rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ План дій Канада – Україна
Для забезпечення жорсткішої відповіді на путінський військовий терор в Україні Канадська група сприяння демократії в Україні провела широкі консультації і пропонує план дій, що складається з тринадцяти пунктів. Цей план представлено на розгляд уряду Канади, а також іншим урядам, що підтримують державний суверенітет, територіальну цілісність та верховенство права.

I. Російська військова агресія в Україні та наслідки війни

Україна без військової допомоги Заходу перемагає у шестимісячній війні проти підтримуваних Росією терористів. Це війна проти деспотизму та агресії і за демократичні цінності – свободу, суверенітет і територіальну цілісність – цінності Канади.
Україна і західні цінності мають перемогти. Щоб це сталося, Україні потрібна військова допомога. Тому:
1. Канада повинна переконати Сполучені Штати Америки у тому, що роль світового лідера вимагає жорсткішої позиції у протистоянні з Росією. Небажання президента Обами дати військову відповідь на російську агресію в Україні лише заохочує президента Путіна.
2. Канаді слід оголосити Росію державою-експортером тероризму як ISIS, Сирія та Іран, і переконати США вчинити так само, а також заручитися підтримкою країн-однодумців, серед яких Австралія, Польща, Швеція та Балтійські країни.
3. Канада повинна діяти згідно з рішенням НАТО, за яким окремим членам блоку дозволено надсилати військову допомогу Україні, та закликати інших зробити те ж саме.
4. За жодних обставин Росії не повинні дозволити підірвати позицію міжнародного співтовариства щодо нелегальної анексії Криму чи представляти Луганську та Донецьку області у переговорах. Оскільки Росія заперечує свою роль у розв`язанні конфлікту, то не повинна брати участь у його вирішенні.

II. Санкції

Не може бути жодного послаблення санкцій, поки Росія не звільнить Крим, Луганськ та Донецьк і не виконає взяті на себе зобов`язання, що викладені у Мінському протоколі, Будапештському меморандумі, а також у Загальній декларації прав людини ООН (примітка: Крим Україні не подарували. Його було обміняно на передані Росії українські південно-східні території).
Україна є постраждалою стороною; Росія є агресором. Вона повинна заплатити за вторгнення у суверенну державу, порушення світового порядку, розірвання міжнародних угод, за вбивства, викрадення, тортури, вимушене переселення громадян іншої країни, за те, що зруйнувала економіку, інфраструктуру і мирне життя свого сусіда. Щоб зупинити це:
1. Канада повинна закликати демократичні країни посилити штрафні санкції щодо Росії, оскільки остання продовжує порушувати угоди про припинення вогню і не дотримується своїх міжнародних зобов’язань.
2. Канада й інші повинні узгодити санкції, щоб усунути прогалини та засоромити тих, хто ними зловживає. Створювати імідж або працювати фінансовими консультантами для корумпованих представників попередньої президентської влади України є рівносильним співпраці з терористами – і вимагає санкцій. Видалення двох російських банків зі списку санкцій, запроваджених Канадою, також має бути скасовано.
3. Канаді слід згорнути контакти з Росією – політичні, урядові, спортивні, наукові, культурні – та розвивати їх з Україною, і переконати інші уряди зробити те ж саме. Такі заходи, як наприклад, пропутінський концерт у Лондоні, на який запрошено королеву Єлизавету, повинні називатися своїми іменами: це протерористичні мітинги. Для Путіна вони засвідчують відсутність в Європі рішучості для протистояння протиправній поведінці Росії і тим самим послаблюють осуд, який санкції повинні донести.

III. Боротьба з корупцією і впровадження реформ

Підтримка цінностей Майдану – гідність без корупції – вимагає створення довготермінових відносин між Канадою та Україною, які зможуть існувати, незважаючи на велику відстань. Спираючись на «родинні» відносини і наголошуючи на користі для обох країн, поглиблена співпраця Канада – Україна дасть останній західного наставника, що допоможе їй у перехідний період, за час якого доведеться подолати корупцію та втілити реформи.
Своєю чергою, Канада зможе закріпитися в одній з найбільших і найбагатших країн Європи – на природні та людські ресурси – і сприяти в її політичному та економічному розвитку таким чином:
1. Допомогти Україні скасувати депутатську недоторканість, яка дозволяє злочинцям видавати себе за законодавців і уникати судового переслідування.
2. Створити цільову групу сприяння Україні, до якої увійдуть старші державні службовці, щоб допомогти Україні затвердити себе в якості нового рубежу демократичного світу. Цього можна досягти за підтримки Канади і застосування її особливих знань та найкращих практик у таких галузях, як військова, управління приватним сектором, судова, фіскальна, реформування податкової системи та реорганізація державного сектора.
3. Співпрацювати з українськими державними та низовими юридичними суб`єктами, зокрема, надавати підтримку новоствореним громадським організаціям (на відміну від традиційних членів «НДО-кратії»), метою яких є боротьба з корупцією і проведення реформ для створення інституційних відносини та зміцнення потенціалу України.
4. Розширення програм обмінів з Україною, замінивши відвідувачів з Росії на тих, що з України.
5. З досвіду України зробити висновки про небезпеку втрати національної незалежності через передачу у власність Росії таких стратегічних галузей, як енергетика, сільське господарство, природні ресурси. Особливу увагу слід звернути на Канадську Арктику. Зменшити вплив російської пропаганди на канадців шляхом адекватного опису реальності.
6. Надати Україні достатню кадрову та фінансову підтримку, щоб засвідчити відданість фундаментальним цінностям Канади та пришвидшити європейську інтеграцію України, яку вона обрала замість проросійського шляху.
Ще раз дякуємо вам за ваші наполегливі зусилля. Нам би дуже хотілося якнайшвидше взяти участь в обговоренні цієї критично важливої світової проблеми для подальшого визначення відносин між Канадою та Україною. Це особливо важливо, беручи до уваги вибори до Верховної Ради, які привели нові проукраїнські, прозахідні і прореформаторські сили у парламент. Ми впевнені, що будь-яка допомога від Канади буде вітатися.
З найкращими побажаннями,
Оксана Башук-Гепбeрн
Мирослава Олексик
Марта Онуфрів
Оксана Шміґельська
Роман Закалужний
Переклад з англійської: Dariya Dyryk-Cap

Українці відзначають першу річницю Революції Гідності

Українці відзначили 81-у роковину Голодомору

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers