rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Заява Генерального прокурора Мadigan з приводу вакансії контролера Іллінойсу
Генеральний прокурор Чикаго Lisa Madigan розповсюдила заяву з приводу несподіваної смерті Judy Baar Topinka, контролера штату Іллінойс:
«Штат тепер зіштовхується з двома питаннями, пов'язаними з Управлінням контролерів. По-перше, Управління контролерів має вакансію у зв'язку зі смертю посадової особи. По-друге, тому, що контролер Topinka також є обраним контролером, її відхід залишає державу без обраного контролера, який міг би почати служити після того, коли розпочнеться новий термін – 12 січня 2015 року.
Я здійснила правовий аналіз цих питань на основі аналізу Конституції штату Іллінойс і статутів, а також офіційних документів, пов'язаних з прийняттям Конституції. Ці документи включають у себе офіційну інформацію, що поширюється серед виборців, пояснення комітетів, що розробили положення, та зауваження делегатів Конституційної Конвенції.
Статті Конституції та офіційних документів, пов'язаних з її прийняттям, вирішують обидва питання.
У статті V, розд. 7, йдеться про наступне:
Якщо Генеральний прокурор, державний секретар, контролер або скарбник не претендує, або якщо його посада стає вакантною, губернатор повинен заповнити нову вакансію за попередньою домовленістю. Призначений (чиновник – ред.) буде обіймати посаду до тих пір, допоки його наступник не буде обраний відповідно до закону, та не підлягатиме зняттю губернатором.
Конституція деталізує два різні сценарії, при яких губернатор має право виконувати свої обов'язки з призначенням контролера – коли обраний контролер «не претендує», або коли посада контролера стає вакантною. І коли обраний чиновник, наприклад, обраний контролер, не претендує на те, щоб почати службу в офісі, або коли, наприклад, він або вона не в змозі прийняти присягу.
На додаток до розділу 7 Конституції: як випливає з доповіді комітету з підготовки цього розділу, а також дискусії делегатів, вони вважають неможливим претендувати на ту чи іншу посаду окремо від вакансії в офісі. У звіті комітету та дискусії мовиться, що укладачі спеціально очікували і безпосередньо взяли до уваги несприятливу ситуацію (коли штат зіштовхується зі смертю чинного контролера, який також є обраним контролером) шляхом додавання фрази «не претендує» в розділі 7, і, як наслідок, доручивши губернатору призначати (наступника – ред.).
На підставі формулювань у Конституції та обговорення під час підготовки я зробила висновок, що вакансія відкрита, коли чиновник працює і не може більше продовжувати це робити, наприклад, як у цьому випадку, коли контролер помер. Неможливість претендувати, з іншого боку, не відбудеться доти, поки обраний чиновник не може бути приведений до присяги і, таким чином, не матиме права почати служити.
Таким чином, смерть контролера Topinka створює вакансію, яку Конституція дозволяє губернатору Quinn заповнити.
Тому що Judy Baar Topinka – обраний контролер, вона не зможе прийняти присягу 12 січня 2015 року, в результаті, з цієї дати вона не зможе служити контролером. У той же час нинішньому губернаторові – новобраному губернаторові Rauner – буде дозволено Конституцією призначити наступника, який обійматиме посаду контролера.
Хоча дану вакансію контролера й те, що обраний контролер (Judy Baar Topinka) не може приступити до виконання обов’язків, Конституція розглядає як окремі події. Одна виникає після смерті фінансового контролера, а інша виникає, коли обраний контролер не може бути приведений до присяги і претендувати на те, щоб почати службу, яка починається 12 січня 2015 року. У будь-якому випадку нинішній губернатор має повноваження, щоб призначити на посаду контролера. У цій ситуації губернатор Quinn має право заповнити поточну вакансію, і новообраний губернатор Rauner, тільки-но він буде приведений до присяги, також матиме повноваження, щоб призначити на посаду, аби заповнити вакансію контролера через відмову зробити правочинним обраного контролера.
Крім того, в той час, коли чинний закон дозволяє виборному контролеру служити на посаді протягом чотирьох років без схвалення виборців Іллінойсу, це основоположний принцип у демократії, що люди повинні обирати посадових осіб, які представляють їхні інтереси. Хоча укладачі Конституції 1970 року передбачили, що губернатор повинен виконувати свої обов'язки щодо призначення контролера при певних обставинах, вони також визнали і запевнили, що Генеральна Асамблея, відповідно до закону, може прийняти рішення про призначення позачергових виборів (контролера – ред.).
Штат у даний час перебуває в недемократичних обставинах, при яких призначенець міг би служити фінансовим контролером повний термін – чотири роки, незважаючи на те, що вибори в 2016 році можуть надати виборцям можливість обирати наступника, котрий служитиме половину терміну.
Я закликаю губернатора Quinn, новообраного губернатора Rauner, лідерів законодавців і членів Генеральної Асамблеї підтримати і рухатися вперед з новим законом, що дозволяє людям Іллінойсу проголосувати на наступних чергових виборах у 2016 році, щоб визначити, хто працюватиме контролером до 2018 року».
Управління Генпрокурора Іллінойсу,
100 W Randolph 13th Flr, Chicago, IL 60601 United States

Володимир Бринзак: «Валя Семеренко змагається із задоволенням»

Що шукають українці у нинішньому році?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers