rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Одесити на допрем’єрній виставі «Готель Європа» зібрали кошти на АТО

Поки Париж очікує прем’єри вистави «Готель Європа», яка запланована на 9 вересня, одесити 8 липня вже познайомилися з цим непересічним злободенним твором французького драматурга Бернара-Анрі Леві. Знаменитий театр опери та балету того вечора був переповнений. Сам автор виступив у ролі головного й єдиного героя вистави.
Вона ж є монологом тривалістю в п’ять актів. Дія відбувається 27 червня 2014 року, в Сараєво, напередодні меморіальних заходів у пам’ять про сторіччя початку Першої світової. Головний герой – письменник, який має підготувати промову. Місце дії – готель, в якому він бував 20 років тому. Його виступу про Європу, її основоположні цінності, про її майбутній і нинішній стан духу чекають мільйони. Він один у зачиненій кімнаті. Зовнішній світ ніби перестав існувати. Є тільки він, його комп’ютер і старі фотографії та документи – в них він і шукає натхнення. Червоною ниткою через усю п’єсу проходить тема українського Майдану, боротьба українців за право жити у вільній країні. Це нагадування всій Європі про справжні ознаки демократії і реальну ціну, яку народу доводиться платити за гідне життя.
Бернар-Анрі Леві – один із найвідоміших письменників і філософів нашої доби, засновник групи «Новий філософ», яка витіснила марксистські ідеї з французької наукової думки. Європейській позиції українців він симпатизував увесь час існування Євромайдану. Він тричі бував на Майдані, який вразив його героїзмом української революції. «Я бачив, як гинули юнаки і дівчата, стискаючи у своїх руках європейський прапор, – каже француз. – Європа не почула їхнє послання. Саме так народилася ідея спектаклю, як послання всьому світу».
Одеса – єдине українське місто, де відбувся допрем’єрний показ п’єси «Готель Європа». У двох попередніх містах – Сараєво (столиця Боснії й Герцеговини) і у Венеції (Італія) і на прем’єрі в Парижі моноспектакль грають актори. І лише в Одесі на сцену вийшов сам автор твору. Цим він виразив свою підтримку Україні у цей нелегкий період її розвитку. Бернар-Анрі Леві каже: «Європейці сприймають Одесу як легендарне місто. Воно – напрочуд відкрите, тут можна розмовляти різними мовами, навіть триматися своїх російських коренів, але при цьому завжди залишатися українцем і патріотом єдиної країни. Саме за цими ознаками Одесу можна вважати європейським містом. Серце Європи б’ється в Одесі!»
Вистава в опері перетворилася на хвилюючу патріотичну акцію. Присутні вшанували хвилиною мовчання героїв, що загинули у зоні антитерористичної операції. Вони стоячи зустріли оплесками й вигуками «Слава Україні!» бійців Національної гвардії, які щойно повернулися з Донбасу. Їх вітав і Бернар-Анрі Леві, заявивши, що нині «пріоритет європейського народу – це зупинити путінську агресію, а для українців головне – перемога». Під час вистави був організований збір коштів для допомоги українським збройним силам. Загалом було зібрано 331357 гривень, 120 доларів і 500 російських рублів. Не обійшлося і без української народної співанки «Путін – ху@ло, ла-ла-ла-ла-ла». Як зауважив Бернар-Анрі Леві, саме її у тексті спектаклю вкрай і не вистачало.

Одесу прикрасить триметровий соколиний герб України

Одеські овечки закликають

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers