rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Норвегія відкликає з Росії військових експертів

 Норвегія заморозила всі політичні контакти з Росією через незаконну анексію Криму й активність Росії у східних регіонах України. Також з РФ відкликаються всі військові експерти.
Про це ZN.ua розповіла прем’єр-міністр Норвегії Ерна Солберг.
«Ми також відкликаємо наших військових експертів, які працювали з Росією в плані зміцнення заходів довіри, і скасували заплановані спільні маневри. Все це через ситуацію в Україні», – підкреслила прем’єр Норвегії.
За її словами, на даний час у двох країн залишилися лише контакти на локальному рівні – у сфері морського транспорту і рибальства.

 

Новий президент Румунії хоче суттєво скоротити кількість депутатів

Новообраний президент Румунії Клаус Йоханіс вимагає від політичних партій внести поправки до Виборчого кодексу з тим, щоб скоротити кількість парламентаріїв.
Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, передає власний кореспондент Укрінформу.
«Під час виборчої кампанії я взяв на себе зобов’язання скоротити кількість депутатів і підвищити, таким чином, ефективність роботи законодавчого органу. Як президент країни, я вимагатиму від політичних партій внесення відповідних поправок до Закону про вибори до Палати депутатів і Сенату», – написав Йоханіс.
Раніше з аналогічною ініціативою виступив чинний президент Румунії Траян Бесеску, запропонувавши скоротити кількість депутатів з 488 до 300, а також перейти до однопалатного парламенту. Однак парламентарії відмовилися підтримати ініціативу.
Наразі двопалатний парламент Румунії – Сенат і Палата депутатів – складається з 488 обранців.

Польща оголосила офіційні результати місцевих виборів

Державна виборча комісія (ДВК) Польщі оголосила офіційні результати виборів до органів місцевого самоврядування.
Згідно з результатами, найбільше голосів віддано за опозиційну партію «Право і Справедливість» (PiS) Ярослава Качинського, однак найбільше мандатів у сеймиках воєводств (аналог облрад в Україні – ред.) отримала правляча «Громадянська платформа» (РО) прем’єр-міністра Еви Копач, передає кореспондент Укрінформу в Польщі.
«У масштабах країни РО здобула 179 мандатів і перемогла у восьми воєводствах. PiS здобув, загалом, 171 мандат і переміг у шести воєводствах», – поінформували члени ДВК Польщі.
Крім того, ще одна провладна партія – Польська селянська партія (PSL) – перемогла у двох воєводствах, здобувши 157 мандатів у сеймиках.
За інформацією ДВК РП, за PiS до сеймиків воєводств проголосували 26,85% виборців, за РО – 26,68%, за PSL – 23,68%. За решту партій проголосувало набагато менше поляків. Зокрема, за Союз демократичної Лівиці (SLD) – 8,78%, Конгрес Нової Правиці – 3,89%.
Голова ДВК Польщі Стефан Яворський під час прес-конференції зауважив, що затримка на декілька днів з оголошенням офіційних результатів виборів була викликана аварією в роботі електронної системи.
Нагадаємо, офіційні результати місцевих виборів у Польщі мали оголосити ще в понеділок ввечері. Через проблеми з вчасним оприлюднення результатів виборів ДВК Польщі у повному складі піде у відставку після другого туру виборів, який відбудеться 30 листопада. Того дня війтів та мерів міст обиратимуть у 890 населених пунктах Польщі.

ЗМІ: Кремль викупив з німецької в’язниці свою шпигунку

Німеччина випустила на свободу російську розвідницю Хайдрун Аншлаг та її чоловіка, засуджених на 5,5 та 6,5 років позбавлення волі відповідно, йомовірно, з допомогою коштів, отриманих з Москви. Про це повідомляє німецьке видання Spiegel Online.
За вироком вищого земельного суду в Штутгарті з Хайдрун і її чоловіка повинні були стягнути близько півмільйона євро. Відповідно, за даними видання, необхідну суму надала, швидше за все, Росія.
«Неможливо собі уявити, щоб російські агенти, які відбували ув’язнення в Німеччині, отримали фінансову підтримку з якогось іншого джерела, окрім як з Москви», – заявив представник спецслужб в коментарі виданню.
Раніше німецькі ЗМІ повідомляли, що Хайдрун Аншлаг вийшла на свободу 21 листопада і негайно покинула територію Німеччини, при цьому подальший маршрут Аншлаг пролягав «у напрямку Росії».
Хайдрун і Андреас Аншлаги були засудженні до позбавлення волі у 2013 році за шпигунство на користь російських спецслужб.
Як пише видання The Local, пара проявляла особливу цікавість до військових і політичних таємниць НАТО та ЄС, найбільше зосереджуючись на стосунках НАТО та ЄС з країнами Східної Європи та Центральної Азії.
Нагадаємо, тижнем раніше німецько-російські стосунки ускладнились через шпигунський скандал, який вилився у взаємну висилку дипломатів.

На кордоні з Латвією помічено російський підводний човен

22 листопада в Балтійському морі, неподалік від територіальних вод Латвії, був зафіксований російський військовий підводний човен, повідомляє ризьке видання Mixnews з посиланням на прес-службу Національних збройних силах (НВС).
Підводний човен було зафіксовано за 27 миль від територіальних вод Латвії.
За останні два тижні неподалік від територіальних вод Латвії було помічено п’ять російських військових кораблів.
Цього року, до 1 вересня, російські військові кораблі і літаки наближалися до кордону Латвії 173 рази, повідомили в НВС.
Перед цим міністр оборони Латвії Раймонд Вейоніс запевнив, що країна готова до російського збройного вторгнення, зокрема, до використання Кремлем тактики «гібридної війни». «Ми маємо особливі плани дій. Спільно з Міністерством внутрішніх справ ми проводимо навчання, навчаючи наші війська і поліцію на випадок різних сценаріїв. Але, звичайно, нам необхідно більше співпрацювати з нашими сусідами, а також з нашими союзниками по НАТО», – підкреслив він.
Не пізніше, аніж до 2020 року Латвія планує збільшити розмір видатків на оборону до 2% держбюджету.

Лукашенку зробили операцію на коліні

Президент Білорусії Олександр Лукашенко переніс операцію на колінному суглобі. Про це повідомила прес-секретар Лукашенка Наталія Ейсмонт, передає ТАСС.
«Причиною операції стала спортивна травма, отримана під час одного з тренувань з хокею. Операція була плановою, але через щільний, насичений графік президента провести її раніше не було можливості», – зазначила Ейсмонт.
Вона також сказала, що наразі Лукашенко почуває себе задовільно і свої обов’язки виконує в повному обсязі.
«Він перебуває у своїй заміській резиденції. Для реабілітації потрібно 3-4 дні», – додала прес-секретар.
До речі, проблеми з меніском колінного суглоба – одна з найпопулярніших операцій серед спортсменів. Раніше з цього приводу легенда українського футболу Андрій Шевченко був прооперований у Мілані.
Також операцію на меніску колінного суглоба переніс президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв.

Через аварію більша частина Грузії залишилася без світла

Багато міст та регіонів Грузії залишилися без електрики в ніч на понеділок, 24 листопада.
Про це повідомляє тбіліська електророзподільна компанія Теласі.
«Світла немає майже по всій країні, причини з’ясовуються», – сказали в компанії.
У міністерстві енергетики Грузії також заявили, що з’ясовують причини НП.
Пізніше постачання електроенергії відновили в Тбілісі та східній частині Грузії. Причиною відключення стала аварія на одній з великих електростанцій.
«Наскільки нам відомо, причиною зриву постачання електрики стала аварія на одній з великих станцій. Без світла були мешканці Тбілісі та східної частини Грузії», – заявили в Теласі.
Нагадаємо: у липні практично вся територія Грузії на кілька годин опинилася знеструмленою в результаті аварійного відключення 500-кіловольтної ЛЕП Імереті, по якій електроенергія йде зі заходу на схід країни, і 220-кіловольтної ЛЕП Колхеті-2. Протягом понад двох годин, поки не було світла, з перешкодами працювали деякі місцеві стільникові компанії, була відключена телевізійна вишка.

Хвиля землетрусів прокотилася планетою

22 та у ніч проти 23 листопада сталися землетруси в Румунії, Фінляндії, Китаї, Японії. У Китаї загинула жінка.
«Землетрус магнітудою 6,3 зафіксовано 22 листопада о 16:55 за пекінським часом (10:55 – за київським) в повіті Кандін, Ганьцзи-Тібетського автономного округу провінції Сичуань, на південному заході Китаю», – йдеться у зведенні Китайського центр сейсмологічних мереж. Епіцентр підземних поштовхів був у точці з координатами 30,3 градуса північної широти і 101,7 градуса східної довготи. Гіпоцентр залягав на глибині 18 км.
За повідомленням місцевої влади, жертвою землетрусу стала жінка похилого віку, їй понад 70 років. Її вбило падаючими уламками. Про інші жертви і масові руйнування не повідомляється, хоча силу підземного поштовху було відчутно далеко від епіцентру.
У румунському сейсмоактивному регіоні Вранча стався землетрус силою 5,5 бала за шкалою Ріхтера. Підземні поштовхи відчувалися в Бухаресті, у столиці Молдови – Кишиневі, а також в Одесі.
Про це повідомили в Національному інституті фізики Землі, передає Укрінформ.
«Землетрус силою 5,5 бала за шкалою Ріхтера стався в горах Вранча. Епіцентр землетрусу був на глибині 30 кілометрів», – повідомив директор Інституту Костянтин Іонеску.
Він не виключив нових підземних поштовхів, сила яких не перевищить 5 балів.
За даними сейсмологів, це найсильніший у 2014 році землетрус у сейсмоактивному регіоні Вранча.
Про жертви і руйнування наразі не повідомляється.
Як повідомляє кореспондент Укрінформу, землетрус відчули і в Україні.
Зокрема, о 21 год. 18 хв. мешканці Одеси помітили, що люстри в оселях почали розхитуватися, а багато хто власників квартир на верхніх поверхах висотних будинків обласного центру відчув підземні поштовхи.
У центральній частині Японії, в районі міста Нагано, стався землетрус магнітудою 6,8, повідомляє Метеорологічне агентство країни, передає Бі-Бі-Сі.
За попередніми даними, постраждали понад 50 осіб, зруйновані близько 15 будівель.
У фінському місті Пуоланка в суботу ввечері зафіксовано землетрус силою 2,3 за шкалою Ріхтера, повідомляє yle.fi.
Він став найсильнішим у цьому році. Епіцентр землетрусу – біля озера Калхамаярві, недалеко від Пуоланка.
У Фінляндії цього року було зафіксовано 61 землетрус. Сила найпотужнішого з них склала 2,1 за шкалою Ріхтера.
Зазначимо, в жовтні сталася серія землетрусів на кордоні Ірану й Іраку, постраждали десятки людей.

Жертвами теракту під час волейбольного матчу в Афганістані

стали 50 осіб

Близько 50 осіб загинули і ще 60 отримали поранення внаслідок вибуху, скоєного терористом-смертником під час проведення волейбольного матчу у східному Афганістані.
Про це повідомляє AFP з посиланням на губернатора провінції Пактіка.
Смертник, пересуваючись мотоциклом, підірвав себе у центрі натовпу. Серед глядачів були деякі місцеві чиновники, а також – начальник провінційної поліції.

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers