rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Побачив світ 6-й том «Енциклопедії Коломийщини»
Днями у коломийському видавництві «Вік» побачив світ 6-й том «Енциклопедії Коломийщини», до якого ввійшло 276 статей на літери Е, Є, Ж, З, И, І, Ї, Й та 439 графічних і фотоілюстрацій. Упорядкував видання відомий краєзнавець Микола Савчук. Обкладинка роботи Марти Томенко. Разом з чорно-білими та кольоровими фотовкладками зшиток нараховує 200 сторінок. Наклад – 1000 примірників.
Статті, вміщені в цьому томі «Енциклопедії Коломийщини», можна поділити на оглядові та на довідки-персоналії. Але може бути інший поділ: за тематикою. Наприклад, історія: Замки на Коломийщині; Західноукраїнська народна республіка; села Коломийщини: Жукотин, Загайпіль, Закрівці, Залуччя, Замулинці, Іванівці.
Статті про суспільно-значущі події та явища: Евакуація, Еміграційний рух і еміграція, Заробітчанство, Італія й італійці; «Жіночий гурток», Жіночий рух і жіночі організації.
Статті-персоналії про учасників національно-визвольної боротьби українського народу: Володимира Жарського, Миколу Жмундуляка, Франка Запутовича, Ірину та Катерину Зарицьких; про вчених, спортсменів, громадсько-політичних діячів.
Статті про релігійне життя і церковних діячів: Єзуїти, Єпархія, довідки про Іова Почаївського та декількох священиків.
Етнографія, фольклористика: Етнографічна група, Етнографічні та етнологічні дослідження на Коломийщині, Жорна, Загата, Забавки, Закладини, Зелені свята, Ігри та інше.
Вміщено статті про фольклористів та етнографів Дмитра Єндика, Михайла Іванюка, Григорія Ількевича.
Статті про соціальні підгрупи: Жебрак, Злодій. Цікавинкою є те, що в Коломиї 1866 року помер жебрак, поляк за національністю, на прізвище Бистрянський, віком 108 років.
Економіка та інфраструктура: «Електрооснастка», Заводоуправління будівельних матеріалів», «Загро»; Електрифікація Коломийщини, Електромережа тощо.
Уваги заслуговує стаття «Залізничне сполучення», яка розкриває історію побудови та розвитку цього виду транспорту. Залізницю в Коломиї, наприклад, відкрили 1866 року, тоді як у Харкові – на три роки пізніше, а в Києві – аж чотири роки згодом.
У 6-му томі висвітлена тема довкілля, низкою статей репрезентований рослинний і тваринний світ Коломийщини.
Мистецьке і творче життя подано в статті Екслібрис, у довідках про художників Сергія Зінця, Олену Зотову, Павла Запорожського, Наталку та Романа Захарчуків; про театральних акторів – Оксану Затварську, Андрія Ільківа; про письменників: Івана Зубенка, Мирослава Ірчана, Дмитра Захарука, Шевченківського лауреата Романа Іваничука; про творчі одиниці: театр сучасного танцю «Ерідан», хорову капелу медичних працівників «Жайвір», естрадний гурт «Заграва»;
Статті про пресу і видавничу справу: часописи «Еліт-інфо», «Емаус», «Життя Покуття», «Жіноча воля», «Жіноча доля», «За справедливість», «Зелепупа»; книжкові серії – «Загальна бібліотека» та «Загальна книгозбірня», оглядова стаття «Журналіст».
Вміщено також вельми цікавий матеріал у довідці «Енциклопедичні статті про Коломию і Коломийщину» (цікаво, що перша довідка про Коломию була опублікована у французькій енциклопедії ще 1873 року).
Є оглядові статті «Есперанто й есперантисти», «Імена». Традиційно вміщені і проілюстровані мапками статті про коломийські вулиці, а також – про символ середмістя Коломиї – так звану «Зелену будку», біля якої закохані призначали побачення.
Шостий том щедро всіяний довідками про уславлених вихідців з Коломийщини чи тих, хто жив або навчався в Коломиї, а згодом опинився на еміграції: Єндик Ростислав-Роман (Німеччина), Жеребко Орест (Канада), Жибак Іван (Аргентина), Жук Роман (Нідерланди), сім’я Жупників (Словаччина), Заваликут Іван (США), Завицький Роман (США), Задорожний Мирослав (Польща), Зайшлий Ярослав-Михайло (Канада), Запутович Роман-Зенон (США), Запутович Франко (Канада), Захарчук Василь (Канада), Заячківський Роман (США), Зварич Андрій і Зварич Петро (Канада), Зельський Іван (Канада), Зощук Степан (Австрія), Іваницький Василь (Канада), Іваницький Іван (США), Іванчук Василь (Молдова), Ільків Андрій (Канада), Ісаїв Петро-Маркіян (США). «Еміграційний рух і еміграція» розповідає про історію наших закордонних братів у контексті з Коломийщиною.
Очевидно, цікаво буде читати великий матеріал про гебреїв, довідки про вихідців з Коломиї, які відомі в польському та єврейському світі.
Вміщено статтю про саму «Енциклопедію Коломийщини», з якої довідуємося, що редакційно-видавничий комітет створено 1992 року і тепер він нараховує 15 членів, відомих краєзнавців. Від 1996 р. цей комітет видав 9 томиків-зшитків «Енциклопедії Коломийщини».
Зі світлин певною місцевою сенсацією є недавно знайдена та вміщена в томі спільна фотографія членів коломийського ремісничого товариства «Зоря», а властиво, учасників 5-річного ювілею «Зорі» (1938), а серед них – гість зі Львова, у майбутньому Головнокомандувач УПА Роман Шухевич. Так само коломийські колекціонери недавно виявили унікальну світлину команданта Коломийської військової округи ЗУНР Теодора Примака з 1918 року з вишитим на рукаві тризубом.
Отримати шостий том «Енциклопедії Коломийщини» можна у голови редакційно-видавничого комітету Миколи Савчука, написавши до нього на електронну адресу:
[email protected]
Або ж написати до нього на поштову адресу:
Савчук Микола
А/С 127
м. Коломия
Івано-Франківська обл.
Україна 78200

Уклін Героєві УПА, або об’єднавча хода націоналізму

Харківська місія спостереження за виборами

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers