rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Олександр Моцик: Росія ускладнює роботу українського дипломата

Посол України в Сполучених Штатах Америки Олександр Моцик суворо критикує Росію за розпалювання «гібридної війни» проти його країни та підтримку сепаратистів, яких він вважає «терористами».

Досвідчений дипломат сказав, що не міг уявити собі розвиток подій, який призвів до таких сміливих заяв і значно змінив його дипломатичне життя. Моцик представляє Україну в Сполучених Штатах з 2010 року.
Наразі Моцик є по суті дипломатом військового часу та працює майже цілодобово. «Якщо на вашу країну напали, то це було б важко для будь-якого посла», – зазначив він.
Головний дипломат України у Вашингтоні проводить багато часу, намагаючись отримати військову допомогу з боку США, опрацьовує зі Світовим банком і Міжнародним валютним фондом питання надання Україні допомоги економічного характеру та лобіює питання отримання допомоги в адміністрації Обами і Конгресі США. Він також шукає підтримку у таких складних дипломатичних заходах, як запровадження санкцій щодо основних секторів російської економіки.

«Найжахливіший сон»
Моцик заявив у тривалому інтерв’ю, що він ніколи не міг уявити, що буде послом за таких обставин «навіть у найжахливішому сні… Сталося те, що український народ чітко висловив своє прагнення до інтеграції в Європейський Союз, щоб бути демократичною і процвітаючою країною. І наразі ми розплачуємося за це».
Росія стверджує, що її дії в Криму були задля захисту російськомовного населення на своєму кордоні. Адміністрація Путіна також заперечує надання допомоги російськими військовими озброєним людям у східній Україні у захопленні урядових приміщень та територій, де такі регіони, як Донецьк, стають міжнародно-відомими проблемними територіями.
Однак, на думку Моцика, «загальна картина є цілком зрозумілою». «Російська Федерація під абсолютно надуманим приводом вторглася до Криму та анексувала його. І тепер у нас відбувається другий етап цієї агресії, а саме – підла терористична операція на сході України», – сказав він.
«Половина терористів є громадянами Росії, з російськими паспортами», зазначив він та вказав на їхній зв’язок з російськими спецслужбами. Моцик назвав озброєних сепаратистів «бойовиками, які приїжджають в Україну з Росії» з «озброєнням, зокрема, важким, танками та артилерійськими системами…Дуже важко уявити собі, що їх озброїв хтось інший (крім Росії)».
Україна і посол Моцик мають низку складних проблем, зокрема:
Уразливий режим припинення вогню – Дипломати відчайдушно намагаються зупинити бойові дії між українськими військовими і сепаратистами. Однак, основне перемир’я нещодавно зазнало невдачі після десяти тривожних днів.
«Воно було проігноровано терористами», – заявив Моцик. – «Українські військові, прикордонники та представники Національної гвардії за ці десять днів зазнали понад сто нападів. Ми втратили двадцять вісім учасників АТО і понад сімдесят отримали поранення».
«Якщо Росія припинить підтримку терористів, то ми знайдемо дипломатичне вирішення цієї ситуації в дуже стислий термін». Але якщо бойові дії будуть продовжуватися, то «ми виграємо війну», сказав Моцик з військовою показовою рішучістю.
Погрози з боку Росії – Коли режим припинення вогню не дав результату (і був скасований), президент Росії В. Путін заявив, що президент України Петро Порошенко відкинув його зусилля, а також спроби західних дипломатів, щодо (можливості) продовження режиму припинення вогню. Путін зловісно попередив, що наразі Порошенко несе «повну відповідальність» за нову військову операцію в Україні.
«Ми, безумовно, стурбовані цією загрозою», – зізнався Посол України Моцик. Але «ми... готові захищати нашу країну... наш суверенітет... наш народ».
Моцик був сповнений ентузіазму стосовно нещодавно підписаної Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, що ще більше розлютило Росію і спричинило мало завуальовані погрози, зокрема, щодо економічних бойкотів. «Ми чудово розуміємо, що росіяни не задоволені підписанням цієї угоди», – сказав він. «Але Україна, безумовно, задоволена».
«Ми говоримо про свободу слова, про людську гідність. Україна хотіла б сповідувати такі ж цінності, як і європейські країни та Сполучені Штати».
Однак, він зазначив, що Москва також може втратити історичні торговельні зв’язки з Україною, якщо вона вживатиме репресивні заходи у відповідь на підписання Україною угоди з ЄС. «Так, Росія набагато більша країна. Через її економічний тиск ми можемо втратити більше», – зізнався Моцик, «але Росія також втратить».
Незважаючи на його часто запальну риторику проти Росії, Моцик був обережний щодо озвучених побоювань Путіна з приводу кінцевої мети України, а саме: мати країну-члена НАТО на своєму кордоні. У спробі запобігти подальшій провокації Росії, він ухилився від питання, чи є кінцевою метою України членство в НАТО.
Пошук більш дієвих санкцій проти Росії – Росія «повинна нести відповідальність» за порушення міжнародного права», – заявив Моцик. «Ми вважаємо, що санкції є достатньо ефективним інструментом для того, щоб запобігти подальшій ескалації конфлікту в східній частині України».
Посол озвучив досить амбітний список бажаних заходів відповідальності на додаток до другого рівня стосовно стриманих санкцій США та ЄС, запроваджених проти окремих росіян та російських компаній. «Третій рівень санкцій імовірно повинен стосуватися банківського та енергетичного секторів, а також галузі інформаційних технологій».
У Вашингтоні Україна отримала значну підтримку від адміністрації Обами в боротьбі з більш потужною путінською Росією.
«Ми високо цінуємо те, що Сполучені Штати є лідерами цього процесу», – сказав Моцик.
Однак, можливість посилення санкцій до такого рівня спричинила гнів впливових представників американської бізнес-спільноти.
Озвучені застереження
Торговельна палата США і Національна асоціація виробників нещодавно опублікувала інформацію обсягом на одну сторінку на правах реклами в провідних американських газетах, застерігаючи від запровадження подальших санкцій з боку США (проти Росії). Заголовок червоним кольором застерігав: «Інтереси Америки під загрозою в Росії і в Україні».
В оголошенні зазначалося, що «Єдиний ефект від таких санкцій – заборона доступу американським компаніям на зовнішні ринки і втрата їх бізнес-можливостей на користь фірм з інших країн».
До цього занепокоєння додається ще обережна Європа, яка турбується про (можливу) втрату постачання енергоносіїв (з РФ) та прибуткової торгівлі у випадку запровадження серйозних санкцій проти Росії.
Цього буремного року український дипломат Моцик має справу як із внутрішніми заворушеннями, так і зі зовнішніми загрозами (своїй країні).
Коли колишній Президент України Віктор Янукович відрікся від підписання угоди з ЄС через страх перед Москвою, на вулиці вийшли протестувальники, яких почали відстрілювати снайпери з урядових силових структур. Посольство «рішуче засуджувало ті вбивства», заявив Моцик. Незабаром після насильства уряд було повалено.
«Ми живемо в... можливо, найскладніший період у новітній історії України», – зазначив Посол неспокійної країни. «Однак, я впевнений і я вірю, що Україна вистоїть».

Неофіційний переклад з англійської мови
Voice of America
Column: Ukraine Diplomat’s Job
Complicated by Russia
Interview with Ukraine’s Ambassador to the U.S. Olexander Motsyk
http://bit.ly/1mgu6LZ

Президент України П. Порошенко: реальні кроки до миру і стабільності в Україні

Олександр Моцик: Росія повинна невідкладно звільнити українську героїню – Надію Савченко

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers