rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 Ввезення в Україну шоломів і бронежилетів для АТО звільнили від оподаткування

Народні депутати підтримали законопроект № 4199а «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів). За відповідне рішення проголосував 261 нардеп.
Закон доповнив підрозділ 2 розділу ХХ «Прикінцеві положення» ПК новим підпунктом такого змісту: «Тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України та постачання на митній території України: спеціальні засоби індивідуального захисту (шоломи, виготовлені відповідно до військових стандартів або технічних умов, чи їх еквіваленти та спеціально призначені для них компоненти (тобто, підшоломи, амортизатори), що класифікуються у товарній підкатегорії 6506 10 80 00 згідно з УКТ ЗЕД; бронежилети, що класифікуються у товарній підкатегорії 6211 43 90 00 згідно з УКТ ЗЕД), виготовлені відповідно до військових стандартів або військових умов для потреб правоохоронних органів, Збройних сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, інших суб’єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону; лікарських засобів та медичних виробів відповідно до підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 цього Кодексу, що призначені для використання закладами охорони здоров’я для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я».
Також нардепи ухвалили в цілому законопроект № 4200а «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо спеціальних засобів індивідуального захисту)». За відповідне рішення проголосували 262 нардепи.
Законодавчим актом доповнено частину першу статті 282 Митного кодексу України пунктом 20, згідно з яким у випадках, встановлених цим Кодексом та іншими законами з питань оподаткування, при ввезенні на митну територію України або вивезенні за її межі від оподаткування митом звільняються спеціальні засоби індивідуального захисту, що ввозяться на митну територію України під час проведення антитерористичної операції.
За словами голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Віталія Хомутинніка, який представляв зазначений документ у сесійній залі парламенту, сьогодні імпортне мито на шоломи та бронежилети складає 10% та 12% відповідно. Плюс 20% ПДВ. Крім того, імпортні мита на ліки сьогодні складають 7%.
Після ухвалення зазначених поправок ввезення на митну територію України цих засобів особистого захисту відбуватиметься за нульовою ставкою.
Закон буде діяти до закінчення АТО.
Нагадаємо, 20 червня Генеральна прокуратура України почала кримінальне провадження щодо призупинення Антимонопольним комітетом України закупівлі бронежилетів за державні кошти.
Антимонопольний комітет, своєю чергою, в затримці з бронежилетами звинуватив Міноборони. Зазначивши, що «6 травня були прийняті зміни до законодавства, які вступили в законну силу 9 травня, що дозволяють здійснювати закупівлі для потреб армії за спрощеною процедурою протягом 7-10 днів. Однак, Міноборони України 12 травня застосувало для закупівлі бронежилетів процедуру, яка, зазвичай триває, понад 2 місяці», – йдеться в оприлюдненому урядом коментарі АМКУ.

 


 

 

Бійцям АТО надали статус учасників бойових дій

 

Верховна Рада надала статус учасників бойових дій усім військовослужбовцям, а також членам інших структур, які беруть участь в АТО.
За ухвалення в цілому законопроекту № 4022а проголосували 234 депутати при мінімально необхідних 226, передають «Українські новини».
Статус учасників бойових дій отримають: військовослужбовці (резервісти і військовозобов’язані) та співробітники Збройних сил, Національної гвардії, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, особи рядового і начальницького складу Міністерства внутрішніх справ. Також, згідно зі законом, статус буде надано військовослужбовцям Міністерства внутрішніх справ, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку й захисту інформації та інших військових формувань, а також – співробітникам підприємств, установ і організацій, які залучалися до участі в АТО.
Нагадаємо, 16 квітня Верховна Рада схвалила надання військовослужбовцям, які беруть участь в операціях в східних регіонах, статусу учасників бойових дій.


 

«Третя Українська Республіка»
Луценка стала партією

 

Міністерство юстиції України зареєструвало політичну партію «Третя Українська Республіка», яку очолив Роман Безсмертний. Про це 1 липня повідомила прес-служба ТУР.
Як заявив Безсмертний, реєстрація партії стала черговим етапом до перезавантаження влади в Україні.
«Ідеї Юрія Луценка щодо повного перезавантаження держави сприйняті суспільством і підтримані Майданом. Навколо Луценка гуртуються активні громадяни, які прагнуть кращого життя для України. Настав час організаційно працювати над партією і готуватися до виборів», – пояснив він.
При цьому Безсмертний зауважив, що проект Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка» працюватиме й надалі.
У березні Луценко заявляв, що виступає за проведення дострокових парламентських виборів у найкоротші терміни: «Упевнений, що суспільство вимагає повного перезавантаження всіх гілок влади, щоб відновити довіру. Участь моєї команди в дострокових парламентських виборах буде пов’язана з тим, чи підуть політичні партії на повне оновлення».


 

Третій раунд мирних консультацій щодо Донбасу
можуть провести в Мінську

 

Наступна зустріч тристоронньої переговорної групи з врегулювання ситуації на Сході України може відбутися в Мінську. Про це уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко повідомила журналістам у вівторок, 1 липня, передають «Українські Новини».
«Прийнято рішення про відновлення роботи так званої тристоронньої контактної групи. Не виключено, що чергове засідання цієї групи відбудеться не на Сході України, а можливо, це буде Мінськ», – сказала вона.
При цьому, вона не уточнила дату проведення переговорів і відмовилася відповісти на запитання журналістів про те, хто ініціював зміну місця проведення.
Нагадаємо, 23 червня і 27 червня в Донецьку відбулися засідання тристоронньої контактної групи у форматі «Україна-Росія-ОБСЄ» щодо реалізації мирного плану Президента України Петра Порошенка.
У консультаціях брали участь представники «ЛНР» та «ДНР», Віктор Медведчук, народний депутат України Нестор Шуфрич, екс-президент України Леонід Кучма.

 

На Донбасі підірвали дві ділянки залізничної колії

 

На двох ділянках Донецької залізниці 1 липня сталися вибухи в результаті мінування залізничних рейок невідомими особами. Про це йдеться у повідомленні прес-служби міліції на Донецькій залізниці.
Так, о 4.05 до чергової частини лінійного відділу на станції Луганськ надійшло повідомлення від працівників залізниці про те, що близько 2.15 на головній колії стрілки № 1 станції «Кондрашівська-Нова», з боку станції Городній, сталися три вибухи, якими пошкоджено 12 метрів колії і стрілка № 1.
О 6.15 в чергову частину лінійного відділу на станції Красний Лиман, надійшло повідомлення від чергової по станції Святогірськ про те, що на 398-му кілометрі пікету 8, на непарній колії перегону станцій «Букіне – Святогірськ», стався вибух, яким пошкоджено 1 метр колії і контактний провід.
Рух поїздів на цих ділянках припинено.
На місці подій працюють слідчо-оперативні групи, які з’ясовують обставини події.
Нагадаємо, в неділю, в Харківській області, в районі Чугуєва, на залізничному мосту стався вибух.
29 червня, близько 2:00 40 хв., машиніст пасажирського поїзда «Адлер – Київ» виявив пошкодження залізничної колії.
Зазначимо, 30 червня, співробітники СБУ затримали п’ятьох учасників терористичного угрупування, члени якого планували підірвати залізничні колії на ділянці руху Київ – Харків. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.


 

Держприкордонслужба: РФ і досі пропускає через закриті
КПП на кордоні людей і вантажі

 

Триває невиконання прикордонною службою ФСБ РФ угод у частині припинення пропуску осіб та вантажів у тимчасово закритих пунктах пропуску в Луганській і Донецькій областях. Про це повідомили в прес-службі Держприкордонслужби України.
«Станом на 30 червня рішенням Кабінету міністрів України припинено рух у 9 пунктах пропуску, які розташовані в зоні конфлікту, а саме: міжнародних – 5 (автомобільних – 4, залізничних – 1), місцевих – 4», – повідомили у відомстві.
Кореспондент NEWSru.ua, з посиланням на мешканців Молодогвардійська, повідомляє, що танки терористів (4-5 штук) і бойові машини (10 штук) бачили на трасі Ростов – Луганськ і безпосередньо в Луганську.
Нагадаємо, 30 червня, Держприкордонслужба зафіксувала демонстративні польоти російської авіації уздовж кордону з Україною. Раніше президент України Петро Порошенко дав доручення голові Держприкордонслужби провести консультації з Федеральною прикордонною службою Росії щодо контролю за кордоном.


 

Жінки Рівненщини власноруч ремонтують важку
бронетехніку для бійців АТО

 

На Рівненщині, у спеціалізованій військовій частині, майже три сотні працівниць відновлюють важку бронетехніку, автомобілі та гармати. Відремонтовану техніку відправляють на схід країни – бійцям АТО, йдеться у сюжеті ТСН.
У цеху жінки реставрують законсервовані ще з радянських часів гармати. «Нам треба зробити добре, щоб техніка не підвела. Щоб наша робота не підвела їх там, щоб вони живі були, здорові повернулися. Ми за них переживаємо, в мене самої два сини є», – розповіла слюсар-ремонтник цеху Світлана Шевцова.
Жінки вже відреставрували гаубицю та протитанкову гармату. У черзі на ремонт – УРАЛ зі системою залпового вогню «Град». Це авто на Рівненщину прибуло зі зони бойових дій і вже невдовзі туди повернеться: ремонт передбачається нескладний – в УРАЛа лише пошкоджена кабіна.
«Не всі чоловіки можуть витримати таку роботу, яку може жінка. Довготривалу, нуднувату, але без цієї роботи в процесі відновлення техніки і процесі ремонту неможливо», – каже заступник командира військової частини Олександр Федорець.
Після ремонту чи розконсервації бронетехніку перевіряють, обкатують, а потім вантажать і відправляють на Схід. Так, дві потужні артилерійські установки «Акація» всього за тиждень відновили на Рівненщині та вже відправили назад у зону АТО.
Як повідомлялося раніше, у батальйоні «Донбас» з’явилася жіноча група. Дівчата, що пройшли Майдан, готуються до бойових дій на Сході. За словами інструкторів, дівчата «дуже піднімають планку».


 

День Конституції України Одеса відзначила
«мегамаршем вишиванок»

 

В Одесі провели «мегамарш вишиванок» до Дня Конституції України. Як повідомляє «Українська правда», організатори акції зробили її підкреслено аполітичною.
Учасників запрошували прийти виключно з прапорами України, без жодних політичних гасел.
На акцію зібралося близько 2 тисяч осіб.
Вони пройшли маршем від вул. Дерибасівської до Оперного театру. Там хода зупинилося, учасники виконали гімн, скандували «Слава Україні – Героям Слава!», «Одна, єдина, соборна Україна», «Хто не скаче – той москаль» і т. п.
Після цього хода попрямувала до Потьомкінських сходів, де відбувся перформанс на підтримку військових на Сході України.


Кримська «влада» заборгувала кримчанам понад 130 мільйонів
гривень і звинувачує НБУ

 

Кримська «влада» заявляє, що Національний банк України перешкоджає Криму у виплаті своїх боргових зобов’язань за облігаціями. Про це заявила «віце-прем’єр-міністр» Криму Євгенія Бавикіна, пише Крим. Реалії.
Як зазначила Бавикіна, «Міністерство фінансів Криму» готове погасити основну суму боргу перед інвесторами в розмірі 133 млн. гривень (505 400 000 руб.) і виплатити відсотковий дохід за 12-й процентний період у сумі 4,8 млн. гривень (18270000 руб.), якщо НБУ надасть реєстри власників облігацій.
«Міністерством фінансів Криму надіслано лист у Нацбанк України від 3 квітня про надання реєстрів власників облігацій, сформованих за станом на 21 березня, із зазначенням банківських реквізитів, на які необхідно зарахувати процентний дохід для забезпечення виплат по облігаціях внутрішньої позики АРК 2011 року. До теперішнього часу інформація від Нацбанку України не надійшла», – повідомила Бавикіна.
Як зазначили у відомстві, 12 березня 2014 року, в Головному управлінні Держказначейства у Криму, Мінфіном АРК було зареєстровано бюджетне фінансове зобов’язання на суму 4,8 млн. грн., на підставі якого було виділено кошти на фінансування, необхідне для виплати відсотків за облігаціями внутрішньої місцевої позики.
Як стверджує кримський «віце-прем’єр», «платіжне доручення не було виконано Держказначейством України».
Після того, коли самопроголошена влада півострова в березні відключилася від системи платежів Державної казначейської служби України, зв’язок із власниками облігацій було втрачено.
Пізніше НБУ відмовився передати кримським «чиновникам» реєстр власників облігацій. Отже, технічної можливості здійснити виплату у керівництва регіону немає.
20 червня «влада» Криму мала виплатити 133 млн. гривень по облігаціях, розміщених в 2011 під 14,5% річних.
Відзначимо, Міністерство юстиції України оцінює завдані Україні збитки у зв’язку з анексією Криму Росією більше, ніж на трильйон гривень. Глава міністерства Павло Петренко повідомив, що Мін’юст запропонував прокуратурі заарештовувати майно й активи російських компаній в Україні та за кордоном для компенсації цих збитків.
Верховна Рада затвердила в цілому поправки до державного бюджету на 2014 рік про фінансову підтримку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (№ 4983), схвалила за основу законопроект «Про захист стабільності банківської системи» (№ 4938).


Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers