rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Свято Прапора і Незалежності

У передостанні суботу та неділю серпня Україна та українці по всьому світу відзначили подвійне і взаємопов’язане свято – День державного прапора України та День Незалежності України.
У контексті війни і щоденних повідомлень про антиукраїнські дії не тільки на полі бою, але і в повсякденному житті, безліч українських патріотів по світу згуртувалися навколо своєї Держави, її символів і гідно відзначили обидва свята.
Про це мій репортаж.

День державного прапора України

Зайве казати, що історія нинішнього синьо-жовтого державного прапора України дуже давня. Починаючи з часів хрещення Русі, ці кольори завжди були присутні на прапорах Української держави різних сторіч. Добре відомо, що синій колір на прапорі Україна означає мирне небо, а жовтий – пшеничні ниви.
Вперше в новітній історії України 24 липня 1990 року синьо-жовтий прапор було відкрито та урочисто піднято над Київською мерією. Як державне свято День державного прапора встановлено Указом президента України В. Ющенка від 23 серпня 2004 року. Нині офіційна церемонія підняття прапора святкується 23 серпня щороку по всій Україні.

 Президент на церемонії
 Президент на церемонії

Президент України Петро Порошенко є третім президентом, який бере участь у цій урочистій церемонії. Але якщо В. Ющенко вкладав у це свій сентимент, а В. Янукович формально відбував церемонію, думаючи в цей час не про велич країни, а про її грабунок, то Петрові Порошенку треба було знайти власний сплав щирості та емоційності, щоб усім було видно – Глава держави не просто «відбуває номер», а вкладає у церемонію свою душу.

Йому і раніше доводилося бути учасником цього дійства – як народному депутатові та високопосадовцю. Але 23 серпня 2014 року, на Софійській площі столиці, Петро Порошенко вперше взяв участь у цій церемонії як перша особа держави. Через телетрансляцію та повідомлення прес-служби президента України вся Україна мала змогу бачити, чути Главу держави та його найближчих сподвижників і зробити свої висновки щодо самої церемонії.

У своєму зверненні до співвітчизників Глава держави, зокрема, наголосив, що державна символіка органічно увійшла в повсякденне життя людей. Синьо-жовті кольори стали предметом національної гордості і знаком моди. Президент назвав зворушливим рух, коли тисячі, сотні волонтерів на зібрані гроші громадян по всій Україні фарбують у синє та жовте паркани й мости. «А мости через Дніпро – це не просто дороги. Це – втілення єдності двох берегів нашої України», – акцентував Президент.

Ми – мирний народ, але готові платити й платимо – потом та кров’ю – за право жити під цим прапором, під цим небом і серед цих полів…Синьо-жовтий прапор став символом спокійного життя, до якого українські Збройні Сили повертають Донбас, звільняючи його від терористів… Державний стяг знову гордо майорить над Слов’янськом і Краматорськом, Лисичанськом і Сєверодонецьком, Артемівськом та Костянтинівкою. Миру чекають катовані бойовиками мешканці Донецька та Луганська. І обов’язково дочекаються!» – запевнив П. Порошенко.
Глава держави підкреслив, що сьогодні як народ українці – єдині та могутні, як ніколи! «Ворог – сильний, жорстокий, підступний – загартував і зцементував нас, як ніхто», – заявив він. За словами Президента, за останній рік кардинально зросла кількість тих, хто вважає себе патріотом України, хто за вступ до Євросоюзу, за унітарний державний устрій, за українську мову – як єдину державну.
Кажучи про мову, Петро Порошенко відзначив, що багато хто у нас розмовляє російською. «Але думають тут інакше, ніж у Росії», – сказав він, висловивши впевненість, що тепер за мовною ознакою країну вже ніхто і ніколи не розколе.

 Віп-персони на церемонії 23 серпня 2014 року
Віп-персони на церемонії 23 серпня 2014 року

«Принципово залишаючись на тій позиції, що єдиною державною мовою має залишатися українська, маємо належно оцінити внесок російськомовних громадян України в захист нашої спільної Вітчизни», – зазначив Глава держави.
Президент висловив впевненість у тому, що спільна воля більшості мешканців України полягає в тому, щоб жити разом в єдиній, соборній, унітарній, демократичній та європейській державі. «У минуле стрімко відходить поділ України на Схід та Захід, Центр та Південь. Це значить, що ми остаточно і безповоротно відбулися як нація, як український народ», – заявив президент.
Державний прапор України був урочисто піднятий під час виконання військовим оркестром Державного гімну України. Воїни Почесної варти пройшли перед президентом урочистим маршем.

Глава держави разом із соратниками та родиною взяв участь у молитві за Україну, яку відслужили у давньому Софійському соборі предстоятелі українських церков.

Так прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк за повідомленням прес-служби КМУ привітав українців з Днем державного прапора України так: «Ми святкуємо День національного прапора – синьо-жовтого знамена, яке освячує наше життя, нашу боротьбу і нашу непереборну ходу до перемоги. Під цим прапором присягає на вірність Вітчизні українська молодь, під цим прапором ідуть у бій українські воїни.
Кольори нашого прапора стали символом свободи і потужним викликом диктатурам вже далеко за межами самої України. До них звертаються люди доброї волі, які не скоряються тиранії, їх до тремоти бояться ті, хто прагне тримати народи в рабстві», – сказав А. Яценюк.
«Життя, праця і змагання мільйонів українців насичені сьогодні цими кольорами, ними заграли сотні й тисячі українських міст і сіл. Це кольори нашої нездоланності і світлої віри. Для наших співвітчизників на Донбасі – це ще і кольори визволення, кінця кривавого терору і повернення до мирної праці.
Ми віримо і знаємо, що наш прапор майорітиме над усією Україною. За це борються нині кращі сини і доньки України. Борються і поборють.
Слава рукам, які підносять і міцно тримають український стяг!» – йдеться у привітання прем’єр-міністра.
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов за повідомленням прес-служби Верховної Ради привітав співвітчизників наступними словами: «Нині наша країна та всі ми переживаємо нелегкі часи. Часи боротьби та гартування нової якості держави, нової якості народу, нової якості стосунків між державою та людьми. Тому настільки важливими для нас стали символи держави: гімн, герб та синьо-жовтий прапор. Жовтий та блакитний – ці кольори – поєднання невичерпної волі до свободи разом із постійним рухом вперед та наснагою до розвитку», – сказав О. Турчинов.
«Сьогодні для всього світу наш прапор став впізнаваним символом боротьби за свободу, правду, за гідність. Вірю, що разом ми переможемо мракобісся минулого та зможемо переступити через імперську агонію та піти вперед. Вірю, що над новою, вільною та європейською Україною завжди гордо майорітиме наш жовто-блакитний прапор. Прапор перемоги!» – підкреслив він.

 У Софійському соборі президент, його соратники та сім’я
Софійському соборі президент, його соратники та сім’я

Державний прапор України був піднятий і біля Київської міської державної адміністрації. У церемонії взяв участь київський міський голова Віталій Кличко. Прапор було піднято під гімн України, який виконувався наживо Київським муніципальним духовим оркестром.
Після підняття прапора з вітальним словом звернувся київський міський голова Віталій Кличко. Він висловив впевненість, що Україна буде вільною «від Києва до Севастополя». В. Кличко закликав усіх українців у цей день підняти прапори біля своїх домівок.
Після привітального слова В. Кличко вручив паспорти 16-річним киянам-переможцям шкільних олімпіад.
По усій країні відбулися чисельні акції, пов’язані із вшануванням національного прапора України. І тут уже всі старалися, як могли.
Зокрема, у Києві працівники міської клінічної лікарні № 1 вивісили вздовж Харківського шосе прапор України довжиною 500 м. І це була не поодинока ініціатива. У ці знакові для України дні всі медичні заклади міста прикрасили свою територію державними символами та намагаються створити особливу атмосферу шани та гордості за Україну для тих громадян, які зустрічають свята у лікарнях міста.
В Одесі, на знаменитих Потьомкінських сходах, що величезною хвилею спускаються до моря, українські активісти розстелили величезний прапор України довжиною 23 метри – по одному метру за кожен рік Незалежності. Після цього організатори та учасники акції заспівали гімн України і пролунав заклик: «Слава Україні!»
Тут не треба перебільшувати, бо в Одесі, як і інших російськомовних містах, далеко не всі поділяють патріотичну радість українців.
Так у ніч на 23 серпня невідомі облили криваво-червоною фарбою державний символ України на одній із загорож міста Іллічівська, на Одещині, і виконаний у жовто-блакитних кольорах знак в’їзду до Одеси. Вони натякали на кров загиблих у Одесі та на Донбасі.

  Патріарх Філарет, Митрополит Святослав, інші ієрархи у Софійському соборі 23 серпня Інші керівники держави та столиці також взяли участь у церемонії та привітали українців
 Патріарх Філарет, Митрополит Святослав, інші ієрархи у Софійському соборі 23 серпня
Інші керівники держави та столиці також взяли участь у церемонії та привітали українців

Однак не менш російськомовний Дніпропетровськ продемонстрував свій патріотизм, провівши флешмоб «Прапор у твоєму вікні». Влада запропонувала мешканцям області цього дня вивісити на вікнах та балконах синьо-жовту символіку, продемонструвавши таким чином повагу до державних символів України – що і було зроблено багатьма. У будівлі Дніпропетровської облдержадміністрації прапори були на кожному вікні. Будівля Дніпропетровського державного театру опери та балету прикрашена двома гігантськими прапорами. Акцію також підтримали магазини і кав’ярні міста, розташувавши прапори у своїх вікнах та на вітринах.
Радник голови ОДА Б. Трейгерман заявив: «Над фортецею завжди височіє прапор. Наша фортеця – це Україна, і ми вважаємо, що сьогодні у кожному вікні має майоріти державний прапор», – зазначив він.

Після святкових вихідних прапори, які висіли на вікнах, зібрали до облдержадміністрації, звідки їх відправлять бійцям української армії до зони АТО. Планують, що жовто-блакитні прапори з Дніпропетровщини майорітимуть над звільненими містами та селищами Донбасу.
Крім того, напередодні свята мешканцям Дніпропетровщини було запропоновано придбати національну символіку в спеціалізованих торговельних точках. Кошти, зібрані на акції, підуть до Фонду оборони країни – на придбання амуніції, медикаментів та приладів для українських військових у зоні АТО.

Title 

Масові акції із вшанування прапора проведено в Західній Україні, де Державний прапор давно є культовим, і шана до нього прививається діткам змалечку. Уся Україна може позаздрити Львівщині, Франківщині, Тернопіллю, Волині, Рівненщині, простір яких був буквально залитий жовто-блакитним морем стягів України. Наприклад, у Львові, 23 серпня, у День державного прапора України, підняли гігантський стяг – площею 311,04 м кв. За повідомленнями ЗМІ, синьо-жовтий прапор розгорнули курсанти та керівництво Академії Сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного.
Стяг рекордний: його довжина – 21,6 метра, а ширина – 14,4 метра. Відтак, у 2008 році гіганта внесено у Книгу рекордів України. До Львова прапор привезли з Євпаторії, що, на думку начальника Академії Сухопутних військ Павла Ткачука, символічно означає єдність і соборність України. Відтак, він сподівається, що підняття цього стягу у різних куточках України стане доброю традицією.
«Піднімаючи цей прапор, ми вшановуємо всі історичні знамена, які символізували наш народ у різні часи – від княжої доби до сучасності… Кожен повинен оберігати наш національний символ, плекати до нього любов і шану, робити все, щоб завжди над Батьківщиною майорів стяг нашої волі», – наголосив Ткачук.

Не відставала від Львова і столиця. На Софіївській площі у Києві люди розгорнули 240-метровий український прапор, який раніше був занесений до Книги рекордів України. Після розгортання пролунав гімн України.
Дійство відбулося у рамках щорічного параду вишиванок.
Спостерігаючи такий зримий прояв патріотизму, психологи підвели під це наукову основу. Вони зазначають, що українська символіка на вулицях розвиває любов до Батьківщини

Прапори на Дніпропетровщині 
 Прапори на Дніпропетровщині
 Прапори на Дніпропетровщині

А ця символіка проявлялася не тільки у вигляді та вшануванні прапора, але й у парадах вишиванок, які прокотилися цього дня Україною. Причому, особливе зростання бажаючих вийти на паради вишиванок спостерігалося у південно-східних містах – як визволених силами АТО, так і інших. Пам’ятаю щасливе обличчя активістки з Миколаєва, яка в телеінтерв’ю радісно сказала: «Минулого року на цей парад у нас вийшло декілька десятків людей, а сьогодні – це сотні і тисячі».

У столиці парад пройшов у вигляді такого собі весілля. Попереду несли великі ляльки нареченого та нареченої, за ними йшли всі інші – звичайно, у вишиванках. Лунали українські пісні, народна музика, вигуки «Слава Україні!».
В Україні із задоволенням приймали звістки, що День прапора провели українці у багатьох країнах світу. Мені особливо приємно було прочитати рядки від кореспондента VIDIA, що у п’ятницю, на центральній площі Чикаго, відбулось урочисте підняття жовто-блакитного прапора, і що в церемонії взяли участь також гості з України, зокрема, учасники Майдану та співачка Марія Бурмака, інші.
Впевнений, що і тут, і на головному українському фестивалі «Українські Дні» взяло участь багато наших читачів.
А ось у місті Бориспіль, що під Києвом, у День державного прапора України урочисто відкрили пам’ятник героям Небесної Сотні. Право урочистого відкриття було надано губернатору Київської області Володимиру Шандрі, а також міському голові Києва Віталію Кличку. Пам’ять Героїв вшанували хвилиною мовчання, крім того, представники влади виступили зі словами пошани та подяки Героям Небесної Сотні.
За повідомленнями ЗМІ, на захід зібралося близько 200 мешканців міста Борисполя та Бориспільського району, також там було присутнє духовенство та бійці першого батальйону Національної Гвардії України.
Словом, День державного прапора України пройшов із великим піднесенням і створив чудове психологічне підґрунтя для відзначення 23-ї річниці Дня Незалежності України.

  Львівський стяг-2014
 Львівський стяг-2014

День Незалежності України
Одразу зазначимо, що цього річ прихильників Незалежності України рекордно побільшало.
«Анексія Криму призвела до того, що кількість прихильників незалежності України зросла з 83 до рекордних 90% її дорослого населення. Про це повідомив автор дослідження динаміки підтримки населенням суверенітету України у перші десятиріччя її державної незалежності, президент КМІС Валерій Хмелько.
«І це не перший випадок, коли певна частина громадян, що не підтримувала державну незалежність в умовах, коли ніщо не спонукає думати про можливі загрози, у ситуаціях, коли ці загрози стають реальними, усвідомлює, що незалежність країни є для неї дійсно цінністю», – додав він.
Зазначимо, протягом останнього року і кількість людей, які вважають себе патріотами України, збільшилася з 81 до 86%, а порівняно з 2010 роком – із 76 до 86%.
І це, безумовно, позначилося на святкуванні Дня Незалежності.
Напередодні, а також із самого ранку 24 серпня, до України полетіли слова привітання від багатьох країн, організацій, особистостей. Огляд цих привітань я почав би з проникливих слів, які ми отримали від Світового Конгресу Українців: «Світовий Конгрес Українців (СКУ) вітає співвітчизників з наступаючим Днем Незалежності та закликає й далі боротися за життя у вільній, демократичній і євроінтегрованій Україні.

«Весілля» у Києві 
 «Весілля» у Києві

У цю 23-ю річницю незалежності України, що відзначається 24 серпня 2014 р., український народ продовжує чинити опір невпинній агресії Росії, яка намагається знову придушити волю українського народу жити у вільній, демократичній і євроінтегрованій Україні. Коли попередні владні структури України відмовились підписати Угоду про асоціацію між ЄС і Україною, як планувалося, у листопаді 2013 р., український народ дав відчути про своє прагнення і високою ціною здійснив історичні зміни, включаючи й підписання цієї угоди 27 червня 2014 р. Не змирившись з цим, Росія силоміць анексувала Крим у березні 2014 р. та спонсорувала терористичні атаки в Східній Україні, нехтуючи міжнародною реакцією на численні порушення Росією суверенної території України...
У День Незалежності з’єднаймося в молитві, щоб вшанувати всіх тих, хто приніс найвищу жертву за незалежність України, а також за мирне, демократичне і процвітаюче майбутнє України та її народу. У День Незалежності також піднімімо український прапор на підтримку вільної України та її кращого майбутнього», – йдеться у тексті привітання.
Звернулися до народу і провідні українські духовні ієрархи.
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет: «Щиро вітаю всіх з Днем Незалежності!
Цього року наше свято затьмарене російською окупацією Криму й агресією на Донбасі, загибеллю воїнів та мирного населення від рук агресора. За 23 роки від часу відновлення української державності нам ще ніколи не доводилося зіштовхувалися з подібними викликами.
Однак, маємо привід пишатися тим, що ми, як єдиний народ, з Божою допомогою гідно долаємо ці випробування. Завдяки надзвичайній взаємній допомозі та підтримці, мужності та жертовності український народ переміг у Революції Гідності. Зараз звитяжні українські воїни женуть агресорів та їхніх найманців з рідної землі, звільняючи міста і села Донбасу.
Переконаний, що Україна переможе у нинішній боротьбі за свою державність, суверенітет, незалежність і територіальну цілісність. Бо на нашому боці правда і допомога Божа, а до дії нас спонукає жертовна любов до батьківського краю й рідного народу», – йдеться у привітанні патріарха.
Патріарх Філарет наголосив, що «у день свята ми вдячно згадуємо у молитві всіх героїв, хто від давнього часу і до сьогодні боровся і бореться за нашу волю і незалежність – від звитяжних козаків до героїв Небесної Сотні та мужніх воїнів, які зараз звільняють від загарбника землю Донбасу».

Колінопреклоніння президентського подружжя перед Небесною Сотнею 
 Колінопреклоніння президентського подружжя перед Небесною Сотнею

«Вічна пам’ять і Царство Небесне загиблим! Зцілення і міцного здоров’я – пораненим, Божого захисту та мужності – тим, хто зараз йде в бій.
Ми молимося Богу за перемогу і справедливий мир для України та закликаємо до такої молитви всіх віруючих.
Ще раз вітаю зі святом Незалежності всіх синів та доньок України, хто живе на Батьківщині та у діаспорі, і закликаю на український народ Боже благословення!» – завершив своє вітальне слово Філарет.
Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав звернувся до вірян та всіх українців з нагоди Дня Незалежності України та наголосив на природному праві кожного народу на самостійну та незалежну державу:
«Дорогі в Христі!
Цього року Всевишній знову сподобив нас радості святкувати Свято Незалежності нашої Батьківщини України. У нових драматичних, але, водночас, величних історичних обставинах, які нам доводиться сьогодні переживати, ми по-новому відкриваємо для себе неоціненність скарбу жити у вільній, суверенній і незалежній державі», – йшлося у зверненні глави УГКЦ…
У ці чи не найскладніші часи вільної України – часи випробувань і новітніх викликів – саме на нас Господь поклав відповідальність за збереження й утвердження дару свободи та незалежності нашої держави. Сьогодні ми повинні не лише згадувати своїх славних попередників, а й мати відвагу стати до їхніх лав. Прикладом нам мають слугувати сучасні герої – полеглі воїни Небесної Сотні і тисячі наших військовослужбовців, які щомиті жертвують своїм життям і здоров’ям за єдність і кращу долю України..
У це свято свободи молімося до Господа за мир в Україні. Наша Церква, як добра мати, цього дня особливо благає у Всевишнього захисту і життя для своїх дітей. Тому спільно просімо в нашого Небесного Отця в ім’я Його єдинородного Сина Ісуса Христа припинення кровопролиття, горя і сліз на нашій землі. Поспішімо з християнською любов’ю послужити всім постраждалим унаслідок агресії проти нашої держави», – закликав Блаженніший Святослав.
Зранку президент України Петро Порошенко поклав квіти до пам’ятників Хрестителю Русі Князеві Володимиру Великому, великому поетові Тарасу Шевченку, Голові Центральної Ради УНР Михайлові Грушевському та до пам’ятного Хреста Героїв Небесної Сотні. Квіти до пам’ятника Святому Володимиру також поклали Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, міський голова Києва Віталій Кличко, президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра, представники Кабінету Міністрів, Адміністрації президента, громадськості.
На вулиці Інститутській, де у лютому йшли запеклі бої між активістами Майдану та силовиками, президент разом із дружиною Мариною та дітьми вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Петро та Марина Порошенко, ставши на коліно, поставили лампадки до пам’ятного Хреста і помолилися.

Президент поспілкувався з людьми, які зібралися біля Хрещатика, щоб побачити святковий парад. Петро Порошенко привітав всіх зі святом. Люди зверталися до президента з проханням зробити все, щоб в країні якнайшвидше настав мир. Вони висловлювали підтримку Главі держави. «Ми у вас віримо», – лунало навколо. На прохання одного з чоловіків також дати йому пройти до президента, Петро Порошенко попросив дати йому дорогу та зазначив, що він прагне бути відкритим президентом.
На Хрещатику відбувся військовий парад. Напередодні дехто висловлював сумнів у доцільності параду у такий тяжкий час.

 З параду – на фронт
 З параду – на фронт

Але у всі часи військовий парад був надзвичайно патріотичним та надихаючим видовищем, піднімав бойовий дух, посилював патріотизм.
Так сталося і цього разу.
Перед початком параду відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання на знак пам’яті Героїв Небесної Сотні та тих, хто поклав життя, захищаючи суверенітет, незалежність та територіальну цілісність держави.
Після привітань президента розпочався парад. У ньому взяли участь представники провідних військових частин та навчальних закладів України. Під час параду Україна продемонструвала новітні зразки військової техніки. У параді було задіяно декілька десятків одиниць сучасної військової техніки.
Хрещатиком пройшли новітні зразки військової техніки, виготовлені в Україні, зокрема, БТР-3, БТР-4Е, броньовані автомобілі «Дозор», а також РСЗВ «Град», РСЗВ «Смерч», ЗРС «Фаворит», комплекси зенітно-повітряної оборони «Оса», «Точка-У», «С-300» та ін.
Вся ця техніка одразу після параду була скерована до зони проведення АТО.
Загалом, у параді взяли участь більше, ніж 2,5 тисячі військовослужбовців та курсантів, частина з яких також одразу по завершенні святкування поїхала до зони проведення АТО.

Багато ще подій і у столиці і по цілій Україні, та й скрізь по світах, де живуть українці, відбулося цього святкового дня. Був ще морський парад в Одесі, та й загалом кожне місто, кожен патріот-українець відзначив цей урочистий день особливо.
Свята відгриміли. Почалися будні – складні, тривожні. Але українці тримаються. Будемо долати всі негаразди, драми і трагедії на шляху до перемоги. А Україна має перемогти – усюди.

Старт парламентським виборам оголошено

Москву наполохала зірка у синьо-жовтих барвах на висотній «сталінці»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers