rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Одесити започаткували апельсинові антикорупційні марші в Україні

Перший попереджувальний марш під такою назвою провели активісти одеського євромайдану в суботу, 12 липня. Ініціювали його лідер місцевого осередку партії «УДАР» Андрій Юсов та ударівець Сергій Гуцалюк. Саме вони і запропонували таку оригінальну назву цій акції.

Як корінні одесити, вони знають, що саме апельсин мешканці міста здавна вважають символом хабара. Адже розбудова Одеси почалася з хабара апельсинами, цілий віз яких у лютому 1800 року магістрат відправив російському імператорові Павлу І, за що місто отримало кошти на будівництво гавані та всілякі пільги. Цей історичний факт у 2004 році було увічнено в монументі, який одесити називають пам’ятником хабарові.
Як і слід було чекати, Одеська міськрада, маючи рильце в пушку, через суд заборонила проведення першого в Україні антикорупційного маршу. Та ударівці начхали на заборону. Близько ста осіб зібралися біля пам’ятника Дюку, де разом із підприємцями провели мітинг, а потім вирушили центральними вулицями міста. На численних плакатах вони написали: «Геть хабарників з Одеси!», «Дайте бізнесу дихати!», «Корупція – це хабарники плюс злодії в одній особі», «Вигнали Януковича, виженемо і вас». Ініціатори акції вирахували, що одеські чиновники за рік незаконними методами збирають із громадян понад 300 мільйонів гривень.
Як сказав у своєму виступі Андрій Юсов, «нині зовнішній ворог України – це, звісно, Путін. Але не менш страшний ворог внутрішній – корупція, яка буквально роз’їдає всі органи державного керівництва. Ми вимагаємо від влади публічного діалогу з народом». Антикорупційні марші, на його думку, мають зробити хабарництво публічним, «щоб кожен громадянин знав, хто з чиновників бере хабарі й скільки грошей вимагає за свою прихильність. Сьогоднішній марш – це логічний розвиток революції, ми вимагаємо справжніх змін для кожної сім’ї».

 

Title  Title

 Апельсиновий марш

 Плакати учасників акції 

   Title  Title
    
 Ініціатор маршу Андрій Юсов (праворуч)

Свого однопартійця підтримав Сергій Гуцалюк: «В Одесі прагнуть законсервувати ситуацію дворічної давності. На посадах усе ті ж хабарники, ті ж чиновники, ті ж правоохоронці, які раніше прикривали цю систему. Антикорупційний рух – це логічне продовження євромайдану».
Маршрут маршу пролягав до міськради, прокуратури Одеської області та міського управління торгівлі – як основних «гнізд» корупції в Одесі. Активісти принесли на акцію апельсини, які потім залишили біля входу в адміністративні приміщення. Таким чином вони «мітили» корупціонерів. А ще вони залишали письмові попередження: якщо владці й чиновники не продемонструють дієві заходи у боротьбі з корупцією, хабарництвом і поборами, наступний марш – через місяць – стане більш повномасштабним.
Учасники акції звернулися до співвітчизників з пропозицією провести через місяць масовий всеукраїнський марш у всіх містах України. Вони сподіваються, що активісти Євромайдану підтримають одеситів.
А одеський апельсиновий марш завершився міліцейським протоколом. Правоохоронці звинуватили організатора акції Сергія Гуцалюка у скоєнні адміністративного правопорушення, остільки акція не була санкціонована владою. Речовим доказом цього став вилучений у активістів апельсин.

Title  Title
 Дарунки корупціонерам одеської мерії та міського управління торгівлі

 Апельсин – речовий доказ правопорушення

Фото автора та прес-служби партії «УДАР»

Олеже Сенцов, Україна з тобою!

Російські бомбардувальники і сферичні коні в вакуумі: знайдіть десять відмінностей

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers