rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Освіта \ Мер Львова Андрій Садовий: «Закликаю всіх вас допомагати Українському Католицькому Університету, щоб він нас із вами робив кращими»
Title 
 Title
 Title
 Title
 Title
Про роль УКУ в житті України розповідає Андрій Іванович Садовий – український політик, громадський діяч, мер міста Львів.
  • Ви як мер Львова – активний громадський діяч в Україні. На вашу думку, яким є значення УКУ для Львова, України, суспільства?
Всі ми з вами – це є великий оркестр. Але щоб оркестр чи хор добре грав, треба мати оцей чистий звук, камертон. У моєму розумінні УКУ – це є той камертон, який дає чесний правильний звук. Це є наше ясне сонечко у Львові, тому що це – заклад освіти, де немає корупції. Корупція сьогодні – це велика біда для нашої держави.
Велика мета – це щоб наші львівські ВНЗ входили в сотню найкращих у світі. Я думаю, що УКУ має великі можливості і перспективи. Хоч він і маленький, але він за собою тягне всі інші. І він з кожним роком набирає мужності, сили, впевненості. Така є воля громади, така є воля Божа.
  • Які суспільні ініціативи УКУ вам найбільше запам’яталися в останній період?
Важливо, що Католицький Університет не замикається виключно в рамках освіти. Це є велика роз’яснювальна, просвітницька робота. Це велика праця з підприємцями. Це є багато програм, які дають людям можливість себе краще розвинути.
У часи сьогоднішньої біди в нашій державі дуже важливо бути разом з усім світом українців. І в нас дуже багато українців зі Сходу і Криму приїжджали до Львова, зокрема, на запрошення УКУ. Університет гостинно відчиняє свої двері. Сьогодні там на багатьох програмах вчаться багато українців, які не є львів’янами, які приїжджають із різних міст нашої держави. Це – єдність. Це – розуміння єдності в плані сьогоднішнього і завтрашнього дня.
  • Ви віддаєте десяту частину своєї зарплати на УКУ. Чим ви мотивуєте це? І ми з вересня розпочинаємо публічну стадію нашої розширеної кампанії зі збору коштів для Університету. Чому іншим варто також долучатися до розбудови УКУ?
Підтримка фінансова для мене особисто – це є велика честь. Тому що я знаю, що кожна гривня буде настільки вдало задіяна для просвітництва, для освіти. А це сьогодні чи не найважливіша мета, яка має бути перед кожним з нас, перед українцями, громадськими діячами, політиками. Тому що в світі є конкуренція, і перемагають ті країни, які мають найбільш обдарованих, мудрих, освічених людей. Тому треба постійно підтримувати освіту. І якщо ви подивитеся на останнє наше сторіччя, то, власне, ті країни, які інвестували в освіту, здобули найбільші успіхи. Це є Німеччина, Японія. Подивіться на Туреччину, яка має найбільшу армію в світі. Але скільки коштів вони виділяють на освіту, який вони зробили стрибок за останніх 20 років? Тому Україна буде мати шанс, якщо ми всі зрозуміємо, що освіта – це та точка, яка потребує максимальної уваги. І, власне, звідси піде розвиток нашої держави. І тут УКУ є прекрасним прикладом. Тому я прошу, закликаю всіх допомагати Католицькому Університету, щоб він нас із вами робив кращими.
  • В Україні триває війна. Але вона – не вічна…
Сьогодні дуже важкі часи для нашої держави. Сьогодні в Україні – війна. Сьогодні у війнах, які ведуться у світі, можна перемогти інтелектом. Зброя – це добре, але має бути інтелект. Тому важливо завжди пам’ятати про освіту, підтримувати освіту. Тому що мудрі українці, мудрі провідники – вони зможуть перемагати.
  • Розкажіть, які ваші враження про акцію «Зі Сходу на Захід»?
У нас багато розмов про єдність у державі, але багато про це кажуть в якомусь великому розумінні. І висловлюю величезну вдячність УКУ, який прекрасно організував акцію «Зі Сходу на Захід», коли дуже багато молодих студентів, які ніколи в житті не були у Львові, приїхали на запрошення УКУ. Для мене була велика честь з ними також спілкуватися. Вони сприйняли зовсім інший Львів – відкритий, чесний. Вони побачили, які є сьогодні умови навчання в Католицькому Університеті. І я переконаний, що багато з них потім приїдуть і будуть навчатися у Львові. Чи в УКУ, чи в інших університетах – це вже питання вибору. Але вони ніколи не дадуть політикам можливості ними маніпулювати.
  • УКУ з маленького Інституту історії Церкви, з локального і регіонального в межах Львова, перетворився на авторитетний заклад…
Динаміка розвитку УКУ вражає. З маленького центру вивчення історії Церкви за дуже небагато років перетворитися на серйозну освітню установу – я думаю, що такої динаміки не мав ні Гарвард, ні Оксфорд, ні Кембридж. Тому я вірю в УКУ. Це – наша гордість, і це буде гордість всієї України і всього світу.

Довідка

Андрій Іванович Садовий – український політик, громадський діяч та бізнесмен, засновник громадської організації «Самопоміч» та голова політичної партії «Самопоміч», співзасновник ТРК «Люкс». Міський голова Львова з 25 квітня 2006 року. Андрій Садовий візьме участь у благодійних бенкетах УКУ в Північній Америці восени цього року. Детальнішу інформацію про бенкети можна отримати на веб-сторінці Української Католицької Освітньої Фундації в Чикаго: www.ucef.org або за телефоном: 773-235-8462.
Інтерв’ю було взято
журналістом Петром Дідулою
Фотографії взяті з публічної сторінки
Андрія Садового та УКУ
у соціальній мережі Фейсбук

Міс України 2013 Анна Заячківська: «Я – за якісну освіту! І вважаю, що в УКУ вона саме така – сучасна, якісна та креативна!»

Віктор Досенко: «В Україні чимало вчених, які не відстають, а випереджають світову науку»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers