rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Мої враження з приводу річних зборів СКУ у Києві
 Title
 Заслуховування звітів від представництв –
колективних членів СКУ. 30 серпня, Київ

 Title
 Круглий стіл у рамках зборів «Ситуація в Україні –
досягнення і виклики»
 Title
 Канадієць Марко Супрун – один з авторів програми
«Захист патріотів» дає інструктаж правильного використання
аптечки бійця, зокрема, препарату «целокс»
Від редакції:
Про Назара Мухачова наш часопис писав двічі. Це – недавнє інтерв’ю з ним як одним з авторів альтернативного проекту децентралізації через утворення самоврядних громад на противагу урядовому проекту їх підміни створенням адміністративно-територіальних одиниць («За межами політики»: «Час і Події», 2014, № 36, 4 вересня). А в № 26 від 26 червня 2014 р. він розповів про зустріч деяких активістів Майдану з президентом Петром Порошенком, що було вельми цікавим, оскільки аудіозаписи та фотографії не дозволяли.

Сьогодні на арену громадсько-політичного життя виходять представники молоді, народженої біля витоків або в часи Незалежності, а також ті, хто пройшов гартування Майданом. Це дійсно нові обличчя з новим світосприйманням, оцінками, баченням, вільним від консерватизму та інертності. Тому деякі враження та оцінка Назаром останнього форуму Світового Конгресу Українців є цікавими як для організаторів, так і читачів. У зборах СКУ Назар брав участь як позаштатний кореспондент нашого часопису.
 Title
 Урочисте відкриття Річних загальних зборів Світового
Конгресу Українців, 2014. 30 серпня, Київський
національний університет ім. Т. Г. Шевченка
 Title
 Уряд України та СКУ прийняли Меморандум про
співпрацю, який підписали прем’єр-міністр
Арсеній Яценюк та
президент СКУ Євген Чолій.
28 серпня, Київ, Рада міністрів
29-31серпня 2014 р. у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка пройшли Річні загальні збори Світового Конгресу Українців (СКУ). На зборах були присутні понад 120 учасників із 17 країн світу, також взяли участь відомі державно-політичні і громадські діячі з діаспори та України.
Відкривав збори президент СКУ Євген Чолій. Найбільш важливою темою цього Конгресу стала справа захисту незалежності та територіальної цілісності України, про що й було наголошено при відкритті та на всіх круглих столах. Також одним з акцентів стала співпраця СКУ з Україною у просуванні серед міжнародної спільноти актуальних українських питань. Було заслухано звіти делегатів усіх представлених країн. Я особисто був на таких зборах вперше, і мене надзвичайно приємно вразила атмосфера, що там панувала. Особливо відчутним було те, наскільки важливим є доля України для всіх представників, та наскільки боляче вони сприймають те, що відбувається.
Протягом зборів СКУ делегати провели 4 круглі столи, теми яких були наступними: «Ситуація в Україні – досягнення і виклики», «Світова українська спільнота в захисті суверенітету та цілісності України», «Розбудова світового українства» і «Поширення інформації про Україну в ЗМІ та соціальних мережах». Власне, найбільшу цікавість для мене становили саме ці ключові обговорення, адже саме вони є реальним показником розуміння ситуації, в якій опинилась Україна.
Серед доповідачів найбільше запам’ятались Юрій Луценко, а також Марко та Уляна Супруни. Якщо казати про першого – то була дуже змістовна розмова зі спробою перейти на рівень псевдодушевного спілкування та нарікання на систему, яку «дуже стараються змінювати, але остання чинить шалений супротив на всіх рівнях». Знову згадувались слова «децентралізація», «боротьба з корупцією», «люстрація». Використання їх усіх викликало у мене обурення, але я нічого іншого і не очікував, тому мав можливість спостерігати. І перше, що мене вразило – делегати з великою довірою ставились до цих слів, можливо, були втішені тим, що єдиний із запрошених «високих» гостей справді до них з’явився. Але їхня децентралізація – знищення самоврядних територіальних громад та їх підміна адміністративно-територіальними одиницями. Антикорупційної боротьби просто не відбувається (навіть у сфері оборони країни). Юрій Луценко, як лідер президентської партії, вкотре повторив постулат Петра Порошенка: «Найкращою і найдієвішою люстрацією будуть вибори». Якщо читати між рядками, то це означатиме, що системна люстрація взагалі не планується. Пан Юрій, звичайно, сильний оратор, виголошував правильні речі, але 10 відсотків брехні, які мають ключовий характер, завжди ховаються за 90 відсотками правди. Було прикро те, що мало хто з присутніх це чітко усвідомлював. Склалось враження, що світова українська громада просто закриватиме очі на будь-який популізм, завжди стараючись оберігати «дипломатичність відносин». І навіть зараз, після прийняття законів про амністію та спеціальний статус для Донбасу, жодної реакції від СКУ не надійшло (навіть якщо забути про злочинний характер голосування). На сайті є коротке повідомлення про те, що СКУ «вітає підписання Угоди про асоціацію з ЄС». Невже настільки складно зняти рожеві окуляри та розпочати вірити власним очам та фактам?!
Окремо зазначив би те, що не акцентувалась увага на тому, що у нас Війну назвали АТО. Скільки вже полягло справжніх героїв з вини бездар і зрадників? Скільки разів уже плюнули на могили Небесної Сотні? Хтось ще сумнівається, що в той час, коли весь народ допомагає нашим воякам, всілякі «фронтовики» розкрадають бюджет?
Це справило на мене трохи гнітюче враження, але насправді причина такого тотального викривленого світогляду українців за кордоном та сама, що і в Україні – тотальна брехливість та продажність ЗМІ.
Натомість, надзвичайно чисті емоції викликав звіт делегатів щодо допомоги нашим воїнам. Дуже щирим є прагнення допомогти та рішуча діяльність у цьому напрямку. Особливо хотілося б відзначити програму «Захист патріотів», організовану представниками СКУ, подружжям із Канади Уляною та Марком Супрунами. Суть програми полягає в забезпеченні наших воїнів натовськими аптечками, але, окрім того (що є не менш важливим), – інструктажі досвідчених іноземних військових з приводу правильного застосування аптечок. Особливо запам’яталось те, що необхідним є правильне використання всіх лікарських засобів та критика такого засобу, як «целокс», який, насправді, в бойових умовах може завдати значно більше шкоди, аніж користі. Хотілося б зазначити те, що вже зараз ця програма врятувала не одну сотню наших поранених бійців. Думаю, що не може бути більшої винагороди для пана Марка та пані Уляни за їхню діяльність, аніж особиста подяка воїнів, що залишились живими.
У зв’язку з Річними загальними зборами СКУ було підписано Меморандум про співпрацю між Світовим Конгресом Українців та Кабінетом Міністрів України та обговорено шляхи майбутнього співробітництва під час зустрічей з державними високопосадовцями України.
З нагоди 200-річного ювілею великого українського поета Тараса Шевченка учасники поклали квіти біля пам’ятника на його честь і разом з хором Київського національного університету заспівали «Заповіт».
Присутні віддали шану сучасним загиблим Героям України під час Панахиди, яку провели Патріарх Української Православної Церкви Філарет та Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук).
Завершити хотілося б цитатою президента СКУ Євгена Чолія: «У цей важкий для України час запевняю, що СКУ й далі активно сприятиме захисту незалежності і цілісності України та спонукатиме світ до конкретних і ефективних дій, щоб зупинити вторгнення в Україну військ Російської Федерації, яка загрожує миру і стабільності у світі».
Ми покладаємо надії на вашу допомогу, адже фактично, як показує реакція країн світу, зараз ми залишаємось один на один із Росією, а заспокоїти ситуацію примарним «перемир’ям» чи «спеціальним статусом та амністією» є неможливим. Всі українці повинні бути єдиними у боротьбі як проти зовнішнього ворога, так і проти внутрішніх опричників. Сподіваюсь, що розуміння цього факту ми зможемо зустріти також і з боку СКУ.
Слава Україні!
Фото автора та зі сайта СКУ
Назар Мухачов, Київ.
Спеціально для
«Час і Події»

Нагороджується іменною відповідальністю

Пусто не буває. Особливості святих місць в українській політиці

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers