rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ «У дусі єдності й діалогу будувати майбутнє країни…»

На Великдень за Україну згадували і молилися і всередині країни, і далеко за її межами. Зокрема, і наші читачі. Зокрема, і високі церковні Провідники.

Для наших православних читачів у цьому числі газети я розповів про слова і справи щодо України керівництва УПЦ КП.
Для наших читачів-католиків розповім про звернення до України високих ієрархів католицької Церкви.
20 квітня 2014 року Папа Римський Франциск звернувся до світу з традиційним посланням «Світу і місту». Сказавши: «Молимося, Господи, за всі народи землі», Папа перерахував найбільш нещасні на сьогодні країни.
На превеликий жаль, у цю вкрай неблагополучну компанію з Гвінеєю, Сьєрра-Леоне, Ліберією, Сирією, Центральноафриканською Республікою, Нігерією, Південним Суданом, Венесуелою потрапила цього року в тексті Послання Понтифіка й Україна.
Наша велика європейська країна, населена розумним, талановитим народом, що має високоосвічену інтелігенцію, культуру світового рівня наразі з низки причин упала в ту яму безладу, в якій роками борсаються народи і країни, яких ми звикли вважати, за невеликим винятком, хронічно неблагополучними.
Звертаючись до Ісуса воскреслого, попросивши його за вищеперераховані країни з їх тяжкими проблемами, Понтифік додав: «Силою Твого Воскресіння, яке цього року святкуємо разом із Церквами, які дотримуються юліанського календаря, просимо Тебе просвічувати та надихати ініціативи примирення в Україні, щоб усі зацікавлені сторони, підтримувані міжнародною спільнотою, доклали всіх зусиль для запобігання насильству та щоб у дусі єдності й діалогу будували майбутнє країни. Щоб вони, як брати, могли взивати сьогодні: «Христос Воскрес!» (Ці слова Понтифік промовив українською мовою).
Архієпископ-емерит УГКЦ Блаженніший Любомир проголосив: «У ці дні ми одне одному кажемо: Христос Воскрес! Це не є тільки привіт, це є визнання віри».
І пригадав такі прості і щемливі деталі дитинства. Коли був малим, Великдень сприймався дуже цікавим – відбувалося освячення великоднього кошика, були різні забави, гаївки, було багато руху. «А сьогодні Великдень для мене став святом, у якому знаходжу спокій – спокій у Господі», – мудро зазначив Архієпископ-емерит і побажав такого ж спокою українцям.
Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав також знайшов проникливі слова з нагоди Великодня. Він вказав на присутність воскреслого Спасителя в нашій історії:
«Ісус Христос силою і діянням Святого Духа присутній в історії нашої Церкви і нашого народу. Ми добре знаємо цей Його і наш хресний шлях. Ще в недавньому минулому нашу Церкву і наш народ катували й розпинали, ложно свідчили на нас, у нас стріляли і кидали в тюрми. Однак, ми все це пережили і, дякувати Богу, відродилися до нового життя спільноти Христових учнів. Якраз цього року минає 25-річчя легалізації та відродження нашої Церкви на рідній землі. Тож засилаймо молитви до престолу Всевишнього, дякуючи Йому за благодать і силу, яка допомогла нашому народові вистояти серед жахливих випробувань і страждань. Ця перемога – знак дієвої присутності воскреслого Спасителя між нами в далекому і недавньому минулому, а водночас – запорука нездоланності нашого народу і в майбутньому».
Перекинувши місток до сьогодення, Блаженіший наголосив: «Знову нам погрожують зброєю і залякують поділом країни та захопленням храмів. Але Христос і сьогодні є з нами! Наші болі Він приймає так, немовби це Йому особисто завдавали рани.
Це Його було зневажено побиттям молоді на Майдані.
Це Його зробили нужденним, коли добро народу розкрадала корумпована влада.
Це Його ув’язнювали та несправедливо засуджували, виставляли нагим на морозі і катували викраденим.
Це Він – перша жертва Небесної Сотні».

 Title 
 

 Глава УГКЦ Блаженніший Святослав вітає та обнадіює

Погодьтеся, шановні читачі – це дуже яскраве порівняння, що тут скажеш!
Глава УГКЦ побачив у словах Спасителя оптимізм дня нашого сьогодення: «Його слова на хресті, що звучать сьогодні в сумлінні віруючих людей України, – «Отче, відпусти їм, не знають бо, що роблять!» (Лк. 23,34), – стосуються, насамперед, тих державних і церковних лідерів, своїх і сусідніх, які підбурюють народ до сліпої агресії та ненависті: «Розіпни, розіпни Його!» (Лк. 23,21). Однак сила людської злоби, брехні і насильства є нічим порівняно зі силою Божої правди й любові.
Це Христос нас сьогодні підносить і як Церкву, і як народ. Як у Воскресінні добро долає зло, так і в нашій історії любов переможе злобу й ненависть, а мир – усякі погрози війною».
Блаженніший вбачає у Воскресінні найвищу силу і надію дня нас: « Сила зброї никне перед славою Воскреслого, бо «сьогодні встаємо з Тобою, воскреслим».
Сила Христового воскресіння сьогодні є нашою надією в церковному, суспільному та особистому житті. Не маємо певнішої і сильнішої допомоги – ні в міжнародній дипломатії, ні в силі військових потуг чи людських домовленостей, які готові за тридцять срібняків виставити ціну Неоціненному.
Провідник УГКЦ не забув і про українців за межами Батьківщини, на поселеннях: «Хоч би де ми були, – чи в Україні, чи на поселеннях, – пам’ятаймо про своє покликання, що випливає з нашого християнського та національного досвіду, а саме: свідчити про нездоланну силу Христового воскресіння, про неминучу перемогу правди над брехнею, любові над ненавистю, добра над злом, життя над смертю.
Із такими думками єднаюся з вами в молитві і пасхальній радості, у любові та надії, бажаючи кожному з вас мирного і благословенного Воскресіння Христового. Пасхальним привітом обнімаю всіх вас! Нехай цього дня засмучені зрадіють, стривожені відчують певність християнської надії. Молитвою лину до поранених і стражденних, ув’язнених і вигнаних із рідної домівки, наших воїнів і всіх, хто стоїть на сторожі гідності людської особи в Україні. Усім вам зичу щедро поданих Господом пасхальних дарів.
Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога-Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами.
Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!»

До слів мудрих церковних Провідників можна приєднатися і погодитися з кожним із них.
І продовжувати наполегливі спроби будувати Україну у дусі єдності, на основі діалогу, з вірою у серці та з розумом у діях.
Інші шляхи не відповідають Божій правді. Будемо сподіватися на краще – сенс Великодня спонукає нас вірити і надіятися на те, що Україна воскресне у силі, красі і процвітанні.

Віктор Рибаченко,
Шеф-редактор «Час і Події»

Великдень у тривожні часи України

Як бути з виборами? Легітимність влади не повинна залежати від російських спецоперацій

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers