rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Олеже Сенцов, Україна з тобою!

Так заявили учасники акції на захист заарештованого російськими спецслужбами українського кінорежисера Олега Сенцова, що відбулася 14 липня в Одесі.

Тут не було ні гучних промов, ні спогадів його соратників, бо біля кінотеатру «Вітчизна», де в ці дні демонструються стрічки за програмою V Одеського міжнародного кінофестивалю, зібралися обізнані з його долею шанувальники кіномистецтва.
Вони знають, що викрадений 11 травня Федеральною службою безпеки Російської Федерації режисер перебуває у московській Луб’янці. Йому інкримінують абсолютно абсурдні для Олега речі – підготовка терористичних актів на півострові. Насправді ж, це помста українському громадянину за його патріотичну позицію. За три зимові місяці, проведені в боротьбі на київському Майдані, за організацію Автомайдану в Сімферополі. А коли почалася російська інтервенція, Сенцов активно допомагав українським військовим, заблокованим на базах у Криму. Постачав у частини продовольство, ліки, вивозив родини, закликав кримчан не вірити російській пропаганді.
А загальним улюбленцем Олег Сенцов став, дякуючи своїй дебютній кінострічці «Гамер». Режисурі він ніде не вчився. Перечитав гори книг і взявся за камеру. На стрічку витратив лише 20 тисяч доларів. Це кошти від продажу його геймерського клубу й автомобіля. А ще йому допомагали мешканці міста: хтось надавав квартиру для домашніх сцен, хтось приносив реквізит, хтось – їжу. Самодіяльні актори грали самих себе, і вся група працювала практично за бутерброди.
Фільм «Гамер» – історія геймера, який живе у світі комп’ютерних ігор-стрілялок. Юний герой мріє вибратися «з цієї діри», і йому це навіть вдається: він летить у Лос-Анджелес і здобуває друге місце на ігровому чемпіонаті. Але ні ця поїздка, ні спроба втечі у віртуальний світ не рятують від самотності. Фільм був представлений на тридцяти міжнародних фестивалях, удостоєний багатьох відзнак.

Title  Title
 Олег Сенцов (у центрі) та його команда
 Кінематографісти пікетують Адміністрацію президента України

 

  Title
  Пікет активістки петербурзької «Солідарності»

Зо два тижні тому в Одесі влаштували спецпоказ фільму «Гамер». Зібрані кошти компанія «Артхаус Траффік» перерахувала на оплату адвоката Олега і допомогу для двох діток режисера – дванадцятирічної Аліни і дев’ятирічного Владика, яких він виховує сам. Нинішню акцію на підтримку Олега Сенцова одесити приурочили до показу фільму «Я Фемен». То ж участь у ній брали феміністки та Євген Довлатов, відомий одеситам як «мужик у стрінгах». Він тримав плакат із написом «Олегу Сенцов, живи, Путін – умри!» і вигукував: «Руки геть від України! Ми – не раби! Путін, звільни режисера!»
Наприкінці травня представники української кінематографічної спільноти й активісти Автомайдану пікетували адміністрацію президента України, вимагаючи від нього посприяти у визволенні Олега Сенцова з російського полону. Тоді ж акції відбулися біля консульств Російської Федерації у Львові та Одесі. Серед інших там був плакат із написом: «Путін, звільни Сенцова, візьми собі Михалкова!» Після цього у Микити Михалкова таки прокинулося сумління, і він приєднався до сотень відомих діячів світу кіно, які вимагають звільнення українського режисера. Акції на захист Олега Сенцова тривають і нині. Цими днями до них долучилися активісти руху «Солідарність» у Санкт-Петербурзі.
Сам Олег поводиться в ув’язненні гідно. На судовому засіданні він заявив: «Я хочу висловити протест проти спроб позбавити мене громадянства України, тому що я був і залишаюся громадянином України. Я не визнаю анексії Криму і його військового захоплення Російською Федерацією. І будь-які договори, які укладає нині нелегітимний кримський уряд із Росією, вважаю недійсними. Я – не кріпак, мене не можна передати разом із землею. Вірю, що моя країна, за свободу якої я боровся, мене не кине». Себе ж Олег Сенцов порівняв із бейсбольним м’ячиком і додав: «Чим сильніше мене б’ють, тим вище я потім злітаю».

Title  Title
 На захист кінорежисера вийшли львів’яни Кадр із фільму «Гамер»

 

Фото автора та зі соціальних мереж

Одесити започаткували апельсинові антикорупційні марші в Україні

Російські бомбардувальники і сферичні коні в вакуумі: знайдіть десять відмінностей

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers