rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ В Чикаго відзначили річницю Незалежності країн Балтії

Балтійські народи відзначили річницю Незалежності в Чикаго. Слід зазначити, що поряд з іншими республіками колишнього Радянського Союзу Литва, Латвія та Естонія

Title 
 Українська делегація на святі балтійських країн
значно швидше і більшою мірою інтегрувались у світові, і зокрема, європейські структури. Приємно зазначити, що у святі взяли участь представники української громади, які разом з Балтійськими країнами засудили російський імперіалізм та ескалацію конфлікту на Сході України з боку Росії. З глибоким сумом українці сприйняли новину про викрадення та вбивство Литовського почесного консула у Луганську – Миколи Зеленця. Російський тероризм не знає і
Title 
 Зліва направо: представник латвійської громади
в Чикаго; Саліус Купріс – президент литовських
організацій у Чикаго; Марта Фаріон –
віце-президент УККА (відділ Іллінойс);
Андріс Разанс – посол Латвії в США 

не має кордонів. Заходи, присвячені річниці Незалежності, не зупинила навіть дощова погода.

 

Українська громада в Чикаго підтримала сусідів з Латвії, Литви, Естонії. Після підняття українського прапора в центрі міста Чикаго представники української громади повернулися на головну площу міста для відзначення Дня Незалежності балтійських народів. Колишні республіки Радянської Прибалтики – Литва, Латвія та Естонія – були першими республіками, які торували собі дорогу з Радянського Союзу. Одразу після здобуття незалежності вони досить чітко визначили свою головну ціль – побудову демократичних держав – і взяли курс на інтеграцію в Європейські структури, зокрема, до Євросоюзу, а також – на захист своєї безпеки в рамках Євроатлантичного Альянсу (НАТО). Вони стали прикладом для інших і для України.

Title 
 Ростик Сацюк з прапором;
Генеральний консул України Андрій Праведник
з іншими консулами балтійських держав

Балтійське святкування в Чикаго перетворилося на різке засудження відкритого російського вторгнення в Україну. Були присутні генконсули всіх трьох держав, а також їхні посли, які приїхали з Вашингтона. Американські члени уряду зі штату Іллінойс також завітали привітати громаду.

Українська громада так само не залишилась осторонь відзначення свята у наших братів. Генконсул України Андрій Праведник виступив зі словом і подякою за те, що балтійські народи, насамперед, уряд Литви, захищає Україну та її
Title 
 Посол Латвії в США Андріс Разанс
і віце-президент УККА
(відділ Іллінойс) – Марта Фаріон;
позаду Сауліус Куприс – голова литовських
організацій Чикаго
право на вирішення своєї долі. Генконсул України висловив щирі співчуття з приводу того, що російські терористи викрали та брутально вбили Литовського почесного консула в Луганську – Миколу Зеленця. Представники всіх держав, які були присутні, в своїх виступах одностайно засудили цей акт тероризму та спроби Путіна відновити Радянський Союз як тюрму народів.

Свято відбулося на відкритому майдані, в день, коли в Чикаго був дощ та буревій. Проте жодні погодні умови не зупинили людей, які прийшли і стояли під парасолями, щоб бути солідарними зі своїми народами проти російської політики. Надзвичайно приємно, що захід зібрав багато українців, людей не злякала люта погода. Поряд з генконсулом України були представники УККА (відділу Іллінойс), багато членів громади з Палатайну, зі західних передмість, члени Помаранчевої Хвилі, а на головній вулиці Вашинтон стояли автомобілі з українськими прапорами – український автомайдан, а з часом і під’їхали на мотоциклах. Українські прапори було видно всюди разом з прапорами Литви, Латвії та Естонії.

З подивом та емоціями люди слухали сенатора Марка Кірка, який на мокрій сцені, під парасолею, виступив зі сильним
Title 
 Мирон Яросевич зі співрозмовником
засудженням Путіна та його агресії стосовно України, окупації Криму та запевняв, що вимагатиме більш активної військової допомоги з боку Америки для України. На сцені виступив блискуче зібраний хор балтійських громад Чикаго, співаки з Литви, Естонії та Латвії, але до них долучилась співачка з України, яка приїхала до Чикаго на український фестиваль «Українські Дні» – Софія Федина, Голова Світової Федерації Українських-Лемківських організацій, яка була на Майдані. Її спів, прекрасний голос і виконання українських пісень надихають до дії; українці, як і вся публіка, вітала її сильним оплесками.

 

 


Днем пізніше генконсул Литви Маріус Гудинас прибув на святкування Дня Незалежності України, на фестиваль «Українські Дні», де
Title 
 Українська співачка – Софія Федина
знову висловив підтримку українцям і засудив дії Росії. Український Конгресовий Комітет Америки, відділ Іллінойс, підтримує постійний контакт з польською, литовською, латиською, естонською громадами в Чикаго і виступає ініціатором створення спільної коаліції між нашими народами.

Фото Ростика Сацюка та Jonas Kuprys

Свято Прапора і Незалежності

Старт парламентським виборам оголошено

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers