rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Репетиція зустрічі лихоманки Ебола в Одеському порту
Title 
 Жовтий прапор символізує карантин на
судні
Одеса, яку називають морськими воротами України, готується у всеозброєнні зустріти непрохану гостю – лихоманку Ебола. Її епідемія розпочалася у лютому 2014 року в Гвінеї і вже розповсюдилася на Ліберію, Сьєрра-Леоне, Конго, Нігерію, Сенегал, США та Іспанію. Там уже зареєстровано 9936 випадків захворювань, 4877 людей загинуло, а кількість інфікованих вірусом Ебола сягнула 9936 осіб. На жаль, ці цифри з кожним днем продовжують зростати.

А Ебола тим часом усе ближче до України. Вірус зафіксовано на території Румунії, не виключено, що він уже є і в Польщі. А цими днями в аеропорту Кишинева з підозрою на лихоманку Ебола госпіталізовано двох громадян Японії, які перед цим побували у відрядженні в Південній Африці. В Україну зараза може потрапити також і з представниками нашого миротворчого контингенту в Африці – в Конго й Ліберії.
Міністерство охорони здоров’я застерігає: невдовзі Ебола буде в Україні. Про вірогідність проникнення лихоманки вже попередив в. о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець. За його словами, Україна перебуває у списку країн із ризиком розповсюдження вірусу Ебола. «Наслідки можуть бути катастрофічними, остільки летальність складає до 60%», – заявив Лазоришинець. За повідомленням МОЗ, в Україні вже проводились аналізи у пацієнтів, які прибули в нашу країну з місць, де розповсюджена лихоманка. На щастя, діагноз ні у кого не підтвердився.
Тим часом одесити діють зараз за принципом: краще перепильнувати, ніж недопильнувати. Коли поблизу Одеси з’явилося суховантажне судно «Western Copenhagen» під прапором Гонконгу, яке прямувало до Миколаєва, його поставили на карантин у десяти милях від берега. Справа в тім, що на його борту перебував боцман-філіппінець, якого з підозрою на захворювання лихоманкою Ебола 18 вересня госпіталізували в інфекційне відділення лікарні італійської провінції Рагуза. Перед цим мальтійська влада відмовилася прийняти хворого і заборонила теплоходу заходити в територіальні води країни. Італійські медики визначили, що у моряка вірусний гепатит, а не Ебола. Тим не менш, запроваджено обмеження на контакт з екіпажем до тих пір, поки своє слово не скажуть відряджені на судно спеціалісти Одеського науково-дослідного протичумного інституту.
TitleTitleTitle
 Навчання з протидії лихоманці Ебола

Нині кожного хворого з ознаками зараження вірусом Ебола скеровують на обстеження в інфекційні відділення за місцем проживання. Однак зробити аналіз, який підтвердить чи спростує зараження, можуть лише в одному закладі країни – Одеському протичумному інституті. До того ж, в Одеській інфекційній лікарні є відділення з боксами для розміщення таких хворих, а для персоналу передбачені спеціальні захисні костюми.
Враховуючи все це, Міністерство охорони здоров’я України визначило Український науково-дослідний протичумний інститут імені Мечникова координуючим закладом з діагностики вірусу Ебола. Референс-лабораторія тут сертифікована за системою якості Всесвітньої організації охорони здоров’я BSL 3-4 рівнів. Однак закуповувати препарати від вірусу, розроблені у США, Канаді й Нігерії, наше Міністерство охорони здоров’я не планує, тому що законодавство України забороняє використання несертифікованих ліків.
30 жовтня одеські епідеміологи першими в нашій країні провели спеціальні навчання з попередження завезення вірусу Ебола морським шляхом в Україну. Вони відбулися на території пасажирського комплексу Одеського морського порту. За легендою, хворий з ознаками лихоманки перебував на судні «Вестерн Копенгаген», яке, нібито, прибуло з порту Конакрі (Західна Африка). У ролі цього судна виступав пасажирський катамаран «Хаджибей», над яким було піднято жовтий прапор – знак інфекційної небезпеки.
Чоловіка, який виконував роль хворого, евакуювали й скерували в інфекційну лікарню. Після цього працівники санітарно-карантинного відділу порту й медики локалізували вогнище інфекції й обробили судно. Керував навчаннями головний державний санітарний лікар на водному транспорті Микола Голубятников.
Репетиція зустрічі лихоманки Ебола в Одеській гавані продемонструвала готовність органів управління і закладів охорони здоров’я та інших структур до реагування і взаємодії у випадку виникнення загрози занесення інфекційних захворювань. Цей тренінг має слугувати для всієї України зразком спільних дій, спрямованих на недопущення розповсюдження небезпечних інфекцій.
Фото зі соціальних мереж
Відео: Навчання з протидії лихоманці Ебола в Одеському порту http://www.youtube.com/watch?v=Bw_FeJE2hjU#t=116

Лікарі тилу– військовим медикам

Гіпоталамічний синдром пубертатного періоду: клініко-лабораторні паралелі з метаболічним синдромом дорослих

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers