rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Тітушки на всі часи??? Хто стоїть за побиттям журналістів «Spilno. TV» у Києві 15 серпня
Title 
 Команда журналістів «Спільно. ТБ»
Нещодавно в ефірі «Громадського ТБ» архієпископ-емерит УГКЦ, один із найшанованіших моральних авторитетів України, член групи «Перше грудня» Любомир Гузар, сказав: «Я був би дуже вдячний, якби хтось офіційно пояснив, що відбувається в Україні. Це слова громадянина, який хоче знати...» І в Україні, і зокрема, в її столиці – Києві. Знати хочуть усі громадяни. Бодай, почути правдиву відповідь на питання: хто стоїть за побиттям журналістів «Спільно. ТБ», що сталося у Києві, на Майдані Незалежності, 15 серпня 2014 р., і чи буде покарано винних?
16 серпня в соцмережах з’явився анонс про засідання прес-клубу на тему: «Хто стоїть за побиттям журналістів «Spilno. TV» на Майдані?».
«20 серпня, об 11:00, у прес-центрі Незалежної спілки журналістів України (м. Київ, вул. Хрещатик, 27-А) відбудеться засідання прес-клубу Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України для обговорення ганебної події, яка трапилася 15 серпня 2014 року на Майдані Незалежності: побиття журналістів-стримерів «Spilno. TV» та знищення і викрадення майна громадського Інтернет-телебачення».
Суть проблеми виклали так: «Колектив «Spilno. TV» є не просто журналістами, а медіа-активістами, які мають та захищають свою громадянську позицію.
Ми є незручними для політиків, для минулої і чинної влади. «Ми захищали і будемо захищати інтереси громадянського суспільства, бо переконані, що системі потрібен не косметичний, а капітальний ремонт. Держава має бути сервісною службою, а не апаратом збагачення і гноблення для чиновників.
Саме тому, поки на Майдані залишалися активісти, ми зберігали свою присутність – там був прес-центр у вигляді медіа-куполів «Spilno TV».
Ми сподівалися, що влада виконає свою обіцянку та перетворить Майдан на громадянський креативний простір і передасть приміщення Будинку Профспілок чи Українського Дому для створення громадянського HUB. Тому громадське об’єднання «СПІЛЬНО» та громадське об’єднання «Асоціація стримерів України» офіційно повідомили КМДА (Київській міській державній адміністрації – авт.) про проведення безстрокового мирного зібрання. Згідно з чинним законодавством, мирні зібрання можуть заборонятися виключно у судовому порядку. Жодного судового рішення з цього приводу не було…
Замість вирішення питання у правовому полі – ми отримали напад озброєного бандформування – нових «тітушків» під вивіскою «Самооборона Києва («Нарнія»)».
Title  Title
TitleTitleTitle

 Битва за сцену на Майдані Незалежності 10 серпня закінчилася внічию.
15 серпня кілька груп молодиків, зокрема, з «Нарнії», повалили її

Хто це? Тітушки-2? Старий спосіб «діалогу з громадськістю» від нової влади? Хто є організатором подібних провокацій у центрі Києва? Кому вигідно стравлювати владу і суспільство між собою? Ці та інші питання будуть обговорені під час засідання прес-клубу».
Тут же оголошено список запрошених до Круглого столу на 20 серпня офіційних осіб м. Києва, журналістів, правозахисників та представників організацій, дотичних до медіа-діяльності та спільнот Майдану. Серед запрошених – мер м. Києва Віталій Кличко, начальник главку Київської міліції Олександр Терещук, голова департаменту благоустрою Київради Сергій Садовой, начальник управління молоді і спорту Київради Вадим Костюченко, правозахисник (він же – адвокат «Спільно. ТБ») Анатолій Башловка та ін. Запросили окремо керівництво та членів організації «Нарнія», члени якої (вони були у футболках з надписом «Нарнія. Самооборона Києва») здійснювали напад, побиття та грабування майна.
Цього ж дня, 16 серпня, в прес-центрі Майдану відбулася прес-конференція журналістів «Спільно. ТБ». Модератор – один із потерпілих журналістів Максим Прасолов. Журналісти детально розповіли про все, що відбувалося 15 серпня, приблизно після14-ї години, і поставили питання: «Хто стоїть за цією акцією?», бо не вірять, що наказ її здійснити віддав хто-небудь з високих провладних чиновників.
Одразу ж відгукнувся мер Києва Віталій Кличко із заявою про те, він дуже обурений тим, що сталося і що він сам проконтролює розслідування.

Відгукнулися також багато медійників, зокрема, детально освітлювали подію ГО та Інтернет-видання «Телекритика», які, зокрема, виставили відеовиступ журналіста «Спільно» Тимура Бедернічека. (Див. тут: http://video.telekritika.ua/show/intervu/2145-zhurnalistiv_spilnotv_bili_korifeyi_titushkinskoyi_spravi_19). Саме він 15 серпня здійснював керівництво відеозйомкою демонтажу відомої майданівської ялинки. Це саме він отримав телефонний дзвінок із КМДА від якогось Іллі (прізвище відмовився назвати) з наказом згорнути їхній купол-тент протягом 30 хвилин. На відповідь Тимура «Півгодини не достатньо», він відповів: «Мої хлопці зроблять це за 5 хвилин».
TitleTitle
Title
Title
Title

 Революційне або піаніно Свободи – учасник Революції Гідності у Києві. Його використовували і на Грушевського, і біля КМДА, і на Майдані. За прикладом Києва в час
Революції подібні з’являлися в усіх областях. Але й воно було розтрощене 15 серпня

Отже, ще до 20 серпня, тобто, до оголошеного Круглого столу, громадськість столиці та країни, зацікавлені читачі через соцмережі були повністю інформовані, що і як відбувалося того дня: у першій його половині близько сотні невідомих осіб, серед яких були ідентифіковані через написи на футболках лише члени «Нарнії», здійснили не демонтаж, а трощення дуже дорогої сцени, всі деталі якої під команду на той час невідомої особи зразу кидали у вантажівки і вивозили. (Див. тут:
https://www.youtube.com/watch?v=9l7Kaum9FZw&list=UUUNakbGYgxW2dV0fqcCzX-g&index). Здійснено чергове кощунство: зі сцени викинули і розтрощили знамените піаніно, яким користувалися і на Грушевського, і біля КМДА, і на Майдані... А ще перед цим вони здійснили перше кощунство: зняли майданівця, який був на верхівці конструкції та охороняв український прапор. Силою зняли і хлопця, і скинули прапор.
Після знищення сцени група попрямувала до купола «Спільно» і одразу ж ножами порізала тент, потрощила конструкції, забрала трансформатори, щитки, за командою керуючого «Неси в офіс» навіть крісло та інше з їхнього майна. Також знищили прес-центр «Спільно. ТБ». Все це, за свідченням журналістів, робили нагло і весело. Весело побили журналістів Максима Прасолова, Олексія Ісаєва, Олексія Полторака та ін., двом з яких довелося звернутися за серйозною медичною допомогою. Одного з них забрала «швидка». Чотирьох із них скинули з високого парапету на кам’яну бруківку (див. фото).
Серед нападаючих у кількості 100-150 осіб, згідно з інформацією Тимура Бедерчика, вирізнялося три групи: «Самооборона Києва. «Нарнія», друга – різні молоді люди в шортах з татуюваннями і третя – люди віком від 35 до 45 років у медичних масках. Він підозрює що це переодягнені міліціонери (під час Круглого столу 20 серпня надійшла інформація, що одного з них ідентифікували: знайшли його фото у формі та в складі третьої групи нападаючих. – Авт).

Title
Title
Title

 Розгром намету «Спільно. ТБ» 15 серпня 2014 р.

Найдивовижніше ще одне. Як свідчить у своєму відеовиступі Тимур Бедернічек, під час прес-конференції Максим Прасолов та інші свідки: поряд стояли міліціонери, пасивно все це спостерігали і не втрутилися. Кілька осіб серед молодиків спортивної зовнішності було ідентифіковано одразу. Це ті, хто причетний до діяльності тітушків ще до Майдану. Один із них, Олександр Яковенко, який стояв поряд з Вадимом Тітушком 9 травня 2013 р., коли останній побив двох журналістів, і з того часу визначення «тітушки» ввійшло в політичний словник сучасної України. Це ті молодики, кого попередня влада наймала за гроші, щоб незаконно чинити розправу з опозиціонерами до влади, майданівцями. Також Олександр Яковенко помічений серед тих, хто проходив вишкіл у спортивному таборі від КМДА. А керував цим вишколом Анатолій Жерновой на прізвисько «Медвідь». Це ім’я серед киян відоме як страшилка. Його та дії його хлопців під брендом тих же «самооборонівців» жорсткі. Поширювалися чутки, що на них опирається В. Кличко. І не тільки чутки. Під час перебування в Києві особисто чула на зустрічі активісток Ради матерів Майдану, як одна з них, пенсіонерка, в минулому викладач вузу, розповіла, як їх – кілька громадських організацій – «викурив» з однієї з кімнат Київської мерії Медвідь з хлопцями. Без попередження і пропозиції залишити приміщення націлили в обличчя активісток похилого віку струмені з вогнегасника. Що ж, швидко і ефективно. До слова, свідчення цих жінок можуть використати слідчі.
Журналіст Тимур Бедернічек робить висновок: мета розгрому «Спільно. ТБ» – залякати всіх журналістів, що пишуть чи кажуть правду. Щоб боялися, бо можуть у будь-який час прийти неотітушки і вчинити розправу з вами.
Журналісти «Спільно. ТБ» миттєво розпочали своє журналістське розслідування з ідентифікації учасників нападу, чим суттєво можуть допомогти слідчим кримінального впровадження, якщо воно буде. І звичайно, кожний із потерпілих подав заяву в міліцію.

Title
TitleTitle

 Потерпілі журналісти та ті, хто їх захищав словом

Про що йшлося за круглим столом

«Хто стоїть за побиттям журналістів «Спільно. ТБ»

Із запрошених на Круглий стіл не з’явилися ні В. Кличко (сказали, що він ніби-то на той час був у президента з приводу параду), ні начальник главку міліції О. Терещук, ні начальник відділу молоді та спорту В. Костюченко, ані їхні представники. Не прийшли, само собою зрозуміло, і «герої» «Нарнії».
Київську владу представляв лише радник В. Кличка Олег Куявський та стажер на посаду директора управління благоустрою Дмитро Білоцерковець, оскільки попередній директор Сергій Садовой там вже не працює. Нагадаємо, що зачистку Майдану 7 серпня розпочинали (чи діяли від їхнього імені) комунальники.
Від імені журналістів «Спільно» потерпілий Максим Прасолов (див. тут: http://video.telekritika.ua/show/podii/2147-militsiia_-_iz_narnieju!_21.08.2014) звернувся до правоохоронних органів Києва, щоб вони дали відповідь: «Що відбувається з проблемою безпеки в місті, і чому деякі парамілітарні утворення займаються питаннями безпеки, а не міліція?» «Чому начальник київської міліції Олександр Терещук не контролює ситуацію в місті?» «Чому патрульна міліція бездіяльна, коли нас б’ють і лише пасивно це спостерігає?» «У нас є чітка позиція, – сказав він, – провина за цей випадок лежить на міліції і конкретно на начальнику ГУМВС України в місті Києві, генерал-майорі міліції Олександрові Терещуку».
Далі він звернувся до «героїв» «Нарнії», звичайно, через ефір (відеозапис Круглого столу виставлений у соцмережі): «Всі бачили, як брутально розбирали сцену. Всі бачили, як була розтрощена реліквія – майданівське піаніно. Ви кажете, що ви майданівці. Можливо, ви були там присутні. Але ви не робили Революцію Гідності. Бо ні один справжній майданівець не трощив би святу реліквію Майдану – піаніно. Ви кажете, що ви за чистоту міста. За чистоту від чого? Від тілесних ушкоджень людей, їхньої безпритульності? Може, за чистоту нації? Надіюся, що правозахисні органи, якщо вони цим займуться, відправлять вас надовго з мітлами в руках чистити місто від справжнього сміття та бруду. Далі: ви заявили, що ви не тітушки, але в нас є фотодокази: ваші стоять поряд з Вадимом Тітушком. Тому ви – корінні «тітушки».
Максим висловив співчуття київській владі, якій дісталася корумпована, гнила система. І закликав опиратися не на парамілітарні утворення на кшталт «Нарнії», а на нову муніципальну міліцію, яку треба створювати негайно. Інакше кияни самі займуться самообороною. «Зараз всі зайняті парадом, але реакція влади повинна бути негайною та жорсткою, бо безкарність породжує рецидиви. Побиття нас і є рецидивом попередньої безкарності в часи Майдану. Якщо влада думає, що такі утворення врятують її, то помиляється. Це складова старої системи, яка змете вас усіх».
Переконливою частиною Круглого столу була демонстрація спеціального відеожурналістського розслідування з ідентифікації учасників побиття, погрому та мародерства. (Див. тут: Thttps://www.youtube.com/watch?v=FBcdyTtC2A0&list=UUUNakbGYgxW2dV0fqcCzX-g&indexV). Збільшеним планом показали обличчя та назвали їхні імена та прізвища: ось цей безпосередньо керував групою, яка стягнула хлопця з українським прапором... А ось цей давав наказ бити («Він бив і мене», – підказує Максим.). А оце ось Денис – постмайданівський керівник «Нарнії». Саме Денису комунальники дали документи на розчистку... Ще один активіст, Вадим Яворчук, прийшов з ножем і різав тент. Ось цей (називають ім’я) забрав наше крісло. І ще  герої – Вадим, Андрій, Іван (Заліський). А далі показали відеосюжет 5-го телеканалу, на якому впізнали ще чотирьох учасників «епопеї» 15 серпня, зокрема, як уже згадувалося, Олександра Ткаченка та Медведя. Це сюжет із бази тренувань управління молоді та спорту КМДА.

***
Відповідали на питання присутніх радник В. Кличка Олег Куявський та стажер Дмитро Білоцерковець. Обидва, передусім, перший, були пригнічені, невпевнені. Очевидно, ще не напрактикувалися відповідати так, як треба, а не те, що є насправді. Перший захищався: «Я намагався зв’язатися з власником сцени, але не встиг...» По перше, не один власник, а кілька осіб, які спільним коштом придбали сцену для проведення Громадських віч на Майдані і яка була встановлена в травні 2014 р. По друге, мали два місяці (від часу заяви В. Кличка «Майдан має розійтися 25-го травня), а він «Не встиг». Коли запитали пана Куявського, чи може він допомогти в розслідуванні та інших питаннях, відповів на зразок: можу вислухати, але на рішення не впливаю. А журналісти та всі учасники Круглого столу мали право та надію зустрітися з відповідальними чиновниками, тими, хто приймає рішення.
А ще було звернення до офіційних осіб від одного з учасників Круглого столу: все, що відбулося 15-го і зараз відбувається тут, свідчить про неповагу влади до громадянського суспільства, неповагу до журналістів.  Виглядає, що ми та радники з помічниками  Кличка з різних морально-етичних  систем. Очистіться  насамперед самі.
Про це наприкінці казав і модератор Максим Прасолов: «Ви потрапили в стару систему. У вас права рука не знає, що робить ліва. Якщо ви не наведете у себе порядок, ця система вас всіх знищить».

***
За п’ять днів, що минули від часу подачі заяв журналістів, які внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань, ніхто ще не звернувся до них за довідками, свідченнями. За словами їхнього адвоката, правоохоронця Анатолія Башловка, згідно з його інформацією, кримінальне впровадження ще не відбулося. Він також заявив, що, за їхніми даними, серед погромників були переодягнені міліціонери та ті, хто брав участь в антимайданах під час Революції Гідності.
«Те, що минуло 5 днів, і від міліції немає інформації, демонструє, що їм не потрібні фото- та відеодокази. Відсутність усіх запрошених очільників свідчить про те, що суспільні процеси їх не цікавлять. Якщо адекватної реакції від влади не буде – то вся революція була марною, і в майбутньому жоден журналіст, який висловлює власну думку, має незалежне бачення, і справді є тією четвертою владою, буде наражатися на небезпеку потрапити до рук цих неотітушків», – сказав голова «Асоціації стримерів України» Олександр Ротман.
Юристи НМПУ наголосили, що інцидент підпадає під ч. 2 ст. 171 (перешкоджання групою осіб професійній діяльності журналістів). Також великим питанням для юристів є той факт, що цю справу розглядає райвідділ міліції, а не «щонайменше Генеральна прокуратура». Також юристи зазначили, що планують писати заяви і запити до всіх українських інстанцій, які могли б допомогти відповідному розгляду справи, а також – до Європейської федерації журналістів.
Серед перших з’явилося звернення до президента України, міністра МВД, Генерального прокурора України, відомого руху «Стоп цензурі».
А ми навздогін та на зразок запитання Блаженнішого Любомира «Хто мені офіційно відповість, що відбувається в Україні?» запитаємо також: хто нам офіційно відповість, що відбувається в Києві? Чи будуть знайдені та покарані винні в побитті та мародерстві? Чи будуть заборонені (покарані) «самооборонці» «Нарнії» та Медведь? Як буде покараний очільник київської міліції Олександр Терещук? Коли в Києві буде створена муніципальна міліція?
Журналісти, кияни, і громадськість світового українства через наш часопис чекають відповіді. Обіцяємо її опублікувати.

Фото з Інтернет-джерел



Президенту України Петрові Порошенку

Міністрові внутрішніх справ України Арсену Авакову

Генеральному прокуророві України Віталію Яремі

Журналістський рух «Стоп цензурі!» вкрай обурений ситуацією з побиттям колег-журналістів Spilno.TV та знищенням їхнього майна і вимагає від президента України, міністра внутрішніх справ і Генерального прокурора негайно взяти ситуацію під свій контроль, розшукати та покарати винних, щоби не допустити повторення ситуації.
Якщо нападники лишаться безкарними, це підірве авторитет влади в очах громадськості та повністю знівелює демократичні досягнення Революції Гідності, перетворюючи нову владу на віддзеркалення старої часів режиму Януковича. Саме бездіяльність чинної влади в сфері покарань винних за напади на журналістів є однією з основних загроз свободі слова в Україні.
15 серпня на Майдані Незалежності на журналістів Spilno.TV вчинили напад агресивно налаштовані молодики, які, як згодом виявилося, належать до ультра-правого радикального угруповання під назвою «Нарнія», що, здебільшого, складається з представників ультрас ФК «Динамо». Доказом цьому є численні фото- та відеосвідчення. Журналістів Максима Прасолова, Олексія Полторака, Олексія Ісаєва та інших було побито. Медіасфери, де розташовувалася студія та прес-центр, брутально знищено, а майно розграбовано. Десятки фотокамер зафіксували цей нахабний напад, за яким пасивно стежили представники міліції.
Бездіяльність представників міліції кваліфікується як дисциплінарний проступок або кримінальний злочин. Згідно зі статтею 5 Закону України «Про міліцію» від 1 січня 1991 року зі змінами та доповненнями: «Жодні виняткові обставини або вказівки службових осіб не можуть бути підставою для будь-яких незаконних дій або бездіяльності міліції. Для забезпечення громадського порядку працівники міліції зобов'язані вживати заходів, незалежно від свого підпорядкування».

20 серпня 2014 р., Київ, журналістський рух «Стоп цензурі»

 

Бал кремлівських сатаністів в Донецьку на День Незалежності, або як фашисти антифашистський мітинг проводили

На фестивалі УКРОП Путін зібрав 10 тис. грн. для Української Армії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers