rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Світові лідери очима українців: серпневий зріз
Україна протягом усього року залишається у центрі уваги Європи і США. Напевно, ніколи в нашій історії світові лідери не приділяли стільки уваги нашій країні, як цього драматичного року. Як же сприймають і оцінюють це українці?
Соціологічна група «Рейтинг» у проміжку9-19 серпня 2014 р. провела відповідне дослідження серед населення України віком від 18 років. Згідно з вимогами, вибірка у 2000 респондентів репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Отже, достовірність отриманих даних вельми висока.
23 вересня оприлюднено результати, які дають деяку поживу для аналізу.
Лідером симпатій серед опитаних доволі несподівано став президент Білорусії Олександр Лукашенко, отримавши 62% позитивних ставлень. Але слід враховувати, що Лукашенко неодноразово доволі дипломатично і миролюбно коментував протягом року події в Україні, висловлювався проти війни в Україні, запевняв, що з території Білорусії вторгнення в Україну не буде.
Крім того, він декілька місяців тому дав розлоге інтерв’ю популярному телеведучому Савіку Шустеру, в якому емоційно підтверджував свою симпатію до України і наводив приклади свого доброзичливого ставлення навіть на простих житейських фактах – наприклад – про свій дозвіл українцям прикордонних з Білорусією територій збирати ягоди і гриби у білоруських лісах, допомогу білорусів у збиранні врожаю тощо.
Власне, складно сказати, чи щирим був Лукашенко, чи переконливо зіграв, але на тлі постійного втручання Росії у справи Донбасу й анексії Криму його позиція видалася багатьом українцям дружньою.
Окрім того, внутрішня політика президента О. Лукашенка, спрямована на підтримку свого білоруського виробника, здатність навести порядок, боротьба з корупцією також сприймається багатьма українцями схвально і важить для них набагато більше, ніж ті утиски демократії, в яких Лукашенка звинувачують Захід і США.
На другому місці з показником позитивного ставлення українців до нього 54% – Барак Обама. Показник, з одного боку, зрозумілий, оскільки США постійно декларують свою підтримку Україні. А з другого боку, трохи дивний, бо підтримка ця багато в чому саме декларативна, а не практична. Якби США більш конкретно і вагомо допомагали Україні, то Обама мав би шанс обійти лідера симпатій – Лукашенка.
51% позитивних відгуків опитані спрямували до Ангели Меркель. Німецька лідерка отримала їх, як і Обама, за підтримку України, а могла б отримати і більше, якщо б ця підтримка була більш реальною і не обмежувалася б висловленням чергової «глибокої стурбованості».
Активний захист інтересів України, зумовлений також і тривогою за майбутнє Польщі з боку Броніслава Коморовського принесли йому 45% симпатій і почесне 4 місце.
39% опитаних відзначили Голову Європейської Комісії португальського політика Жозеф Мануеля Баррозу – за його сприяння у процесі підготовки та укладення Угоди про асоціацію України з ЄС. Великого розголосу набуло повідомлення Баррозу, нібито, В. Путін сказав йому у телефонній розмові, що при бажанні за 2 тижні міг би взяти Київ. Потім російське МЗС протестувало, звинувативши Жозе-Мануеля у розголосі конфіденційної розмови та, нібито, вириванні слів Путіна з контексту діалогу. Але шокований Баррозу вже встиг повідомити про ці слова на увесь світ.
36% отримала друга жінка-політик у цьому списку, президент Литви Даля Грибаускайте, енергійна блондинка, яка вельми критично ставилася до Януковича і дуже прихильно – до намагання України підписати Угоду з ЄС. Опитані українці це оцінили.
Соціологи групи «Рейтинг» стверджують, що 16% опитаних позитивно ставляться до президента РФ Володимира Путіна. З одного боку, низький бал Путіна є зрозумілим, бо триває війна проти України і її веде Кремль на чолі з Путіним. З іншого боку, варто задуматися над тим, що 16% не зважають на це і все одно ставляться до Путіна позитивно. Оскільки на окупованих територіях дослідження не проводилося, це означає, що потенційна підтримка сепаратизму в Україні існує в прихованому вигляді, і вона не маленька.
Так званий рейтинг негативного ставлення є протилежним до рейтингу симпатій і його якраз очолює В. Путін (75%). До інших політиків також є чимало негативу у серцях українців.
Так, наприклад, 32% опитаних негативно ставляться до А. Меркель, 31% – до Б. Обами, 26% – до О. Лукашенка, 25% – до Н. Назарбаєва.
Є розбіжності у ставленні залежно від регіону проживання, віку, освіти. Мешканці західного, центрального та північного регіонів більш прихильні до Б. Обами, А. Меркель, Б. Коморовського, Ж. М. Баррозу, Д. Грибаускайте, Ф.Олланда.
Натомість, мешканці Півдня та Сходу краще ставляться до О. Лукашенка та Н. Назарбаєва. При цьому на Півдні також позитивно ставляться і до А. Меркель. Більш-менш позитивно ставляться до В. Путіна лише на Донбасі, і це зрозуміло.
У людей старшого віку спостерігається більш позитивне ставлення до О. Лукашенка та Н. Назарбаєва. Водночас, молодь більше підтримує Б. Обаму та А. Меркель.
Чим вищий рівень освіти респондентів, чим вищий їхній матеріальний статус, тим краще серед них ставлення до Б. Обами, Б. Коморовського, Ж. М. Баррозу, Д. Грибаускайте, Ф. Олланда. Відповідно, гірше ставлення до О. Лукашенка, Н. Назарбаєва та В. Путіна.
Якщо порівнювати з аналогічним дослідженням за жовтень минулого року, то рівень позитивного ставлення до В. Путіна погіршився зі 47 до 16%, до А. Меркель – зі 61 до 51%. Водночас, ставлення до Б. Обами покращилося з 51 до 54%. При цьому варто зазначити, що одночасно зросла кількість респондентів, які негативно ставляться до політиків: негативне ставлення до В. Путіна зросло зі 40 до 75%, до А. Меркель – із 13 до 32%, до Б. Обами – з 25 до 31%.
Варто зауважити, що українці дуже толерантні у ставленні до громадян інших країн. При цьому, ставлення до них набагато краще, ніж до лідерів цих же країн.
Найбільш позитивно українці ставляться до білорусів (53% – однозначно позитивно; 41% – швидше, позитивно), найгірше – до росіян (39% – однозначно позитивно; 33% – швидше, позитивно).
Загалом, близько 90% опитаних позитивно ставляться до європейців, поляків, литовців, німців, французів, близько 80% – до американців, близько 70% – до росіян.
Проведене дослідження доводить, що у світових лідерів є потенційна можливість покращити свій імідж в очах українців і добрими справами посилити наші симпатії до себе.

Закон миру чи політико- психологічного збурення?

Люстрація насиллям

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers