rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Флоротерапія: лікуємо й душу, й тіло

Свіжозрізаними квітами, які щедро цвітуть на галявинах, клумбах, у садах, можна лікувати різні недуги. Треба лише правильно скласти букет, бо значення мають і колір, і запах, й енергетика квітки.

Ми колись задумувалися над тим, чому, провідуючи хворого в лікарні, ми нерідко несемо йому квіти? Купуємо чи формуємо букет доволі часто інтуїтивно, сподіваючись, що це диво допоможе близьким швидше одужати. І, як стверджують учені, маємо рацію.
Існує наука флоротерапія– лікування свіжозрізаними квітами. До речі, мистецтво лікувати квітами прийшло до нас із Південно-Східної Азії, де з давніх-давен вважають, що людина– невід’ємна частинка Всесвіту, і найкращими лікарем для неї є природа. Якщо хвору людину помістити в гармонійний простір, переконані східні цілителі, то її фізичний і душевний біль обов’язково відступить. Учені, які досліджували терапевтичну дію квітів, стверджують: пацієнти після операцій, у палатах яких було розставлено букети квітів, менше відчували біль, утому, тривогу. У них поліпшувався настрій, стабілізувався тиск і серцебиття.
Квіти, за словами фізиків, «працюють» за принципом батарей. Поки ростуть– накопичують енергію, а коли ми їх зрізуємо– починають її віддавати. Пуп’янки мають тонкий аромат, а в зрілих квітів він дуже сильний, часом навіть різкий через фітонциди.
Отож, якщо в кімнаті людини з вірусним захворюванням поставити букет бузку, то вона значно швидше одужає. При кору, вітрянці, скарлатині допоможе черемха, хоча в декого від неї може розболітися голова. Кали можуть зупинити епілептичний напад.
І річ, як з’ясували науковці, не лише в ароматі. Під час лікування внут­рішніх органів і психіки куди важливішою є енергетика квітки. А вона в усіх рослин різна. Якщо вважати, що хвороба– це порушення енергетичної рівноваги організму (гомеостазу), то потрібно точно підібрати саме ту квітку, яка заповнюватиме або забиратиме надлишки енергії. Тільки так можна перемогти недугу.
До речі, два роки тому в Монтгомері (штат Алабама, США) відкрили перший у світі шпиталь флоротерапії, в якому солдатів, які воювали в Іраку, лікували не пігулками, а саме квітами. Директор медичного закладу Рональд Максмауд розповів: першим, хто помітив, що свіжозрізані квіти можуть рятувати від ран, інфекцій тощо, був бактеріолог Едвард Бах. У 30 років у нього виявили рак. Чоловік зрозумів, що жити йому недовго, тож час, який залишився, проводив біля червоних троянд, які дуже любив: доглядав, обрізав, милувався, формував композиції, вдихав їхній аромат. І сталося диво– через кілька місяців пухлина почала зменшуватися і зникла.
Які недуги можна лікувати квітами?
Кажуть, що білі квіти зі слабким запахом лікують багато психічних і нервових захворювань, навіть депресію. Вони «охолоджують» нервову систему, і поступово природні функції організму відновлюються. Червоні квіти зі слабким запахом, навпаки, придатні для лікування гіпертонії, знижують тиск. А ще ними лікують печінку, шлунок і систему кровотворення. А ось жовті й фіолетові зі сильним ароматом– панацея від ран, опіків, інфекції. У цих квітах дуже багато фітонцидів.
Якщо використовувати квіти для лікування, то не варто їх зривати оберемками. Розпочніть з одного свіжозрізаного бутона. Поставте його у вазу на відстані метра від того місця, де людина, для якої його принесли, проводить найбільше часу, щоб квітка завжди була в її полі зору. Коли організм пацієнта ослаблений, впливати на нього потрібно обережно, а квіти мають дуже потужний вплив, який змінює енергетичний простір.
Згодом можна перейти до композицій. Але їх має збирати сам хворий. І за тим, які квіти та яких кольорів він візьме, можна говорити про те, одужує людина чи недуга не здається. Якщо пацієнт, біля якого у вазі спершу стояла квітка червоного кольору, тепер добирає в букет бутони світлих і теплих кольорів, тоді все гаразд– організм справляється з хворобою. Але якщо в композицію потрапили квіти холодних і бляклих тонів– недуга не хоче відступати.
За допомогою квіткових композицій можна налагоджувати стосунки в родині. Якщо у вітальні, де часто збираються всі члени сім’ї, стоятиме букет квітів холодних відтінків (білого, світло-блакитного, блідо-жовтого), то обід чи вечеря пройдуть спокійно. Такий букет допоможе вгамувати найменші ознаки агресії, роздратування.
У дитячій також варто поставити невеличку квіткову композицію холодних відтінків, особливо коли малеча збуджена, неслухняна. Вона допоможе дитині заспокоїтися.
У центрі обіднього столу на кухні буде доречним маленький яскравий букетик– він поліпшить травлення.
Єдина кімната, де не варто ставити букетів,– спальня.

Цілюща сила квітів
– Червона троянда має протиінфекційну дію (особливо це стосується хвороб дихальних шляхів).
– Жовта троянда буде доречною при хворобах серця, нудоті.
– Біла троянда позбавляє страху, нічних жахіть, лікує аритмію, поліпшує циркуляцію крові.
– Рожева гвоздика втамовує біль голови, пом’якшує кашель, допомагає, коли дере в горлі.
– Конвалія підвищує працездатність серцевого м’яза, нормалізує тиск, заспокоює аритмію і задишку.
– Гіацинт зміцнює імунну систему організму.
– Білий нарцис поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, лікує гастрит.
– Фіалка має хороший протиалергійний і протизапальний ефект, особливо корисна при дерматозах та інших алергічних ураженнях шкіри.
– Біла хризантема знімає нервове напруження, допомагає під час лікування психічних розладів.
Як розповіли фітотерапевти, сподіватися, що важкі недуги можна вилікувати без медикаментів, лише за допомогою запахів квітів, не варто. Їх слід використовувати як додатковий засіб, який допомагає швидше побороти недугу. Коли людина насолоджується виглядом, кольором та ароматом квітів, то забуває про проблеми, розслабляється, заспокоюється і від цього їй стає краще. Стрес минає, нервова система стабілізується, й організм починає працювати оптимальніше. Тут спрацьовує психологічний момент. Отож милуйтеся квітами, робіть композиції, нюхайте аромат і будьте здорові.

Автор: Марта Кудляк
Джерело: Львівська газета
(http://www.gazeta.lviv.ua )

 


 

 Спочатку навушники, потім слуховий апарат…
Як зберегти слух?

 

Слухати музику в навушниках стало таким же природнім, як дихати. Якщо звук “врубати” на таку потужність, що і власного голосу не чути, то можна втратити слух. І тоді замість навушників доведеться носити слуховий апарат.

Слухати музику в навушниках можна при 60% від максимальної гучності, не довше, ніж годину поспіль і не більше, ніж дві години за добу.
Допустимою нормою шуму, навіть якщо він тривалий, є 55 децибел. Прослуховування музики в навушниках при гучності в 80 децибел протягом двох годин – мінус 50% слуху в майбутньому.

  Title
  

Щоб нікого не чути
Саме так пояснюють більшість людей постійне використання навушників. В офісі, наприклад, щоб зосередитись на роботі і не відволікатись на сторонні звуки, розмови чи сміх, багато людей одягають навушники – і, вуаля, світ навколо замовкає.
Залишаєшся один на один із улюбленою музикою і спокійно працюєш.
Безліч підлітків та молодих людей, заходячи в транспорт, першим ділом одягають навушники і перемикаються на власну хвилю. При цьому мугикають щось під ніс, кивають головою, підтанцьовують ногою в ритм.
Можна припустити, що гучність музики вони “врубали” на всі сто, тому ні власного, ні чужого голосу не чують.

Симптоми глухоти

Якщо ви вперто не вірите, що щоденне прослуховування музики в навушниках при максимальній гучності вже почало впливати на ваш слух, придивіться до себе уважніше. Тепер навіть без навушників вам хочеться підкрутити гучність, бо не можете розібрати слова пісні? Та і диктор новин по телевізору почав говорити тихіше, а радіо, то, взагалі, зіпсувалося. Все частіше ви просите знайомих повторити сказане, бо щось не розчули. А домашні стомилися виривати у вас із рук пульт телевізора в боротьбі за рівень гучності.
Якщо ви можете об’єктивно відповісти “так, є таке”, то негайно перегляньте свої стосунки з навушниками. Щоб не довелося згодом вступати в стосунки зі слуховим апаратом.
Особливо шкодять вашому слухові малесенькі навушники, які вставляються глибоко у вушну раковину – так звані вакуумні навушники. У цьому випадку звук діє безпосередньо на барабанну перетинку. І все б нічого, якби це було допустимих 50-60% максимальної гучності. А коли це повних 100%, страшно уявити, що робиться з вашими перетинками.
Навушники-накладки менш шкідливі для ваших вух. В них звук не діє безпосередньо на барабанні перетинки, а пом’якшується за рахунок мембран.
Вікторія Криштоф, лікар-отоларинголог медичного центру “Альтамедика”:
– Тим, хто любить постійно слухати музику в навушниках, варто притримуватись певних правил. Протягом дня вухам потрібно давати перепочити. Шкідливою для слуху вважається гучність у 90 децибел. А коли людина вмикає музику на максимальну гучність, звукова хвиля травмує барабанну перетинку. Кровообіг у цій перетинці порушується, що згодом призводить до погіршення слуху.
Фізичного болю людина не відчуває. Хоча, в деяких випадках, виникає раптовий шум у вухах. До зниження слуху можуть додаватися і такі симптоми, як головний біль, дратівливість та навіть запаморочення. Повністю відновити слух не завжди можливо. Як тільки у людини з’явилися симптоми погіршення слуху, варто звернутися до лікаря – бажано, до сурдолога.
Як тільки з’являється підозра щодо погіршення слуху, потрібно на деякий час взагалі відмовитися від використання навушників. Або хоча б поступово зменшувати тривалість прослуховування музики у такий спосіб і вмикати меншу гучність – на 50% від максимально допустимої.

Джерело: 20Хвилин.Вінниця

Навіщо багато пити? Простий і дешевий рецепт для гарної шкіри та здоров’я

Що не так з доказовою медициною

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers