rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 Freedom House: Янукович втратив легітимність і має піти, США і ЄС мають накласти санкції

Президент України Віктор Янукович втратив легітимність і має піти у відставку, заявив у вівторок, 18 лютого, президент правозахисної організації Freedom House зі США Дейвід Креймер.
За його словами, легітимні демократичні лідери не віддають наказів загонам спецпризначення нападати на демонстрантів, які хочуть відкритішої влади. Нині, сказав Креймер, життєво важливо, щоб Сполучені Штати Америки та Європейський союз наклали на винних візові й фінансові санкції, щоб прискорити істотні політичні зміни в України. «На це вони мали піти вже давно», – наголосив він.
У заяві «Дому свободи» з різким засудженням ескалації смертельного насильства в Києві особливо звернена увага, що у тривалому протистоянні між демонстрантами, які виступають за демократію, і владою особливо багато жертв склали журналісти за умов, коли працівники засобів інформації стають жертвами цілеспрямованих дій силовиків. Лише протягом вівторка, мовиться в заяві, потерпіли не менш, ніж 25 журналістів, а загалом від початку протестів у листопаді минулого року – вже понад 150.
У вівторок мирна спершу хода до Верховної Ради наштовхнулася на відсіч силовиків, які перейшли в наступ і протягом дня врешті вибили демонстрантів із більшої частини центру Києва. У низці країн ЄС виступили з різкою критикою цього насильства в Києві. При цьому пролунали кілька попереджень про санкції Євросоюзу проти осіб, винних у цьому насильстві. Із повідомленням про можливість санкцій проти винних у насильстві виступив у вівторок і посол США в Україні.

 

 


 

 

 

Голова МЗС Швеції заявляє, що ЄС не зволікатиме зі санкціями

 

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт загрожує санкціями ЄС щодо осіб, пов’язаних з насильством в Україні.
«ЄС не зволікатиме зі заходами щодо інтересів осіб, пов’язаних з репресіями і насильством в Україні», – написав він на своїй сторінці в Твіттері.
Водночас міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер заявляє про відповідальність сил безпеки за загострення ситуації і вважає, що ЄС має переглянути обмеження на санкції.
«Сили безпеки мають зобов’язання по деескалації. ЄС (повинен – ред.) переглянути обмеження на санкції проти фізичних осіб», – написав глава зовнішньополітичного відомства Німеччини на своїй сторінці в Твіттері.


 

Уся Польща через Євромайдан піднята на ноги

 

Усі головні канали, радіостанції, сайти Польщі у ніч на середу наживо транслювали Київ. Усі ключові політики, діячі, інтелектуали наживо коментують те, що відбувається.
Про це повідомив Андрій Любка у Фейсбуці.
«Розпочалися телевізійні марафони, які ймовірно триватимуть усю ніч (наприклад, TVP запропонував мені вийти до них в прямий ефір у зручний для мене час з 1 до 4 ночі). Відчувається, що шляху назад немає. Лунають найрізноманітніші думки, цілком серйозно обговорюється початок світової війни».
Вважається, що Захід і Росія домовилися щодо майбутнього місця України, але український народ повстав і поламав цю домовленість. З поваги до цього відчайдушного народу Польща закликає світ втрутитися і врятувати Україну.


 

На шахті в Макіївці стався вибух метану, 7 гірників
отримали смертельні опіки

 

17 лютого о 21.40 на шахті «Північна» ДП «Макіїввугілля» в Макіївці стався вибух метану. На момент аварії на глибині 815 метрів були 88 гірників, 7 з них отримали смертельні опіки, ще 10 осіб постраждали.
За фактом аварії на шахті «Північна» відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 272 КК України – порушення правил безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей.
18 лютого в. о. віце-прем’єр-міністра України, голова урядової комісії з розслідування причин аварії Юрій Бойко повідомив, що, за попередніми даними, причиною аварії на макіївській шахті «Північна» став вибух метано-повітряної суміші внаслідок порушення техніки безпеки під час підземних робіт.
Стан 10 постраждалих гірників унаслідок аварії на шахті «Північна» (ДП «Макіїввугілля») медики оцінюють як стан середньої тяжкості. Як передає УНІАН, про це на брифінгу в Макіївці повідомила заступник голови Донецької облдержадміністрації Олена Петряєва.
За її словами, в результаті аварії постраждало 10 осіб, з яких 9 було госпіталізовано в понеділок і один звернувся до медиків сьогодні. З постраждалих один пацієнт перебуває в реанімаційному відділенні Донецького обласного клінічного територіального медичного об’єднання (колишньої лікарні імені Калініна), стан його був тяжким – це закрита черепно-мозкова травма, отруєння чадним газом, але після курсу лікування в барокамері його стан покращився і на сьогодні розцінюється як середньої тяжкості, зазначила Петряєва.
Три людини з 10 постраждалих проходять лікування в опіковому відділенні Інституту невідкладної відновлювальної хірургії імені Гусака (Донецьк), їхній стан розцінюється як середньої тяжкості, площа ураження опіками у цих пацієнтів становить від 6 до 12%; опік верхніх дихальних шляхів, а також отруєння продуктами горіння і чадним газом.
Петряєва додала, що двом хворим з опікового центру призначено проведення пластичних операцій. Інші 5 пацієнтів, які вчора перебували в Рудничній лікарні Макіївки, сьогодні переводяться в Донецьку обласну лікарню профзахворювань. Крім того, гірник, який звернувся до медиків сьогодні, також госпіталізований у цю лікарню профзахворювань.
За словами Петряєвої, стан 6 пацієнтів, які скеровані в лікарню профзахворювань, оцінюється також як середньої тяжкості.
Заступник губернатора запевнила, що медикаменти є в наявності в повному обсязі для лікування постраждалих, консиліуми проведені, обсяг лікування позначений.
Петряєва також додала, що за сім’ями загиблих шахтарів закріплені як медичні працівники, бригади швидкої допомоги, так і співробітники шахт.


 

Філарет закликав Януковича й опозицію досягти позитивного
результату переговорів

 

Глава Української православної церкви Київського патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликав Президента України, лідерів опозиції та громадських активістів відкласти звинувачення та негайно відновити переговори і досягти позитивного результату.
Про це йдеться в заяві патріарха Філарета, оприлюдненій сьогодні ввечері прес-центром Київської патріархії.
«У центрі Києва ллється кров, є важко поранені та вбиті. Церква не раз за останні три місяці повторювала три речі, необхідні для виходу з кризи: зупинення насилля, результативний діалог сторін, політичний компроміс. Натомість, відбувається ескалація насильства, діалог не приносить позитивних наслідків, події свідчать про небажання знаходити порозуміння», – підкреслив глава УПЦ КП.
Він зауважує, що церква не може замість політичних, державних та громадських діячів вивести Україну з кризи.
«Але ми маємо обов’язок сьогодні знову повторити: негайно припиніть насилля! Пам’ятайте – за кожного вбитого, кожного скаліченого, кожного безпідставно переслідуваного винними буде особисто дано відповідь перед Богом», – наголошує глава УПЦ КП.
«Повторюю слова, сказані майже місяць тому безпосередньо до Президента як найвищого керівника державної влади та лідера політичної сили, яка має більшість у парламенті: законом і займаною посадою Вам дано найбільше влади і повноважень в країні, тому і міра Вашої відповідальності – найвища», – зазначає далі патріарх Філарет.
Він нагадав при цьому слова Ісуса Христа, що «блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться», та слова спасителя: «Всі, хто взяли меч, від меча і загинуть».
«Закликаю Вас обрати блаженний миротворчий шлях, а не шлях застосування сили! «Від усякого, кому дано багато, багато й вимагається, і кому багато довірено, з того більше й спитають», – йдеться в заяві Патріарха Філарета.


 

Турчинова на Майдані поранено осколком: загрози життю немає

 

Заступника фракції «Батьківщина» Олександра Турчинова поранено пострілом на сцені Майдану Незалежності.
Про це повідомили зі сцени Майдану, передає УНІАН.
Пізніше Турчинов заявив, що загрози його життю немає, а в нього влучив осколок.
«Зі мною все добре, осколком посікло обличчя. Бої перемістилися настільки близько, що осколки почали долітати до сцени. Тримаємося», – написав політик у своєму Twitter в ніч на середу, 19 лютого.
Втім, народний депутат України Олександр Бригинець трохи раніше заявив, що Турчинова на Майдані Незалежності в Києві поранили снайпери.
Про це він написав у Facebook.
«Снайпери стріляють по сцені. Турчинова поранено. Викликають медиків...», – написав Бригинець.
Трохи пізніше він додав: «У беркутівця відірвана рука. Зараз його оглядає лікар і відвозять у лікарню. Він, як і інші, підірвався на гранатах, які кидають беркутівці. Вибіг занадто вперед. Тож, як бачимо, беркутівці нищать самі своїх».


 

Княжицький: Міліція під виглядом протестувальників стріляла в своїх

 

Нардеп від «Батьківщини» Микола Княжицький стверджує, що правоохоронці зловили двох працівників міліції, які стріляли з пістолета Макарова під виглядом майданівців.
Про це він заявив зі сцени Майдану, повідомляє іPress.ua.
«Я розмовляв з двома офіцерами міліції, один полковник зі Львова, інший – з Донецька. Поруч з нами намагалися провести «швидку» з майданівцями до лікарні, а потім з вогнепальними пораненнями міліціонерів», – заявив Княжицький.
«Кажуть: «Ви знаєте, ми думали, це ваші, але ми спіймали їх, які стріляли з ПМ, це були наші, ми забрали в них посвідчення і віддали до контррозвідки», – розповів Княжицький.


 

У Тернополі силовики перейшли на бік народу, а в Рівному
активісти роззброїли «Беркут»

 

У Тернополі бійці МВС склали зброю та оголосили «міліція з народом».
Про це у середу, 19 лютого, повідомило Espreso.tv.
Крім того, як стало відомо, у Рівному народ штурмував базу місцевого «Беркута» і змусив спецпризначенців вийти без зброї та амуніції.
54 правоохоронці вийшли з бази «Беркута» через живий коридор, який утворили протестувальники. Частина з тих, хто вийшов – це «беркутів ці», частина – ППСники.

 

 

В Івано-Франківську захопили обласні управління МВС

 

В Івано-Франківську люди захопили обласні управління МВС, передає газета «День».
«Близько тисячі людей зараз зібралось на вул. Академіка Сахарова, 15 (УМВС в І.-Ф. області, – ред.). Люди скандують «Слава Україні» та «Міліція з народом». Активістів, які готові до радикальних дій та силового захоплення, тут меншість», – повідомляє джерело «Дня» з Івано-Франківська.
«Цікаво, що силовики не чинили жодного опору. Приїхав автобус із затемненими вікнами, люди почали його розхитувати, але він просто поїхав далі. Навколо управління не видно міліції у формі, окрім одного, який вийшов на переговори до мітингувальників», – наголошує співрозмовник.
«Беркут» без шоломів і масок вийшов з приміщення МВС через коридор, створений активістами».


 

В Україні нестримно зростає безробіття: на одне вакантне місце – 9 осіб

 

Рівень безробіття в січні 2014 року в Україні становив 1,9% загальної кількості працездатного населення проти 1,8% у грудні 2013 року і проти 2% в січні минулого року. Про це повідомляє Держстат.
Згідно зі статистичними даними, загальна кількість безробітних у січні становила 525,1 тис. осіб, з яких 292 тис. – мешканці міст, а 233 тис. – мешканці сільської місцевості. З них отримували допомогу 487,7 тис. осіб.
Як зазначається, в січні поточного року потреба в працівниках на заміщення вакантних посад становить 57,8 тис. осіб, навантаження зареєстрованих безробітних на 10 вільних робочих місць становить 91 людину.
Середній розмір допомоги у січні становив 1,175 тис. гривень проти 1,172 тис. гривень у грудні 2013 року.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers