rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ У кримських обмінниках – паніка: скуповують навіть ненависну гривню
На тлі блискавичної девальвації російського рубля в окупованому Криму почався справжній валютний ажіотаж.
Як повідомляє Крим.Реалії, 16 грудня  курс іноземних валют змінювався чи не кожних 5-10 хвилин. Люди в паніці кинулися скуповувати все, що є в пунктах обміну.


«Беруть все: і долар, і євро, і навіть про гривню питають. Скуповують за будь-яким курсом, тому що він постійно зростає, і люди хочуть встигнути купити за нижчим», – розповіли виданню співробітники обмінних пунктів, зазначивши при цьому, що наразі в Криму дефіциту валюти немає.
Станом на 15:00 за місцевим часом 16 грудня  за один долар в обмінниках Сімферополя просили 77 рублів, за один євро – 94 рублі, за 1 гривню – 0,29 рубля. Що цілком зрозуміло, якщо врахувати, що гривня за кілька попередніх днів зміцнилася по відношенню до рубля майже на третину.
Курс валют прямо впливає на цінники у кримських магазинах, де продавці також не встигають міняти вартість товару.
Вранці 16 грудня, при відкритті торгів на Московській біржі, євро втратив 4,1 руб. і торгувався на рівні 74,7. Долар впав у ціні на 4,7 рубля і коштував 59,7 порівняно з попереднім закриттям.
Різке зниження курсів європейської та американської валют пов'язують з реакцією ринку на значне підвищення ключової ставки Центробанком – з 10,5 відсотка одразу до 17 відсотків річних.
Однак, як і передбачали експерти, несподівано різке рішення Центрального банку Росії за ключовою процентною ставкою не змогло стабілізувати внутрішній валютний ринок. При відкритті торгів у вівторок курси долара і євро помітно впали стосовно до рубля, однак через короткий час їхнє зростання знову відновилося.
Станом на 18:00 американська валюта зміцнилася більш, ніж до 74 рублів, а європейська – майже до 93 рублів, що є черговими історичними рекордами.
Нагадаємо, що після анексії Криму спочатку окупаційна влада заявила про перехід на російський рубль з «перехідним періодом», коли в обігу буде одночасно і гривня, і рубль. Але потім окупанти «передумали», і гривню вивели з обігу.
У той же час кримські магазини побутової техніки накрила хвиля покупців.
Про це на своїй сторінці у Facebook пише кримський журналіст Заїр Акадиров.
«Між тим, у магазинах побутової техніки в Сімферополі почався небувалий ажіотаж. Мало того, що Новий рік на носі – традиційний час для покупок, так ще й рубль демонструє небувалі рекорди. Можливості придбати товар в Інтернет-магазинах (ні в українських, ні в російських) з доставкою у кримчан немає.
Зайшов в один зі супермаркетів, подивитися, що до чого. У годину пік не вистачає продавців, щоб обслужити всіх клієнтів. У залі постійно чутно: «Тут є хто-небудь? До кого звернутися? Хоч хтось підійде?»
За моїми спостереженнями, покупці згрібають все підряд: ноутбуки, планшети, телевізори, м'ясорубки, холодильники та інше.
Поки перебував всередині, мимоволі став свідком мікроконфлікту. Літній чоловік близько години крутився у відділі побутової техніки. Весь цей час він чекав, щоб придбати електрочайник Philips. Співробітниця магазину бігала по залу в пошуках товару. Нарешті, їй вдалося знайти заповітний чайник. Прибігла, розпакувала, щоб перевірити, а після – виписати товарний чек.
Раптом несподівано підходить інша продавщиця і заявляє: «Цей чайник зарезервований. Не беріть його!» Ви би бачили вираз обличчя чоловіка. У підсумку, після довгих суперечок з переходом на крик клієнту все-таки вдалося забрати товар», – пише журналіст.
І завершує свою розповідь доброю порадою землякам: «Якщо ви вирішили купувати техніку, йдіть у магазин і беріть, не довго думаючи. Ціни – наразі за старим курсом. Через нестабільність рубля підвищення, за словами продавців, може відбутися в найближчі дні. І хороших вам покупок».
Джерело: Крим.Реалії

Олексій Шубін: «Цього літа я частіше бував у ФСБ, ніж на морі»

Одесити «лікували» президента куяльницькою гряззю, щоб «жив по-новому»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers