rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Українські бібліотекарі відвідали американські бібліотеки завдяки гранту «Відкритий світ»

Нещодавно Києво-Могилянська Фундація Америки приймала гостей з України – українських бібліотекарів. Впродовж десяти днів, з 6 до 16 листопада, п’ятеро фахівців бібліотечної справи мали можливість відвідати основні бібліотеки у Сполучених Штатах. Цей візит став можливим завдяки гранту «Відкритий світ» (Open World) – однієї з найбільш ефективних програм обміну досвідом між Сполученими Штатами та країнами пострадянського простору.

  Title
  

Завдяки цій програмі іноземні гості отримують можливість знайомства та спілкування з членами та штатними працівниками Конгресу, а також з американськими фахівцями – колегами візітерів у тій чи іншій галузі. Бібліотекарі з України налагодили відносини зі своїми американськими колегами і зможуть надалі підтримувати професійні зв’язки, працюючи у своїх бібліотеках і університетах. Всі бібліотекарі, що приїхали з візитом, є фахівцями з цифрових інформаційних технологій і мають до них значний інтерес.
Під час цього візиту делегати змогли дізнатись про останні тенденції в царині електронних інформаційних технологій та про те, як їх розвиток впливає на роботу наукових бібліотек, про покращення доступу громадськості до оцифрованої інформації та передового досвіду в галузі управління інформацією, а також дізналися про роль місцевого самоврядування у підтримці бібліотек і освіти, зокрема, щодо моделі державної/приватної фінансової підтримки.
Групу бібліотекарів з України склали молоді фахівці, активні у спілкуванні. Гості вільно володіють англійською мовою та добре ознайомлені з електронними ресурсами. Серед них – Наталія Акімова, головний бібліотекар, відповідальний за цифрові ресурси та автоматизацію у Національному Чернівецькому університеті ім. Федьковича; Світлана Чуканова, голова американської бібліотеки у Києво-Могилянській академії, яка координувала проект ELibUkr (Електронну бібліотеку України), зокрема, його розширення на базі трьох університетів у існуючий Консорціум, до якого входять 25 університетських бібліотек; Наталія Недбаєва, заступник директора бібліотеки Сумського національного університету, відповідальна за оцифрування архівів, доступ до електронних академічних баз даних та модернізації; Сергій Назаровець, відповідальний за організацію та управління проектами бібліотеки, аналіз і прогноз основних процесів при Національному університеті «Львівська політехніка», і Наталя Новаковська, керівник центру «Вікно в Америку» (Window on America) в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці. Групу супроводжував Артем Сокольський, менеджер з роботи з клієнтами у компанії Procter & Gamble Україна, який був чудовим керівником та перекладачем для групи.

 

Title Title 
  
Title Title 
  
Title Title
  
Title  Title
  
  Title
  

Бібліотекарі спочатку в рамках програми відвідали Вашингтон, де мали зустрічі у Бібліотеці Конгресу, Georgetown University, Bryn Mawr College, у Департаменті штату (the Department of State), офісі сенатора Сполучених Штатів Джеффа Мерклі зі штату Орегон, і у посольстві України.
У Чикаго група мала можливість зустрітися з керівниками великих бібліотек та відвідати бібліотечні відділи, зокрема, бібліотеку Regenstein і Mansueto при University of Chicago, Oriental Institute і його архівну бібліотеку, кілька бібліотек Northwestern University, найбільшу громадську бібліотеку – Harold Washington Chicago Public Library, а також – Newberry Library та бібліотеку нашого Українського Національного Музею.
Відвідувачі були вражені тим, як багато часу приділили їм у кожній бібліотеці шановані професіонали, які без вагань ділилися інформацією про системи, управління, ресурси і питання, що стосуються ролі бібліотек і бібліотекарів у 21 сторіччі.
Цікавими були деякі коментарі учасників. Наталія Новаковська з Хмельницького сказала: «Ми використаємо знання, отримані тут, для роботи у наших бібліотеках у Хмельницькій області. Ми бачимо необхідність багатьох змін у системі бібліотек України і надалі будемо впроваджувати інноваційні програми та надавати послуги користувачам так, щоби вони переконалися, що їм раді у наших бібліотеках, і що інформація повністю доступна». Наталія Недбаєва із міста Суми прокоментувала: «Сім’ї вітали нас так, наче ми були однією родиною. Ми вдячні Конгресу США за фінансування такої чудової програми, і ми дякуємо Києво-Могилянському Фонду за те, що вони нас прийняли і надали грант для фінансування цього проекту».
Світлана Чеканова з Києво-Могилянської академії зазначила, що її робота у бібліотеці базується на стратегії, яку використовують американські бібліотеки, і яка полягає у зосередженні уваги на бібліотеках як на центрах інформації, також і на центрах для культурних та громадських заходів, де привітно приймають усіх користувачів.
Наталія Акімова з Чернівців розповіла, що їхня бібліотека має 2,8 млн. книг і журналів, і додала: «Впродовж останніх десяти років ми докладаємо багато зусиль для оцифрування матеріалів з метою модернізації та обміну інформацією з користувачами, оскільки наша бібліотека є генератором ідей, і ми закликаємо прогресивно ставитися до доступу користувачів».
Сергій Назаровець із Львівського Політехнічного інституту відзначив істотну відмінність між бібліотеками у Сполучених Штатах з їхнім доступом до великих бюджетів, які забезпечують їм вибір і практично необмежені фізичні та інформаційні ресурси, й українськими бібліотеками, де бібліотекарям надаються мінімальні бюджети, які змушують їх обирати обмежені інформаційні ресурси і технології, але посилюють творчий підхід до вирішення проблем доступу та спільної роботи.
Програма Відкритий світ (Open World) передбачає, що кожен іноземний делегат проживає в американській родині. Слід зазначити, що українсько-американські сім’ї, які погодилися прийняти у себе гостей без будь-яких вагань, були дуже гостинними, не шкодували часу і зусиль. Це викликало справжнє захоплення в гостей, які відзначили, що поділяться своїми враженнями з колегами та сім’ями після повернення в Україну. У той час, коли багато представників української діаспори «втомились від України», ці сім’ї і всі, хто зустрічалися з гостями з України, продемонстрували чудовий приклад гостинності та альтруїзму. Гості жили у сім’ях Уляни та Ореста Гриневичів, Марії та Ярослава Ганкевичів, Ірени і Тараса Гавриків, Марти Козицької і Лариси та Богдана Матусяків. Віра Еліяшевська, голова Програми Чикаго-Київ – міста-побратими (Chicago Kyiv Sister Cities), Ерік Кінхамар, старший директор програми Sister Cities, і Еллен Плейсі Вейді доклали чимало зусиль і часу, щоб візит вдався.
Перед від’їздом до України, група молодих бібліотекарів мала можливість побувати на зустрічі з Патріархом Філаретом Київським і всієї Русі-України в Українському інституті сучасного мистецтва у Чикаго.

Марта Фаріон,
Президент Києво-Могилянської Фундації

Українська баптистська церква напередодні 100-річчя

Протестний «Євромайдан» – у Чикаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers