rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Великдень у тривожні часи України

Сутність Великодня світла і радісна. А часи в Україні нині складні і тривожні. Та все ж душа просить Свята, а традиція навіть зобов’язує до нього. І Свято відбулося!

Політико-психологічна ситуація в країні напередодні Великодня-2014

Ще ніколи за всі роки Незалежності Україна не підходила до Свята Великодня у такому важкому стані.
Змучена, знесилена, розграбована, з окупованою територією Криму, з фактичною збройно-диверсійною війною на Південному Сході, під зливою потужної брудної інформаційної війни, з нахабним безчинством п’ятої колони всередині країни, з розваленими і деморалізованими правоохоронними органами, армією, переддефолтним станом економіки і фінансової системи – наша країна переживає найтяжчі часи свого існування.
Та й саме існування постійно ставиться під питання ледь не щоденними прогнозами повномасштабного військового вторгнення російських військ, що сконцентровані на наших кордонах по всьому периметру.
Хто тільки не береться стверджувати – і стверджує, що Путін і Росія хочуть мати не Крим, не Донбас і навіть не Південний Схід, а всю Україну. Мати якщо і не в прямому, окупаційному сенсі, то хоча б в сенсі контролю над країною та її геополітичними кроками.
То чи ж дивуватися, що під таким щоденним песимістичним пресом катастрофічних прогнозів та сценаріїв розвитку подій українці вже морально знемагають.
Тому всі свята цьогорічної весни – Благовіщення, підготовка до Великодня – проходили в тривозі і очікуванні якихось несподівано-драматичних і навіть трагічних подій.

Церква активно діє

Якщо центральна влада і певні міністерства та відомства отримують значну дозу критики за млявість і неповоротку політику, то українська Церква не спить, а діє активно і плідно, з яскраво виражених проукраїнських патріотичних позицій – особливо два її великі духовні «загони» в особах Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП) та Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ).
Про УГКЦ напишу у своїй колонці редактора, а зараз про діяльність УПЦ КП.

  Title
 

 Патріарх освячує автомобіль

Дія благочинна

Напередодні Великодня,18 квітня 2014 року, на подвір’ї Київської Патріархії Глава УПЦ КП Святійший Патріарх Філарет передав у подарунок охоронцям Державного кордону України патрульний автомобіль-позашляховик та сорок три комплекти спорядження та екіпірування.
За повідомленням прес-служби УПЦ КП транспорт та спорядження було придбано за гроші Київської Патріархії Патріархату з благословення Святійшого Патріарха Філарета для підтримки боєздатності прикордонних застав, що розміщенні на Херсонщині.
Патрульний автомобіль та екіпірування від імені Державної прикордонної служби прийняли виконувач обов’язків директора Департаменту персоналу Адміністрації Державної прикордонної служби України – Юрій Облаухов, інші керівники.
Охоронці кордону подякували Святійшому Владиці за такий великодній подарунок.
Святійший Патріарх Філарет у співслужінні з духовенством Володимирського собору освятили автомобіль.
Нагадаємо, що Патріарх Філарет оголосив про підтримку Збройних сил України задля збереження миру, незалежності та територіальної цілісності України. УПЦ КП засудила сепаратизм та акт агресії Російської Федерації проти України, а також закликала інші Церкви та релігійні організації засудити російську займанщину України. У всіх храмах Київського Патріархату служать особливий молебень за звільнення України від окупанта.
З 31 березня 2014 року у всіх храмах та громадах Української Православної Церкви Київського Патріархату з’явилися скриньки для збору пожертв на зміцнення Українського війська.
Місцеві священики та єпископи переказують зібрані кошти на рахунок Міністерства оборони або підтримують матеріально місцеві військові частини.
Священнослужителі та віряни Київського Патріархату перебувають у військових частинах та поруч з місцями дислокації підрозділів ЗСУ та прикордонників на україно-російському кордоні. Так, зокрема, у Херсонській єпархії створено Місію Київського Патріархату допомоги Українській Армії. Священики цієї місії постійно перебувають, зокрема, у районі Чонгара, на межі з Кримом.
Ними налагоджено постійну духовну опіку (там постійно діють тимчасові православні храми) і матеріальну підтримку військовослужбовців.

Title  

 Крашанки від Патріарха

 

Дія дипломатична

За повідомленням священика Олександра Шмуригіна, 20 квітня 2014 року, у день Світлого Христового Воскресіння, резиденцію Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета відвідав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Це був знак особливої поваги до Церкви та її Предстоятеля.
Глава Кабміну привітав Предстоятеля Київського Патріархату з Великоднем.
Патріарх подякував Прем’єр-міністру за візит, підтримав його зусилля зі стабілізації економіки та побажав наснаги на ниві розбудови держави.
Під час зустрічі також були присутні: Патріарший намісник – Митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, Керуючий справами Київської Патріархії – єпископ Вишгородський Агапіт, інші.

  Title
 

 Патріарх освячує артоси (пасхальні хліби. Другий зліва – настоятель Володимирського собору митрофорний протоієрей Борис (Табачек)

Дія церковна

За традицією Патріарх Філарет напередодні і під час Великодніх свят особисто очолював усі важливі богослужіння, без видимої втоми витримуючи всі ці зовсім не короткотермінові ритуали.
У ніч з 19 на 20 квітня, у найбільше християнське свято – Світле Христове Воскресіння – Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у Володимирському кафедральному соборі очолив Пасхальні богослужіння – полуношницю, хресний хід, Великодню утреню та Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого.
Близько 21 години 19 квітня з Єрусалимського храму Воскресіння Христового до собору було привезено Благодатний вогонь або Святе світло, як цей вогонь називається у грецькій традиції. Благодатний вогонь до Володимирського собору привезли завдяки старанням голови Всеукраїнського об’єднання «За Помісну Україну» Петра Ющенка та делегації Волинської єпархії на чолі з головою паломницького центру «Україна» Ларисою Савчук.
Із кафедрального собору Благодатний вогонь був розвезений по храмах і монастирях столиці та Київської області.
Предстоятелю Київського Патріархату співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та священнослужителі кафедрального собору. За богослужінням також молились представники державної влади, народні депутати, громадські діячі та інші поважні гості.
Незадовго до опівночі Патріарх із духовенством та парафіянами вийшли на хресний хід навколо собору, який, за уставом, завершився перед зачиненими дверима храму, що символізують собою закритий Гріб Господній. Тут розпочалася Великодня утреня, і вперше цього року було проголошено: «Христос Воскрес!»
Відтак, Святійший Владика, духовенство та парафіяни увійшли до храму, де утреня продовжилась каноном Пасхи. Під час утрені клірик кафедрального собору протоієрей Петро Зинич прочитав Оголосительне слово святителя Іоана Золотоустого. Ця Пасхальна проповідь, виголошена великим учителем Церкви ще у ІV сторіччі, читається у храмах щороку, у день свята Світлого Христового Воскресіння. Після Великодніх стихір Предстоятель Київського Патріархату виголосив своє цьогорічне Пасхальне послання.
Після завершення утрені, богослужіння продовжилося співом Пасхальних часів та святковою Божественною літургією. Під час літургії, за традицією, Пасхальне Євангеліє читалося різними мовами. Патріарх Філарет почав читання грецькою, а далі священнослужителі продовжили читання українською, слов’янською, латинською, російською, англійською та німецькою мовами.
Богослужіння завершилося освяченням артосів (пасхальних хлібів, які кладуть біля вівтаря у храмі, і вони зберігаються там впродовж Світлого тижня, а у Світлу суботу їх роздають вірним) та пасхальних приношень.
За літургією співав Патріарший хор (регент Вероніка Матвієнко) та кліросний хор Володимирського собору (регент Тетяна Солосич).
Впродовж всієї служби собор та прилегла територія були наповнені численними богомольцями, а потік бажаючих освятити великодні приношення не переривався. Патріарше богослужіння транслювалося Першим національним каналом Українського телебачення та Першим каналом Національного радіо.
Присутні і численні телеглядачі радо сприймали всі надихаючі моменти Богослужіння, а прес-служба УПЦ КП докладно розповіла про них усьому світові.

Title  

 Вітання Патріархові

 

Дія віншувальна

Наступного дня після Великодня, у Світлий Понеділок, увечері, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Вечірнє богослужіння у Володимирському кафедральному соборі міста Києва.
Його Святості співслужили: Патріарший намісник – митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, ректор КПБА, інші владики, соборне духовенство, викладачі КПБА у священному сані, благочинні та настоятелі столичних храмів.
Після вечірньої митрополит Епіфаній, Патріарший намісник і постійний член Священного Синоду, виголосив Пасхальне послання Предстоятеля, а потім звернувся до Святійшого Владики зі словами вітання.
Серед іншого Митрополит Епіфаній сказав: «Ми пишаємося Вашою чіткою позицією щодо буремних подій в Україні на початку цього року, Вашим закликом до світу засудити анексію Криму, Вашими зусиллями щодо подолання розділення Української Церкви, Вашим благословенням на збір коштів для зміцнення української армії… Усе це свідчить про те, що Ви є справжнім пастирем української нації, душею і совістю нашого народу…
Патріарший намісник підкреслив роль Патріарха Філарета під час подій на Майдані: «На період Великого посту також випали події, коли гілки Українського Православ’я усвідомили необхідність об’єднання.
Цю справу повністю підтримує суспільство, що неодноразово, Ваша Святосте, видно було з реакції на Ваші виступи на майдані Незалежності. Ви не тільки благословляли надавати прихисток потребуючому народові у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі кілька разів, а й самі були з народом і на Майдані безпосередньо, та благословляли священнослужителів, які постійно молили і молять Бога за український народ.
Ректор КПБА вказав і на символічне значення мироваріння: «Цього року, напередодні Світлого Христового Воскресіння, після шістнадцятирічної перерви, вкотре в житті Української Православної Церкви Київського Патріархату відбулася велика подія – було зварено й освячено святе миро як символ дії благодаті Святого Духа.
Ця подія також важлива і через те, що вона підкреслює помісність нашої Церкви, адже, як відомо, не кожна помісна автокефальна православна Церква, незалежна у своєму управлінні, освячує миро. Усі грекомовні Церкви беруть миро від Константинопольського патріарха, визнаючи, таким чином, його певну духовну опіку або зверхність. А ми, Українська Православна Церква Київського Патріархату, самі для себе варимо миро. Тобто, ми є самостійною повноцінною самодостатньою Церквою.
Завдяки Вашим постійним молитвам та архіпастирським піклуванням наша Церква міцніє і утверджується. Увесь світ зміг переконатися в тому, що Київський Патріархат – з українським народом».
На завершення Владика Епіфаній проголосив: «Від усієї повноти Української Православної Церкви Київського Патріархату, Священного Синоду, Синодальних управлінь, єпископату, духовенства, чернецтва, духовних навчальних закладів та вірних нашої Святої Церкви прийміть найщиріші вітання зі світлим святом Воскресіння Христового. Бажаємо Вам миру, любові, терпіння, радості та здоров’я на многії і благії літа. Нехай Воскреслий Господь повсякчас благословляє Ваші труди».
Промовець підніс Патріархові квіти. У відповідь Предстоятель подякував архієпископу Епіфанію і всім присутнім за вітання та виголосив проповідь про значення Воскресіння Христового.
Потім Святійший Патріарх Філарет прийняв пасхальні вітання від духовенства і парафіян. Віряни отримали Патріарше благословення, а дітки з недільної школи Володимирського собору підготували Пасхальний концерт. Чудова атмосфера панувала впродовж усієї церемонії, насамперед, після виступу дітей.

Дія громадська

З цим світлим настроєм Патріарх Філарет і прибув о 19 годині того ж вечора Світлого понеділка до залу «Еліта» ресторану «Київська Русь», де від імені Патріарха відбулося урочисте прийняття. На ньому були присутні духовенство, державні та громадські діячі, народні депутати України, представники наукової й творчої інтелігенції, дипломатичного корпусу.
Мав честь бути запрошеним і автор цієї статті.
Тон задав господар – Патріарх Філарет – проголосивши змістовну промову.
«Сьогодні, – розпочав Святійший – весь православний світ святкує Воскресіння Христове – велику перемогу життя над смертю, добра над злом, правди над неправдою. Сьогодні радість воскресіння Христового святкує весь видимий і невидимий світ. Христос Воскрес! – співають ангели на небі. Воістину Воскрес! – відповідають люди на землі…
У воскресінні Христос відкрився нам як Владика життя і смерті. Все християнство, по суті, ґрунтується на факті воскресіння Спасителя. Цим воно відрізняється від будь-якої релігії…
У Своєму воскресінні Христос відкрив нам вище життя, і тим самим пояснив значення земного життя. Воскресіння Христове свідчить, що життя людини не закінчується могилою. Великі моральні і духовні цінності, які людина набуває на землі, не зникають разом з руйнуванням тіла. Всі досягнення людського духу набувають сенсу і значення у воскресінні Христовому. Наше повсякденне життя на благо ближніх і своєї країни стають життям і працею в ім’я вічності.
Цього року український народ проходить великі випробування. На наш миролюбивий народ, який добровільно відмовився від ядерної зброї, звершена агресія, вчинена неправда. Країна, яка гарантувала нам цілісність і недоторканість нашої території, вчинила агресію. Бог не може бути на боці неправди, тому ворог українського народу приречений на поразку. На Голгофі Христос Спаситель страждав і помер, але потім воскрес і переміг зло. Так буде зі всякою неправдою і злом. Господь допоможе і нам воскресити Україну.

  Title
 

 Автор з Патріархом Філаретом на прийнятті 21 квітня 2014 року

Щиро вітаю Вас, любі браття і сестри, зі святом світлого і радісного Воскресіння Христового. Поздоровляю з Пасхою Христовою українську владу і Збройні сили України, перед якими стоїть велика відповідальність – захистити українську державу від нападу чужинців. Вітаю з великим християнським святом все українство в усіх країнах світу на всіх континентах.
Свята Церква закликає нас жити в мирі, любові, у всякому благочесті і чистоті, чесною працею служити ближнім, всьому українському народу й Українській державі, щоб у день нашого воскресіння бути гідним радості з Воскреслим Господом і Спасителем нашим, якому належить слава, честь і поклоніння з Отцем і Святим Духом на віки віків. Амінь».
Благословивши яства і пиття, патріарх запросив присутніх до куштування і спілкування.
З приємністю відзначаю, що й цей вечір минув у піднесеному настрої присутніх. Зокрема, я зміг протягом прийняття поспілкуватися з нашими видатними поетами Іваном Драчем, Дмитром Павличком, Павлом Мовчаном, народними артистами України Анатолієм Мокренком, кандидатами у Президенти України Ольгою Богомолець та Олегом Ляшком, міністром культури України Євгеном Ніщуком, головою Київської міської державної адміністрації Володимиром Бондаренком, декотрими народними депутатами, генералами, ректорами низки київських університетів, редакторами газет, іншими давніми знайомими.
До речі, музичний супровід прийняття був просто ангельським. Під час прийому лунали Пасхальні піснеспіви у виконанні Київського симфонічного хору під керівництвом Веса Джемсена.
Численні гості мали можливість особисто привітати Патріарха зі святом Пасхи та висловити йому свої найщиріші побажання.
Мав нагоду поспілкуватися того вечора і з Патріархом Філаретом. Нагадав йому про те, що наша газета «Час і Події» постійно підтримує діяльність УПЦ КП, висвітлює діяння Церкви, роботу Патріарха.
Святійший подякував, згадав свою поїздку до Америки, перебування у різних містах, зокрема, і у Чикаго. Він знає і пам’ятає наші публікації, знає нашу газету, яку я йому періодично приношу.
Патріарх попросив передати благословення нашій газеті, її співробітникам та численним читачам, українській громаді Чикаго та околиць.
Що я із задоволенням роблю.
Прийняття завершилося, і я із задоволенням повторюю проголошене Патріархом привітання для наших читачів:
Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!!!
Свято Великодня завершилося. Розпочалися будні – тривожні дні України. Бог дасть, вистоїмо.

Світлини автора та прес-служби УПЦ КП

Як бути з виборами? Легітимність влади не повинна залежати від російських спецоперацій

«У дусі єдності й діалогу будувати майбутнє країни…»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers