rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Українка здобула престижну нагороду американського уряду
Title 
  Title
 Title
Уляна Балух-Мазуркевич, Вашингтон. Спеціально для «Час і Події»
National Endowment for the arts (NEA) – Національний Фонд мистецтв – є незалежним агентством федерального уряду Сполучених Штатів, який надає підтримку і фінансування проектів, присвячених підтримці досконалості в мистецтві як нових, так і традиційних видів. Фонд забезпечує доступ до мистецтва для всіх американців і культивує лідерство у мистецькій освіті. В історії цієї престижної державної нагороди звання National Heritage Fellow (член Національної спадщини) Віра Наконечна з Філадельфії є черговою українкою, яка його здобула в царині українського народного мистецтва; першою була Betty Pisio Christenson – писанкарство, а другою Євдокія Сороханюк – гуцульське мистецтво.
Віра Наконечна є відомим знавцем мистецтва вишивання, ткання, бісероплетіння та реконструкції традиційних головних уборів. Вона зберігає ці українські народні традиції у США, і за свою видатну роботу вона отримала численні нагороди, серед них – Pew Fellowship in the Arts Award, Leeway Transformation Award і багато грантів та стипендій від Pennsylvania Council on the Arts. Одначе, нагорода від Національного Фонду мистецтв – NEA – це найпрестижніша і найбільш відома.
17-го вересня у Великій залі бібліотеки Конгресу США відбувся бенкет для вшанування Віри Наконечної і вісьмох інших одержувачів цієї нагороди. У мармуровій Великій залі бібліотеки присутні рідні, друзі й шанувальники мистецтва вітали лауреатів. Обкладинку запрошення на бенкет прикрасив ґердан – лемківська «криза» роботи Віри Наконечної.
Вручаючи нагороду Національного Фонду мистецтв, голова Фонду Jane Chu заявила: «Віра виросла, зачарована складними стібами української вишивки, якими вишивала її мама. Вона була учасником п’ятирічного курсу, організованого Союзом Українок Америки. Подорожуючи щорічно по Україні, вона помітила, що багато традиційних різноманітних жанрів народного мистецтва втратилося. По селах старші віком відходять, а молодші або не цікавилися, або не мали нагоди засвоїти знання з виготовлення цих шедеврів».
Jane Chu продовжувала: «Віра, працюючи з музеями в Україні, вирішила детально засвоїти техніку вишиття різними стібами, вдосконалити техніку ткацтва частин традиційних уборів, виготовлення прикрас з бісеру і металу, щоб зберегти це багатство і передати знання молодшому поколінню. Віра своїм прикладом дуже промовисто відображає, як мистецтво пов’язує нас з нашою спадщиною, зберігає нас як етнічну спільноту та дає нам почуття приналежності. Віра присвятила своє життя, щоб зберегти й увічнити традиції народного мистецтва України, і сьогодні ми вшановуємо її за її внесок».
Приймаючи нагороду, Віра Наконечна емоційно подякувала NEA за признання і відзначення українського народного мистецтва та за ту велику честь, надану її: «Бог дав мені талант, і з цим даром приходить відповідальність. Я роблю все це: вишивки, ткацтво, бісероплетіння, реконструкцію традиційних головних уборів, щоб скарби нашої багатої народної спадщини не пропали тут і відроджувалися в Україні».
На завершення Віра заявила: «Це все я роблю для моєї улюбленої Батьківщини, і ця нагорода – немов здобута золота медаль Україні».
Присутніми на бенкеті були: Юрій – чоловік Віри, донька Дарія, сестри Тоня й Оля, кузин Михайло та друзі родини. Віра просила, щоб на це свято родина і гості були одягнуті у вишиванки.
Представником Посольства України в США була Ореста Старак, перший секретар Посольства.
Додатковою частиною відзначень NEA в аудиторії George Washington University була цікава програма, де всі дев’ять нагороджених мали нагоду показати свої роботи і розповісти про своє мистецтво.

Святкування 90-річчя Кафедрального Українського Православного собору св. кн. Володимира Великого у Пармі, Огайо 1924 – 2014

Роль та завдання Світового Конгресу Українців в світі та в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers