rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Що шукають українці у нинішньому році?
Українці – в активному пошуку. Така зацікавленість буває у двох випадках – або люди спокійні і допитливі, або ж вони нервують і шукають вирішення своїх проблем через підказки – у даному випадку інтернетні, через поповнення власної суб’єктивної інформаційної картини ситуації, процесів, подій і персон.
Чим ми, здебільшого, цікавилися цього року – повідомили дві потужних бази даних для пошуку – «Google Україна» та «Яндекс».
У Гуглі українці найбільше цікавилися Євромайданом – він і став Подією року. А от Яндекс навів трохи розширений репертуар запитів – найбільш популярними темами на цьому порталі стали три – Події на Сході України, той же Майдан (запитували і про Антимайдан), та долар, точніше все, що пов’язане з його курсом і долею гривні.
Залежно від динаміки внутрішньополітичних процесів, українці кидалися від гострополітичних тем до засобів відпочинку і релаксації – і назад.
У січні, в розпал кривавих сутичок, найбільш популярними були спроби дивитися у Гуглі прямі телетрансляції через два телеканали – «Еспресо.тв» і «Громадське», оскільки жодні інші телеканали не давали такого обсягу прямої онлайн-трансляції.
У лютому, попри кульмінацію сутичок, загибель Небесної Сотні, втечу Януковича – теми, що викликали величезний інтерес – ще однією дуже актуальною темою стала зимова «Олімпіада-2014» в Сочі.
З початком діяльності нової влади українці, певно, психологічно втомилися від політики, і на перші місця вийшли теми, що відволікали людей від реальності, хоча й подіями в Криму цікавилися надзвичайно.
У березні дуже популярним стало шоу «Холостяк 4», яке, врешті-решт, за підсумками року і вибороло перше місце у рейтингу шоу-програм. У квітні посипалися запити щодо телесеріалу «Фізрук».
До речі, цей російський кримінальний комедійний серіал став за рейтингом запитів найпопулярнішим в Україні. Мусимо вкотре зітхнути, бо своїх серіалів катма.
На другому місці ще один фільм виробництва сусідньої країни – «Кухня».
Запитами травня стали «Євробачення» і президентські вибори, у червні очікувано – чемпіонат світу з футболу у Бразилії, восени – парламентські вибори і референдум у ДНР і ЛНР.
Екс-президент В. Янукович зібрав найбільший урожай запитів року серед персон. Українці цікавилися всіма таємницями, з ним пов’язаними – куди втік, як це трапилося, хто допомагав, скільки вкрав, де тепер ховається, про що казав на прес-конференції тощо.
Однак, усіх могутніх інформ-ресурсів Гугла і Яндекса не вистачило, щоб детально розповісти нам про таємниці президента-втікача. Уся надія на те, що згодом на всі ці питання українці отримають вичерпні відповіді.
Петро Порошенко також дуже цікавив українців і у рейтингу запитів персон вийшов на друге місце в Яндексі та на третє місце у Гуглі, пропустивши на друге Жанну Фріске.
Ця популярна російська співачка довго й тяжко боролась з онкологічним захворюванням, і драматичний перебіг стану її здоров’я постійно цікавив Інтернет-користувачів України (як і Росії). Багато запитів було і про Дмитра Яроша, імені якого Україна минулого року – до подій на Грушевського – навіть не чула. А поняття «Візитка Яроша» навіть стало іронічним Інтернет-мемом.
Популярною стала персона кримського прокурора Наталії Поклонської через її молодість і те, що в Японії її малювали, як ляльку. А от Юлія Тимошенко була у рейтингу запитів жінок лише четвертою. Лікар Майдану і теперішній нардеп Ольга Богомолець посіла 8-е місце, а коханка Януковича Любов Полежай – 9-е.
Суто чоловічий рейтинг увібрав у список дуже різних за масштабом і політичною сутністю осіб: 1. Віктор Янукович, 2. Петро Порошенко, 3. Дмитро Ярош, 4. Степан Бандера, 5. Ігор Стрєлков (Гіркін), 6. Олександр Турчинов, 7. Геннадій Кернес, 8. Арсен Аваков, 9. Павло Губарєв, 10. Олег Ляшко.
Якщо Ярош випередив за кількістю запитів Бандеру, а російський терорист Гіркін – Турчинова, то таке можна пояснити тим, що перших знали менше, ніж других. Це стосується і так званого «народного губернатора» Донбасу Губарєва, який навіть Ляшку поступається політичною вагою, але випередив його за запитами.
Кернесом цікавилися у зв’язку із замахом на нього та наступним лікуванням за кордоном.
Формулюючи питання у своїх запитах, Іінтернет-користувачі починали з різних слів. І що цікаво – на різні перші слова були й різні рейтинги популярних тем.
Так, найпопулярнішим продовженням питання «що таке» стало слово «люстрація» (запити на кшталт «що таке люстрація?» і подібні).
На другому місці за популярністю – новомодне слово «Селфі» як спосіб фотографувати самих себе з мобільних телефонів.
Коли запитання починалося зі слова «чому?», запитом року стало якесь абстрактне чи трохи дитяче питання: «Чому небо блакитне?»
А зі словом «як» запитували більш прагматично – про те, «як заощадити електрику?» Багато запитів, зазвичай, іде з Інтернет-закупівель. «Купівлею року» став «бойлер», на другому – «Укрзалізниця, купити квиток», а долар потрапив на третє місце в цьому рейтингу. За цими трьома популярними запитами можна було вгадати схему поведінки багатьох українців: купити обігрівач, бойлер, бо обіцяють перебої з опаленням, потім сісти на потяг, узявши із собою купку доларів і чкурнути кудись далеко – відпочити від рідного хаосу.
«Рецептом року», судячи з пошукової активності українських користувачів, став «коктейль Молотова», особливо, на початку року, коли тривали бої на Грушевського та Інститутській.
Цікавили українців і такі нові поняття, як «Російська весна», «ДНР», «ЛНР», «Новоросія», хунта, анексія, які сипались щодня на голови телеглядачів та радіослухачів, мелькали у кожному числі будь-якої газети.
Поза конкуренцією у сфері музики була трагічно-поминальна пісня, під яку прощалися з Небесною Сотнею – «Гей, пливе кача» у виконанні гурту «Піккардійська Терція». У топ-теми ввійшли також пісні «Ми ніколи не будемо братами» у виконанні литовських музикантів і «Моя країна зійшла з розуму» російського співака Андрія Макаревича, який зазнав у Росії обструкції за підтримку України, та пісня «Горіла шина, палала» у народному виконанні.
Співпереживали також, коли Тіна Кароль виконувала пісню пам’яті про померлого чоловіка – «Життя триває», слухали Mia – Celebrate your life, Бі-2 – «Забрали в армію» тощо.
Інтернетники відверто кажуть, що найпопулярніші запити всіх часів – це «порно» і «погода», а вищеназвані теми показують ситуативні сплески активності і те, чим різко цього року почали цікавитися українські користувачі.
Тим не менше, структура запитів чітко відображає структуру основних подій та персон, які були у центрі суспільної уваги року, що минає.
Євромайдан, вигнання Януковича, формування нової влади були провідними темами цього року, тому й цікавили українців найбільше.
Колись за цими запитами будуть вивчати новітню історію країни, аналізуючи їх як додатковий матеріал.
Ми з вами, шановні читачі, зробили це сьогодні.

Володимир Бринзак: «Валя Семеренко змагається із задоволенням»

Заява Генерального прокурора Мadigan з приводу вакансії контролера Іллінойсу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers