rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

У полоні в бойовиків залишаються 684 заручники,
ще 1,6 тисячі громадян зникли безвісти

У полоні у бойовиків на Донбасі залишаються 684 заручники, близько 1,6 тис. людей вважаються зниклими безвісти. Про це 9 грудня на брифінгу у Києві повідомив голова Об’єднаного координаційного центру звільнення заручників при Міністерстві оборони України Юрій Тандіт, передає УНІАН.
«Я маю надію, що завдяки домовленостям, які ініціював президент України Петро Порошенко, буде можливе те, що до нового року вийде більшість наших хлопців», – сказав Тандіт.
За його словами, зокрема, терористи утримують 181 військовослужбовця.
Разом з тим, він уточнив, що станом на 8 грудня, згідно з наданою СБУ інформацією, кількість заручників загалом становить 684 особи. Зниклими безвісти вважаються близько 1,6 тис. громадян України.
Тандіт висловив переконання, що багатьох із тих, кого вважають зниклими безвісти, знаходять.
Нагадаємо, 8 грудня стало відомо, що перемовники з Офіцерського корпусу, який опікується звільненням полонених на Донбасі, та представники бойовиків сформулювали і зафіксували можливість обміняти всіх військовополонених у форматі «всіх на всіх».

 Тимчук запропонував Раді садити за

держзраду довічно

Депутат Верховної Ради від фракції «Народний фронт», військовий експерт, член Військової ради партії «Народний фронт» Дмитро Тимчук виступає за застосування більш жорсткого покарання за злочини проти національної безпеки України.
Відповідні пропозиції викладені у законопроекті Тимчука, який він зареєстрував у Верховній Раді, повідомив депутат на своїй сторінці в Facebook, передали в прес-службі партії у вівторок, 9 грудня.
Депутат пояснив, що суть документу полягає у підвищенні нижньої та верхньої «планок» термінів ув’язнення за сепаратизм та його фінансування.
«Як показує досвід, у нас суди призначають терміни ув’язнення за нижньою планкою за такі дії. Це – погано», – зазначив Тимчук.
За його словами, законопроект також передбачає однозначну конфіскацію майна за здійснення подібного злочину.
«Зараз це зафіксовано у вигляді «вилки» в Кримінальному кодексі – можна з конфіскацією, можна без, суди нерідко користуються такою нормою», – пояснив депутат.
Зареєстрований ним законопроект також передбачає запровадження верхньої планки у вигляді пожиттєвого ув’язнення за державну зраду. За його словами, наразі зрадники тільки зрідка йдуть на співробітництво зі слідством, оскільки різниця між нижньою та верхньою планками покарання за цей злочин є незначною – 12 чи 14 років відповідно.
«Якщо вони знатимуть, що їм світить пожиттєве ув’язнення, а за умов співпраці – ті самі 12 років, то це буде зовсім інша розмова», – аргументує Тимчук.
Нагадаємо, 8 квітня Верховна Рада посилила відповідальність за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України і державну зраду. Відповідно до прийнятого закону, за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України і за публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій караються позбавленням волі терміном від 3 до 5 років (в раніше чинному законодавстві свободу за такі діяння обмежували до 3 років).

Порошенко звільнив зі своєї адміністрації

мільярдера Косюка і призначив того

своїм радником

Президент України Петро Порошенко звільнив Юрія Косюка з посади заступника голови Адміністрації президента і призначив його своїм позаштатним радником. Відповідні укази № 924/2014 та № 925/2014 від 8 грудня опубліковано на сайті глави держави.
«Звільнити Косюка Юрія Анатолійовича з посади першого заступника голови Адміністрації президента України», – йдеться в указі № 924.
«Призначити Косюка Юрія Анатолійовича радником президента України (поза штатом)», – йдеться в наступному указі.
Нагадаємо, що Косюк – відомий бізнесмен. У 1998 році він заснував холдинг «Миронівський хлібопродукт», який на тепер став одним з найбільших в Україні. Основна діяльність групи – розведення птиці та виробництво продуктів з м’яса курки. Ключові бренди – «Наша Ряба», «Легко!», «Фуа Гра». Згідно з останнім рейтингом Forbes, статки Косюка – 1,5 млрд. доларів, він входить до десятки найбагатших людей України. 3 липня Порошенко призначив його першим заступником глави АП.
Заяву про звільнення він написав ще в серпні. Бізнесмен, за даними ЗМІ, любив проводити вихідні на дорогому італійському курорті, зокрема, в компанії Романа Абрамовича, олігарха держави, яка воює з Україною.

У 2015 році апарат чиновників скоротять

ще на 10%

Кабінет міністрів України планує скоротити державний апарат на 10% у 2015 році.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на засіданні уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
«Впродовж поточного року ми скоротили державний апарат на 28 тис. чиновників. Ми будемо йти далі по шляху скорочення державного сектора і ставимо ціль на 2015 рік ще на 10% (скоротити)», – сказав він.
За словами Яценюка, одночасно планується збільшення зарплат у державному секторі, при цьому, йдеться не тільки про чиновників, а й про вчителів, лікарів та інших бюджетників.
Раніше Микола Томенко заявив, що одними з першочергових рішень нової Верховної Ради повинні стати скасування депутатської недоторканності та скорочення депутатського корпусу до 300 осіб.

Суд скасував арешт генерал-майора

Назарова, якого звинувачували в

катастрофі Іл-76

Апеляційний суд Києва скасував арешт і знизив суму застави до 97 тис. гривень для екс-заступника керівника АТО, генерал-майора Віктора Назарова, підозрюваного у службовій недбалості, що призвела до катастрофи літака Іл-76. Таке рішення ухвалила колегія суддів на чолі з Дмитром Сокуренком, передають «Українські новини».
Таким чином суд частково задовольнив апеляційні скарги захисту і повністю скасував рішення Печерського районного суду про арешт підозрюваного.
«Застосувати до підозрюваного Назарова запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 80 мінімальних зарплат, що становить 97 тисяч 400 гривень», – вирішив Апеляційний суд.
Враховуючи, що раніше Назаров вніс 365 тис. гривень застави, суд вирішив повернути йому 276 тис. гривень.
Апеляційний суд зобов’язав підозрюваного прибувати за першим викликом до слідчого і здати свій закордонний паспорт.
Як повідомлялося, 25 листопада Печерський районний суд заарештував першого заступника керівника антитерористичної операції, заступника начальника Генерального штабу Назарова за підозрою в причетності до катастрофи літака Іл-76 і призначив заставу 365 тисяч гривень.
Прокуратура стверджує, що генерал не взяв до уваги інформацію Служби безпеки України про загрозу збиття літака і дозволив проведення спецоперації з перевезення роти військових у Луганський аеропорт.
14 червня в результаті падіння збитого сепаратистами військово-транспортного літака Іл-76 над аеропортом в Луганську загинули 49 осіб.
27 листопада Назаров вніс заставу 365 тисяч гривень і вийшов з-під варти.

По поновлення пенсій звернулося 700 тисяч

переселенців. Житла всім не вистачає

Працівники управлінь Пенсійного фонду України, які розташовані на територіях, наближених до зони АТО, не покидають своїх робочих місць по 12-16 годин, оскільки змушені оформляти за новими адресами переведення пенсій тисячам переселенців.
Про це повідомив директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислав Машкін після завершення круглого столу «Трудові і соціально-економічні права в Україні: стан дотримання, гарантії та захист», що відбувся у вівторок з нагоди відзначення 10 грудня чергової річниці ухвалення Декларації прав людини, передає Укрінформ.
«700 тисяч пенсіонерів Донбасу вже звернулося до органів Пенсійного фонду. Це ті люди, яким ми пенсії або вже перевели, або завершуємо процес переведення виплат», – сказав Машкін.
За його словами, кількість звернень від переселенців постійно збільшується.
Він також повідомив, що, зазвичай, пенсіонери звертаються до тих районних управлінь, які наближені до неконтрольованої території.
При цьому, працівники управлінь ПФ, наближених до зони АТО, не мають підстав сподіватися на зменшення кількості звернень від переселенців найближчим часом.
«Адже понад півмільйона пенсіонерів залишилося на території, яка не підконтрольна українській владі в Луганській та Донецькій областях. Є постанова уряду 637, в якій чітко прописано, що зареєструватися як переселенці люди мають до 1 січня. Якщо ж людина не встигне з тих чи інших причин перереєструватися, то це не означає, що виплата пенсії буде припинена назавжди. Якщо пенсіонер зареєструється у січні чи, скажімо, у лютому, то виплату пенсії буде проведено за весь час вже після проведення реєстрації», – запевнив директор департаменту пенсійного забезпечення ПФ.
Пошук житла для внутрішньо переміщених осіб все ще залишається доволі гострою проблемою. Про це заявив у вівторок на засіданні «круглого столу» заступник керівника департаменту з питань дотримання трудових прав секретаріату омбудсмена Дмитро Лях.
«Як показує моніторинг, переважна більшість внутрішньо переміщених осіб надалі самостійно шукають собі притулок або вирішують проблему з проживанням за допомогою волонтерських організацій. За офіційними даними, держава сьогодні спроможна гарантувати поселення для 14,3 тис. осіб, зокрема, забезпечити житло 3 795 пенсіонерам та 720 інвалідам», – сказав Лях.
Він зауважив, що будівництво та розгортання Службою з надзвичайних ситуацій за рахунок технічної допомоги транзитних містечок «дасть змогу тимчасово розмістити лише 3 тисячі осіб. Водночас, питання організації вивезення громадян та переміщення транспорту в район АТО залишається не вирішеним.

За рік в Україні знесли 504 пам’ятники Леніну

За рік після знесення пам’ятника Леніну в Києві 8 грудня 2013 року в Україні демонтовано 504 пам’ятники вождеві більшовиків. Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам’яті.
Після цього масовий «ленінопад» розпочався по всій країні. Було знесено пам’ятники Леніну в усіх обласних центрах, окрім Запоріжжя, Донецька, Луганська і Сімферополя.
Серед лідерів «ленінопаду» – Хмельницька та Вінницька області.
«На момент розпаду Радянського Союзу в Україні було понад 5500 пам’ятників Леніну, а нині лишилося понад 1700», – розповідає співробітник Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд. – «Ленінопад» почав суттєво уповільнюватись цієї осені. Так, у жовтні демонтували лише 33, а в листопаді – 35 пам’ятників Леніну».
За словами директора інституту Володимира В’ятровича, пам’ятники епохи тоталітаризму рідко коли ліквідовують законним шляхом. «Здебільшого, це відбувається стихійно, в революційний час. Так було у 1989-1990-і у Східній Європі та в Західній Україні. Але тепер, гадаю, що «революційну ініціативу» має перехопити держава і довести справу позбавлення України решти тоталітарних пам’яток до завершення», – вважає історик.
28 березня 2007 р. президент України видав Указ «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні», нагадує прес-служба. Абзацом 7 п. 3 цього указу обласні державні адміністрації зобов’язали вжити заходів з «демонтажу пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні та політичних репресій».
Зазначений указ станом на сьогодні є чинним, а Володимир Ленін підпадає під визначення осіб, причетних до організації та здійснення політичних репресій, пам’ятники яким має бути демонтовано, наголошується у повідомленні Українського інституту національної пам’яті.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers