експертами МАГАТЕ, Ризик-аудит, TACIS, ВАО АЕС, підтверджують високий рівень безпеки енергоблоків ХАЕС.
Будівництво двох енергоблоків Хмельницької АЕС було призупинено в 1990 році після оголошення Верховною Радою мораторію на будівництво нових АЕС на території України. Будівельна готовність енергоблоку № 3 ХАЕС становить 75%, № 4 – 28%. При спорудженні будівельних конструкцій енергоблоків № 3 і № 4 Хмельницької АЕС було освоєно 17% загальної проектної вартості.
9 червня 2010 року Кабінет міністрів України й уряд Російської Федерації підписали рамкову угоду про добудову 3-го й 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС. Угодою передбачається, що російська сторона забезпечує фінансування проекту в обсязі, необхідному для проектування, будівництва й запровадження в експлуатацію блоків, зокрема, для оплати послуг і товарів, які постачаються з РФ в Україну.
Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го й 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС у жовтні 2008 року стала російська компанія «Атомстройэкспорт». У конкурсі, окрім «Атомстройэкспорта», брали участь американська Westinghouse і південнокорейська KEPCO.

Четверта хвиля часткової мобілізації

триватиме до 2 місяців

Про це повідомив голова генштабу Віктор Муженко на брифінгу, передає «Українська правда».
«Є необхідність провести мобілізацію. Часткову мобілізацію. Четверту чергу», – сказав він.
«З метою, перш за все, ротації особового складу, зменшення психологічного навантаження на людей і підняття якості підготовки», – додав він.
На думку Муженка, мобілізація триватиме «півтора-два місяці».
«Це дасть нам можливість підготувати особовий склад, щоб він мав достатній рівень підготовки», – зазначив Муженко.
Згідно із законодавством, мобілізацію має призначати президент своїм указом.
Раніше повідомлялося, що четверта хвиля мобілізації почнеться, найпевніше, вже в 2015 році, після свят.
Призивати планують тільки тих, хто вже має досвід військової служби.
«Йдеться про тих людей, передусім, які вже проходили службу в лавах ЗС і мають уявлення про несення військової служби. Безумовно, як і раніше, увага буде проявлена до тих, хто безпосередньо брав участь у бойових діях, і тих, хто має професійні навички виконання бойових завдань», – сказав радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.
Нагадаємо, з березня по вересень в Україні відбулися три хвилі часткової мобілізації. Остання тривала з 24 липня по 6 вересня, призову підлягали військовозобов’язані, насамперед – офіцери та сержанти запасу до 45 років, а також рядовий склад – до 40 років, але шанси отримати повістку були і в українців, що не воювали, але закінчили військову кафедру і мали необхідну для фронту військово-облікову спеціальність.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers