rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Український Інститут Модерного Мистецтва – переможець конкурсу «Best of Chicago»

Нещодавно радісна звістка прилетіла до українського Чикаго. За версією журналу «Chicago Magazine», Український Інститут Модерного Мистецтва вийшов переможцем у щорічному конкурсі «Best of Chicago» в номінації «Best Neighborhood Art Museum».

УІММ був заснований у 1971 році групою ентузіастів як культурний центр для українських митців-біженців, котрі емігрували до Америки з таборів Австрії та Німеччини після Другої світової війни. Ця неприбуткова громадська організація об’єднала до співпраці на добровільних засадах енергійних однодумців із середовища української інтелігенції, палко закоханих у культуру та мистецтво. Головне завдання УІММ – збереження творів митців українського походження, пропаганда українського модерного та сучасного мистецтва серед інших народностей світової спільноти на теренах Америки.
Фасад будівлі Інституту був спроектований найвідомішим у Чикаго архітектором Stanley Tigerman. Свого часу S. Tigerman студіював у Європейській школі модернізму «Bauhaus». Цей напрямок мистецтва виник на початку ХХ сторіччя у німецькому містечку Веймар. Після заборони Гітлером існування цього напрямку мистецтва «Bauhaus», разом із митцями, на початку 40-х років ХХ сторіччя перенісся до Америки. Традиції «Bauhaus» були присутні у творчості багатьох художників та скульпторів українського походження. Український Інститут Модерного Мистецтва вдосконалювався разом із розбудовою української околиці. Впродовж 40 років ця установа трансформувалася зі скромної галереї у потужній мистецький острів із величезною власною колекцією.
На сьогодні чудово оновлене за сучасними зразками приміщення розділено на дві галереї. В одній із них розміщено колекцію творів відомих українських митців-модерністів, зокрема, Рональда Костинюка, Олександра Архипенка, Антона Кандінського, Костянтина Мілонадіса, Михайла Урбана, Якова Гніздовського. Ця колекція, якою пишається УІММ, є його власністю. Її експозиція змінюється двічі на рік. В іншій галереї розміщено твори відомих в Америці, зокрема, в Чикаго, митців, серед яких Richard Hunt, Gladys Nilsson, Laszlo Moholy-Nagy, Stanley Tigerman. Також у цій залі виставляються експозиції сучасних митців як американців, так і українського походження. Для участі також запрошуються художники з України. Експозиція цієї галереї змінюється шість разів на рік.
За роки своєї діяльності в стінах Українського Інституту Модерного Мистецтва було проведено більш, ніж 200 експозицій, до яких було залучено понад 500 митців як українських, так і митців багатьох інших національностей. Серед них – відомі імена, котрі золотими літерами вкарбовані в історію сучасного світового мистецтва, а також молоді митці, що впевнено утверджуються в мистецькому просторі.
З року в рік дедалі більше пожвавлення серед творчої інтелігенції та шанувальників мистецтва Чикаго викликає проведення творчих вечорів, концертів класичної та камерної музики, зустрічі з видатними українськими діячами в різних сферах культурного та політичного життя України. На сьогоднішній день це не тільки музей, а й інститут навчання. Впродовж останнього року тут успішно проводяться класи образотворчого мистецтва та бісеронанизування. Чотири рази в рік професійні художники навчають молодь мистецтву малярства. На заняттях навіть ті молоді люди, котрі не тримали в руках пензель, починають пробуджувати в собі талант. Набули великої популярності класи бісеронанизування, які проводяться двічі на місяць. Традиційний український ґердан поступово трансформовується і стає більш сучасним, переходячи національний кордон, адже цим видом мистецтва зацікавились представники інших національностей. Восени заплановано проведення першої виставки студійців бісеронанизування. Головна мета цієї виставки – показ трансформації української прикраси від глибоких прадідівських традицій до сучасності.
За весь період свого існування Український Інститут Модерного Мистецтва здобув неабияке визнання в Америці і на сьогодні посідає особливе місце серед багатьох мистецьких закладів Чикаго. Він є мистецьким храмом не тільки для українців, а і для шанувальників мистецтва інших національностей, котрі мешкають у цій околиці. За словами куратора УІММ, словака за походженням, Станіслава Грездо – для модерного мистецтва не існує ні національних вимірів, ні кордонів. УІММ тісно співпрацює з подібними мистецькими установами Америки. Яскравим прикладом сказаного є проведення разом із відомим в Чикаго Арт Інститутом виставки під назвою «Glit Chicago». Впродовж двох місяців, з 1 серпня до 28 вересня, на суд глядачів буде виставлено твори понад 24 митців напрямку «Glitch Art», які мешкають у Чикаго. «Glitch Art» (у перекладі «Глюк Арт»), це своєрідна естетизація цифрових та аналогових помилок, утворених у результаті фізичного маніпулювання електронними пристроями. В технічному сенсі Глюк Арт є результатом несправності якогось механізму. А митці створили новий і оригінальний напрямок у модерному мистецтві – продукт комп’ютеризації, оснований на приємній несподіванці від результату помилки. Судячи з відгуків на запрошення, УІММ сподівається на велику кількість відвідувачів.
Від імені читачів газети «Час і Події» хочу побажати міцного здоров’я невтомним волонтерам і добродіям, для яких УІММ став частиною їхнього життя. Для представників нової хвилі еміграції, котрі бажають долучитися до збереження острова української культури в Чикаго, двері Українського Інституту Модерного Мистецтва завжди відчинені!

А ви бажаєте стати ангелом-благодійником?

Вахтанг Кіпіані: «В історії є багато матеріалу, який дозволяє нам не втрачати надію і діяти, йти тим шляхом, який дає нам Бог»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers