rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Ювілей Тараса Шевченка об’єднав українців у світі

Велика подія 2014 року – 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка – активізувала проведення різноманітних заходів, спрямованих на відзначення його ювілею. Звичайно, це свято не могло пройти осторонь архівних установ. Адже виставки, творчі зустрічі, семінари, публікації на основі архівних документів розкривають постать Великого Кобзаря багатогранно і по-новому.

Нещодавно ЦДАЗУ провів у Києві масштабну виставку «Тарас Шевченко на сторінках еміграційних видань», яка ознайомила відвідувачів зі ставленням закордонного українства до поета та розповідала про вшанування його пам’яті через відкриття по всьому світу пам’ятників, публікацій книг, випуску ювілейних марок, медалей.
Тема шевченкіани в українській еміграційній громаді стала приводом для активної співпраці Центрального державного архіву закордонної україніки і музею ім. Т. Шевченка в Оуквіллі (Канада).
Нагадаємо, що музей був створений за ініціативою Товариства об’єднаних українських канадців (ТОУК). 1 липня 1951 року, в Оуквіллі, було встановлено перший на північноамериканському континенті пам’ятник Тарасові Шевченку – подарунок українським канадцям від співвітчизників з Батьківщини. А через рік, 29 червня 1952 року, відкрили музей Великого Кобзаря, який став грандіозним проектом в історії українських канадців того часу.
«Єдиний на американській землі музей Тараса Шевченка має артистичну галерею, шевченківську бібліотеку. Серед унікальних експонатів музею є посмертна маска Шевченка, бронзова скульптура сидячого Шевченка роботи скульптора Івана Гончара, портрет поета на кольоровому склі, фундаментальна колекція «Шевченко у філателії» тощо. За кожним експонатом – історія», – розповідає директор музею ім. Т. Шевченка в Оуквіллі (Канада) Людмила Погорєлова.
Цікаво, що крім шевченкіани, в музеї знайшла своє відображення історія першої хвилі української еміграції до Канади 1891-1914 років. В експозиції демонструються зроблений першими емігрантами ручний сільськогосподарський та побутовий інвентар, інструменти шахтарів, паспорти перших переселенців, вишиванки та ін.
Деякі матеріали, присвячені поету, було передано музеєм ім. Т. Шевченка в Оуквіллі до Центрального державного архіву закордонної україніки. Цього року колекція шевченкіани ЦДАЗУ поповнилася фото- і друкованими матеріалами, що розповідають про сам музей, а також діяльність Товариства об’єднаних українських канадців. До Центрального державного архіву закордонної україніки надійшли, наприклад, плакати та оголошення музею ім. Т. Шевченка в Оуквіллі (Канада), присвячені «шевченківським» святам на еміграції, фотографії зі зображенням інтер’єру музею, документи, що відсвітлюють багаторічне успішне функціонування музею і ТОУК, книга спадщини тощо.
«Шістдесят два роки тому на церемонію відкриття музею ім. Т. Шевченка в Оуквіллі прибуло близько 10 000 людей» – зазначає наприкінці директор музею Людмила Погорєлова. Як тоді, так і зараз, у рік ювілею тисячі українців по всьому світу вшановують пам'ять визначного митця. Своєю чергою, Центральний державний архів іноземної україніки через співпрацю з осередками українців за кордоном, популяризацію документальної спадщини української діаспори та організацію виставок долучився до святкових заходів з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

Тетяна Ніколаєва, старший науковий співробітник
Центрального державного архіву зарубіжної україніки


Ті, хто має крила

Київському громадському клубу «Співуча Родина» – 20 років

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers