rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Псоріаз. Вирок чи спосіб життя?
Від псоріазу страждає близько 4% населення земної кулі. І понад мільйон українців. Через неправильне лікування хвороба може зробити людину інвалідом. Розвивається недуга в будь-якому віці, з моменту народження і до глибокої старості, однак найбільше псоріаз «любить» молодих. Адже 70% пацієнтів, хворих на псоріаз – віком до 20 років.
«У молодому віці псоріаз протікає більш агресивно. Хвороба дає ускладнення на суглоби, внутрішні органи та системи організму. Спочатку триває прогресуюча стадія – коли з’являються нові ознаки на шкірі, потім стаціонарна стадія, коли свіжих елементів практично немає, але залишаються ті, що були, та регрес – коли висипання на шкірі практично зникають», – розповідає заввідділенням обласного шкірвендиспансеру Оксана Суканець. Якщо на шкірі з’явилися висипання – сверблячі бляшки різних розмірів, що злущуються, розташовані на колінах, ліктях, волосистій частині голови або інших частинах тіла, лікар радить одразу звертатися до дерматолога. Лише спеціаліст допоможе поставити правильний діагноз і, залежно від форми, призначити лікування.
На даний час псоріаз вважають спадковим захворюванням: в основі хвороби лежить не одна, а цілий комплекс причин – імунологічні зрушення, порушення обміну речовин, супутні ендокринні та неврологічні розлади. Зокрема, причиною псоріазу вважають виключно порушення імунітету, спричинені різними факторами: це може бути стрес, інфекційні чи вірусні захворювання, холодний клімат або неправильне харчування. Лікарі застерігають: алкоголь може спровокувати загострення псоріазу, насамперед це стосується вживання пива, шампанського, міцних спиртних напоїв. Вживання продуктів, що містять оцет, перець, шоколад також погіршує перебіг захворювання і може викликати загострення. При серйозних порушеннях у роботі імунної системи процес може поширитися на інші органи і тканини, наприклад, на суглоби. У результаті, може розвинутися псоріатичний артрит, для якого характерне ураження дрібних суглобів кистей і стоп. При цьому можна сказати точно: псоріаз – не інфекційне, а отже, і не заразне захворювання.
Різні методи і прийоми лікування псоріазу певною мірою ефективні для різних хворих. Діагностує псоріаз лікар-дерматолог. Для уточнення діагнозу може знадобитися біопсія шкіри. Якщо лікар виявив псоріаз на ранній стадії, то цілком можливо вам будуть призначені профілактичні, а не лікувальні засоби.
«Спочатку лікар призначає загальну терапію, далі препарати, які корегують стан нервової системи, кишково-шлункового тракту, обов’язково проводиться вітамінотерапія. До категорії місцевих препаратів зараховують гормональні мазі чи креми. Чомусь наші пацієнти бояться таких препаратів. Якщо їх вживають за призначенням та під контролем лікаря, жодних побічних дій від такого лікування не буде», – запевняє дерматолог Оксана Суканець. – «Безпечний, доступний, а головне, основний метод лікування – фототерапія. Цей метод діє локально на уражене хворобою місце. Залежно від стадії захворювання, потрібно пройти від 15 до 45 процедур, вже тоді відбувається ремісія псоріазу».
Псоріаз не можна вилікувати остаточно, оскільки організм «зберігає пам’ять» про хворобу у вигляді біохімічних, імунологічних і функціональних змін. Рецидив недуги може відбутися в будь-який момент, тому пацієнтам з таким діагнозом необхідно постійно контактувати з дерматологом.

Варто знати
Залежно від клінічних особливостей, виокремлюють декілька різновидів псоріазу.
Бляшковидний псоріаз – найпоширеніша форма хвороби, локалізована, здебільшого, на ліктях, колінах і волосистій частині голови.
Псоріаз волосистої частини голови – часто супроводжується сверблячкою.
Пустульозний псоріаз – характеризується появою на тілі гнійників (пустул), часто спостерігається погіршення загального самопочуття та підвищення температури тіла.
Краплеподібний псоріаз – розвивається, здебільшого, у молодих людей та дітей, найчастіше є наслідком інфекційного захворювання, на тілі з’являються численні дрібні висипання, які вкриті лусочками.
Псоріаз шкірних складок вражає пахові складки, ділянку пахв та статевих органів.
Псоріаз нігтів – характерним є симптом «наперстка», множинні точкові заглиблення нігтя. Нігті уражаються приблизно у 7-10% хворих, часто при важких формах, але інколи це може бути єдиний прояв захворювання.
Псоріаз долонь та ступні – форма досить важко лікується.
Псоріатична еритродермія – найважча форма псоріазу, коли уражено більше 90% шкірного покриву. Шкіра яскраво-червоного кольору, набрякла, збільшені лімфатичні вузли, з’являється відчуття стягнення, свербіж. Можливе випадіння волосся, типові для псоріазу ознаки виражені слабко.
Псоріатична артропатія – найбільш складна форма дерматозу, нерідко поєднується з іншими важкими формами, зустрічається у 30% людей зі звичайним псоріазом. Частіше хворіють чоловіки, ураження суглобів може передувати шкірним проявам. Типові місця висипу – коліна, лікті та суглоби стоп. Псоріатична артропатія потребує лікування не тільки у дерматолога, а й у ревматолога, оскільки симптоми схожі на ревматоїдний артрит.
Джерело: «Галицький кореспондент»
(http://gk–press.if.ua )

Семен Глузман: «Страх ніхто й ніде не лікує»

Загадкова хвороба Паркінсона

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers