rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Лікуйте заїди, бо вони можуть бути заразними

Так чекали весни, сонця і позитиву, а тепер нарікаємо на слабкість, запаморочення, сонливість, загострення хронічних болячок. А ще оті маленькі, але такі неприємні тріщинки в кутиках губ, яких не так-то просто позбутися. Бо щоб вилікувати заїди, треба знати причину їх появи.

Постійно облизуючи пересохлі вуста, ми робимо для заїд велику радість! Допомагаємо бактеріям чи грибкам, які їх викликають, розмножуватись із шаленою швидкістю. А змащування болючих тріщинок оліями, жирними мазями, кремами чи вмістом капсул «АЕвіт» не допоможе вилікувати заїди, а лише зволожить їх.

Коли боляче посміхатися
Спочатку в кутиках вуст з’являється почервоніння, сухість, свербіж. Потім – тріщинки, які починають пекти і боліти, особливо, коли в ранку потрапляє гостра чи солона їжа. Стає боляче всміхатися і навіть розмовляти, а жінкам ще й неможливо нафарбувати вуста.
Заїди – гарний приклад, коли, здавалося б, маленька проблема спричиняє великий дискомфорт. Більшість людей починає активно змащувати тріщинки в кутиках губ жирними косметичними кремами, оліями, мазями. Та це доцільно робити лише на етапі загоєння, для лікування такі методи малоефективні.
При неправильному лікуванні чи взагалі за його відсутності заїди можуть мучити вас і тиждень, і десять днів. Надто часто заїди допікають дітям, та батьки не звертають на це належну увагу, вважаючи, що тріщинки з’явилися через брудні руки і зникнуть самі собою.
Може бути грибок чи бактерія
На першому місці серед багатьох причин, які викликають появу тріщин у кутиках губ – грибкова чи бактеріальна інфекція.
Чому заїди «вилазять» саме навесні? Тому що в цей час ваш ослаблений організм, наче магніт, притягує ту бактерію чи грибок. Якщо є брак вітамінів, насамперед, В2, нелікований карієс чи загострення будь-якої хронічної хвороби, то все це послаблює організм і може датися взнаки саме в кутиках губ.
Перед тим, як лікувати заїди, потрібно визначити причину їхньої появи. Можна, звісно, і «тицьнути пальцем в небо» і спробувати як протигрибкові, так і антибактеріальні мазі, пригорщами їсти вітаміни і чекати результату. Та розумніше, все-таки, звернутись до лікаря: терапевта чи дерматолога.
Якщо у вас грибкова заїда (викликається грибками роду Candida), то вона не покривається специфічною кірочкою і майже непомітна. Такі заїди легко переходять у хронічну стадію, а загострення припадає на той час, коли організм ослаблений чи бракує вітамінів.
Якщо заїда стрептококова чи стафілококова (бактеріальна), то спочатку в кутиках вуст з’являється пухирець, який лускає, і на його місці вже маєте тріщинку. Вона покривається кірочкою, яку легко здерти, та вона з’являється знову.
Як бактеріальні, так і грибкові заїди заразні, тому від палких поцілунків у цей час варто утриматись. Як і від користування одним посудом.

Дай заліза!
Тому, хто має заїди, лікарі можуть призначити загальний аналіз крові або аналіз крові на вітамін В2. Якщо є й інші симптоми авітамінозу – слабкість, запаморочення, сонливість, зниження працездатності, підвищена дратівливість – то дивуватися такому аналізу чи нарікати на лікарів не варто. Адже окрім В2, вам може бракувати заліза чи цинку. Низький гемоглобін теж вкаже на проблему.
Причини заїди лікар може шукати і у вашому шлунку. Гастрит чи будь-які проблеми з травленням теж можуть призвести до появи болючих тріщинок у кутиках вуст.
Для підтвердження діагнозу використовується мікроскопічне дослідження зіскрібка з шкіри (результат готовий через кілька годин) або ж бактеріальний посів –результат за дві-три доби. Додатково: загальний аналіз крові, кров на цукор, печінкові проби, при потребі – кал на яйця глистів, імунологічне дослідження. Може знадобитися і консультація ендокринолога, ЛОР-лікаря, стоматолога чи терапевта.
Валерія Пустоваренко, лікар-дерматолог медичного центру «Альтамедика»:
– Заїди, викликані бактеріальною інфекцією, найчастіше мають діти та люди похилого віку. Захворювання заразне і передається через поцілунки, посуд, іграшки, рушники. Тому спалахи захворювання спостерігаються особливо в дитячих садочках та школах.
Інфекція може потрапити крізь мікротравми, при недостатньому гігієнічному догляді за шкірою або ж навіть через хворі зуби, тонзиліт.
Причини заїд можуть бути і у переохолодженні, ослабленому імунітеті, захворюваннях шлунково-кишкового тракту і печінки, при розладі функцій нервово-ендокринної системи.
Лікування передбачає, передовсім, дієту з обмеженням вуглеводів, гарячої, гострої та маринованої їжі. Хворому потрібно користуватись індивідуальним посудом, а якщо це дитина – то навіть не відвідувати садочок чи школу.
Хронічні заїди часто мають люди похилого віку, які носять зубні протези.
Заїди через грибкову інфекцію частіше бувають у дорослих, які мають порушення вуглеводного обміну (цукровий діабет). Розвитку захворювання сприяють тривалий прийом антибіотиків, гормонів, порушення мікрофлори кишківника, захворювання крові або ж брак вітамінів, насамперед, групи В та С.
Лікування заїд народними засобами може принести тимчасове покращення. Але часто використання соку алое, каланхое, чистотілу, золотого вусу призводить до контактних дерматитів та алергічних реакцій.

Автор: Оксана Поліщук
Джерело: http://vn.20minut.ua

 


 

 Холодна вода – для хвороби біда!

 

Після інсульту жінка стала... моржем. Валентині Томків з Івано-Франківська нині 69. А коли їй було 57, лікарі сказали, що з таким хворим серцем вона, можливо, проживе ще місяців із чотири... «Як бачите, минуло з того часу 12 років, а я все бігаю до річки!» – радіє жінка.

А життя нашої героїні було таким, що на кілька серіалів вистачило б. Її біди й поневіряння почалися в той момент, коли вона з’явилася на світ – у 1945-му. Німці розбомбили пологовий будинок, де вона народилася. Мати прикрила тілом свою крихітку, а сама... Та про це Валентина дізнається лише через сорок років. Не дивно, що дитинство дівчинки минуло аж у восьми дитбудинках та інтернатах. А після закінчення школи куди тільки не закидала її доля. Однак Валентина замолоду займалася спортом: гімнастикою, лижами, плаванням, дуже любила музику та мистецтво.
Зрештою, жінка після багатьох років поневірянь опинилася й осіла в Івано-Франківську. Народила доньку і трьох синів. Нині має гарну родину та житло, тобто, все, про що мріяла колись у дитбудинку. Та спокійно жити пані Валентині не дали хвороби. Після 50 років вона почала хворіти – алергія, хронічний бронхіт, ангіна, фарингіт... Далися взнаки роки роботи на будовах. Також мала ішемічну хворобу серця, гіпертонію.
«На тиждень у мене «швидка» була по 3-4 рази, – згадує із сумом жінка. – І у 57 в мене стався мікроінсульт. Лікарі давали мені лише чотири місяці життя, мовляв, серце таке слабке. Наказали не вставати, а лежати та чекати кінця».
Одна з подруг Валентини, дізнавшись про її біду, запропонувала їй... обливатися водою. «Тоді я подумала, що мені це не дуже потрібно, проте мені ж однаково залишилося кілька місяців, то хіба не все одно? Спробувати треба», – каже вже з усмішкою про свій тодішній стан нині весела молодцювата жінка.
Іти на річку було непросто. Ослабла Валентина втрачала пам’ять, падала, не знала, де вона є, думала, що вже померла, кликала на допомогу перехожих, але наступного дня знову вперто йшла сама на річку. Та такий стан був лише кілька днів. Згодом усе почало змінюватися як за помахом чарівної палички – зникли біль у серці, алергія та бронхіт. Розпочинала жінка обливатися та купатися влітку, а згодом перейшла до моржування.
«А ще – це тренування сили волі, бо вставати щодня о шостій-сьомій ранку та йти на річку зможе не кожен, – каже. – Та після купання – неначе на світ народилася. І таке оновлення в мене щодня. Ну хіба це не щастя?»
«Моржиха» каже, що в холодній воді треба бути не більше, ніж дві-три хвилини й одразу насухо витиратися. Звикати до холодної води потрібно поступово, бо можна застудитися. Організм повинен при цьому відчувати комфорт. Пані Валентина тримає себе у формі й завдяки багатогодинній ходьбі, допомагають їй віра в Бога, добрі думки, а ще – вона уникає товариства поганих людей.

Автор: Сабіна Ружицька
Джерело: http://likar.expres.ua/node/315

 

 


 

 

Як позбутися від пігментних плям

 

З наближенням тепла утворення різноманітних пігментних плям стає дедалі більш інтенсивним. Для боротьби з ними підійдуть натуральні народні засоби.

Освітлити пігментні плями допоможуть суміш з мила, перекису водню та нашатирного спирту. Чайну ложку стружки з мила слід залити столовою ложкою перекису водню. Приготовану суміш слід добре перемішати до утворення пінистої маси. До цієї маси слід додати до трьох крапель нашатирного спирту. Суміш слід добре перемішати на нанести на пігментні плями на 15-20 хвилин. Після цього масу слід змити та змастити шкіру поживним кремом.
Також добре підійде маска з крохмалю та лимонного соку. Столову ложку крохмалю слід розвести лимонним соком так, щоб утворилась густа маса. Приготовану масу слід нанести на очищену шкіру та тримати її там протягом 20-25 хвилин. Після цього маску слід змити теплою водою.

Джерело: http://zdorovia.com.ua

 


 

 

 Як виявити, що організму не вистачає заліза?

 

  Title
  

Існує цілий перелік симптомів, який може вказати на те, що у вашому організмі не вистачає заліза.

Основною причиною нестачі заліза в організмі, на думку лікарів, є неправильне харчування. Адже при щоденному збільшенні кількості шкідливої їжі, кількість корисних продуктів у вашому раціоні зменшується.
На нестачу заліза в організмі може вказувати відчуття «мурашок» на руках і ногах, хронічна втома та апатія, порушення концентрації уваги, зменшення працездатності, байдужість до всього.
Також може відзначатись сухість та лущення шкіри, блідий колір обличчя, ламкість та розшарованість нігтів, тріщинки в кутиках рота, важкість ковтання та задишка.
У випадку дефіциту найкраще приймати залізо у таблетках, оскільки воно досить повільно засвоюється з продуктами харчування. До раціону слід додати сою, боби, яйця та овочі.

ТОП-7 джерел заліза

Молюски і мідії
Якщо ти любиш морепродукти, зупини свій вибір на багатих залізом молюсках і мідіях. 99 г містять колосальні 40-150% рекомендованої добової дози заліза.

Шпинат
Темно-листові овочі, для прикладу, шпинат, багаті залізом. Щоб отримати максимум заліза зі шпинату, їж його з продуктами, багатими на вітамін С (апельсини, мандарини, солодкий перець), який покращує засвоєння заліза.

Зернові
Висівки і пшеничні пластівці збагачені залізом. Це також хороші джерела клітковини, вітамінів і є гарним способом почати свій ранок.

Сочевиця
Крім того, що сочевиця багата клітковиною і білком, всього в половині склянки сочевиці міститься до 50% від добової потреби заліза.
Куряча печінка
Курячу печінку також слід включати в своє меню, адже в 30 г міститься майже п’ята частина від щодня рекомендованої дози заліза.

Тофу
Тофу можна додавати в салат, локшину і навіть використовувати для приготування десертів. Всього в половині чашки тофу міститься близько 35% добової потреби заліза.

Шинка
Додати шинку в салат або зробити бутерброд – один з найлегших способів поповнити запас заліза.

Джерело: http://zdorovia.com.ua

Діана Петриненко: «Менше їжі – більше руху!»

Навіщо багато пити? Простий і дешевий рецепт для гарної шкіри та здоров’я

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers