rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Янукович, Азаров та Портнов можуть вільно їздити до ЄС

Колишні найвищі представники української влади не мають обмежень щодо видачі Шенгенської та інших європейських віз, а тому – мають право в’їзду на територію Євросоюзу. Про це «Європейській правді» заявив поінформований посадовець зі структур ЄС, коментуючи мотиви видачі візи Андрієві Портнову, колишньому першому заступнику глави адміністрації президента.
«В Євросоюзі є два різні типи санкційних списків. Ті особи, чиї дії призвели до загрози територіальної цілісності та суверенітету України, підпадають під заборону в’їзду до ЄС та арешт активів», – пояснив співрозмовник Європейської правди.
«Інша група – це ті, хто підозрюється у фінансових махінаціях, привласненні бюджетних коштів та їх виводі за межі України. Щодо цих людей застосовано лише арешт активів», – додав дипломат.
У групі тих, стосовно кого не накладено санкції – всі колишні найвищі посадовці, які підпали під «першу хвилю» санкцій ЄС.
Наразі заборона в’їзду до Євросоюзу не стосується 18 осіб, які, водночас, перебувають під «майновими» санкціями ЄС. Європейська правда наводить їх перелік:
– екс-президент Віктор Янукович, його сини Віктор та Олександр,
– екс-прем’єр Микола Азаров та його син Олексій,
– екс-глава МВС Віталій Захарченко,
– екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем,
– екс-глава СБУ Олександр Якименко,
– екс-глава АП Андрій Клюєв та його брат Сергій,
– екс-заступник глави АП Андрій Портнов,
– екс-радник президента Ігор Калінін,
– колишні члени уряду Олена Лукаш, Віктор Ратушняк, Дмитро Табачник, Раїса Богатирьова,
– бізнесмен Сергій Курченко.
Всі названі особи мають право в’їзду до ЄС, але ті з них, що перебувають у розшуку Інтерполу, будуть арештовані після перетину кордону, додав дипломат.
Співрозмовник видання не виключив, що з часом щодо названих осіб буде запроваджено також санкцію у вигляді заборони в’їзду. Дискусія щодо цього зараз ведеться між країнами-членами та інституціями ЄС.
Раніше Печерський районний суд Києва задовольнив черговий позов Андрія Портнова до Генерального прокурора України та визнав незаконним листування Генеральної прокуратури України з Євросоюзом щодо Портнова.
Наразі в суді ЄС зареєстровані позови Віктора Януковича та його синів; Миколи Азарова та його сина, Віктора Пшонки, братів Клюєвих; Сергія Арбузова, Олександра Клименка, Едуарда Ставицького, Сергія Курченка та Андрія Портнова. Вони вимагають скасування запроваджених проти них санкцій. У Люксембурзі прогнозують, що проміжне рішення щодо них буде ухвалено 2016 року, кінцеве (у випадку апеляції) – у 2018 році.
18 серпня Печерський районний суд Києва задовольнив перший з восьми позовів, поданих екс-першим заступником голови Адміністрації президента Андрієм Портновим до Генеральної прокуратури України про захист честі, гідності та ділової репутації.

 Місія ОБСЄ зафіксувала в Донецьку колону військових вантажівок

без розпізнавальних знаків

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ зафіксувала конвой із 43 військових вантажівок без розпізнавальних знаків недалеко від центру Донецька.
Про це йдеться у звіті місії за 11 листопада.
«О 07:45, 11 листопада, на відстані трьох кілометрів на схід від центру Донецька, СММ спостерігала колону зі 43 зелених військових вантажівок без розпізнавальних знаків, покритих брезентом, що рухались у напрямку центру міста», – йдеться в повідомленні.
Як зазначається, п’ять вантажівок везли на буксирі 120-мм гаубиці, ще п’ять везли за собою реактивні системи залпового вогню.
Зауважимо, в ОБСЄ зазначили високий ризик ескалації насильства на Донбасі.
8 і 9 листопада місія ОБСЄ повідомляла про конвої важких озброєнь і танків на підконтрольних бойовикам територіях.

На Керченській переправі помічено військову техніку РФ

У черзі на Керченській переправі помічено російську військову техніку.
Її рух у порту «Крим» зафіксували місцеві веб-камери, передає Крим. Реалії.
За даними видання, нараховується близько 7 одиниць техніки, здебільшого, вантажівки й катери на причепах.
Нагадаємо, раніше керівник групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук зазначив, що Росія відновила роботу свого військового аеродрому поблизу українського Новоазовська.
За даними групи, триває перекидання особового складу та військової техніки ЗС РФ у прикордонні райони Росії поблизу держкордону з Україною.

Порошенко і Байден по телефону скоординували позиції перед самітом G20

Президент України Петро Порошенко продовжив телефонні консультації з віце-президентом США Джозефом Байденом. Про це передає прес-служба глави держави.
«Петро Порошенко та Джозеф Байден обговорили ситуацію на Донбасі та констатували відхід від реалізації Мінських домовленостей, що призводить до подальшої ескалації. Співрозмовники висловили особливе занепокоєння з приводу переміщення кількох колон із важкою військовою технікою з боку російського кордону, що підриває процес мирного врегулювання», – йдеться у повідомленні.
Президент України та віце-президент США скоординували позиції на міжнародній арені напередодні саміту Великої двадцятки в австралійському Брісбені.
Також обговорили майбутній візит Джозефа Байдена до України, який відбудеться 21 листопада.
Нагадаємо, раніше під час розмови Порошенко і Байден закликали Росію вступити в чесні переговори.

Полторак: обрані нардепами комбати склали повноваження

Усі командири батальйонів, які балотувалися в народні депутати України і пройшли в нову Верховну Раду, склали свої повноваження з керування силами в зоні АТО. Про це в ефірі телеканалу ICTV сказав міністр оборони України Степан Полторак.
«Командири батальйонів, які були обрані в наш парламент, всі склали зі себе повноваження. Адже військовослужбовець не може суміщати роботу у Верховній Раді і бути військовослужбовцем. Тому вони повинні працювати згідно з Конституцією і законами України», – сказав Полторак.
Крім того, Полторак повідомив, що у Міністерстві оборони України вже прийнято рішення про те, щоб добровольчі батальйони, які задіяні в АТО, увійшли до складу постійних частин армії.
«Щодо батальйонів територіальної оборони, відповідне рішення вже прийнято, щоб вони увійшли до складу регулярних частин», – зазначив Полторак.
Полторак також додав, що українські сили змогли озброїтися новою технікою і тепер готові до відбиття агресії бойовиків на Донбасі.
«Багато було створено непотрібних підрозділів у складі Міноборони і нормативної бази, яка не передбачала швидке прийняття рішення. Вони заважали швидкій підготовці Збройних сил до війни. Практично за 2 тижні те доручення, яке було поставлене президентом, виконано – скасовано близько сотні наказів міністра оборони, 10 постанов уряду, які ускладнювали прийняття рішень, постачання нового озброєння та нової техніки, озброєння», – сказав Полторак.
Він зазначив, що це уможливило за останні місяці підписати кілька контрактів на мільярди гривень з постачання нового озброєння, техніки.
«Це дає нам можливість стверджувати, що ми будемо готові до відбиття нового нападу», – підкреслив Полторак.
Крім того, Міноборони готує нову програму розвитку Збройних сил, яка буде готова до кінця 2014 року, заявив Полторак.
За його словами, до кінця року Міністерство оборони України складе нову довготермінову програму розвитку Збройних сил.
«Ми зараз працюємо над державною програмою розвитку Збройних сил. Ми маємо чітку структуру і порядок підготовки, зокрема, і забезпечення. Наша програма розрахована на довготерміновий період», – сказав він.
За словами міністра, такий довготерміновий документ буде розроблено до кінця 2014 року.
Раніше комбати батальйонів Міністерства внутрішніх справ «Дніпро-1» Юрій Береза і «Миротворець» і Андрій Тетерук, а також комбат батальйону Національної гвардії «Донбас» Семен Семенченко заявили про намір створити міжфракційне об’єднання військових.

Данія запроваджує безвізовий режим для українців з біометричними паспортами

Європа стає ближчою. Данія запровадила безвізовий режим для громадян України, які є власниками біометричних паспортів. Про це під час брифінгу заявив спікер Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс.
«Запроваджується безвізовий режим поїздок для громадян України, які користуватимуться біометричними службовими паспортами», – заявив Перебийніс.
За його словами, також розширюються категорії громадян України, які мають право на спрощене оформлення безкоштовних і багаторазових віз, вдосконалюється порядок оформлення віз для представників ЗМІ.
Крім того, визначаються чіткі терміни дії багаторазових віз, встановлюється можливість термінового оформлення віз протягом трьох діб тим громадянам, які проживають на значній відстані від місця подачі візового клопотання.
Нагадаємо, напередодні Україна і Данія підписали угоду про спрощення видачі віз.
Також з 1 листопада Федеративна Республіка Німеччина скасувала плату за національні візи для громадян України. Йдеться, насамперед, про документи, які дозволяють працювати, вчитися, проходити практику в Німеччині чи возз’єднатися з родиною в цій країні.

Майбутня коаліція домовилася про ухвалення закону про імпічмент президента

Учасники коаліційних переговорів домовилися про ухвалення закону про імпічмент президента України. Про це 11 листопада у своєму Facebook повідомив народний депутат Олександр Бригинець.
«Те, про що давно говорили в народі – доторканність депутатів та закон про імпічмент президента – стане реальністю. Коаліція домовилася», – написав Бригинець.
10 листопада представник партії «Блок Петра Порошенко» Микола Томенко заявив, що учасники коаліційних переговорів домовилися про скасування депутатської недоторканності.

ГПУ повідомила про арешт керівника одного з головних
управлінь Укрзалізниці за хабар на 100 тисяч гривень

Виконувача обов’язків начальника одного з головних управлінь Укрзалізниці затримали 7 листопада під час отримання 100 тис. грн. хабара. Як повідомила прес-служба Генпрокуратури у вівторок, 11 листопада, затриманому оголошено про підозру в отриманні неправомірної вигоди та заарештовано.
«У результаті скоординованих дій Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України та МВС України викрито факт вимагання виконувачем обов’язків начальника Головного управління Укрзалізниці хабара за включення продукції одного з підприємств у план закупівлі на 2015 рік. Ця посадова особа 7 листопада затримана під час отримання грошей у сумі 100 тис. грн., йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) КК України», – йдеться в повідомленні.
Постановою суду підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з визначенням застави в максимальному розмірі, передбаченому законом при вчиненні відповідного злочину. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 10 років з конфіскацією майна.
Нагадаємо, згідно з опитуванням компанії TNS, в Україні в 2013 році майже кожен п’ятий українець давав хабар за останній рік.

 Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers