rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Цирковий номер МВС
Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

Міліція пояснила, що «схема з автомобільними номерами» тільки виглядала корупційною, а насправді – вона доброчинна.
Якщо ви давно не почували себе ідіотом, а раптом дуже хочеться – то вам – на сайт ДАІ МВС України. Якщо ви побачили корупцію, і обурились від цього – то вам туди ж. Бо тільки ДАІ-шники можуть переконливо пояснити, що корупції не існує, а є лише благочинність. Під час пояснення ви, безумовно, будете почувати себе ідіотом. Однак, нема на те ради: послуги надаються лише в пакеті.
Кілька днів тому ДАІ роз’яснило обуреній громадськості, як потрібно трактувати схему, коли приватна фірма отримала половину власності на патент на державні автомобільні номери. Вийшло, як завжди – талановито. Однак, щоб оцінити «красу гри», варто, бодай, трохи згадати, що було перед цим.
Бізнес на автомобільних номерах був завжди привабливим, як і всяка інша монополія. У 2011 році його взагалі зацементували: за часів міністра Могильова державні автономери були запатентовані. Власниками патенту стали державне підприємство «Форт» і польська приватна фірма «УТАЛ». Отак вперше з’явилась юридична можливість виводити прибутки через роялті у правильне русло. Міліціонери, щоправда, стверджували, що нічого полякам не платили, оскільки ті якимсь таємним договором передали права українському підприємству. Будемо сприймати це як гіпотезу: документально міліціонери це чомусь вирішили не доводити, а юридично поляки і далі лишаються співвласниками патенту. Окрім того, після народження патенту з’явився ще один бонус.
Усі тендери на виготовлення номерів тепер втрачали сенс, оскільки право на це мали лише «Форт» і поляки. Про те, як і за якими цінами проходили ці «закупівлі в одного учасника», ми розповімо в іншому тексті. Зараз зачепимо лише один нюанс, який шокував нас уже цього року.
У серпні 2014-го МВС вирішило віддати чергову порцію в 50 млн. грн. на виготовлення автомобільних номерів. Гроші отримали зовсім не «Форт» чи «УТАЛ», як підказує формальна логіка, а харківське ТОВ «Світлофор». Несподіваний успіх до земляків міністра Авакова прийшов після того, коли власники патенту (міліціонери і поляки) несподівано дали право харків’янам на його використання, причому, тільки їм. Відкритого тендера не було – сам «Форт» від замовлення відмовився. Пошук відповіді на питання, чому вибрали саме «Світлофор» – можете доручити своїй фантазії.
Отож, володіння патентом на державну власність є справою прибутковою. Саме тому вереснева інформація «Наших грошей» про те, що майбутні автомобільні номери з євросимволікою знову стали запатентованим товаром, і знову держава розділила право на інтелектуальну власність із приватною фірмою (цього разу – «Голден флора») обурила «широкі верстви трудящих». Журналісти поїхали у Вишневе – місто, де прописаний мегащасливчик, однак традиційно нікого не знайшли.
МВС із сумом відчуло, що в країні щось змінилось і з’їхати на мовчанці, як було всі останні роки, не вдасться.
Першу спробу відчиститись зробили вже 30 вересня. ДАІ на своєму сайті розмістило пояснення, що, хоча патент і належить державі і приватникам, усі права належать винятково державі. Нібито, згідно з таємним договором між ДАІ і «Голден флорою». Тобто, міліціонери вирішили довго не напружуватись і застосували технологію Могильова. Тільки чомусь цього разу «відмазка не проканала». Шум не вщухав. Довелось напружувати мізки.
І от сталось. Цього тижня після чергового листа щастя від «пересічних громадян» ДАІ видало нову версію. Громадянин був, щоправда, не зовсім пересічний – відомий гонщик, активіст, блогер і т. д. Олексій Молчанов, який звернувся до МВС із питанням «доколє?» Відповідь прийшла чудова. Прочитати її можна або ж у ФБ самого Молчанова, або ось тут.
У двох словах: «Голден флори» не буде. Вона, виявляється, була тимчасово – тільки для того, щоб допомогти державі оформити патент. Бо міліціонери в тому не дуже знаються. А хлопці з Вишневого вирішили допомогти, і безкоштовно все зареєстрували. Наполовину – на державу, наполовину – на себе.
А ось зараз, пишуть міліціонери, починається другий етап комбінації: ДАІ і «Голден флора» знову звернулись в патентні органи з пропозицією викинути приватників і лишити тільки ДАІ. І уже через кілька місяців це нарешті станеться. Тому корупції нема, а є тільки харитативна діяльність, що у народі називається благочинністю і волонтерством.
Не пробуйте зрозуміти, чому ДАІ не найняло за 100 доларів юриста, який їй все би зареєстрував. Бо, ясна річ, читати відповідь МВСівців треба між рядків. Звучить вона насправді так: «Ми придумали класну схему, яка завжди працювала. Вона трохи зарано вилізла в ЗМІ, тому довелось щось придумувати. Придумати так і не вдалось – і нам сказали схемою пожертвувати. Шкода, але проти начальства не попреш, довелось давати задній хід. Є ще, правда, мінімальний шанс, що народ про історію забуде, і ми відіграємо все назад. Тим паче, що зміни в патент можна вносити довго, юридично ж поки що все на нашому боці. А там і нові номери введуть, і ми ще з ними попрацюємо».
Додаткової родзинки додає, до речі, й те, що нинішнє МВС – під «Народним фронтом», а от скажімо, СБУ-ГПУ – під Порошенком. І відкрити кримінальне провадження щодо замаху на державні кошти – роботи на дві хвилини. Фактів не бракує. А на допитах люди часто розповідають дещо інші речі, ніж у прес-релізах.
У кожному випадку хотілося б закінчити оптимістично. Усе-таки, на практично ідентичну історію, яка сталась в часи Могильова, журналісти і громадяни так і не змогли вплинути. Собака гавкала – караван ішов. А наразі – вистачило місяця, аби зіпсувати настрій цілому МВС. Тільки нема меж досконалості. Тепер варто проаналізувати, якими ж є мотиви любові міліції до харківського «Світлофора».
Автор: Олексій Шалайський
Джерело: «Наші гроші»

Чистка армійських стаєнь

Розкол по Продивусу між Яценюком і Порошенком

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers