rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Навіщо багато пити? Простий і дешевий рецепт для гарної шкіри та здоров’я

Є такий жарт: як три літри вина за годину випити – то це без проблем. А як півтора літра води за добу – то це ми не можемо, це нам не лізе. Щодня наш організм втрачає майже три літри води. Якщо не поповнювати його запаси, настає зневоднення.

Людина віком сорока років і з вагою 65-70 кілограмів «носить» у собі майже сорок літрів води. Двадцять п’ять з них – всередині клітин, які завдяки цій воді «їдять», дихають і виконують свої функції. З води на 75% складається і мозок. А от найменше рідини в жировій тканині – 12%, і в кістках – 20%.

Чай та кава не рахуються?
Перша рекомендація лікарів, коли ви хворієте, особливо з високою температурою – пити багато рідини. Мається на увазі не тільки води, а й компотів, чаю, відварів трав. Пити не менше, ніж два літри чистої води на добу – гарна звичка і на кожний день, та навряд чи більшість вінничан її притримується.
Хтось тішить себе думкою, що, випиваючи протягом робочого дня сімнадцять чашок чаю чи кави, він підтримує в організмі потрібний водний баланс. Насправді ж чай, кава та соки не поповнять запаси рідини так ефективно, як це зробить звичайна вода. Бажано, негазована. Прихильно ставляться лікарі до перших страв – якщо ви щодня їсте суп на обід, то можете собі дозволити випити на півлітра менше води.
Жінкам потрібно більше води на один кілограм маси тіла – через особливості будови сечостатевої системи. Її потрібно добре «промивати», щоб запобігти циститу та іншим інфекційним захворюванням.
Формула води
Перепити води можливо, але для цього треба дуже постаратися – влити в себе п’ять-сім літрів рідини. Здорові нирки здатні перепустити до двадцяти літрів води за добу. Але стільки нам не потрібно. Мова йде про те, щоб хоча б випивати свою норму.
Якщо ви дуже переживаєте, аби не перебрати з водою, то можете скористатися формулою: дорослій людині потрібно 35-40 мл води на кожний кілограм ваги. Отож, якщо у вас 60 кілограм ваги, то ваша норма – майже два з половиною літра води на добу. Але якщо ви маєте кілограм п’ятдесят і випили два-три літри води, то нічого страшного з вами не станеться.
Еліна Скорюкова, лікар-терапевт медичного центру «Альтамедика»:
– Правильне пиття води починається вранці. Щоб шлунок швидше «прокинувся», корисно випити склянку одразу ж після пробудження, натщесерце. Це сприяє виведенню з організму накопичених за ніч шлаків і токсинів. Протягом дня потрібно пити при перших ознаках зневоднення, насамперед, коли надворі спека, і тіло інтенсивно втрачає вологу. Пити воду слід не пізніше, ніж за годину до їжі. Пити каву або чай одразу після їжі не варто – потрібно дати час шлунковому соку розщепити їжу.
Вода завжди повинна бути зі собою – хоча б півлітрова пляшка. Пити необхідно маленькими ковтками. Добову норму можна розділити на три частини: до 12 год. дня, з 12 до 16, з 16 год. – до вечора. За годину до сну треба також випити склянку води.
При порушенні водного балансу в той чи інший бік наступають зміни аж до серйозних порушень процесу життєдіяльності. При недостатньому надходженні в організм води зменшується вага тіла, збільшується в’язкість крові, і при цьому порушується постачання тканин киснем і енергією. Також підвищується температура тіла, частішають пульс і дихання, погіршується працездатність.

Автор: Оксана Поліщук
Джерело: 20 хвилин. Вінниця

 


 

 Щоб правильно вимити руки, потрібно тридцять секунд

 

  Title
  

Брудні руки стають причиною багатьох хвороб. Дехто впевнений, що, миючи руки перед їжею та після туалету, він справно дотримується норм особистої гігієни, і мікроби йому не загрожують. А комусь мити руки кортить щопівгодини і бажано – антибактеріальним милом. То як же правильно мити руки, щоб не перестаратися і не знищити на руках усю флору, включно з корисною?

Вісімдесят відсотків інфекційних хвороб передаються саме через брудні руки. Тому в деяких випадках мити руки краще двічі: перший раз з милом «тікає» 40% мікробів, з другим миттям – майже 90%.

Правильно миє руки одна людина з двадцяти
Вчені з усього світу не раз бралися за дослідження, скільки людей приділяє миттю рук достатньо часу та уваги. Американські дослідники з’ясували, що, наприклад, тільки п’ять відсотків людей миють руки після туалету. А правильно миє руки тільки кожний двадцятий.
94% людей на пострадянському просторі забувають мити руки перед їжею в столових, ресторанах та інших місцях громадського харчування.
Після поїздки в громадському транспорті з немитими руками за стіл сідає ще 32% людей. При цьому, чоловіки в півтора раза рідше, ніж жінки, миють руки.
Найгірша ситуація зі школярами – кожний третій не має навичок миття рук після відвідування туалету, перед їжею та після повернення знадвору.
Для того, щоб знищити потенційно небезпечні мікроби, недостатньо просто ополоснути руки водою. Мило потрібно збити в густу піну, а саме миття рук повинно тривати до тридцяти секунд.
Олександр Самойлов, лікар-гастроентеролог, терапевт медичного центру «Альтамедика»:
– Дослідження вчених показали, що на забруднених руках людини переноситься майже п’ять тисяч видів мікроорганізмів. Тому гігієнічне миття рук є дієвим методом профілактики інфекційних та паразитарних захворювань. Від того, чи ви правильно миєте руки, буде залежати ефективність процедури.
По-перше, перед миттям рук потрібно підняти рукава одягу, зняти годинника та прикраси, які миються окремо. У громадських туалетах та вмивальниках слід користуватися тільки рідким милом із спеціальних дозаторів. У таких місцях ручку крана перед миттям рук краще вимити милом або закривати після процедури чистою серветкою, не торкаючись вимитими руками. Сушити руки потрібно одноразовими рушниками (серветками) або феном для рук. Після відкривання крану змочити руки, нанести на долоні та тильну частину кистей рук мило, добре намилити, щоб зробилася піна. Розтирати мило потрібно, як мінімум, протягом тридцяти секунд. Терти по черзі долоні, тильну поверхню кистей, зап’ястя, не забуваючи про проміжки між пальцями та ложа нігтів. Після цього ретельно змити мило водою та добре висушити руки.
Не варто часто використовувати для миття рук розрекламоване бактерицидне мило. Бактерицидні домішки вбивають не тільки шкідливі мікроорганізми, а ще й корисну мікрофлору шкіри, яка виконує захисні функції. Тому бактерицидне мило доцільно використовувати у випадках дрібних поранень шкіри рук.
Людям зі сухою, чутливою шкірою, алергічними захворюваннями шкіри рук потрібно використовувати спеціальні сорти мила.

Вермінофобія – панічний страх перед мікробами
Вермінофобія – це панічний страх заразитися мікробами. Впізнати вермінофоба дуже легко. Він постійно миє руки. І робить це так ретельно, що хірург, який готується до операції, порівняно з ним видається затятим нечупарою.
При особистому спілкуванні бактеріофоби зазвичай тримаються на відстані, аби не дихати одним повітрям зі співрозмовником. Вони також уникають рукостискання і намагаються не брати до рук чужих речей. У транспорті «чистюлі» завжди мають напоготові вологі серветки або гель-антисептик. Вони постійно оглядаються та схиляють голову – щоб інші пасажири не дихали (не кашляли, не чхали) в їхній бік. Жінки-вермінофоби, готуючи їжу, ніби беруть участь у складній секретній операції. М’ясо розробляють винятково у рукавичках, з водою проводять різноманітні маніпуляції (кип’ятять, відстоюють, зливають, фільтрують і навіть примовляють), а до миття посуду та кухонних поверхонь залучається важка артилерія з усіх доступних антисептичних засобів.
Коли ж вермінофобу доводиться зіштовхуватися з «мікробними» ситуаціями, він просто шаленіє: у нього пришвидшується серцебиття, його кидає в холодний піт, паморочиться голова і накочуються приступи паніки. Вночі вермінофобам не до сну – вони все прокручують у голові, які саме смертоносні мікроби могли потрапити до їхнього організму.

Автор: Оксана Поліщук
Джерело: 20 хвилин. Вінниця

 


 

 

 

Як уберегтися від малярії під час відпустки в південних країнах?

 

«Наприкінці місяця разом з дружиною вирішили поїхати на відпочинок в одну з південних країн світу. Наразі обираємо маршрут, оформляємо документи на виїзд. Медики наголошують, що мандрівники повинні бути пильними, аби не підхопити таку важку недугу, як малярія. Розкажіть, будь ласка, що це за хвороба, і як від неї вберегтися?»
          Ігор Бабінець, м. Львів

Оксана Штипка, помічник санітарного лікаря Шевченківського відділу ЛМУ ГУ ДСЕС у Львівській області:
– За останні три роки в нашій області зафіксували 220 випадків завізної малярії, з них серед громадян України – 70,9 відсотка, іноземців – 29,1 відсотка. Тому, вирушаючи на відпочинок у південні країни справді необхідно вжити захисних заходів проти малярії.
Малярія – це гостра інфекційна хвороба, яка передається через кров при укусах комарів, характеризується циклічним перебігом і проявляється лихоманкою, ураженням печінки, гемолітичною анемією (недокрів’я).
Виїжджаючи на відпочинок у південні країни, необхідно уникати укусів комарів, насамперед, у темний час доби; приймати протималярійні препарати за схемою, призначеною лікарем (хіміопрофілактика) для придушення інфекції у випадку потреби; в приміщенні використовувати аерозольні інсектициди, електрофумігатори та антимоскітні спіралі; за необхідності негайно звертатися по медичну допомогу.
Серед основних ознак початку хвороби – слабкість, ломота в кінцівках, біль голови упродовж двох-трьох днів до початку лихоманки, підвищення температури до 39-40 градусів, сильний озноб (здебільшого, зранку), нудота, блювання, запалення верхніх дихальних шляхів, порушення сну, марення, галюцинації, пожовтіння шкіри, слизових, порушення функції нирок, печінки, селезінки, раптове закінчення нападу лихоманки з різким зниженням температури, сонливість.

Автор: Ольга Шведа
Джерело: Львівська пошта
(http://www.lvivpost.net/zdorovya/n/25049 )

 


 

 

Чи можна плавати людям, які мають викривлення хребта?

 

  Title
  

«У мене кіфоз – викривлення верхнього відділу хребта. Лікар порекомендував мені плавати, але моя дружина каже, що плавання корисне не для всіх, хто має проблеми з опорно-руховим апаратом. Скажіть, будь ласка, чи можна плавати в басейні з кіфозом, і якщо так, то яким стилем?»
          Василь Ординський, м. Львів

Іван Керницький, інструктор з плавання:
– Плавання є ефективною профілактикою захворювань опорно-рухового апарату, хребта і сприяє відновленню після травм. Під час плавання у людини працюють майже всі м’язи організму, чого складно досягти під час звичайних занять у спортзалі чи під час бігу. Навантаження на м’язи дуже інтенсивне і водночас щадне, адже у воді неможливі удари чи різкі рухи.
Щодо хребта, то плавання сприяє розслабленню дрібних м’язів, розташованих уздовж нього, що разом із зменшенням маси тіла перешкоджає виникненню остеохондрозу. Саме тому лікарі найчастіше рекомендують плавати. Можете не хвилюватися! При сутулості, кіфозі (патології власне грудного відділу хребта) найкраще плавати на животі: так хребет розгинається назад і коректується такий тип постави.
Лікувальне плавання, необхідне у вашому випадку, включає різноманітні комплекси спеціальних фізичних і плавальних вправ, використання різних стилів плавання і їх елементів. Спершу оберіть басейн, а кваліфікований інструктор допоможе підібрати комплекс вправ спеціально для вас.

Автор: Ольга Шведа
Джерело: Львівська пошта
(http://www.lvivpost.net )

Чи загрожує вам інфаркт?

Флоротерапія: лікуємо й душу, й тіло

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers