rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Чи загрожує вам інфаркт?

Серцево-судинні хвороби є головною причиною смертності в сучасному світі. На жаль, часто люди з високим ризиком померти від хвороби серця не знають про те, що вони в небезпеці.

Однак нині медицина має у своєму розпорядженні надійний метод розпізнавання атеросклерозу артерій серця на початковій стадії його виникнення. Індексація коронарного кальцію – така його наукова назва.
Коронарними (або вінцевими) називають кровоносні судини, які живлять сам серцевий м’яз. У стінці здорових коронарних судин немає зернят солей кальцію. Вони з’являються там тоді, коли прогресують атеросклеротичні бляшки, що звужують просвіт судин зсередини. А звуження судин, що несуть кров, необхідну для роботи самого серцевого м’яза, і є причиною стенокардії, інфаркту міокарда чи раптової серцевої смерті. Дослідження засвідчили, що чим більше зерняток солей кальцію виявляють у стінках коронарних судин, тим вища вірогідність захворіти на інфаркт. Виявити дрібні зернятка кальцію в стінках коронарних судин можна за допомогою сучасних діагностичних апаратів – комп’ютерних томографів (КТ) зі спеціальним програмним забезпеченням. Оцінюють кількість коронарного кальцію величиною, яку називають індексом Агатсона. У здоровому серці молодої людини цей індекс дорівнює 0, якщо ж у людини будь-якого віку він становить 100 і більше – необхідна консультація лікаря щодо вибору методів лікування, які би зупинили прогресування хвороби.
У більшості європейських країн цей метод діагностики став обов’язковою процедурою для людей віком понад 50 років, а також для тих осіб, в кого є хоча би два фактори ризику виникнення інфаркту (наприклад, артеріальна гіпертонія чи підвищений рівень холестерину в крові). Лікар-радіолог Вероніка Євтух з Медичного центру Святої Параскеви наголошує: «Щорічно від серцево-судинних хвороб помирають понад 500 тис. українців, тобто в середньому щодня – 1370 людей. За даними Державної служби статистики в 2013 році в Україні приблизно половина смертей зумовлена серцево-судинними хворобами. Причиною цього є низький рівень профілактики, ранньої діагностики та своєчасного лікування серцево-судинних захворювань серед українців».
Лікар розповідає також і про випадок з її власного досвіду: «Чоловіку віком 44 роки після профілактичного проведення рентгенограми органів грудної клітинии та ультразвукової діагностики серця було призначено індексацію коронарного кальцію, адже у нього були підвищені показники холестерину в крові. Важливим є те, що пацієнт не мав жодних скарг чи симптомів. Однак індекс коронарного кальцію у нього виявився доволі високим – 117 одиниць. Тобто хворобу вдалося виявити ще до того, як вона себе проявила. А першим проявом хвороби коронарних судин у 50% випадків є інфаркт міокарда». Пацієнтові дали необхідні рекомендації і призначили лікування, яке зупинить прогресування хвороби.
В чому полягає метод індексації коронарного кальцію?
Обстеження проводять на мультиспіральному комп’ютерному томографі (МСКТ). Комп’ютерний томограф – це високотехнологічний рентгенівський діагностичний апарат зі столом, який входить у куб з великим круглим вікном. Людина, яка лежить на столі, не опиняється у замкнутому просторі і не має жодних неприємних відчуттів. Триває обстеження до 15 хвилин.
Обстеження рекомендовано проходити:
чоловікам та жінкам віком від 45-50 років з метою ранньої діагностики атеросклерозу коронарних артерій;
пацієнтам, які скаржаться на біль у грудній клітці (у випадку не встановленого діагнозу);
пацієнтам з сумнівними результатами інших кардіологічних обстежень.
Фактори ризику виникнення серцево-судинних хвороб:
Артеріальна гіпертензія (підвищений артеріальний тиск)
Дисліпідемія (високий рівень холестерину і тригліцеридів у крові)
Ожиріння
Цукровий діабет
Куріння
Ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, раптова серцева смерть у близьких родичів (батьки, брати, сестри).
Пам’ятайте, що до здоров’я треба ставитися відповідально. Якщо Ви досі не пройшли профілактичний огляд, а вам понад 45 років, маєте хоча би один з перерахованих факторів ризику або відчуваєте біль у грудях – не зволікайте. Адже саме своєчасне звернення до лікаря може врятувати від тяжких наслідків.

Джерело: http://zaxid.net

Навіщо багато пити? Простий і дешевий рецепт для гарної шкіри та здоров’я

Флоротерапія: лікуємо й душу, й тіло

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers