rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Інфаркту можна запобігти
Одним із найбільш поширених захворювань сучасності медики називають ускладнення ішемічної хвороби серця – інфаркт, закриття коронарної судини, яка несе кров до серцевого м’яза.
Ішемічна хвороба серця виникає у зв’язку з порушенням обміну речовин. Коли холестерин не виводиться з організму, то осідає під стінками судин і утворює так звані бляшки. Вони збільшуються в об’ємі, поступово звужують судину, потім капсула бляшки може розірватися, до неї приєднується тромб, який і перекриває судину.
Завідувач відділення малоінвазивної діагностики і лікування Центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська Лілія Сорохтей розповідає, що проявляється інфаркт, коли за грудиною пече або тисне, біль може бути різної інтенсивності: «Іноді це просто відчуття дискомфорту, але бувають і дуже сильні болі. У деяких випадках виникають нетипові болі – у пацієнта болять щелепи, руки, живіт, спина. Це супроводжується пітливістю, загальною слабістю, втратою свідомості, різким падінням тиску тощо. У більшості випадків таким симптомам передують симптоми стенокардії: болі за грудиною різної інтенсивності, які виникають, здебільшого, під час фізичного навантаження і минають, коли людина ці навантаження припиняє або коли приймає нітрогліцерин».
Звісно, існують так звані фактори ризику виникнення інфаркту. На деякі з них людина не може вплинути (стать, вік), але на деякі можна впливати, щоб запобігти хворобі (куріння, нераціональне харчування, надмірна вага, малорухливий спосіб життя тощо).
Лікарі наголошують, що кожному чоловікові після 40 років потрібно зробити аналіз крові на холестерин, такий аналіз називається ліпідограмою. Звертати увагу варто головним чином на холестерин низької щільності – саме він бере участь в утворенні бляшок.
Першим сигналом, який попереджає про можливість майбутнього інфаркту, є біль та задишка при простому фізичному навантаженні, скажімо, під час піднімання сходами. При таких симптомах людині варто піти до лікаря, зробити електрокардіограму та перевірити рівень холестерину.
Якщо ж пацієнти уже мали проблеми із серцем, тобто, пережили інфаркт, їм потрібно бути на обліку в лікаря, контролювати рівень тиску, цукру в крові. Також таким пацієнтам рекомендують зробити коронарографію, адже після першого інфаркту дуже часто існує ризик виникнення повторного.
Впродовж останніх років про коронарографію говорять часто. Це – інвазивне дослідження коронарних судин. Проводять його у стаціонарі. Лікар через судину на нозі або на руці катетером вводить контрастну речовину, яка забарвлює кров. Тому за допомогою рентгенівських променів лікарі можуть побачити анатомію судини – де вона звужена, де закрита. Ця процедура дає можливість розрахувати ризик фатальних подій для окремого пацієнта і порадити, як їм запобігти.
Якщо біль за грудиною або раптова задишка тривають понад 10 хвилин, це серйозна ознака того, що у людини може виникнути інфаркт, тому краще перестрахуватися і викликати невідкладну допомогу.
Бажано протягом двох годин з моменту початку болів – за цей час не встигає померти значна частина міокарду – відвезти пацієнта до лікарні, де зможуть зробити ургентну коронарографію.
«Те, що робимо ми – це уже боротьба з наслідками хвороби, але основою усього є профілактика. Елементарна відмова від куріння знижує можливість виникнення інфаркту. Потрібно дотримуватися дієти, кинути курити, вести активний спосіб життя і після 40 років профілактично, навіть без жодних ознак захворювання, робити кардіограму, здавати щорічно аналіз крові тощо. При цукровому діабеті варто стежити за вагою і рівнем цукру, при гіпертонічній хворобі – двічі на день вимірювати тиск і приймати препарати для врегулювання його рівня», – наголошує Лілія Сорохтей.
На перший погляд, це прості істини, відомі кожному. Але кількість людей, які пережили інфаркт, стрімко зростає. Тому саме ці правила можуть врятувати не одне життя.
Джерело: «Галицький кореспондент»
(http://gk–press.if.ua )

Семен Глузман: «Страх ніхто й ніде не лікує»

Псоріаз. Вирок чи спосіб життя?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers