rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Освіта \ У Львові презентовано книгу «Йосиф Сліпий. Спомини»
11 вересня у м. Львові, під час XXI Форуму видавців, було презентовано книгу «Йосиф Сліпий. Спомини» Це особисті спогади Патріарха Йосифа Сліпого, яким уже 50 років від дати написання. Видання приурочене до 30-річчя з дня смерті Патріарха Йосифа Сліпого і є бестселером сучасності, адже цей рукопис довго був під замком. Ця книга увійшла у 20 найкращих книжок Форуму-2014 року.
Як зізнаються редактори о. д-р Іван Дацько та д-р Марія Горяча, серйозна робота над книгою розпочалась з червня 2012 року і тривала два роки.
Д-р Марія Горяча особисто не знала Патріарха Йосифа Сліпого, але взялась за редагування книги. Вона під час презентації зазначила, що саме глибоке почуття відповідальності зробило з нього провідника і лідера. «Йосиф Сліпий не здався, не зламався. Це був муж молитви. Молитва допомагала вистояти, коли уже не було сил». – розповіла д-р Марія Горяча. За її словами, у «Споминах» є багато недомовок, їх треба читати поміж рядків, насамперед, коли йдеться про табірний період, бо чимало є інформації, яку він замовчав. «Робота над книгою була важкою, адже рукопис не був написаним, а лише надиктованим секретареві Івану Хомі», – додала вона.
Книга вийшла в світ завдяки головному редактору о. д-ру Іванові Дацьку, який був 8 років особистим секретарем Патріарха. «Я відчув відповідальність перед історією, щоб оприлюднити ці «Спомини», і постановив, що докладу всіх для цього зусиль, – розповів о. д-р Іван Дацько. – Адже це – енциклопедія історії УГКЦ у період життя Патріарха Йосифа Сліпого, і є цінною історичною, науковою книгою для українського народу». У книзі є не лише спомини Патріарха, але й коментарі упорядника д-ра Марії Горячої, документи про переговори митрополита Йосифа Сліпого з радянською владою, спогади Нормана Казенса, журналіста, що брав участь у звільненні Йосифа Сліпого.
Блаженніший Кардинал Любомир (Гузар) висловив своє захоплення від видання книги листом, адже не зміг особисто бути на заході. У ньому він відзначив неймовірну працьовитість Патріарха Йосифа Сліпого і його активність після років таборів і заслання. «Марнування часу в очах Патріарха Йосифа було одним з найбільших гріхів», – поділився Блаженніший Любомир Гузар.
Своєю чергою, ректор УКУ о. Богдан Прах вважає, що ця книга є дороговказом для кожного вірного нашої Церкви. «Коли будемо ці сторінки перегортати, ми побачимо, ким був блаженної пам’яті Йосиф Сліпий: не що він написав, не що він виголошував, але ким він був, з ким зустрічався. Там побачите біографії сотні людей, яких він зустрічав, з якими він будував торішнє майбутнє», – сказав він.
«Рідко з’являється такий твір, який настільки добре опрацьований. Ви впізнаєте в ньому всю епоху. Ми в цей час шукаємо опору. А його постать дає наснагу, адже він у поважному віці перейшов через табори, заслання, в’язницю – і витримав. Він свідчив, що правда переможе», – розповів свої враження від книги президент Українського Католицького Університету Преосвященний Владика Борис (Ґудзяк).
Під час презентації вітальне слово виголосили також голова Львівської обласної ради Петро Колодій та рецензенти книги «Споминів» професор Ґданського університету Ігор Галайда, науковець та історик Ігор Скочиляс та історик Ляна Гентош.
За словами о. д-ра Івана Дацька, книгу планують видати ще одним накладом і перекласти іншими іноземними мовами.

Всеукраїнську незалежну нагороду «IT Awards» у галузі ІТ-освіта завоювала програма MS in Technology Management Львівської бізнес-школи УКУ

«Нове покоління для нової України!» Український Католицький Університет розпочинає нову фазу кампанії збору фондів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers