rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Збитий літак – хто автор трагедії?

Трагічна загибель у нашому небі пасажирського літака Боїнг-777 громовим відлунням прокотилася світом і різко загострила ситуацію навколо всіх процесів, які пов'язані з воєнними діями на сході України.

А процесів цих немало. Це і власне бої в Донецькій та Луганській областях, це військова підтримка терористів (найманців) з російського боку через неконтрольовані Україною частини кордону, це політико-дипломатичні позиції і дії Заходу, Росії, України.
Тепер до них додалися позиції та дії двох країн - Нідерландів до Малайзії - безпосередньо причетних до рейсу, ще десяти країн, чиї громадяни загинули в цій катастрофі, а також ОБСЄ та всіх, хто буде долучений до розслідування цієї трагедії або вже проводить його.

  Title
  Останки пасажирів Боїнга-777

Факт загибелі літака і людей

17 липня блискавкою облетіла світ новина: в небі над Донецькою областю впав пасажирський літак авіакомпанії «Malaysia Airlines» Боїнг-777. Авіакомпанія повідомила, що на борту літака перебували 298 осіб: 15 членів екіпажу та 283 пасажири.
Більш детальний аналіз показав наступне: на борту авіалайнера перебували 192 громадян Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди/США), 44 малайзійці (включно з 15 членами екіпажу і двома немовлятами), 27 австралійців, 12 індонезійців (серед них - одне немовля), 10 британців (один з них мав подвійне громадянство Великобританія/ЮАР), чотири німці, чотири бельгійці, троє філіппінців, один канадець і один громадянин Нової Зеландії.
Ще повідомлялося, що на борту перебувало багато дітей - особливо трагічно-щемлива нота цієї страшної події. Діти були, здебільшого, 1997-2001 років народження і більшою мірою - нідерландські.
Михаїл Саакашвілі повідомив, що цим рейсом мала летіти і його дружина-нідерландка Сандра Рулофф, але Бог милував.
Якби не страшна трагедія, то дещо трагікомічним виглядав би випадок з одним із везунчиків-голландців - він двічі не встигав на рейси малайзійських авіаліній, які потім потрапляли у катастрофу, зокрема, і на цей. Бог його береже, а випадок йому сприяє.
Літак вибухнув у повітрі, і тіла його нещасних пасажирів розкидало на площі понад чотири квадратні кілометри. Останки знаходили і на дахах будівель, і в полі.

 Title 

 Порівняння двох літаків - малазійського та російського

 

Причина катастрофи

У перші години прозвучало декілька різних версій причини загибелі лайнера, навіть така неймовірна: малайзійський літак зовні схожий на російський, тому, мовляв, українські ракетники хотіли збити російський літак з В. Путіним на борту.
Проте, дуже швидко отримала перевагу одна страшна версія: малазійський пасажирський літак було збито.
Звісно, найпершим питанням, що хвилювало абсолютно всіх, було - хто? Хто це зробив, чому, звідки стріляли, з якої зброї?
Про причину катастрофи в подібних випадках багато що можуть свідчити так звані «чорні ящики», в яких містяться записи усіх бортових систем. Щодо цих ящиків прозвучали також різні повідомлення. Стало відомо, що два такі ящики знайшли на місці події. Але потім все звучало дуже плутано. Одні казали, що «чорні ящики» у Горлівці, в руках терористів, зокрема, і вони мають намір передати їх до Москви. Інші заявляли, що ящики зберігаються на території України, і це дає надію отримати важливу інформацію про причини загибелі літака.
Екс-прем'єр-міністр, екс-голова СБУ генерал Євген Марчук пояснив, що є 2 важливі обставини. Якщо ящики цілі, і в них ніхто не вносив жодних змін, то вони можуть дати дуже детальну інформацію, включно до того, що вказати місце потрапляння ракети - а це вже дає можливість вирахувати траєкторію пострілу і місце, звідкіля стріляли тощо. З іншого боку, якщо хтось внесе зміни в записи ящиків, то це вирахувати буде дуже важко, а то й неможливо. Тому перебування ящиків у руках терористів, на думку Є. Марчука, зводить до нуля цінність їхніх свідчень.
Отже, той, хто контролює «чорні ящики» загиблого Боїнга, контролює і левову частку розслідування. Левову, але не всю.
Важливу інформацію можуть дати уламки, які залишилися в трупах деяких загиблих. За цими уламками легко вираховується вид ракети і навіть країна-виробник цієї зброї.
Терористи спочатку не пускали до місця падіння літака навіть державні рятувальні служби області, тим більше, експертів ОБСЄ. Потім, після своїх перших і поки що невідомих у повному обсязі дій, місцевих рятувальників допустили, але їхню роботу контролювали зі зброєю в руках. 19 липня, погрожуючи рятувальникам зброєю і розправою, забрали і вивезли в невідомому напрямку (орієнтовно в контрольований бойовиками Донецьк) значну частину трупів (називають цифру 34). Яценюк підтвердив, що терористи не дають вивезти всі тіла загиблих (а таких поки що виявлено 272).
Явні спроби терористів щось приховати можуть дати відповідь на те, хто хоче розслідування, а хто хоче знищити ключові доказові деталі і тим самим завести слідчі дії у глухий кут.
Якими могли бути і були ті, не зовсім відомі, перші дії терористів? Окрім «зачистки» доказів їхньої причетності до фатального пуску ракети, у ЗМІ проникли повідомлення, що терористи блюзнірськи грабують мертвих. Так, РНБО повідомила: мародери на місці авіакатастрофи вже зібрали і користуються кредитками жертв. Грабували і коштовності, і все, що могло становити для них ниций інтерес. Прозвучало й те, що терористи торгують награбованим на місці трагедії.
Малайзійські представники з огидою розповідали про святотатство терористів, які грубо потрошили останки своїх жертв, доторкалися до останків дорослих і дітей з метою грабунку.
Якщо припустити, що терористам і тим, хто їм допомагає, вдасться змінити записи в «чорних ящиках» і видалити з трупів уламки ракети, то питання про те, хто стріляв, може стати предметом довгих дебатів і пустопорожньої цинічної балаканини.

  Title
 

  Запис «Стрєлка» в соцмережах

А хто стріляв?

Позиція України була чіткою: представник МВС заявив, що пасажирський літак збито терористами зі зенітно-ракетного комплексу «Бук». А такий новітній комплекс бойовики могли отримати з Росії. Подібні установки є і в Україні, що дало підстави росіянам стверджувати, що це, мовляв, був постріл з українського боку.

  
 


Росія з відповіддю на звинувачення не забарилася. Спочатку В. Путін дещо загально причиною катастрофи назвав поновлення бойових дій на сході України після десятиденного перемир'я. А потім російські ЗМІ почали дружно, як по команді, стверджувати, що літак збили українські сили АТО.
Далі кожна зі сторін почала наводити свої докази. Міністр МВС України Аваков заявив, що є відео моменту пуску ракети. Президент П. Порошенко повідомив, що є супутникові фото місця пуску ракети. Потім посипалися й інші докази.
На підтвердження причетності терористів, окрім іншого, наводився запис у соцмережах їхнього ватажка Ігоря Гіркіна (Стрєлка), який поквапився вискочити, як Пилип з конопель, із похвалянням про те, що терористи збили літак, а то й два.
Потім, коли стало відомо, що літак не український, а малазійський, запис зненацька щез, що дає підстави стверджувати - терористи проговорилися і незграбно спробували це приховати. Але запис уже було скопійовано, і він є одним із доказів причетності терористів до ракетного пострілу.
Аваков також повідомив, що, нібито, є запис втечі ракетної установки «Бук» на територію Росії, і по ньому видно, що в комплекті не вистачає однієї ракети.
Згодом долучилися й міжнародні експерти. Зокрема, розвідка США висловила припущення, що Boeing-777 «Малазійських авіаліній», швидше за все, збили проросійські терористи. За твердженням американців, Росія, найімовірніше, надала терористам в Україні зенітні ракетні комплекси.
Слід пам'ятати і про те, що за період АТО терористами було збито 14 літаків і гелікоптерів українських збройних сил. Українські ж військові стверджують, що вони за період АТО жодних пусків ракет не проводили і жодного літального апарату противників не збили.

  Title
 
 Горе малайзійки

Міжнародна реакція

Вона була і є бурхливою. Передусім, у Малайзії та Нідерландах.
Окрім гострого особистого та національного горя, зазначимо бажання нідерландських військових прийти на схід України у складі миротворчих військ. У відкритому листі до свого керівництва вони, зокрема, зазначають: «Нідерланди вражені до глибини душі жахливою тяганиною мертвих тіл і особистих речей на території збитого літака в Україні. Безсилий зойк нашого прем'єра Рутте до Путіна ні до чого не призведе. У цього грубіяна буквально після катастрофи літака була можливість на очах у всього світу твердо засудити напад на літак. Замість цього він поклав провину на київський уряд і вперто продовжує свою пропагандистську війну...
Ухиляючись від застосування свого впливу, Путін підтверджує російську співучасть. Незалежне розслідування завчасно приречено. Тому необхідно втрутитись. Територію, де лежать останки, потрібно зберегти, відрядивши туди війська НАТО. Одночасно потрібно залучити спецпризначенців для розшуку винних у цій бійні і для відправлення їх до Нідерландів на суд. Час діяти!»
Британія закликає ЄС об'єднатись і рішучіше протистояти агресії Кремля і разом із Нідерландами вимагає від ЄС перегляду відносин із Росією. Посла Росії у Лондоні викликали до британського МЗС. Глава МЗС заявив, що Росія не допомагає у розслідуванні катастрофи. Прем'єр Нідерландів додав, що Путін мусить взяти на себе відповідальність за бойовиків.

 Title 
 Дж. Керрі закликає... 

Гельсінська комісія США проголосила, що загибель Боїнга-777 є наслідком путінської дестабілізації України, тому Росію потрібно визнати спонсором тероризму.
Рада ЄС визнала трагедію Boeing-777 терактом, повідомляється, що готуються позови на терористів.  Радбез ООН розглядає проект резолюції з приводу катастрофи Боїнга-777
П. Порошенко сказав президентові Франції Ф. Олланду, що різниці між подіями в Україні і подіями 11 вересня у США, коли 2 літаки терористів врізалися у башти-близнюки, немає, і закликав ООН засудити дії терористів.
Австралія повідомила, що надішле до України свого представника для розслідування катастрофи малазійського літака. Від ОБСЄ надійшла тривожна інформація: їхні спостерігачі мають тільки обмежений доступ до місця авіакатастрофи. До цього можна додати, що терористи вимагають припинити АТО, інакше не допустять фахівців на місце падіння Боїнга, на що П. Порошенко висловив готовність припинити АТО на час розслідування.

  Title
 

 Луганськ, липень 2014

Прозвучала й низка закликів до Росії - відмежуватися від терористів і продемонструвати свою допомогу розслідуванню.
Так, міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайер зазначив, що у Росії є шанс показати свою зацікавленість у розслідуванні катастрофи. Держсекретар США Дж. Керрі закликав РФ прийняти термінові заходи зі зниження напруженості в Україні.
Проте, останні повідомлення українських ЗМІ свідчать, що активна допомога терористам з боку Росії не зменшується. Повідомлялося, що під прикриттям артилерійського вогню нові колони найманців пересікають з російського боку кордон і вливаються у лави бойовиків Донбасу і Луганщини. Тож Росія не зменшує, а посилює підтримку терористів сходу України.
У цих лавах тим не менше, зростають панічні настрої. Так, І. Гіркін (Стрєлок) заявив про стратегічні поразки бойовиків, а один із ватажків так званої Донецької Народної Республіки (ДНР) Д. Пушилін взагалі втік до Москви і звідти подав заяву про складення зі себе повноважень чи то голови так званого «парламенту» ДНР, чи чогось подібного.
Кільце оточення навколо Донецька і Луганська, за запевняннями керівництва АТО, стискається. Ці міста обстрілюються, є чимало руйнувань і жертв, зокрема, і серед мирних мешканців, подекуди палають пожежі.

Title  
 Світлина С. Харченка 

Співчуття

У перші години після приголомшливої звістки про цю трагедію до стін посольства Нідерландів у Києві почали масово приходити люди, приносили квіти і запалені лампадки. Повідомлялося про поодинокі факти співчуття і від простих росіян.
Загалом, світова реакція на це безглузде масове вбивство сотень мирних пасажирів десятка країн світу була одностайна - від лідерів держав до пересічних громадян. Адже подібні випадки у світі вкрай нечисленні. Можна згадати 1983 рік, коли радянським винищувачем було збито південнокорейський пасажирський літак Боїнг-747 рейсу Нью-Йорк-Сеул, внаслідок чого загинуло 269 пасажирів. Подібна трагічна історія є й і в українській армії, коли за часів президента Л. Кучми і міністра оборони України Кузьмука вітчизняною ракетою було збито ізраїльський пасажирський літак. Правда, різниця у цих випадках істотна - радянський перехоплювач збив літак свідомо і по команді, оскільки того запідозрили у шпигунстві - він заглибився на 150 км на територію СРСР, змінивши маршрут. А українські горе-вояки збили ізраїльтян внаслідок професійної недбалості чи недостатньої підготовленості, що не зменшує їхньої провини.

Світ після знищення Боїнга-777

Осмислюючи факт загибелі, експерти звертають увагу на дві обставини - ймовірну причину пострілу і його наслідки у світовому та українському аспектах.
Щодо мотиву і причини ракетного пострілу, то тут ймовірним варіантом може бути помилка терористів. Неподалік від малазійського лайнера летів український літак АН-26, який віз допомогу оточеним українським військовикам. Не виключають, що терористи цілили у нього, а потрапили у пасажирський літак. Саме про це свідчить і вищенаведена похвальба терориста І. Гіркіна (Стрєлка).
Дехто припускає і масштабну провокацію - збити пасажирський літак, щоб підставити українських військових і викликати проти них і керівництва України масовий міжнародний протест, позбавити нашу країну політико-дипломатичної підтримки.
А ситуація після цієї трагедії має змінитися. Має. Але чи зміниться і як саме?
Головним пунктом у цьому питанні, безумовно, стане розслідування і його результати. Коли міжнародні експерти виголосять свій висновок - з якого боку, з якої зброї і ким була запущена та злодійська ракета, від цього й будуть «танцювати» надалі. А міжнародна реакція обов'язково наростатиме. От тільки у що вона виллється у підсумку? Сьогодні це сказати неможливо.
Якщо терористам вдасться знищити речові докази їхньої провини, і розслідування зайде у глухий кут, можна прогнозувати, що реальних кроків Заходу, спрямованих на більш рішучий захист України, чекати не доведеться. Можливо, Захід у такому випадку продовжить свою подвійну політику - нібито, й підтримує Україну, нібито, й накладає санкції на Росію, але у той же час не припиняє з нею співробітництва і фактично спускає на гальмах питання реальних санкцій.
Наголошу - в Євросоюзі існує доволі значна підтримка Росії і небажання сваритися з ядерною державою, яка, до того ж, дає західним корпораціям вигідні багатомільярдні замовлення та уміло маніпулює своїм становищем газового монополіста.
Окрім того, якщо не вдасться довести провину бойовиків, і постріл із російського «Буку», то можна стверджувати, що Росія значно активізує інформаційну війну проти України, яка й без того є нищівною, стане звинувачувати її у знищенні цього літака і посилить підтримку бойовиків. Песимісти передбачають - посилить включно до вторгнення в Україну.
Путін до останнього прагне зберігати позицію сильного і на тиск відповідає не відступом, як від нього чекає Захід, а наступом на Україну. Можна прогнозувати, що викличну стратегію щодо санкцій Заходу Путін демонструватиме до останньої можливості.
Чи існує - навіть суто теоретично - ймовірність того, що пасажирський літак міг збити український «Бук»? Поки що жодних підстав це стверджувати нема. Звісно, це не заважає російським ЗМІ та політикам РФ нав'язувати власному народові та світовому співтовариству подібну версію. Народ, судячи з усього, значною мірою вірить. Світ - ні.

А ми молимося за спокій загиблих і за торжество правди та справедливості у розслідуванні цієї страшної трагедії, масштаби і наслідки якої ми і світ ще не усвідомили повною мірою.

 

Людина з лютим обличчям

«Українські сепаратисти» чи «російські окупанти»?!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers