rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Розстріл з «Градів» колони біженців під Луганськом можуть визнати злочином проти людства

Розстріл біженців терористами ЛНР під Новосвітлівкою, на Луганщині, може бути визнаний злочином проти людства. Про це заявила голова Польської гуманітарної місії Яніна Охойська, передає Інформатор.
Яніна Охойська підкреслила: «Біженцям необхідно забезпечити захист, для того і створюються гуманітарні коридори, щоб цивільне населення могло безпечно залишити місце військових дій. І будь-який обстріл цих колон є порушенням Конвенції Міжнародного Червоного Хреста».
Якщо інформація про те, що колона біженців під Луганськом була розстріляна проросійськими бойовиками підтвердиться українською стороною на офіційному рівні, даний факт може бути визнаний злочином проти людства.
18 серпня бойовики завдали масованого удару з мінометів і систем залпового вогню «Град» по колоні біженців з населених пунктів Новосвітлівка і Хрящувате. Внаслідок теракту загинуло багато дорослих і дітей. Люди згорали заживо в транспорті, не встигаючи вибратися. Кількість жертв на даний момент уточнюється.
Зазначимо, що генеральний секретар Організації об’єднаних націй Пан Гі Мун глибоко стурбований тривожними повідомленнями про напад на групу внутрішніх переселенців, які намагалися покинути район Луганська.
«Глава ООН закликав усі сторони дотримуватися правил про статус внутрішньо переміщених осіб і біженців та надати безпечний коридор усім, хто намагається покинути зони бойових дій», – сказав прес-секретар.

 


 

 

 МЗС: Докази причетностіРосії до терористів
на Сході України є неспростовними

 

Міністерство закордонних справ України розтлумачило Росії, що докази її причетності до терористів на Сході України є неспростовними. Про це заявив на брифінгу в Києві офіційний представник Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс, передає прес-служба МЗС.
«Останнім часом у всіх нас з’явилися чергові підтвердження жахливих злочинів терористів з «ДНР» і «ЛНР» і їхніх російських покровителів. Перехоплення телефонних розмов, супутникові фотографії, фото і відеосвідчення місцевих мешканців, іноземних журналістів і навіть самих терористів», – сказав Перебийніс.
Він підкреслив, що факти обстрілів України з боку території Росії підтверджуються також у доповіді місії ОБСЄ, представники якої перебувають на російських КПП на ділянці кордону, контрольованій терористами.
«Таким чином, існують неспростовні підтвердження того, що терористи на Донбасі вбивають мирних мешканців, зокрема, і дітей, викрадають заручників, які потім зазнають тортур, цілеспрямовано знищують інфраструктуру українських міст і сіл», – підкреслив спікер.
За його словами, існують також неспростовні підтвердження фінансування терористів Росією і постачання терористам озброєння. Як зазначив Перебийніс, у телефонних розмовах, перехоплених спецслужбами, терористи цинічно обговорюють, як вони обстрілюють мирних мешканців Донбасу і як покладають провину за це на сили АТО.
Крім того, як додав він, самі ж керівники «ДНР» і «ЛНР» публічно визнають, що отримують техніку і підкріплення з Росії.
«Яких ще доказів вимагає Росія, щоб нарешті визнати свою пряму причетність до конфлікту? Яких ще доказів вимагає Росія, щоб нарешті зрозуміти, що насаджування ідеї сепаратизму не має підтримки місцевого населення, яке ненавидить терористів і з нетерпінням чекає, коли сили АТО очистять від них українську землю?» – запитав Перебийніс.
У зв’язку з цим він зазначив, що для Росії найкращим виходом, який дозволив би їй уникнути подальшої ізоляції та подальших санкцій, стало б негайне припинення спроб дестабілізувати ситуацію в східних областях України, постачання туди зброї, бойовиків і заклик до терористів скласти зброю.

 

В Україні запровадять військову освіту громадян

 

Щоб на етапі виникнення ризиків воєнних дій суспільство було готове до них і до ведення партизанської війни, в Україні започаткували військову освіту громадян.
Про це в ефірі Еспресо.TV повідомив заступник міністра оборони, адмірал Ігор Кабаненко.
«Цей проект лише започаткований. Йде відпрацювання програм. Які етапи цієї підготовки: буде певний селективний підхід, бо не можна однаково до всіх ставитися. Буде початкова підготовка. Будуть потім вибирати людей для наступних етапів», – сказав він.
Адмірал навіть навів приклад колись популярних норм ГТО, що давало можливість готувати людей до різних ситуацій.
«Люди в Донбасі мають мати навички: як ідентифікувати міни, як укритися на різних місцевостях. Цю систему підготовки треба запроваджувати. А ми хочемо в цій системі врахувати найкращий міжнародний досвід, щоб військова освіта мала найкращу ефективність», – сказав він. І додав: «Треба, щоб люди знали хоча б ази військової підготовки, наприклад, для того, щоб вести партизанські дії».
«Треба на етапі виникнення ризиків навчитися бути до них готовими», – підкреслив військовий високопосадовець.
Напередодні Міністерство оборони України презентувало для представників ЗМІ основні модулі концепції загальновійськової підготовки військовозобов’язаних, яку планується запровадити до кінця поточного року. Планується, що своєрідний «курс молодого бійця» стане обов’язковим для кожного громадянина України. Для жінок буде розроблено програму з ухилом на громадянську оборону та медичну підготовку.

 

У МВС за зраду присязі звільнили майже
4 тисячі правоохоронців на Донбасі

 

На сьогодні з органів внутрішніх справ Донецької і Луганської областей звільнено майже чотири тисячі правоохоронців за зраду присязі, відсутність мотивації та дискредитацію міліції.
Про це у вівторок, 19 серпня, заявив журналістам радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк, передає прес-служба МВС.
«На сьогодні в зоні АТО 3679 працівників органів внутрішніх справ звільнено з посад. Частина з них звільнена за власним бажанням у зв’язку з відсутністю мотивації», – сказав Шкіряк.
За словами радника міністра, кожен співробітник міськвідділу або райвідділу, який працює в зоні АТО, проходить ретельну перевірку, зокрема, і на «Поліграфі».
Шкіряк також зазначив, що вже відкрито кілька десятків кримінальних проваджень стосовно працівників міліції за різними статтями. «Буквально нещодавно заарештували першого заступника начальника міськвідділу Рубіжного, який 30 одиниць зброї віддав терористам, а ще 6 продав керівникові Лисичанської прокуратури, який зараз переховується», – сказав радник міністра.
Також він зазначив, що надалі таких проваджень буде значно більше.
Як повідомлялося, місяць тому, після завершення першого етапу перевірки донецької міліції на вірність присязі та службі Україні, з органів МВС було звільнено 585 атестованих правоохоронців.

 

Російські прикордонники розстрілюють терористів,
що намагаються втекти до Росії

 

Командир батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Київщина» Юрій Покиньборода підтверджує інформацію, що серед бойовиків на Луганщині ширяться панічні настрої, вони намагаються втекти до Росії, але там потрапляють під кулі російських прикордонників.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на прес-конференції в Києві.
«Ми дуже багато затримуємо тих, хто брав участь у бойових діях, захоплював будівлю Луганського СБУ. Коли ми їх допитуємо, то бачимо, що серед них справді є паніка, оскільки вони очікували, що Росія введе війська, і їм буде допомога. А сьогодні вони розуміють, що їм ніхто вже не допоможе. А коли вони намагаються покинути Луганщину через російський кордон, їх просто розстрілюють. Стоять прикордонники з російського боку і знищують їх. Тому вони не знають, куди подітися, і намагаються пройти через гуманітарні коридори», – сказав Покиньборода.
Нагадаємо, раніше представники бойовиків, так звані «кадировці», звернулися до штабу АТО з проханням випустити їх до Росії.
Також раніше спікер інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки та оборони Андрій Лисенко повідомляв, що терористи переодягаються в цивільний одяг, беруть із собою тільки паспорти та на пасажирському транспорті під виглядом мирних мешканців роблять спроби перетнути блокпости українських силовиків.

 

На Полтавщині приберуть всю символіку СРСР

 

Губернатор Полтавської області своїм указом розпорядився зняти з комунальних установ символіку колишнього СРСР. Про це повідомив заступник голови Полтавської облдержадміністрації Роман Чабанівський.
Він зазначив, що голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук підписав розпорядження «Про заходи щодо усунення наслідків панування тоталітарної ідеології колишнього СРСР на території Полтавської області».
Створено робочу групу з координації та моніторингу виконання Плану заходів з усунення наслідків панування тоталітарної ідеології колишнього СРСР на території Полтавської області та затверджено її склад.
Керівників райдержадміністрації на 1 вересня зобов’язали розробити відповідні плани заходів та забезпечити їх виконання.
У документі наголошується, що відповідальним виконавцям наказано інформувати про виконання пунктів Плану заходів щоквартально до 10-го числа місяця, наступного за звітним.

 

У Макіївці мешканці прогнали бойовиків від житлових будинків

 

У Макіївці терористи риють у місті окопи для розміщення своєї військової техніки, а мешканці міста їх засипають.
Про це на своїй сторінці в соцмережі «ВКонтакте» написала мешканка Макіївки Валентина Анохіна, опублікувавши відповідне відео.
«18 серпня, в мікрорайоні Зелений, співробітники «ДНР» вирили екскаватором ями. За словами «ополченців», ці ями – це окопи-укриття, бо в мікрорайоні Зелений мало бомбосховищ. Так звані окопи по розташуванню були обрані біля дороги, на зупинках. Розміри приблизно 3 метри завдовжки і 3 метри завглибшки. Як туди людина повинна добігти? І стрибнути, сховатися?» – зазначила Анохіна.
«Приміром, на зупинці Зелена вони вирили окоп і пошкодили кабель, і туди теж стрибати? Вони відповіли – краще руку поламаєте, але залишитеся живі. Сумнівно, що це окопи-укриття, а не місце розташування військової техніки для стрільби. Причому, аргументували свою відповідь, що все нормально. І в Ханженковому, чому все зараз так відбувається – тому що у них не було цих так званих окопів», – повідомила мешканка Макіївки.
«Населення мікрорайону закопує ями, щоб уникнути обстрілу серед мирного населення, серед житлових масивів. На даний момент люди вигнали звідси «ДНР», щоб вони не встановлювали техніку і не стріляли», – підкреслила Анохіна.
За словами мешканців Радянського району Макіївки, представники незаконних збройних формувань обладнали позиції в житлових районах. Звідти обстрілюють українських військових, використовуючи РСЗВ «Град», після чого залишають своє місце дислокації.
При цьому мирні мешканці ховаються від бойових дій у бомбосховищах і підвалах. Багато з них обладнали в укритті спальні місця, залишаються там ночувати.

 

В Іловайську затримано мінометника терористів,громадянина Словаччини

 

В Іловайську затримано мінометника, серба за походженням – громадянина Словацької Республіки, який воював на боці терористів. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко у Facebook.
«У районі тепловозного депо міста Іловайська було затримано громадянина Євросоюзу, серба за походженням – Мирослава Рохача, який має громадянство Словацької Республіки, уродженця міста Баньська Бистриця», – написав Геращенко.
«При ньому виявлено паспорт громадянина Словаччини з позначкою про перетин кордону України 03.07.2014 року в аеропорту «Жуляни», – додав Геращенко.
Також радник керівника МВС зазначив, що Рохач «був мінометником у терористів. Сказав, що, нібито, приїхав до України не як найманець, а за переконанням. Цю версію перевірить слідство».
«Це перший випадок документально підтвердженого взяття в полон громадянина однієї з країн Європейського Союзу, який воює на боці терористів», – наголосив він.
«Міру його провини визначить суд. Громадянин Словаччини сербського походження сказав, що йому відомо, що на боці терористів в Іловайську воювали й інші серби, але йому невідомо, чи залишилися вони живі під час нічного штурму», – додав Геращенко.
Геращенко також повідомив, що, згідно з отриманою від Семенченка інформацією, було прийнято рішення здійснити нічний штурм Іловайська, і це «викликало шок у терористів, не готових до такого повороту подій».
«Вночі вдалося дійти до центру міста і встановити український прапор над міськвиконкомом. Зараз, перегрупувавши сили, ми контролюємо приблизно половину міста Іловайська. Триває зачистка. Вже підтверджено знищення 6 терористів», – пише радник глави МВС.
У бойових діях на Сході України проти сил АТО бере участь певна кількість бойовиків зі Східної Європи. Про це повідомляє інформагенція dpa з посиланням на результати опитування, проведеного нею у країнах Східної Європи. Більшість східноєвропейських «добровольців», що приєднались до проросійських сепаратистів, є представниками правих та націоналістичних кіл.
Серед згаданих східноєвропейців – громадяни Польщі, Чехії, Болгарії, Латвії, Сербії. Зокрема, чеські ЗМІ повідомляють про викладача фізкультури з чеського Брно Іво Стейскала, який приїхав у Донецьку область допомагати сепаратистам.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers