rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 Захоплена у російський полон українська льотчиця Надія Савченко переведена до воронезького СІЗО

Захоплена в полон бойовиками на Донбасі українська льотчиця Надія Савченко перебуває в СІЗО Воронежа. У Росії її мають намір судити за звинуваченням у причетності до загибелі російських журналістів, повідомляє телеканал «1 +1».
В ефірі був озвучений телефонний коментар російського адвоката льотчиці Миколи Шульженка, який повідомив, що затримана українська льотчиця почуває себе нормально, а умови її утримання задовільні.
«Вона жива-здорова... далі буде видно, як буде розвиватися ситуація, оскільки слідство триває, як правило, два місяці, потім можуть продовжити», – сказав адвокат.
Раніше в ЗМІ пройшла інформація, що члени незаконних збройних формувань (НЗФ) вивезли полонену українську льотчицю до Росії.
31-річна штурман Савченко пройшла армійську школу ПДВ, відслужила у складі українського миротворчого контингенту в Іраку, після чого в 2009 році закінчила Харківський університет повітряних сил імені Івана Кожедуба.
Після близько 30 днів боїв у складі добровольчого батальйону «Айдар» потрапила в полон до бойовиків недалеко від міста Щастя (Луганська область) у червні.
Відео допиту Савченко сепаратисти виклали в Інтернет.
За інформацією ЗМІ, бойовики готові були обміняти льотчицю на 4-х бойовиків.
Переговори про звільнення Савченко неодноразово зривалися.

 


 

 

Комісія ВР: три чверті всіх героїв Майдану вбито зі
снайперських гвинтівок

 

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради оприлюднила свої висновки про винних у смерті Небесної Сотні, які будуть передані до Генеральної прокуратури.
Комісія під керівництвом депутата Геннадія Москаля запевняє, що масові розстріли людей на Майдані у лютому вчинило злочинне угруповання на чолі з колишнім президентом Януковичем, повідомляє ТСН.
Крім того, у звіті йдеться про те, що 75% героїв Майдану було вбито або поранено зі снайперських гвинтівок.
За результатами радіоперехоплень вдалося встановити, що на вогневих позиціях у ті дні були снайпери з Внутрішніх військ, спецпідрозділів «Сокіл» та «Беркут» Міністерства внутрішніх справ, а також «Альфа» – Служби безпеки та Управління держохорони.
Утім, судові перспективи справ загиблих героїв Небесної Сотні непевні: більшість речових доказів знищено, видану зброю так і не повернули на склади.
У своїх висновках парламентська комісія також зазначає: представники опозиційних на той час «Батьківщини», «Свободи» та «УДАРу» до вбивств людей не причетні.
Щодо загиблих на Майдані силовиків комісія припускає – їх задля нагнітання ситуації вбивали свої ж агенти силових структур.
Нагадаємо, тимчасова слідча комісія Верховної Ради оприлюднила список причетних до розстрілів демонстрантів у Києві 18-20 лютого.


 

Південна залізниця почала безкоштовно перевозити
людей з Донбасу

 

Південна залізниця зі 7 липня здійснює перевезення пасажирів за маршрутом Харків-Сватове-Київ, що дає можливість громадянам виїхати з території проведення антитерористичної операції (АТО).
Як повідомила прес-служба Південної залізниці, зі ст. Сватове в Київ і Харків вимушені переселенці вирушають безкоштовно.
У напрямку Сватове на поїзд № 525/526 Харків-Сватове попередній продаж квитків відкритий для всіх бажаючих.
Поїзд підготований Південною магістраллю за дорученням «Укрзалізниці». Зі ст. Сватове до Києва поїзд курсуватиме щодня для здійснення безкоштовного вивозу громадян, які проживають у районі проведення АТО.
Поїзд сформовано з вагонів, що пройшли капітальні види ремонту, екіпірований постільними речами, мінеральною водою, а також чайною та кондитерської продукцією, яка надається пасажирам безкоштовно.


 

Порошенко просить Італію та Велику Британію приєднатися
до тиску на Путіна

 

Президент України Петро Порошенко виступає за приєднання Італії до так званої «Нормандської четвірки» з урегулювання ситуації на Донбасі, куди вже входять власне Україна, а також Франція, Німеччина та Росія.
Про це глава держави заявив під час зустрічі з главою МЗС Італії Федерікою Могеріні, повідомляє прес-служба президента.
Порошенко привітав Могеріні з початком головування Італії в Раді ЄС та висловив сподівання, що воно сприятиме євроінтеграції України.
Він також назвав вкрай важливими «сильні сигнали підтримки України» з боку Італії у «Великій сімці».
«Президент високо оцінив зусилля Німеччини та Франції, які дозволили сформувати так звану «Нормандську четвірку», за участі також Росії, але й висловив думку, що міжнародний вплив міг би бути значно сильнішим, якщо б до Німеччини та Франції долучилися Італія та Великобританія», – йдеться в повідомленні.
Могеріні зазначила, що Італія підтримує зусилля української влади, спрямовані на врегулювання кризи.
«Ми підтримуємо ваш мирний план. Ми застосуємо весь наш вплив та всі можливості, щоб досягти врегулювання в регіоні, включаючи двосторонні контакти», – заявила вона.
Вона повідомила про намір обговорити це під час візиту в Москву, куди вона відбуде після Києва.
Як відомо, Італія дотримується так званої «м’якої» лінії щодо російської анексії українського Криму та широкої підтримки Кремлем проросійських терористів на південному сході України.
Італія офіційно виступає проти запровадження світовим та європейським співтовариством санкцій до авторитарного режиму Володимира Путіна.
4 червня Могеріні в інтерв’ю La Stampa висловилася проти станцій та вкотре виступила за «діалог».
Крім того, вона повторила відому російську пропагандистську тезу про те, що головною причиною збройного протистояння на Донбасі є, насамперед, глибокі суспільно-політичні розбіжності всередині самої України, а не зовнішнє втручання російських спецслужб та армії. «Протистояння посилюється, і це свідчить про те, що коріння української кризи набагато глибше. Під час обговорень три місяці тому завжди звучала одна й та сама відповідь: проблема в Москві. Однак, проблема існує і всередині самої України», – заявила Могеріні.
Захищаючи Росію, голова МЗС Італії також закликала Європу уникати у спілкуванні з РФ «риторики холодної війни».


 

Мін’юст просить суд заборонити Компартію

 

Міністр юстиції України Павло Петренко підписав і подав до суду позов про заборону діяльності в Україні Комуністичної партії (КПУ).
Про це міністр повідомив 8 липня, під час брифінгу в Києві, передає УНІАН.
Петренко зазначив, що за результатами аналізу величезної кількості доказової бази, яка була надана правоохоронним органами Мін`юсту стосовно протизаконних дій з боку КПУ, «мною сьогодні було прийнято рішення: підписано і подано позов про ліквідацію Комуністичної партії України».
Петренко зазначив, що позов поданий до Окружного адміністративного суду Києва і 8 липня вже зареєстрований.
«Та доказова база, яка нами була отримана, складає близько 129 аркушів письмових доказів, відеоматеріалів, долучена до цього позову», – сказав міністр і додав, що Мін`юст розпочав судовий процес щодо заборони КПУ і на підставі закону про політичні партії у зв`язку з порушенням цією політичною силою низки положень закону.
Він пояснив, що йдеться про порушення положень закону в частині антиконституційної діяльності, підтримки сепаратистів і терористів на сході України, підтримки представниками і керівництвом КПУ військової агресії і захоплення Криму Росією, заклики до порушення територіальної цілісності і зміни конституційного ладу в Україні, організації і підтримки, зокрема, і зброєю, терористичних організацій на сході країни, підтримка псевдореферендумів так званих «ДНР» і «ЛНР» у Донецькій і Луганській областях, активна участь як керівників, так і представників партії у військових діях проти українських збройних сил на території цих областей.
«Усі ці факти були зафіксовані СБУ, органами прокуратури в рамках цілої низки кримінальних справ, які порушені і розслідуються за таким статтями, як порушення територіальної цілісності, конституційного ладу в Україні, терористична діяльність, сепаратистські злочини», – сказав міністр і додав, що вся ця доказова база долучена до позову, і позов має бути розглянутий Окружним адміністративним судом міста Києва.
Петренко також висловив переконання, що з такою доказовою базою позиція міністерства є дуже сильною юридично, і КПУ має бути ліквідована.
Нагадаємо, 13 травня тодішній в. о. президента України Олександр Турчинов звернувся до Мін’юсту з проханням вивчити можливість заборони КПУ через її можливу співпрацю зі сепаратистами на південному сході країни. 16 травня у Верховній Раді України зареєстрували проект постанови № 4896 про ліквідацію фракції Комуністичної партії України.
19 травня Турчинов скерував до Мін’юсту лист, в якому виклав факти, які, на його погляд, можна вважати доказом антиукраїнської діяльності КПУ, а також її зв’язку зі сепаратистами. Він попросив Мін’юст вивчити питання про причетність КПУ до вчинення дій, спрямованих на порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, і «вжити негайно у встановленому законом порядку заходів щодо заборони партії».
Після відповідного доручення Турчинова Міністерство юстиції скерувало запити в Генеральну прокуратуру і СБУ, в яких попросило провести розслідування можливих кримінальних злочинів з боку керівництва Комуністичної партії України.


 

У зоні АТО заборонили польоти цивільних літаків

 

Державна авіаційна служба закрила повітряний простір у зоні проведення антитерористичної операції для цивільних літаків. Про це сказано в повідомленні Державіаслужби.
Повітряний простір у зоні проведення АТО закрито для здійснення будь-яких польотів цивільних повітряних суден з метою забезпечення відповідного рівня безпеки польотів.
Через повітряний простір у зоні проведення АТО можливий лише транзит повітряних суден, що здійснюють польоти вище 260 ешелону (висота 7 900 метрів).
У Державіаслужбі зазначають, що авіасполучення в зоні проведення АТО буде поновлено після повної стабілізації ситуації в регіоні.
19 червня Державіаслужба відкликала сертифікати трьох аеропортів на сході України до стабілізації ситуації.


 

Головного тюремника України відсторонили
через втечу Шепелєва

 

Голову Державної пенітенціарної служби України Сергія Старенького відсторонено від виконання службових обов’язків на період розслідування втечі з-під варти колишнього народного депутата Олександра Шепелєва.
«Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Міністерства юстиції та усунув голову Державної пенітенціарної служби України Сергія Старенького від виконання обов’язків на час розслідування обставин втечі Олександра Шепелєва», – повідомила прес-служба Мін’юсту 8 липня.
Тимчасово виконувачем обов’язків голови пенітенціарної служби призначено першого заступника голови ДПТС Віталія Ошовського.
У повідомленні наголошується, що всіх посадових осіб, винних у втечі Шепелєва, буде притягнуто до відповідальності, відповідні матеріали передадуть до Генпрокуратури.
Як повідомлялося, колишній народний депутат, підозрюваний в організації умисного вбивства, привласненні та розтраті чужого майна та інших злочинах, 6 липня вранці втік з лікарні швидкої допомоги в Києві. Разом з ним зник і охоронець.
У зв’язку з його втечею звільнено начальника слідчого ізолятора Києва та начальника медичної частини. На час розслідування відсторонено від виконання службових обов’язків керівника пенітенціарної служби Києва.
МВС здійснює операцію з розшуку Шепелєва. Генеральна прокуратура розслідує цю втечу.
У прокуратурі Києва заявили, що не мають інформації щодо можливого перебування Шепелєва, офіційного перетину ним кордону бути не могло.


 

Міліціонерів Слов’янська
перевірять на причетність до сепаратизму

 

Правоохоронці проведуть у Слов’янську розслідування з приводу дій місцевої міліції і перевірять їх на причетність до сепаратизму. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий.
У звільненому від сепаратистів Слов’янську повністю оновлять керівництво міських підрозділів МВС і проведуть службове розслідування стосовно кожного працівника.
За словами замміністра, під час розслідування дізнаються, допомагав співробітник внутрішніх органів сепаратистам чи залишався вірним присязі України.
Міністр МВС Арсен Аваков додав, що в Слов’янську готові продовжувати службу міліціонери зі всієї України.
Доля міліціонерів, які не пройдуть перевірку, поки що неясна.
8 квітня Верховна Рада України схвалила посилення відповідальності за державну зраду, шпигунство і посягання на територіальну цілісність країни, і за сепаратистські дії, в результаті яких загинули люди.
Тепер за подібні дії можна отримати довічний термін, а мінімальний термін позбавлення волі за перехід на бік ворога і державну зраду – 12 років.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

В Україні відкрито польську школу зі залучення інвестицій

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers