rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Порошенко підписав закон про невідворотність покарання, що дозволяє заочно засудити Януковича та його поплічників і конфіскувати майно

Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини».
Про це глава держави повідомив журналістам у Дніпропетровську, повідомляє прес-служба президента.
«Із завтрашнього дня у нашої прокуратури, слідчих органів, судів нарешті з’явиться можливість у відкритому засіданні посадити на лаву підсудних і притягнути до відповідальності тих, хто грабував наш народ, зробити відповідні кроки щодо їхнього майна, якщо воно придбане нечесним шляхом, арешту їхніх рахунків. Щоб вони понесли відповідальність за події, спровоковані ними в Україні. Щоб вони в повній відповідності до Конституції, міжнародного права отримали належне за ті злочини, які скоїли проти українського народу», – підкреслив Порошенко.
Порошенко нагадав, що він виступав за якнайшвидше прийняття цього закону.
«У результаті, він був прийнятий і підписаний», – констатував президент.
Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини» забезпечує принцип невідворотності покарання у випадках, коли підозрюваний чи обвинувачений, перебуваючи за межами України, переховується від органів слідства та суду, ухиляючись від кримінальної відповідальності.
Він прийнятий для підвищення ефективності розслідування окремих злочинів проти основ національної безпеки України та громадської безпеки, а також забезпечення конфіскації майна за їхні вчинення.
Нагадаємо, раніше Генеральний прокурор України Віталій Ярема заявив, що ГПУ зібрала достатньо доказів винуватості екс-президента Віктора Януковича, колишнього глави ГПУ Віктора Пшонки, екс-прем’єра Миколи Азарова, колишнього глави МВС Віталія Захарченка в масових вбивствах у Києві 18-20 лютого.
Він повідомив, що заочно оголошено підозру Януковичу, Азарову, Пшонці, Захарченку, колишнім заступникам голови МВС Вікторові Ратушняку та Сергієві Лекарю, колишньому секретареві РНБО Андрію Клюєву, колишньому голові СБУ Олександрові Якименку, колишньому голові КМДА Олександрові Попову, колишньому керівнику департаменту матеріально-технічного забезпечення Павлові Зінову, колишньому начальнику ГУ МВС у Києві Валерієві Коряку, а також співробітникам міліції Федчуку, Мариненку, Кусюку.
Зазначимо, практично все оточення колишнього українського президента Віктора Януковича нині повтікало і вже облаштувалося в Росії. Колишні чиновники України придбали в Москві та найближчому Підмосков’ї квартири й будинки і вже розжилися російськими паспортами і постійною роботою.

Донбас і Ростовська область опинилися під загрозою затоплення радіоактивними шахтними водами

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець розповів, що найближчим часом Донбас чекає екологічна катастрофа, яка пошириться і на територію Росії, передає Горлівський медіа портал.
«У Єнакієвому затоплена шахта «Полтавська», біля неї затоплюється «Вуглегірська». Поряд з ними розташована шахта «Юнком», на якій у 1979 році був здійснений ядерний вибух. Зараз брудні шахтні води піднімаються, і вони винесуть радіоактивні речовини на поверхню, де рівень радіоактивного забруднення перевищуватиме норму в 1000 разів», – розповів Михайло Волинець.
«А ще зовсім поруч (у Горлівці – ред.) є шахта «Олександр-Захід», в яку в 1989 році проникло 50 тонн брудної хімічної речовини монохлорбензолу, які з’єдналися з іншими шкідливими речовинами під землею, і вийшла гримуча суміш. Тіла шахтарів, що потрапили в це середовище, просто розчинилися, як у кислоті. Тоді локалізували цю ділянку, а шахту закрили. Але зараз неконтрольоване затоплення шахт винесе ці шкідливі хімічні речовини на поверхню, через це буде отруєний шар землі, питна вода. Вода затопить підвали, поля, асфальт і все інше – це перетвориться на брудне болото. Крім того, буде отруєно притоки річки Сіверський Донець, акваторію Азовського моря, а також територію Росії. У Ростовській області закрито понад 100 шахт за останні 25 років, тому буде отруєна річка Дон», – зазначив голова Незалежної профспілки гірників.
На думку Волинця, населення України має усвідомити близьку катастрофу, яка пов’язана з бойовими діями на Донбасі.
«Усі військові дії і руйнування сприяють екологічній катастрофі на території Донецької та Луганської областей. Жити там буде дуже складно, насамперед, взимку. Населення має отримати правильну інформацію, усвідомити, де їм доведеться жити. Вони не повинні думати, що через 2 роки піднімуться шахтні води на поверхню, бо вони піднімуться через 4-5 місяців, а може, і швидше», – підкреслив він.
Раніше Волинець заявляв, що шахти, які розташовані в зоні АТО, перебувають у режимі життєзабезпечення. За його словами, росіяни примушують профспілки співпрацювати з обома самопроголошеними республіками: «Особливо це проводиться в Луганській області. Старі профспілки там повністю підкорилися волі «ЛНР» і з ними співпрацюють».
Зазначимо, що з 150 шахт, де продовжується видобуток вугілля, 83 розташовані на території бойовиків.


Ставнійчук звільнено з посади радника президента

Марина Ставнійчук звільнена з посади радника президента України – керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації адміністрації президента України.
Відповідний указ № 819/2014 президент України Петро Порошенко підписав у вівторок, 21 жовтня, повідомляє прес-служба голови держави.
Ставнійчук була призначена радником голови держави указом президента Віктора Януковича в квітні 2011 року після того, коли була звільнена з посади заступника голови адміністрації президента, на якій пробула лише 5 днів.
З 1999 року по 2007 рік Ставнійчук обіймала посаду заступника голови ЦВК, з червня 2007 року по березень 2010-го року була заступником голови секретаріату президента Віктора Ющенка – представником президента в Конституційному суді – представником президента в ЦВК.


Третина членів виборчкомів – представники технічних партій

91% членів окружних або дільничних виборчих комісій мають попередній досвід роботи у виборчкомах.
Про це свідчить соціологічне дослідження механізмів формування та функціонування виборчої адміністрації в Україні, проведене Сifra Group.
Як засвідчили респонденти, вони, щонайменше, 5 разів працювали у комісіях.
При цьому, переважна більшість членів комісій – жінки (57%), чоловіків – 43%.
84% мають вищу освіту. Серед членів комісій 33% представляють технічні партії, точно не є такими 26%, а 41% – важко відповісти.
Технічними партіями, за оцінками керівних складів ОВК, вважаються «Україна вперед», «ВО Громада», Ліберальна партія України, Партія зелених, «Зелена планета», Партія пенсіонерів України, «Народно-трудовий союз України», «Собор», «Нова політика».
52% членів комісій заявили, що незадоволені винагородою держави за їхню роботу.
Водночас, 28% членів комісій зізналися, що надають вагу матеріальній компенсації за свою роботу від партій.
Найбільше таких від Радикальної партії Олега Ляшка, 60% його представників надають цьому вагу, за ними йдуть представники «Нашої України» – 56%, «ударівців» – 41%. Найменше значення цьому надають представники «Правого сектора», серед них лише 22% вважають матеріальну винагороду важливою, та «Собору» – 21%.
Майже третина – 29% – членів ОВК або ДВК – побоюються втручання зовнішніх сил у хід голосування.
Нагадаємо, позачергові парламентські вибори відбудуться 26 жовтня.
17 жовтня у ЦВК повідомили, що позачергові парламентські вибори не відбудуться у 8 округах Донецької області та 6 округах Луганської області.


Донецька ОДА та її структурні підрозділи переїжджають до Краматорська, Слов’янська та Маріуполя

Відповідно до розпорядження голови Донецької облдержадміністрації Олександра Кіхтенка, обласна державна адміністрація та її структурні підрозділи розміщуватимуться в містах Краматорськ, Слов’янськ та Маріуполь.
Підрозділи облдержадміністрації в Краматорську розмістяться в приміщенні міської ради за адресою: площа Леніна, 2, повідомила у вівторок, 21 жовтня, прес-служба Донецької ОДА.
У Слов’янську обласні структури розміщуватимуться в місцевій мерії на площі Жовтневої революції, 2.
«Адреса підрозділів у Маріуполі залишається тією самою – проспект Нахімова, 86 – Приморська районна адміністрація», – йдеться в повідомленні.
Раніше, 11 жовтня, генерал Олександр Кіхтенко, призначений новим головою Донецької обласної державної адміністрації, заявив, що президент дав йому 10 днів, аби представити реальний план з врегулювання ситуації в області. На думку новопризначеного губернатора, для Донбасу в цей час особливо важливою є ефективна робота «силових структур і громадянського суспільства».
Нагадаємо, 5 липня українські силовики звільнили Слов’янськ від терористів, які перебували там зі середини квітня.
Того ж дня, 5 липня, було звільнено й місто Краматорськ, яке було одним з вузлів незаконних збройних формувань на півночі Донецької області.
Антитерористичну операцію в Маріуполі було завершено 12 червня.

Полторак оголосив про підписання рамкової угоди про співпрацю з підприємствами ВПК

Міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що оборонне відомство підписало з підприємствами військово-промислового комплексу України рамкову угоду про подальшу співпрацю. Про це глава Міноборони сказав в ефірі «5 каналу» у вівторок, 21 жовтня.
«Я тільки закінчив нараду з представниками практично всіх заводів, де ми розглянули порядок наших спільних – Міноборони та Генштабу – дій, узгодили і підписали першу рамкову угоду, в якій ми визначили чіткі завдання перед ВПК», – сказав Полторак.
За словами Полторака, йдеться не лише про ремонт старої техніки, а й про закупівлі нових зразків.
«Уже прийнято рішення про підписання найближчим часом угод про постачання нової сучасної техніки», – повідомив міністр.
За словами прем’єра Яценюка, новий міністр оборони України Степан Полторак зайнявся невідкладним переозброєнням армії.
Державний концерн «Укроборонпром» у 2015 році планує збільшити обсяг виробленої продукції з 13 млрд. гривень, запланованих цього року, до 17 млрд. гривень.


ОБСЄ скерувала в Донецьку область перші два безпілотники

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні скерувала перші два безпілотні літальні апарати (БПЛА) в Донецьку область. Вони повинні почати польоти вже в найближчі дні.
Про це заявив спікер МЗС Євген Перебийніс.
«У Донецьку область скеровані перші два БПЛА, які повинні здійснити польоти вже в найближчі дні», – сказав Перебийніс на брифінгу 21 жовтня.
За його словами, в рамках ОБСЄ тривають консультації про можливе використання для потреб спеціальної моніторингової місії ОБСЄ безпілотних літальних апаратів виробництва Франції, Німеччини, Італії, Росії.
Речник МЗС України також повідомив, що з 20 вересня в Донецькій і Луганській областях перебувають 128 членів СММ ОБСЄ, а до кінця жовтня їх кількість повинна зрости до 150.
Як повідомлялося, 20 вересня учасники контактної групи переговорів у Мінську щодо ситуації на сході України підписали меморандум , згідно з яким, зокрема, в зоні антитерористичної операції запроваджується заборона на польоти бойової авіації, зокрема, безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ. При цьому, меморандум передбачає розгортання груп спостерігачів ОБСЄ уздовж усього російсько-українського кордону.
У ніч на 6 жовтня в Україну прибули два безпілотні літальні апарати для використання місією ОБСЄ в зоні протистояння на сході країни. Після цього заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Олександр Хуг повідомив, що СММ працює над тим, щоб збільшити кількість БПЛА в східних регіонах України.
17 жовтня глава МЗС Італії Федеріка Могеріні заявила, що кілька країн – Франція, Німеччина, Україна і Росія – висловили готовність надати ОБСЄ свої безпілотні літаки і військовий персонал для забезпечення контролю за дотриманням режиму припинення вогню на сході України, а також військовий персонал для їх обслуговування. «Цей крок повинен бути схвалений Постійною радою ОБСЄ», – зазначила вона.
Нагадаємо, раніше Німеччина запропонувала ОБСЄ використовувати її безпілотники в Україні, але цьому заважають формальні суперечності: місія має не військовий, а цивільний характер.
Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers