rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Діана Петриненко: «Менше їжі – більше руху!»

У свої 83 роки співачка Діана Петриненко обливається холодною водою і... сідає на шпагат!

На ювілейному концерті співака й композитора Тараса Петриненка одним із найяскравіших моментів стала поява на сцені його матері.
Діана Гнатівна, як завжди, зачарувала прекрасним оперним голосом, проте не менше здивувала публіку своїм виглядом. «Ну не може ця жінка бути матір’ю 60-річного сина!» – захоплено перешіптувались люди в залі.
Утім, народна артистка України не приховує жодного зі своїх 83-х прожитих років. Компліменти її тішать, але й сама дивується, що виглядає так молодо.
– Влітку їхали з Тарасом на дачу, зупинилися на трасі біля крамнички, – ділиться Діана Петриненко. – Син питає: «Мамо, хліба купимо?» І тут продавчиня та покупці повитріщали очі. Хтось каже Тарасові: «Оце мама у вас! Ми думали – то ваша дружина». І таке не вперше. Я вже звикла, що незнайомі сприймають нас за подружжя. Тарасик тішиться...
Мабуть, щоб так гарно виглядати, потрібно ретельно стежити за собою?
Думаю, що насправді секрет мого міцного здоров’я ховається у дитинстві. Я народилася та виросла в селі і змалечку мала зовсім не богемні клопоти. (Сміється).
Знаєте, у п’ятирічному віці я взагалі могла померти. Але мій організм майже без ліків переборов страшну недугу – малярію. Звідки взялася ця напасть, ніхто й не знає, бо, крім мене, у нашому селі ніхто не занедужав. Два тижні мене лихоманило, я марила. Мама відпоювала мене ромашковим відваром, давала по ложці хіни – це порошок з кори екзотичного дерева, який фельдшер нам приніс. А потім сусідка порадила мамі давати мені по кілька крапель самогонки. Мама розводила ту горілку у воді і так мене вилікувала.
Діано Гнатівно, ви колись займались фізкультурою чи спортом?
У мене змалечку був потяг до спорту. Пригадую, як підлітком наслухалась від заїжджих людей про індійських йогів. І вирішила спробувати закинути ноги за шию. На диво, це мені вдалося з першого разу. Закинула одну ногу, потім другу... А «розв’язатися» з того вузла не можу. Отак і сиділа на городі та волала, щоб хтось мені допоміг. На щастя, сусідка почула, прибігла. Потім усі довго з мене сміялися, але потай я все ж експериментувала, інтуїтивно підбираючи собі вправи.
Коли у мене вже Тарасик народився, я цю гімнастику почала робити постійно щоранку. Ось так уже понад 50 років ці вправи й виконую.
Невже навіть тепер на шпагат сідаєте?!
Сідаю. Це не так складно, як здається. А ввечері, до речі, я завжди роблю собі контрастний душ. Гаряча вода – потім холодна, так змінюю її по 5-6 разів і завершую дуже холодною. Після того розтираюся рушником і йду спати. Сон після такої процедури міцний. Я не знаю, що таке безсоння, яким мучаться мої однолітки.
Чи дотримуєтесь ви дієт або певної системи харчування?
Мені весело спостерігати, як жінки доводять себе до стану «булочок», а потім натхненно сидять на капусті, намагаючись спалити жири. Я ніколи жодних дієт не дотримувалась. Але, може, мені легше не повніти, ніж іншим, бо байдужа до різних смаколиків. Я рано пережила два голодомори – у 1933-му і 1947 роках, недоїдала у 1990-х через невиплати зарплат. Тому мені й сухарик – ласощі. Мабуть, у голодному сиротливому дитинстві (тата розстріляли німці) у мене виробилася звичка не накидатись на їжу, бо, крім мене, ще хочуть їсти брат і сестра, мама і бабуся. Не з’їдати все, що дають, а поділитися з ними.
Коли студенткою була, то від безгрошів’я купувала на базарі глечик ряжанки й окраєць хліба – ото й була їжа на цілий день.
Нині можу з’їсти вранці яблуко і – на роботу. Потім у справах так закрутитись, що забути про обід. Прийти увечері втомленою, зазирнути до холодильника і зрозуміти, що й не голодна. Кілька виноградинок кину до рота, чаю вип’ю або кефіру і – спати. Можу наварити борщу і їсти його чотири дні поспіль. А можу й на кашах посидіти. Мені байдуже, що їсти. Люблю фрукти, свіжі овочі, молочні. М’ясо? Вкрай рідко, краще трохи риби. Але знову ж – дуже небагато.
Ви й досі даєте концерти, викладаєте спів студентам консерваторії. Як вистачає на все енергії?
Я цим живу. Розумієте, я ніколи себе не жаліла і не скаржилась, як мені погано. Ніколи не цуралася фізичної праці. А ви кажете: дієти, догляд... Думаю, просто треба любити життя. Радіти кожній хвилині, відведеній тобі. Не жаліти себе, не скаржитись на долю. Шукати радість у роботі і спілкуванні з гарними людьми, а не у їжі. Старість цього боїться і не поспішає стукати у твої двері...

Довідка
Діана Гнатівна Петриненко (дівоче прізвище Паливода) – українська співачка, Народна артистка СРСР (1975). Лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка (1972). Лауреат Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Відні (1959).
Народилася 8 лютого 1930 року в селі Білоусівці (тепер Драбівського району, Черкаської області).
Закінчила Київське музичне училище та Київську консерваторію (1955), клас професора М. Єгоричевої. В 1958-1961 роках – аспірант цієї консерваторії. У 1955-1958 роках – солістка (сопрано) Державної хорової капели «Думка», в 1962-1988 роках – солістка Київської філармонії. Професор з 1991 року.
Гастролювала у США, Канаді, Італії, Франції, Японії, Угорщині, Фінляндії, Югославії.
Серед учнів – Л. Монастирська, В. Базир, Н. Мойсеєва, А. Пригара, М. Тищенко, Л. Ліпітюк, К. Швидка, В. Іванченко, С. Шуст.
Син – Тарас Петриненко.

Автор: Ірина Львова
Джерело: Добрий лікар (http://likar.expres.ua )

 

 


 

 

 

 Лікування ангіни лікарськими зборами рослин

 

  Title
  

Зборами називаються суміші стовчених або порізаних у великий порошок частин лікарських рослин. Збори – це найбільш проста і стара форма використання лікарських рослин, що передбачає в домашніх умовах приготування з них різних відварів і настоїв. Практика показала, що лікування ангіни лікарськими зборами рослин є набагато ефективнішим, ніж окремими рослинами.

Тому деякі збори для полоскання горла і рота випускають у заводських умовах, а значить, їх можна придбати в аптеці. Збори рослин зберігають у захищеному від світла, прохолодному і сухому місці.
Наведемо декілька варіантів зборів для полоскання рота і горла.
1. Змішайте квітки липи і кору дуба (1:2). Потім 2 ст. л. збору залийте 250 мл киплячої води, витримаєте 20 хв., злийте через марлю. Полощіть рот і горло кілька разів у день (при запальних процесах).
2. Змішайте (6:4:1) кору дуба, траву материнки і корінь алтея. Після чого 2 ст. л. збору залийте 250 мл киплячої води, витримайте 20 хв., злийте через марлю. При запальних процесах полощіть рот і горло кілька разів упродовж дня.
3. Змішайте листя шавлії, кору дуба, квітки бузини і квітки мальви в рівних кількостях. І 1 ст. л. збору залийте 250 мл киплячої води, витримаєте 20 хв., злийте через марлю. При запальних процесах полощіть рот і горло кілька разів в день.
4. Перемішайте в рівних кількостях листя шавлії, кору дуба, траву звіробою і квітки бузини. Візьміть 2 ст. л. збору і залийте чвертю літра киплячої води, витримаєте 20 хв., злийте через марлю. При запальних процесах полощіть рот і горло по кілька разів в день.
5. Перемішайте (8:10:10:) листя шавлії, кору дуба, листя кропиви дводомної, кореневище лепехи. Візьміть 38 грамів збору й облийте літром води, потім кип’ятіть 30 хв., злийте через марлю. Полощіть горло і рот при ангіні.
6. Порівну змішайте листя шавлії, квітки мальви лісової, квітки бузини чорної, кору дуба. Потім 1 ст. л. збору заваріть 1/4 літра киплячої води, витримаєте 20 хв. і фільтруйте. Полощіть горло і ротову порожнину при ангіні.
7. Змішайте (3:3:1:3:3) кору дуба, листя шавлії, ягоди фенхеля, корені алтея, кореневище перстача прямостоячого. 1 ч. л. збору настоюйте на 1/4 л прохолодної води, через 5 год. прокип’ятіть, фільтруйте. Полощіть горло і рот при ангіні.
8. Змішайте (10:1:2:2:2:3:1) кору дуба, листя шавлії, квітки мальви лісової, квітки коров’яку, пелюстки троянди, корінь живокосту, кореневище з коренями валеріани. Візьміть 4 ст. л. збору, запарте на ніч літром киплячої води. Уранці підігрійте, не доводячи до закипання, фільтруйте. Полощіть рот і горло при ангіні.
9. Змішайте (3:2) кору верби і квітки липи. Потім 2 ст. л. збору запарте 250 мл киплячої води, дайте настоятися 20 хв., злийте через марлю. При запальних процесах по кілька разів в день полощіть горло.
10. Змішайте (2:3) квітки липи і квітки ромашки аптечної. 2 ст. л. збору залийте чвертю літра киплячої води, дайте настоятися 20 хв., фільтруйте. При запальних процесах полощіть горло по кілька разів в день.
11. Змішайте (2:2:1:2) квітки липи, квітки ромашки аптечної, сім’я льону, листя евкаліпта. 1 ст. л. дрібненого збору заваріть 250 мл окропу, витримайте під кришкою 30 хв., злийте через марлю. Полощіть горло 5 р. в день. Декілька останніх порцій суміші проковтніть повільними ковтками.
12. Змішайте (2:1:1:2) квітки ромашки аптечної, трави шавлії, трави материнки, всю рослину проскурника (чи мальви). 1 ст. л. дрібненого збору запарте 250 мл киплячої води, дайте настоятися під кришкою 30 хв., злийте через марлю. Полощіть горло 5 р. в день. Декілька останніх порцій проковтніть повільними ковтками.
13. Змішайте (3:3:4) квітки ромашки аптечної, листя шавлії, траву реп’яшка волосистого. 1 ст. л. збору залийте 250 мл киплячої води, витримайте, фільтруйте. Полощіть горло при ангіні.
14. Змішайте (3:3:4) квітки ромашки аптечної, листя шавлії, траву привороту. 1 ч. л. збору облийте 1/4 л. киплячої води, настоюйте 30 хв., фільтруйте. Полощіть горло 6 разів на день.
15. Перемішайте (3:3:3:1) квітки ромашки аптечної, листя шавлії, листя м’яти перцевої, ягоди фенхеля. 1 ч. л. збору залийте 250 мл киплячої води, дайте настоятися, злийте через марлю. Полощіть горло теплим настоєм (по 1/3-1/2 склянки) при ангіні і ларингіті.
16. Змішайте (2:3:4:3:2:2:2:2) квітки ромашки аптечної, листя шавлії, листя евкаліпта, квітки календули, квітки липи, траву багульника болотяного, корені дивосила, корені солодки. 1 ст. л. збору запарте чвертю літра киплячої води, дайте настоятися 30 хв., фільтруйте. Полощіть горло при трахеїті, ларингіті, тонзиліті, ангіні.
17. Змішайте порівну листя евкаліпта, квітки календули, квітки ромашки аптечної. 1 ст. л. збору облийте 1,5 склянки води. Кип’ятіть 2 хв., накрийте теплим і витримайте впродовж 30 хв., потім фільтруйте. Полощіть горло 2 р. в день – увечері і вранці. Для гартування і усунення запалення необхідно полоскати горло цим розчином, починати з температури 26°С, помаленьку збавляючи на градус у день і довівши до 16°С, після цього впродовж одного місяця полощіть при температурі 15-16°С.
18. Змішайте (2:2:2:1) квітки ромашки аптечної, квітки календули, траву і квітки звіробою, насіння льону. 1 ст. л. збору заваріть чвертю літра киплячої води, дайте настоятися під кришкою 30 хв., злийте через марлю. Полощіть горло 4-5 р. в день. Декілька останніх порцій проковтніть повільними ковтками.
19. Змішайте (1:1:3:1:1) квітки ромашки аптечної, траву буркуну, насіння льону, корінь алтея, квітки мальви лісової. 1 ст. л. збору облийте 250 мл окропу, витримайте 20 хв., фільтруйте і теплим настоєм полощіть рот і горло (при ангіні і запаленні слизових оболонок).
20. Змішайте (2:3:2:2:1) квітки ромашки аптечної, насіння льону, траву буркуну, корінь алтея, кореневище лепехи. Застосовуйте у вигляді теплого настою для полоскання горла і рота при запаленні слизових оболонок в якості пом’якшувального засобу.
21. Змішайте квітки бузини, порівну квітки мальви, листя шавлії. Щіпку збору залийте в 1/4 л. окропу, остудіть, профільтруйте і полощіть горло.
22. Змішайте (7:7:6) листя шавлії, квітки бузини, корінь алтея. Застосовуйте у вигляді настою для полоскання горла і рота при запальних процесах.
23. Перемішайте в рівних кількостях квітки бузини чорної, квітки мальви лісової, листя шавлії. 1 ч. л. збору залийте 250 мл киплячої води, злийте через марлю. Полощіть горло при ангіні.
24. Змішайте (6:5:4:4) листя шавлії, листя мальви лісової, листя малини звичайної, листя мати-й-мачухи. 3 ч. л. збору запарте чвертю літра окропу, відфільтруйте. Полощіть горло при ангіні.

Джерело: http://rosluna.ucoz.ua

 


 

 

Народний засіб від каменів у нирках

 

Якщо ви страждаєте через камені в нирках, тоді вам у цьому може допомогти доступний та дієвий засіб.

Виявляється, що поживні речовини та вітамін С, який міститься у лимоні, здатні допомогти не лише при застуді, але й при інших проблемах зі здоров’ям.
Лимони мають позитивний вплив на стан нирок, дозволяють зміцнити кістки та допоможуть зменшити симптоми стресу.
Насамперед, ефективними лимони є при каменях у нирках. Якщо камені складаються з кальцію, то лимони здатні їх руйнувати та виводити їхні рештки з організму.
У шкірці лимона міститься набагато більше вітамінів, аніж у самому плоді, тому краще вживати лимон зі шкіркою.
Вживання лимона також позитивно позначиться на артеріальному тиску.

Пісок у нирках: звідки він там береться і як його позбутися?

Лікуйте заїди, бо вони можуть бути заразними

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers