rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ Дмитро Сосновський: «Україна – боксерська держава, в нас може бути 3-4 склади збірної із сильних бійців»
Бокс
Цими днями найкращі боксери України проводять тренувальний збір на навчально-спортивній базі «Тисовець» на Львівщині. Тут вони закладають фундамент підготовки до нового сезону. Вже у вересні в Києві відбудеться чемпіонат України, а згодом розпочнеться боротьба за олімпійські ліцензії.

Відбір на Олімпіаду в Бразилію цього разу проходитиме за незвичною схемою. Якщо раніше на Ігри можна було потрапити завдяки вдалому виступу на чемпіонатах світу та Європи, то тепер це можна також зробити завдяки успішному виступу на змаганнях Всесвітньої серії боксу (WSB) та AIBA Professional Boxing (APB). Якщо WSB проводять уже не один рік, то APB цієї осені лише дебютуватиме. Детальніше про підготовку наших боксерів до важливого сезону розповів головний тренер збірної України з боксу, львів’янин Дмитро Сосновський.
– На Олімпіаду-2016 можна здобути ліцензію у Всесвітній серії боксу (WSB), AIBA Professional Boxing (APB) та на турнірах аматорського боксу, – розповідає Дмитро Дмитрович. – Точно відомо, що в APB з-поміж українців виступатиме Дмитро Митрофанов, який свій перший бій проведе 20 жовтня. У другій половині вересня в Києві відбудеться чемпіонат України (турнір стартує 22 вересня). На ньому ми остаточно визначимо, хто з боксерів у яких змаганнях виступатиме. Потрібно сформувати команду WSB. Із APB простіше, тому що організатори самі назвали тих бійців, які їм потрібні. З нашої збірної, крім Митрофанова, там можуть виступати В’ячеслав Кисліцин, Денис Лазарєв та Денис Пояцика. Всі вони – досвідчені боксери. А ще нам потрібно визначити команду на чемпіонат світу.
  • За яким принципом розподілятимете боксерів у турнірах?
– На мою думку, у WSB повинні виступати досвідченіші спортсмени. Останній сезон показав, що молодим у такому форматі складно виступати. А в олімпійську команду братимемо молодих і перспективних, готуватимемо їх до чемпіонату світу. З ними потрібно багато працювати, навчати тактиці, обкатувати на міжнародних турнірах. У WSB цієї можливості не буде. Перед нами – тренерами збірної – зараз стоїть дуже непросте завдання. Ці три турніри, на яких відбуватиметься відбір на Олімпіаду, проводитимуть за різними правилами, а Ігри проходитимуть в олімпійському форматі. У серії WSB боксер може за увесь турнір провести один-два поєдинки, самі бої будуть 5-раундовими, кожен відрізок – по три хвилини. В аматорів формат бою – три раунди по три хвилини кожен. Складно в таких умовах підготувати бійця до Олімпіади.
  • WSB і APB ближче до професіонального боксу, а не аматорського?
– Так, аматорський бокс інший.
  • Може так статися, що на Іграх 2020 року боксерський турнір відбуватиметься за правилами WSB чи APB?
– Усе може бути, але я не бачу, як це можна реалізувати. У боксі 10 вагових категорій. На Олімпіаді – близько 240 учасників. У кожній ваговій категорій – 29 боксерів, і 16 – у важких категоріях. Якщо кожен бій триватиме 6 чи 8 раундів, як в APB, то просто забракне часу, щоб провести цей турнір у межах Ігор. Зрештою, боксерам буде дуже складно витримати такі навантаження. Атлети-професіонали, які провели 6 чи 8 раундів, відпочивають, щонайменше, місяць. А на Іграх бійцям доведеться проводити такі бої з паузою у кілька днів. Тому не вірю, що це – реально.
  • Переможці найближчого чемпіонату України зможуть вибирати, в якому турнірі їм виступати, чи це вирішуватиме тренерська рада?
– Вирішуватиме тренерська рада.
  • Багато поєдинків боксери проводитимуть в APB?
– Потрібно здобути чотири перемоги, щоб вийти у фінал. Бої проводитимуть приблизно раз на місяць. Це теж непросто. Протягом року в спортсмена може бути лише два основні старти, коли він буде максимально добре підготовленим. А тут у найкращій формі потрібно перебувати впродовж півроку, адже путівки на Ігри здобувають фіналісти APB.
  • Судячи з ваших слів, WSB і APB не «уживаються» з аматорським боксом, оскільки йдеться про труднощі переходу від одного турніру до іншого. Як ці види боксу можуть співіснувати?
– Мій рецепт дуже простий. У футболі давно вже зробили так, що в Олімпіаді змагаються спортсмени віком до 23-х років. Так само потрібно зробити і в боксі. На Іграх потрібно дозволити виступати атлетам лише до 24-х років. Вони тоді нормально розвиватимуться, готуватимуться. Виступив на Іграх, а потім уже вибираєш: де далі продовжуватимеш кар’єру, в APB, WSB чи в професіоналах. Підготовка спортсмена – дуже тонка справа. Одна рфіч – підготувати боксера до кількох трираундових боїв, а інша – до 6- чи 10-раундового бою. Ми ж працюємо трохи в іншій системі. Ось зараз із нами на зборах у «Тисовці» Дмитро Митрофанов готується за складнішим планом, ніж інші боксери. У нього схема підготовки відрізняється, адже він готується до шестираундового поєдинку, а не до аматорського чемпіонату України, як його партнери зі збірної.
  • Мабуть, крім проблем у підготовці, WSB і APB мають якийсь позитив?
– Безперечно. Виступ «Українських отаманів» у WSB показав, що публіці подобається цей турнір. Домашні поєдинки наших атлетів неодноразово відбувалися за переповнених трибун. А це – хороший показник. Для наших же боксерів WSB є гарною можливістю займатися улюбленою справою і заробляти собі на життя. Не всі ж можуть підписати контракти з такими компаніями, які, наприклад, опікуються Василем Ломаченком чи Євгеном Хитровим. У APB тільки пройде перший сезон, цілком імовірно, що цей турнір також буде популярним у нашій країні. Я не є противником цих нових змагань, просто виступаю за те, щоб усе внормувати, зробити з головою, продумано. А сама ідея є непоганою. Це все – потрібні кроки, і тренерам також треба перелаштовуватися, вивчати нові підходи у підготовці. Україна – боксерська держава, у нас може бути 3-4 склади збірної зі сильних бійців. Гірше тим країнам, в яких є лише 5-6 сильних атлетів. Як їм набрати спортсменів для всіх трьох напрямів?
  • Ви казали, що для формування і підготовки сильної команди необхідно вісім років. Після Ігор у Лондоні провідні боксери перейшли у професіонали. Це означає, що максимум свого потенціалу цей склад збірної покаже не на Іграх-2016 року, а тільки на наступній Олімпіаді?
– Так, це – правда. У нас є хороші боксери, зараз є кілька досвідчених атлетів: Митрофанов, Іщенко, Плевако, Буценко. Вони пройшли серйозні міжнародні бої. Але це – особистості, а нам потрібна команда. На Олімпіаду в Бразилії ми виборюватимемо 5-7 ліцензій. І якщо на самих Іграх здобудемо 1-2 медалі – це вже буде добре. Команду потрібно формувати впродовж 8-10 років. Причому, необхідно реально працювати на команду, а не на окремих боксерів. Якщо в кожній вазі в нас буде 3-4 сильні атлети, тоді буде результат.
Джерело: gazeta.lviv.ua

Спорт

Олександр Багач: «Атлети не в силах довести свою непричетність до спортивного злочину»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers