rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Москву наполохала зірка у синьо-жовтих барвах на висотній «сталінці»
Кремлівська влада Владіміра Путіна не червоніє, здійснивши анексію Криму і розпочавши війну з Україною на Донбасі. А все тому, що вона з радянських часів залишається червоною. Країну-агресора не лише затаврувала ганьбою світова спільнота, а й самі росіяни, що не втратили совість, мітять синьо-жовтими барвами державного прапора України. Такою позначкою можна вважати розмальовану назву Москви при в’їзді до столиці Російської Федерації. А неподалік від Кремля, в одному з підземних переходів, ще донедавна можна було прочитати напис «Крим – це Україна». Усе це замовчувалося російськими мас-медіа і миттєво зафарбовувалося комунальниками.
 Перед демонтажем українського прапора альпініст вирішив сфотографуватися

 Перед демонтажем українського прапора альпініст
вирішив сфотографуватися

Та коли в ніч на 20 серпня невідомі перефарбували зірку на сталінській висотці на Котельницькій набережній у Москві у синьо-жовті кольори і вивісили на шпилі український прапор, цей факт набув неабиякого розголосу і наполохав Генпрокуратуру РФ. Одразу після інциденту були затримані підозрювані – двоє чоловіків і дві жінки. Це любителі стрибків з парашутом – Олексій Широкожух, Олександр Погребов, Євгенія Короткова й Ганна Лепешкіна. Спочатку правоохоронці порушили справу про вандалізм, але пізніше вона була перекваліфікована на хуліганство. За новою статтею підозрюваним загрожує до семи років позбавлення волі. Справу передали до Таганського суду, який до 19 жовтня відправив їх під домашній арешт. Підозрювані свою провину не визнають, стверджуючи, що вони екстремали, а не екстремісти. Цього вечора вони лише здійснювали спортивний стрибок із даху висотки, а хто розфарбував зірку на шпилі будинку, вони не бачили. Уся четвірка виявилася лише прихильниками екстремального спорту бейс-джампінгу.
 Нагадування про анексію Криму на переході у центрі столиці РФ
Нагадування про анексію Криму на переході у центрі
столиці РФ

Невдовзі з’явилася й інша версія, згідно з якою акцію влаштував український руфер Григорій (нік в Інтернеті – «Мустанг»). Таке припущення висловив блогер Антон Коробков-Землянський. «Григорій-Мустанг досить відомий у руферському середовищі. Сам він – громадянин України. Я з ним познайомився випадково в суботу, він казав, що хоче погуляти по московських дахах, відвідати сталінські висотки, залізти на зірку, тому що це красиво. І сьогодні я бачу фотографію з прапором України на сталінській висотці, і все склалося – зрозуміло, що це саме справа його рук», – сказав Коробков-Землянський в інтерв’ю «Російській службі новин». Сам же Григорий-Мустанг враз спростував цю версію на своїй сторінці у Фейсбуку.
За даними московського слідства, до цього злочину безпосередньо причетна консьєрж будинку Валентина Приходько. Вона переїхала в Москву ще у 70-х. Зараз її привезли у відділення поліції на Таганці, триває допит. Уже встановлено, що ще в юності пані Валентина була руфером і є однією із засновниць цього молодіжного руху на території сучасної України. Вона відома тим, що разом із друзями ще в часи СРСР дозволяла собі залізати на секретні об’єкти, дахи заборонених висоток та мости. А одного разу заради жарту вона залізла на телевежу Останкіно в Москві.
«Ця жінка вже роками живе в Москві, але тільки тепер стало відомо, що вона два роки працювала консьєржем у цьому будинку і влаштувалась туди тільки для того, аби зробити цей акт вандалізму – розфарбувати зірку в жовто-блакитний та вивісити прапор України. На її сукні було виявлено сліди блакитно-жовтої фарби», – пояснив слідчий 6-го відділу МВС у Москві Олександр Взяточкін. Сама ж Валентина Приходько каже, що в молодості завжди мріяла завершити свою кар’єру руфера, розфарбувавши кілька московських висоток в українські кольори. «Мені нема чого боятися, у мене була мрія, і я її реалізувала! Москва – наша! Слава Україні!» – вигукнула пані Валентина з автозаку, що виїжджав від її будинку на московській набережній.
У своєму відгуку на акцію відчайдухів, що вивісили український прапор на московській висотці, російський громадський активіст, член «Комітету солідарності з Майданом» Павло Шелков зауважив, що завдяки відважним підпільним альпіністам із Московської сотні Правого сектора Центрального округу м. Москви до Дня Незалежності України в Москві стартувала ще одна народна антивоєнна акція – прикрась столицю Росії українськими прапорами! «Рекомендуємо вивішувати українські прапори в людних місцях і прикріплювати до машин, носити українські прапори і майданівські стрічечки і малювати прапори України, де вони будуть гарно виглядати! Підтримаємо почин Московської сотні Правого сектора Москви», – закликав москвичів активіст. Тож немає сумніву, що у ці дні Москву таки розмалюють у синьо-жовті кольори.
А історія з розфарбованою зіркою й українським прапором на висотці на Котельницькій набережній отримала широкий резонанс не лише у Росії, але і в Україні. Її згадав навіть президент України Петро Порошенко. Він проголосив початок акції, в рамках якої закликав усіх українців до Дня Незалежності країни вивішувати у себе на балконах, в машинах українські прапори. «Символічно, що в цей день у наші барви розфарбували, можливо, найвищу висотку в Москві», – написав Порошенко у своєму твіттері.
Фото зі соціальних мереж

Свято Прапора і Незалежності

Старт парламентським виборам оголошено

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers