rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні
Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Президент Литви виступає за надання Україні військової допомоги від ЄС

Президент Литви Даля Грибаускайте виступає за надання Україні військової допомоги від Європейського Союзу. Про це вона сказала в інтерв’ю телеканалу «1+1».
«Я думаю, що ініціатив (надання допомоги ЄС – ред.) має бути особливо багато там, де йдеться про допомогу Україні. Це має бути військова підтримка...» – зазначила Грибаускайте.
Вона також зазначила, що ця допомога має надходити у будь-якій формі – економічній, фінансовій, іншій.
 «Деяка допомога, яку ми здійснюємо вже сьогодні, – не для публічного обговорення. Про неї ми будемо говорити з урядом і президентом України. Зі мною в складі делегації три міністри: міністр закордонних справ, міністр оборони, міністр енергетики. Отож, ці посади, самі їхні назви, вже про щось свідчать», – сказала Грибаускайте.
При цьому Грибаускайте підкреслила важливість ефективного використання Україною отриманих коштів та допомоги для подолання корупції.
За її словами, для отримання фінансової допомоги від ЄС Україні необхідно подолати корупцію в управлінні державою.
«Ми готові допомагати, і ми допоможемо, але, якщо Україна не подолає свою корупцію в управлінні державою, будь-які суми будуть викинутими на вітер», – заявила президент Литви.
Україна та Литва в понеділок, 24 листопада, домовилися про співпрацю у військово-технічній сфері, зокрема, про постачання українським воякам елементів озброєння, повідомив президент України Петро Порошенко.
«Ми домовилися про співпрацю у військово-технічній сфері, про конкретне постачання конкретних елементів озброєння для українських Збройних сил. Я думаю, що це конкретна демонстрація підтримки», – сказав президент під час спільної прес-конференції з президентом Литви Далею Грибаускайте в Києві у понеділок.
Водночас, як повідомляє прес-служба глави Української держави, під час засідання Ради президентів України та Литовської Республіки в понеділок сторони обговорили співпрацю між країнами в процесі євроінтеграції України, двосторонню співпрацю в міжнародних організаціях, як-от ООН, ОБСЄ, Рада Європи та НАТО, взаємодію у сфері безпеки та захисту, кібернетичної та інформаційної безпеки та військово-технічного співробітництва.
Особливу увагу було приділено питанням енергетичної безпеки, співпраці у галузі енергопостачання та енергоефективності.
За результатами засідання було підписано дорожню карту розвитку стратегічного партнерства двох держав на 2015-2016 роки, а також протокол сьомого засідання Ради президентів України та Литви.

У прес-центрі АТО підрахували: бойовики порушили «перемир’я»

вже 3412 разів

Загальна кількість обстрілів з моменту оголошення тимчасового припинення вогню з 5 вересня склала 3412 разів.
Про це у понеділок, 24 листопада, повідомили у прес-центрі АТО на сторінці у Facebook.
«Найбільш сконцентровано обстріли велися на донецькому напрямку. У зону ураження ворожої артилерії та мінометів потрапили населені пункти: Оленівка, Новотроїцьке, Миколаївка, Красногорівка, Авдіївка, Піски, Веселе, Тоненьке, Новотроїцьке», – передали у штабі.
«Відновилися обстріли території України з боку Російської Федерації з району Монжаївки та Патронівки. Обстріли велися у напрямку Станично-Луганського та Верхньо Ольхової», – повідомили у прес-центрі.
«У районі аеропорту «Донецьк» зберігається напружена тактична ситуація. Бійці сил АТО продовжують мужньо обороняти стратегічні об’єкти в цьому районі. Атаки терористів захлинаються», – зазначили в штабі.
«24 листопада десантники з Миколаївщини знищили «мінометну обслугу проросійських найманців» у районі населеного пункту Опитне. За даними розвідки, ця мінометна обслуга неодноразово дошкуляла нашим позиціям та мирному населенню. У результаті прямого влучення було поранено чотири бандити. Кількість загиблих уточнюється», – повідомляє прес-центр АТО.
Раніше повідомлялося, що за ініціативи української сторони відбулися перемовини представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з бойовиками так званого «всевеликого війська донського» під керівництвом отамана Козіцина щодо створення умов для відновлення газо- та електропостачання с. Трьохізбенка.
У неділю зранку, 23 листопада, українські ремонтники почали відновлювальні роботи. Проте бойовики порушили власні обіцянки та з гранатометів відкрили вогонь по бригаді працівників. Роботи довелося зупинити, щоб не наражати людей на небезпеку. Нагадаємо, що Трьохізбенка внаслідок постійних обстрілів терористів вже понад три тижні залишається без газу й понад місяць – без електроенергії. У мирний час тут проживало близько двох тисяч осіб.

Питання про вступ до НАТО винесуть на всеукраїнський

референдум

Президент України Петро Порошенко заявляє, що рішення про можливий вступ країни до НАТО ухвалюватимуть на всеукраїнському референдумі.
«Рішення про вступ або не вступ до НАТО – це виключно компетенція українського народу... Ми напрацювали критерії, за якими Україна буде відповідати вимогам НАТО. Тільки після їх досягнення український народ на референдумі зможе вирішити, вступати чи не вступати до НАТО», – сказав Порошенко на спільній з президентом Литви Далею Грибаускайте прес-конференції в понеділок, 24 листопада, в Києві, передає «Інтерфакс-Україна».
Також, на думку Порошенка, Україні необхідно перейти до конкретних кроків з реформування країни.
«Нами напрацьовано, мінімум, шестирічний план напруженої роботи для того, щоб Україна відповідала критеріям як щодо вступу до Європейського Союзу, так і критеріям щодо НАТО», – сказав президент, передає «Українська правда».
При цьому він зазначив, що вимоги до реформування держави задля відповідності критеріям ЄС багато в чому збігаються з вимогами, які повинна буде виконати країна, щоб вступити до НАТО.
Своєю чергою, під час прес-конференції Грибаускайте зазначила, що НАТО є не лише військовою організацією, всі її члени пройшли шлях до повної демократії та захисту прав людини, і, щоб отримати членство, Україна має пройти через глибокий процес реформ.
«Це стосується як вашого членства в ЄС, так і вашого членства в НАТО. Вам потрібно показати дію, виконати багато домашньої роботи всередині країни. Країна, яка докладатиме зусиль і проводитиме необхідні реформи, – на неї поширюватиметься можливість членства в НАТО. Жодна країна не зможе зупинити заявку на членство і диктувати, який напрям вам обрати, насамперед, ваші сусіди», – зазначила вона.

Росія призупинила постачання вугілля в Україну

Постачання вугілля з РФ в інтересах енергохолдингу ДТЕК і ПАТ «Центренерго» припинено, повідомила прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з посиланням на главу відомства Юрія Продана.
«За інформацією, якою володіє Міненерговугілля України від компаній «Центренерго» і ДТЕК, постачання вугілля з Росії припинено», – цитує його прес-служба, передає «Інтерфакс-Україна».
«Я не знаю точно про причини, але можу з упевненістю сказати, що вони не економічні. І ДТЕК, і Центренерго платять за своє вугілля вчасно», – додав Продан.
За його словами, відвантаження припинено з вечора 21 листопада, при цьому терміни поновлення постачань невідомі, передає «Українська правда».
Як повідомлялося, дефіцит окремих енергетичних марок вугілля виник в Україні унаслідок конфлікту на Донбасі, де вугілля цих марок, здебільшого, видобувалося і де наразі на складах лише державних шахт зберігається близько 2 млн. тонн такого вугілля.
Зараз Україна налагодила імпорт вугілля з РФ і ПАР. Зокрема, приватна «ДТЕК» вже імпортувала з Росії для власних потреб близько 1,3 млн. тонн вугілля, а підконтрольна державі енергогенерувальна компанія «Центренерго» повідомила про укладення контрактів на постачання до кінця поточного року 509 тис. тонн вугілля російського походження за ціною $80/тонна (без урахування витрат на доставку).

Москаль розпорядився копати шанці на «кордоні» з «ЛНР»

Губернатор Луганської області Геннадій Москаль розпорядився вирити окопи вздовж розмежувальної лінії між територіями, підконтрольними українській владі та бойовикам. Про це 23 листопада він повідомив в ефірі телеканалу ICTV.
«Я підписав розпорядження головам районних державних адміністрацій: уздовж лінії поділу вогню поза пунктом пропуску громадян перекопати, перекрити всі лісові дороги, стежки, де можна все це об’їхати», – розповів Москаль.
Також голова Луганської ОДА планує встановити металодетектори на пунктах внутрішнього прикордонного контролю.
Раніше Москаль повідомив, що на територіях окупованих територій почали друкувати фальшиві гроші для того, щоб робити соціальні виплати.

У Донецьку через бойові дії горять газопроводи

Після артобстрілу бойовиків у Донецьку горять газопроводи. Без газу залишилися понад 5 тисяч абонентів.
Про це повідомляє прес-служба міської адміністрації.
«Унаслідок масованих артобстрілів зафіксовано численні пошкодження газових мереж, руйнування будинків та інфраструктури міста. Горять газопроводи високого і середнього тиску в районі кладовища поряд з вул. Великоновосілківською в Куйбишевському районі та в Путиловському гаю – у Київському. Зберігається загроза підтримки технологічного тиску газу для роботи деяких котельних міста», – йдеться в повідомленні.
Кількість відключених від газопостачання абонентів перевищує 5 тисяч. Дані уточнюються.
ПАТ «Донецькміськгаз» вживає заходів для стабілізації тиску в мережах. До ремонтно-відновних робіт залучено 7 бригад.
Як повідомлялося раніше, в Донецьку безперервно ведуться обстріли. Внаслідок бойових дій знеструмлені 339 трансформаторних підстанцій. Пошкоджено газопровід у Кіровському районі. Без енерго-, газопостачання та опалення залишилися мешканці Куйбишевського, Київського та Ворошиловського районів Донецька.

Кабмін схвалив угоду з Румунією про відкриття міжнародного пункту

пропуску через кордон

Кабінет міністрів України схвалив проект міжурядової угоди з Румунією про відкриття міжнародного пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон для поромного, пасажирського та вантажного сполучення між населеними пунктами Орлівка (Україна) – Ісакча (Румунія).
Текст відповідного розпорядження № 1129-р оприлюднено на Урядовому порталі.
«Схвалити проект Угоди (у формі обміну нотами) між Кабінетом міністрів України й урядом Румунії про відкриття міжнародного пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон для поромного, пасажирського та вантажного сполучення між населеними пунктами Орлівка (Україна) – Ісакча (Румунія)», – йдеться в документі.
Як повідомлялося, у жовтні між Україною, Румунією і Грузією було відкрито новий транспортний маршрут – регулярну автомобільно-вантажну поромну лінію Іллічівськ – Констанца – Батумі.

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers